Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I M / 26.2.2011 21:42

Poštovani!
Obitelj moje supruge u Pagu posjeduje kuću, uz obalu, kojoj je prije 40- tak godina obnovljena fasada,i to na cementnoj ili veoma čvrstoj produžnoj žbuci nanesen je teraplast. Danas je vide sitnije pukotine ,mjestimično oljušten teraplast, mjestimično ispran. Molim savjet kakoobnoviti fasadu.Pored fasadnog platna nužno je obnoviti betonski vjenac , koji je mjestimično otkrhnut sve do armature. Napominjem da se radi o kući starijoj od 100 godina, istina adaptiranoj 30-tih godina 20-tog stoljeća. Molim savjet i za vijenac.
Zahvaljujem

ODGOVOR

preporučamo sanaciju pročelja kako slijedi :
- postojeći TERAPLAST u potpunosti odstraniti s podloge (zagrijati, da „.omekša“. te mehanički odstraniti lopaticom ili gleterom.
- čitavu površinu temeljito oprati vodom pod tlakom
- nakon sušenja (min. 2 dana) podlogu impregnirati KONTAKT GRUNDOM
- cijelu površinu pročelja pregletati TERATERMO GLETOM
- ZAVRŠNA OBRADA : akrilatna žbuke TERAKRIL ili SILIKONSKA ŽBUKA.

Krpanje betonskog vijenca izvesti REPARATURNIM MORTOM G uz prethodno čišćenje i zaštitu armature.

s r / 24.2.2011 15:43

lijep pozdrav...
imam pitanje u vezi izolacije vertikalnih betonskih stupova,greda,odnosno horizontalnih betonskih ukrućenja(greda).?Recite mi sa kojim sredstvom napravim izolaciju prije žbukanja vapneno-cementnom žbukom?Sa čim bi bilo dobro premazati,da kasnije ne bi probijala vlaga.Govorim o unutarnjem dijelu kuće.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru...

ODGOVOR

Unutarnje betonske površine prije žbukanja vapneno-cementnom žbukom (VC 40) potrebno je obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 EKSTRA.

B K / 17.2.2011 6:17

Ovih dana renoviram kucu na moru i po ugovoru stavio sam termoizolaciju (stiropor 8 cm). Zelio bih da odaberem boju Fasade i boju Sokla.
Po ugovoru ce se raditi Silikatna Fasada. Sokl je predvidjen da bude Teraplast.

Ja bih zelio da fasada bude u bijelom tonu a Sokl da bude nesto tamniji (na sivo ili braon). Boja prozora i skura je boja drveta (smeja)
Kada sam otisao na vasu stranicu gdje se kuca boji po zelji nisam bas bio zadovoljansa sa rezultatom. Napominjem da je boja crijepa standardna boja crijepa. Posto su radovi u toku koliko dugo treba da se ceka da se zavrsi Silikatna fasada nakon nabacivanja zice i premaza prije finalnog premaza. Neki dijelovi Sokla su stari temelji a neki dijelovi su novi, Koliko se minimalno mora cekati da se nabaci Tera plast.

Vezano za boje i moj predlozeni izbor da li mi mozete poslati e-mailom paletu boja (uvecanu)
Bijela boja fasade ne treba moze imati lagani ton zute ili sive ali gotovo neprimjetan.

Unaprijed hvala na pomoci

Branislav Kragulj
Calgary Canada

ODGOVOR

"Izvedba završno dekorativne žbuke na izvedeni toplinski sustav je minimalno nakon 7-10 dana s time da se podloga impregnira jedan dan prije obrade silikatnom žbukom. Za temelje gdje će se navlačiti TERAPLAST također je potrebno sušenje od minimalno 7-10 dana.
Na našoj web stranici web stranici možete vidjeti ton kartu završnih žbuka i premaza i tako se eventualno odlučiti za odabir boje no izgled ton karte može varirati od računala do računala zbog razlike u hardware-u računala.
"

M L / 16.2.2011 19:29

Prije otprilike 20 godina popločili smo dvorište sa tlakovcima (boja betona). S vremenom oni su potamjeli i poružnili. Probali smo ih prat sa mini-wašem ali onda nam sav pijesak izađe van . Da li postoji neko sredstvo s čim ih se može osvježiti.

ODGOVOR

"Mi u svom proizvodnom programu nemamo sredstvo kojim možete tzv. ""osvježiti"" opločnike.
Prema nakim informacijama u trgovačkim centrima kao što su BAUHAUS i BAUMAX ima velik broj sredstava kojima se mogu održavati betonski opločnici pa slobodno provjerite samo obratite pozornost da sredstvo nije previše agresivno da ne dođe do ljuštenja betona."

A / 16.2.2011 18:13

Poštovani,
molim Vaš savijet za izbor mase za gletanje,radi se o glatkom betonskom plafonu koji je premazan:neopol fungistop impregnacijom,na koju je nanešena boja:CHROMOPAL FF (Chromos).U plafonu su ostali uski otvori koje trebam popunuti,jer se radi o prostoru za preradu mlijeka.Unaprijed se zahvaljujem na Vašem savijetu.

