Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

e s / 17.3.2011 13:34

kuća je zidana porotherm ciglom 25.Imam čovjeka koji bi mi ručno napravio fasadu špic,grubo,fino.Kuća se nalazi na rabu i sjeverna i južna strana su stalno na udaru vjetra i kiše.Molim vas da mi objasnite kojim postupkom sve ide od početka i koje materijele trebam kupiti kod vas da poslije ne bude problema sa isoljavanjem i vlagom.Htio bi bijelu fasadu nešto kao sep ili po vašoj preporuci.Napišite mi ako treba dodatno premazivati sa nečim.

ODGOVOR

"Fasadnu površinu oprati slatkom vodom pod pritiskom, nakon sušenja od nekoliko dana opeku premazati ANTISOL-om, sredstvom za blokadu soli koja se godinama skupljala na objektu. Obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4 i preporučamo ugraditi toplinsku žbuku 080 u d =4 cm.
Nakon sušenja žbuke od minimalno 3-4 tjedna površinu pregletajte TERATERMO GLET-om - obavezno ugraditi kutne profila na sve otvore i kuteve, te dodatno dijagonalno rabicirati kutove otvora.
Nakon 7-10 dana podlogu impregnurati MINERALKVARC GRUND-om i ugraditi ili mineralnu žbuku SEP+MINERALKOLOR ili akrilatnu žbuku TERAKRIL.
Materijal koji je potreban:
ANTISOL
CEMENTNI ŠPRIC 4
TERATERMO 080
TERATERMO GLET
MINERALKVARC GRUND
SEP-Z 200+MINERALKOLOR ILI TERAKRIL Z 2 MM.
"

i / 17.3.2011 9:32


fasada zgrade ima pukotinu kroz koju se lagano slijeva voda koja je probila na zid ispod prozora, stvorila se velika mokra fleka, čijim dodirom prsti budu mokri.5
Pitanje i vaš savjet: kako najkvalitetnije sanirati problem?

ODGOVOR

Trajno elastične kitove za sanaciju pukotina nemamo te se pokušajte obratiti firmama SIKA ili STIG koji u svom programu imaju raznih kiteva kojim možete sanirati pukotinu.

L T / 16.3.2011 21:10

U fazi smo gradnje kamenog zida u vrtu visok cca 5 metara dužine cca 10 metara.Gradilište je dosta nepristupačno.Čuli smo da postoji gotova vanjska žbuka u vrećama.Da li bi to bilo dobro za takvu visinu zida ?
Zahvaljujem na odgovoru.
Liljana T.

ODGOVOR

Kameno ziđe možete zidati i fugirati gotovim pripremljenim proizvodima: MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE (koji se proizvodi s bijelim ili sivim cementom) ili TERAMINERAL G ili F.
Manja količina uvijek je dostupna za kupnju dok veće količine proizvodimo prema upitu kupca. Cijena MORTA ZA ZIDANJE FASADNOM OPEKOM iznosi 1,73 kn/kg dok je cijena TERAMINERAL G ili F 2,10 kn/kg , pakiranje u vrećama 40 kg.

S / 15.3.2011 14:38

Pozdrav!

Zanima me može li se teraplast nanjet na fasadu?. prije nekoliko godina kada se radila fasada na kuci, onda se stavila i na temeljni dio kuce, a sada bi tu htio stavit teraplast, pa me zanima treba li skidat fasadu ili se moze i na nju???

ODGOVOR

Ako se radi o tankoslojnoj žbuci (do 1,5 mm) moguće je ugraditi TERAPLAST direktno na žbuku uz prethodnu impregnaciju, a ako se radi o žbuci veće teksture potrebno je podlogu pregletati koristeći SAMOTERM F , impregnirati i onda postaviti TERAPLAST.

T / 15.3.2011 12:23

NA KOJI NAČIN SANIRATI UNUTARNJE ZIDOVE STANA, KUĆA JE RAĐENA POČETKOM 70.ŽBUKOM SA GAŠENIM VAPNOM, POJAVILO SE DOSTA SITNIH PUKOTINA

ODGOVOR

Ako su pukotine samo površinske nisu štetne niti opasne.
Potrebno je provjeriti čvrstoću žbuke i ako čvrstoća žbuke zadovoljava površine pregletajte TERANILOM PLUS gotovom vapnenom masom za gletanje i nakon sušenja prebojite našom unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.

M / 14.3.2011 23:30

Poštovani, želim žbukati novu kuću iznutra. Zidovi su od Poroterma 25 cm. Što mi preporučate koju vrstu žbuke staviti, i na koji način? Ako strojnu, da li postaviti cementno-vapnenu u sve prostora zbog eventualnog problema vlage izvana zbog nemogućnosti postavljanja vanjske izolacije min. 1-2 godine, a cementna je otpornija na vlagu od gipsane? Koje su prednosti i nedostatci?

Zahvaljujem unaprijed

ODGOVOR

Ako se radi o novom objektu, unutarnji prostor možete ožbukati žbukom prema vašem izboru s VC 40 ili GV 10. Obje žbuke su kvalitetne, te problema s vlagom nećete imati ni kod jednoj žbuke, osim ako sam objekat nema problema s vlagom ili ako nije izvedena adekvatna hidroizolacija. Obje žbuke mogu se izvoditi strojno ili ručno. Ako je objekat izveden prema pravilu struke bez obzira na izvođenje toplinske izolacije kasnije, pojava vlage bi trebala biti eliminirana. Preporuka
Žbukajte s GV 10 žbukom sve prostore osim sanitarnih prostora, dok tamo upotrijebite VC 40.

v v / 14.3.2011 16:10

u dnevnoj sobi na zidu pojavilo mi se nekoliko vlažnih flekica ( kroz razdoblje od 2 tjedna),a na jednom dijelu jedna se fleka povećala otprilike na 10 cm dužine i 10 visine...fleka je na donjem dijelu zida kao i većina malih flekica....zid dijeli dnevnu od kupaone.10 god sam u tom stanu i nisam imala problema s vlagom.

