Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

E / 6.5.2011 17:15

"Obnavljam pod konobe u staroj kamenoj kuci uz samo more. Originalan pod je bio napravljen od neravnih kamenih ploca na koji je naknadno naliven cement/beton. Pod je inace vlazan, radi blizine mora - uglavnom stalno.
Konoba se koristi samo ljeti, pa vlaznost poda nije toliko bitna. Htjela bih uljepsati taj pod na nacin da povrsinu toga poda pokrijem tankim slojem ""obojanog"" cementa. Cement u bojama dobija se tako da se mijesa sa nekakvim pigmentima raznih oksida prije nego se premaze po podu.
Alternativno, izgleda da postoje gotove smjese u bojama bazirane na cementu.
Sto biste mi vi mogli sugerirati ?

Da li vi imate kakve takve smjese
"

ODGOVOR

Obratite se proizvođačima cementa da li vam mogu isporučiti obojeni cement pa da time premažete svoj pod. Koliko je nama poznato premazivanje sivim, bijelim ili tzv. obojenim cementom nije moguće zbog nastanka cementne skramice koja će se usljed vlage ljuštiti.
Predlažemo vam da se raspitate o obojenim dekorativnim betonima koji se mogu izvesti u raznim bojama.

r s / 6.5.2011 5:00

Dobar dan, u jednoj sobi imam staru farbu koju ne mogu ostrugati. Kuća je stara 60 godina. U ostalim sobama montirao sam armirnu mrežicu s Teranilom i to namjeravam napraviti i u ovoj. Da li će to držati ma staroj farbi ili trebam premazati grundom (koji).
Hvala

ODGOVOR

Ovisno o tome kakva vrsta boje je sada na zidu. Ako se radi o bojama koje su na vodenoj bazi većih problema ne bi smjelo biti, a ako je boja na bazi otapala boju je svakako potrebno ostrugati (mehanički, žičanim četkama) jer premazivanje impregnacijom neće biti od velike koristi.

v m / 4.5.2011 22:06

Poštovani,

Obnavljam staru drvenu kuću u Gorskom Kotaru te bih izvela fasadu. Da li je moguće u takvim uvjetima postaviti fasadu od hirofe na izolaciju od stiropora obzirom na nosivost? Kako hirofa reagira na velike hladnoće, vlagu i kišu i da li je uopće preporučate? Naime, to mi je jedina fasada koja mi daje kući starinski štih. Molim za savjet? Hvala, pozdrav!

ODGOVOR

"Na izvedenu toplinsku izolaciju od stiropora nije moguće izvesti hirofu, već gotovo istu teksturu u akrilatnoj ili silikatnoj žbuci prema izboru iz naše ton karte. Hirofa se može nanositi isključivo na čvrstu podlogu od vapneno cementne žbuke. Pošto je objekat u Gorskom Kotaru predlažemo vam odabir akrilatne žbuke TERAKRIL Š, tako da će vam ova žbuka ""odisati starinskim štihom "". "

M T / 3.5.2011 8:11

Poštovani! Nakon što smo odabrali ton iz vaše karte (3102)za našu fasadu izvođač radova mi je rekao da su za taj ton drugačiji garancijski uvijeti zbog toga što isti brže i neravnomjerno blijedi s vremenom. Doslovo, rečeno nam je da Samoborka ne daje nikakvu garanciju za taj ton, što mi je jako čudno. Molim Vas da mi što prije odgovorite kako bih se imao vremena odlučiti za neki drugi ton ili u krajnjem slučaju za drugog proizvođača. HVALA!

ODGOVOR

Samoborka dd Samobor daje garanciju na kvalitetu svih svojih proizvoda. Obojene žbuke koje se proizvode kod nas rade se prema kontroliranoj recepturi i sa stabilnim pigmentima što dokazujemo izjavama o sukladnosti. Izjave izvođača radova o garancijama ne bismo uopće komentirali, jer da nemamo kvalitetne proizvode ne bismo bili prisutni na tržištu već 105 godina. Garancijski uvjeti bez obzira na odabran ton postoje bez obzira da li se radi o boji koju ste vi odabrali ili o bilo kojoj drugoj.
Smatramo da se ne trebate bojati odabira boje žbuke jer za kvalitetu proizvoda garantiramo mi kao proizvođač, a garanciju izvođenja daje izvođač radova.