ODGOVOR

Pošto ste već gletali i bojali drugom vrstom boje pitanje je hoće li naš proizvod imati prionjivost na već ugrađenu podlogu. U pravilu betonske zidove i stropove možete gletati BETONFIKS-om ili TERANIL-om i bojati disperzivnom bojom koja je otporna na mokro trljanje kao što je POLAKRIL.
Da bi pregletali plafon Samoborkinim proizvodom potrebno je postojeću boju oljuštiti te kontaktirati Chromosovu tehničku službu i provjeriti kakva je prionjivost njihovog i našeg proizvoda.

M p / 15.2.2011 20:53

Pozdrav!Da li je dobro stavljati termo žbuku na vanjske zidove sa unutarnje strane ? Radi se o novom objektu i na vanjsku stranu će doći stiropol fasada. Zidana je ciglom 25*19*19. Je li preporučljivo i da li se postižu kakve uštede na grijanju i hlađenju? Hvala

ODGOVOR

Ako planirate izvesti toplinski sustav s pločama ekspandiranog polistirena ne preporučamo vam da na unutarnje zidove ugradite toplinsku žbuku jer vam se naknadno kroz određeno vrijeme može pojaviti kondenzat.
Unutrašnjost ožbukajte gotovim žbukama GV 10 ili VC 40. Veliku uštedu nećete dobiti jer bi bilo potrebno sve zidove ožbukati toplinskom žbukom, a onda napraviti novi proračun građevinske fizike da se vidi točno koju debljine toplinske zaštite treba izvesti.

I S / 14.2.2011 18:38

Da li pakiranje gotovog cementnog estriha ima rok trajanja

ODGOVOR

"Gotovo svaki proizvod koji u svom sastavu ima cement s normalnim prirasotm čvrstoće i vremenom vezanja ima rok trajanja od cca 6 - 12 mjeseci ovisno u kakvu vrstu vreće je upakiran.
Svi naši proizvodi imaju na vreći otisnutu deklaraciju i datum proizvodnje kao i uputu. U pravilu građevinski materijal nije ""pokvarljiva"" roba i može se upotrijebiti i nakon isteka roka trajanja, jedino se proizvod ne smije navlažiti. Preporuka je da se kupljena roba što prije upotrijebi jer svaka komponenta u proizvodu ima određeni rok trajanja te sva svojstva i tehničke karakteristike proizvoda najbolje su kada se proizvod upotrebljava u deklariranom roku.
"

T D / 14.2.2011 17:40

Poštovani ,
Imam problem sa vlagom u stanu kuće na katu .Kuća se nalazi na otoku Viru i blizu je mora. Kuća se povremeno koristi.
Kuća je stara 10 god. i ožbukana klasičnom žbukom.
Da li je rješenje ožbukati odgovarajućom žbukom koja ne dopušta da ulazi vlaga ?
Koje materijale preporučate ?
Hvala !

ODGOVOR

"Objekat ne možete dodatno ožbukati ""žbukom koja ne dopušta da ulazi vlaga"" već žbuku pregletajte TERATERMO GLET-om uz armiranje staklenom mrežicom u sloju gleta i ugradite završnu žbuku akrilatnu ili silikonsku prema izboru iz naše ton karte.
Alternativa je ugradnja toplinskog sustava s pločama stiropora."

M G / 13.2.2011 18:15

Postovanje.Imam problem sa podrumom koji bi htio urediti,ali je pun vlage.Postojeca zbuka otpada do visine 1,5m odnosno do visine zemlje koja okruzuje kucu.Planirao sam ocistit zidove od ostataka stare zbuke,i nanjet novu pa me zanima vase misljenje koji vas proizvod bi bio najprikladniji.Mogucnost izolacije izvana nije moguca,pa bi to probao rijesit iznutra ako je moguce.Hvala

ODGOVOR

Ako izvedba izolacije i drenaže s vanjske strane objekta nije moguća, sanacija unutarnjih zidova neće imati velikog efekta jer će vlaga koja uzlazi u zidove s vanjske strane i dalje biti prisutna. Postojeću žbuku skinuti i zidove očistiti i oprati vodom pod pritiskom, zidove ostaviti da se osuše koliko je god moguće dulje da se vlaga u zidovima što više smanji. Zidove ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL ŠPRIC i SANISIL H. Vlaga će i dalje biti prisutna, samo u manjoj mjeri. Svakako treba razmisliti i o vanjskoj hidroizolaciji zidova i drenaži. Konzultirajte se dodatno s proizvođačima hidroizolacije kao što su SIKA ili STIG ako imaju premaze kojima dodatno možete spriječiti vlaženje zidova.

M A / 28.2.2011 11:12

imam vasu fasadu terabona staru dest godina, kako je promjenila boju od kise htio bih navući novi sloj , neke kvalitetnije zbuke ili premaza a da opet ne bude predebeo zbog klupica na prozorima, sto savjetujete a da ima texturu kao terabona odnosno ne bas sad glatku

ODGOVOR

Postojeću TERABONU možete nakon temeljitog pranja vodom pod tlakom, sanirati na više načina:

1. osvježiti bojanjem MINERALKOLOROM

2. nanošenjem nove mineralne završno dekorativne žbuke SEP Z 300, uz prethodnu impreganaciju vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM (preporučamo dodatno hidrofobiranje nanesenog SEP-a MINERALKOLOROM)

3. zaglađivanje postojeće Terabone TERATERMO GLETOM (uz prethodnu impreganaciju vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM), te nanošenje silikatne, akrilatne ili silikonske žbuke uz odgovarajući grund.