ODGOVOR

Pretpostavka je da vam je u kupaonici došlo do prevelike kondenzacije ili do oštećenja cijevi koje mogu uzrokovati pojavu crnih flekova u kutevima. Potrebno je utvrditi točno o čemu se radi, pa tek onda izvesti sanaciju. Trenutno crne mrlje možete oprati vodom, površinu zatim tretirati TERACID sredstvom za sprječavanje razvoja mikroorganizama i na kraju prebojiti bojom koja u svom sastavu ima također fungicidno sredstvo TERAPOL FRESH.
Radove treba izvoditi kada vrijeme dozvoljava provjetravanje.

I J / 13.3.2011 14:29

"Staru kuću zidanu punom(jedincem)ciglom sam oćistio od stare žbuke i požbukao sanisilom i završio s f900.Kuća je prije dvije godine bila podrezana (zaštita od vlage).Interesira me zašto mi se još uvjek zidovi ""znoje"" na 10cm od poda. Kakvo rješenje predlažete?Koja je vaša preporuka za završni sloj fasade sa žljebastim uzorkom prljavobjele boje i koji je točni postupak(od impregnacije žbuke pa na dalje.Čime ofarbati betonski sokl i koji je postipak.Da li ću na taj završni sloj nakon nekoliko godina moći postaviti stiropor fasadu?
Unaprijed zahvaljujem na vašem odgovoru.
Pozdrav. Ivica"

ODGOVOR

Pretpostavljamo da su zidovi koji su presijecani bili dugo vremena izloženi kapilarnoj vlazi, te sva vlaga koja je zaostala u zidovima postepeno izlazi van pa je potrebno duže vremena da se zidovi isuše. Na sustav koji ste izveli ne preporučano stavljanje završno dekorativne žbuke već objekat prebojite silikatnom bojom prema izboru iz naše ton karte.
Betonski sokl ožbukaje SOKL ŽBUKOM i obojite također SILIKATKOLOR-om. Ako ste objekat sanirali sanacijskom žbukom nepotrebno je takvu vrstu objekta dodatno obložiti toplinskim sustavom EPS pločama, jer ćete dodatno poremetiti paropropusnost koju imate koristeći sanacijske žbuke ali i omogućiti daljnju pojavu zaostale vlage.

r / 16.3.2011 10:27

poštovani
trebam izvršiti sanaciju vanjskoih stepenica na ulazu u zgradu. Stepenice su obložene kulirom koji se moram ukloniti i treba sanirati betonsku podlogu, na pojedinim dijelovima se čak i armatura vidi. Kojim sredstvom da se sanira ta betonska podloga i da li je potrebno raditi i hidroizolaciju na tu podlogu pošto će se postavljati sad pločice. Ograda stepenica je betonska i premazana sa nekom bojom koja se ljušti. Nije samo problem u boji nego se na pojedinim dijelovima i beton orulio. Zanima me nakon što seskine boja, čime sanirati taj betonski zid, te koja sa kojom bojom bi bilo potrebno premazati taj zid. Planira se sad ugraditi i okapnica na taj zid, pošto ga do sad nije bilo, pa je zbog tog došlo do tog oštećenja.
Hvala na odgovoru.
Napomena, radi se o od prilike 184 m2 površine na stepenicama koje treba sanirati betonsku podlogu.

ODGOVOR

Nakon čišćenja i skidanja oštećenih dijelova potrebno je prvo antikorozivnim sredstvom premazati armaturu i podbetonirati gotovim betonom ili REPARATURNIM MORTom ako se radi o krpanju do debljine 20 mm.
Hidrizolaciju na stepenicma nije potrebno raditi već keramiku lijepite fleksibinim ljepilom.
Betonsku ogradu skinuti boju oprati vodom pod pritiskom i pregletati REPARATURNIM MORTOM F u d=3 mm.
Nakon sušenja prebojite bojom za beton AKROTON u boji prema izboru iz naše ton karte. Obavezno na zid ugradite okapnicu.

B B / 12.3.2011 21:08

Na sep fasadi uz more poslije desetak godina pojavile su se fine pukotine kroz koje zimi prodire vlaga na unutarnjoj strani zida.Kojom bojom bi trebalo premazati vanjsku sep fasadu da se spriječi prolaz vlazi???

ODGOVOR

Upotreba bilo kakvog premaza ne može garantirati da ćete spriječiti daljnji prodor vlage. Naime, površinske pukotine nisu opasne i boja ih može premostiti ali naša pretpostavka je da je problem u žbuci koja porozna i prima vlagu na sebe, te je prenosi u unutarnje prostore. Ako se u objektu samo povremeno boravi tada je utjecaj vlage još veći, jer je prevelika temperaturna razlika između unutarnjeg i vanjskog prostora. Ako su pukotine lasaste, površinu operite vodom pod pritiskom i nakon sušenja prebojite akrilatnom bojom TERATON V prema izboru iz naše ton karte.