D D / 29.4.2011 22:36

Postovani,na fasadu koja je izradjena Teraplastom zalepljene su EPS ploce a na jedan deo je stavljen Bavalit.Te ploce sada su odlepile i ako su lepljene sa CT 83 a ista je dobro grundirana i otpali su delovi Bavalita koji su radjeni na istoj podlozi.Obzirom da je Teraplast uradjen pre 30 godina ima li neko resenje za istu i da li se mora skinuti Teraplast pa tek onda lepiti EPS ploce.

ODGOVOR

Trebate konzultirati proizvođača ljepila CT 83 vezano za pripremu podloge i da li ste smjeli ljepiti ploče obzirom da je na fasadnoj površini TERAPLAST. Prema opisanom problemu, TERAPLAST je trebalo skinuti do podloge i tek onda ljepiti EPS ploče.

I S / 29.4.2011 12:07

Postoji li neka smjesa da se sa njom mogu izravnati neravnine na betonskoj podlozi a da se može kasnije bojati a podloga se nalazi u vanjskom prostoru. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Betonske podloge možete izravnati REPARATURNIM MORTom i kasnije možete obojati bojom za beton AKROTON.

A M / 28.4.2011 23:41

Zanima me da li se može bojati kaljeva peć? Ona je sad u onoj standardno staroj smeđoj boji pa bi je bojala u bijelo, crno ili sivo? Koja boja bi bila najbolja ako se to može napraviti? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Obratite se proizvođačima kaljevih peći, te što oni savjetuju i kojim bojama bi se moglo obojati.

r v / 28.4.2011 22:20

"Molim Vas u kojim sve nijansanma se može dobiti sep,zašto postoje dva cjenovna razreda? KUću smo žbukali sa vašom termo žbukom i sada bi stavljali sep u boji, ali nije mi jasna ta ton karta ""bojanje kuće online"", na vašim stranicama piše da imate sepa u npr.150-ak tonova dali se to može vidjeti online. Vrlo smo zbunjeni i puno bi mi pomogla vaša pomoć i savjet za boju koja odgovara za termo fasadu a da je sep i da paše uz krem kamen bunju! PUno Vam hvala,čekam Vaš odgovor!

"

ODGOVOR

SEP možete birati prema našoj ton karti POGLED U BOJU gdje je svaka boja označena u kojoj vrsti žbuke premaza se može proizvesti. Dva cijenovna razreda postoje zbog količine i odabira pigmenata koji se mješaju u žbuku, tako da se većina pigmenata koji se umješavaju u SEP nalaze u I cijenovnom razredu, dok se samo nekoliko tonova nalazi u II cijenovnom razredu.
Potrebno je vidjeti ton kartu i ako se na oznaci nalazi slovo M znači da se može proizvesti u SEP-u. Preporučamo vam da ako ste u mogućnosti pogledate ton kartu i odaberete željeni SEP.

I T / 28.4.2011 14:44

U sobi kod renoviranja uočio sam pukotine na staroj žbuki pa sam staru žbuku skinuo do cigle (od poda pa cca 10 cm iznad. Jedan čošak je vanjski i tu se žbuka malo više kao nadigla od zida (cigle).
Kojom žbukom bi nadopunio i poravnao unutarnji zid koji ću bojati.

ODGOVOR

Istom vrstom žbuke koja je i sada na zidu, pretpostavljamo da su zidovi obrađeni vapneno cementnom žbukom.
Upotrijebite gotovu industrijski pripremljenu žbuku VC 40.

R E / 22.4.2011 12:01

Poštovanje,
može li se nanijeti glet na sep?

ODGOVOR

Glet masa se može nanijeti na postojeći SEP, ovisno o kakvom se prostoru radi unutarnjem ili vanjskom. Unutarnji prostor treba pregletati TERANIL-om uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta, dok vanjski prostor pregletajte TERATERMO GLET-om ili SAMOTERM GLET-om također uz rabiciranje staklenom mrežicom.
Ako je postojeći SEP grublje teksture bilo bi dobro da se vrhovi SEP-a mehanički skinu tj.ostružu, podloga otpraši i na čistu podlogu navuče glet masa.