Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

R N / 9.11.2010 17:59

Sagradio sam kuću od porotherm cigle/opeke. Molim Vas za savjet !!!l
Poslovna raditi i stiropornu izolaciju u dogledno vrijeme. Do tada , možete li mi reci koja je zbuka bi bila najbolja
u toplinskom i hidroizolacijskom smislu za porotherm opeku ? Unaprijed hvala!!!

ODGOVOR

U gornjem desnom uglu naših internet stranica postoji tražilica (Traži) gdje možete unijeti traženi pojam (npr. porotherm) i naći ćete sva relevantna pitanja i odgovore koje su posjetitelji naših stranica već postavljali.

D K / 3.11.2010 23:06

Pitanje se tice fasade kuce na moru,na otoku Pagu. Povrsina je oko 400 kvadrata, podloga je fina zbuka radjena od morskog/finog pjeska. Ne bih htio stavljati stiropor kao toplinsku izolaciju,nego fasadu direktno na zbuku i to neku najoptimalniju za to podneblje. Molim preporuku za daljne radove,unaprijed hvala.

ODGOVOR

"Pošto vam je žbuka napravljena s morskim pijeskom velika je vjerojatnost ""zaraze"" solima, tako da postoji mogućnost da se soli reflektiraju na
svemu što će se dodatno ugraditi na površinu tj. završnoj žbuci i može doći do pojave bijelih flekova te ljuštenja završne žbuke.
Potrebno je žbuku koja je napravljena s morskim pijeskom skinuti i ugraditi ili gotovu žbuku koja nema u svom sastavu soli ili površinu pregletati TERATERMO GLET-om i ugraditi završnu žbuku prema izboru preporučamo akrilat.
"

M M / 3.11.2010 18:13

Poštovani,
postavljen mi je TERAPLAST u kupaonicu na zid umjesto pločica, te sam izuzetno zadovoljan. No nakon godinu dana na rubnim dijelovima uz kadu su se počele pojavljivati crne gljivice. Molim da mi javite kako mogu očistiti nastale gljivice i napraviti prevenciju od novih. Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

TERAPLAST je proizvod koji nije deklariran za ugranju u prostorije koje su stalno izložene kondeznoj vlazi kao što su kupaonice.
Pretpostavljamo da se razvoj gljivica proširio i na podlogu na koju je navučen TERAPLAST te tretiranje bilo kakavim fungicidnim sredstvom nije trajno rješenje. Podlogu treba oprati vodom i očetkati četkama, te dodatno oprati bilo kojim sredstvom protiv razvoja gljivca i plijesni.
Ne možemo vam garantirati da ćete trajno ukloniti spora gljivica koje se nalaze u TERAPLAST-u ili u podlozi.

R M / 1.11.2010 10:56

Poštovani! Zelio bih staviti brodski pod u dnevnu sobu (povrsine 23 m2) na glazuru pa su me uputili da Samoborka proizvodi dvokomponentno ljepilo s kojim se to ljepi sad me zanima koliko bi mi tog ljepila trebalo za povrsinu od 23 m2 i gdje se moze kupiti u osijeku ili okolici?

ODGOVOR

"Ljepilo za drvo ne proizvodimo, i predlažemo obratiti se tvrtki ""Chromos boje i lakovi - Zagreb"" koji proizvode ljepila i lakove za drvo."

D M / 1.11.2010 9:30

Gdje mogu kupiti špricu za nanošenje završne dekorativne žbuke?

ODGOVOR

Špricu tj. nastavak za kompresor kojim ćete špricati dekorativne žbuke špricane teksture možete kuptiti u specijaliziranim trgovnimam koje prodaju alate ili u Lorenčiću u Buzinu.

M / 30.10.2010 16:16

Ako su zidovi prevučeni marmorinom i na mjestima su malo popucali da li je moguće te zidove pregletati običnom glet smjesom i potom pofarbati?

ODGOVOR

Najbolje bi bilo kontaktirati proizvođača marmorina i konzultirati se s njima kako bi utvrdili što oni predviđaju. Pošto je marmorim dekorativni kit pretpostavljamo da se zbog dodatne zaštite voskom mogu pojaviti problemi prionjivost gleta (kao što je npr. TERANIL EKSTRA) za vašu podlogu obrađenu marmorinom.

P H / 30.10.2010 0:24

Poštovani,
Molim Vas obavestite me da li proizvodite ono što se nekada zvalo TERAPLAST i da li se taj materijal može nabaviti u Beogradu,
S poštovanjem,
Petar Hadži-Vidanović

ODGOVOR

Da, još uvijek proizvodimo TERAPLAST i on je jedan od naših najtraženijih proizvoda. Na žalost predstavnika u Beogradu nemamo ali naš proizvod možete kupiti u Hrvatskoj u Vukovaru, Vinkovcima ili Županji i prevesti ga u Beograd. Raspitajte se na carini za koju vrijednost robe ne morate plaćati carinu.

t č / 29.10.2010 14:56

postovani:imam pitanje za vas::zanima me zašo mi je betonska dka ispucala,a beton je marke 300

ODGOVOR

Prijedlog sanacije vam možemo dati nakon što saznamo više informacija, no prvo provjerite da li su kod isporuke svježeg betona uzimani uzorci betona i ima li isporučeni beton prateću dokumentaciju.

Zanimaju nas odgovori na slijedeća pitanja:
- nakon koliko vremena od ugradnje je AB ploča ispucala
- kakve su pukotine nastale: lasaste ili preko cijele plohe
- koliko su pukotine velike
- da li je vodocementni faktor izmjeren i adekvatno primjenjen za MB 30
- kakvu vrstu MB ste koristili - pumpani, ljevani, plastični
- u kakvim vremenskim uvjetima je izvršeno betoniranje
?

D K / 27.10.2010 6:36

"Poštovani,
molim vas da mi objasnite što znače u žbukanju riječi ""filcano"" i ""podložna žbuka"", te da li mogu VC žbuku koristiti kao vanjski završni sloj na zidu od opeke,koji je bez toplinske izolacije, te da li mogu naknadno taj završni sloj obojiti ? zahvaljujem "

ODGOVOR

Podložna žbuka je sloj žbuke koji zahtijeva određenu završnu obradu - najčešće završno dekorativnom bojom ili žbukom.
Filcana tekstura žbuke postiže se obradom površine spužvastim gleterom.
Vanjske zidove od opeke možete ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50 (zidove prethodno obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM) prebojati završno dekorativnom bojom tipa TERATON V. Ukoliko želite pravilniju i ujednačeniju teksturu površine preporučamo VC 50 obraditi nekom od završno dekorativnih žbuka.

m h / 26.10.2010 14:53


Planirao sam izgraditi ogradni zid obiteljske kuće od betonskih bloketa , klasično šbukan ( d.žbuke 3 cm ) te kao završni sloj koristiti SEP XX.
Međutim na sličnom zidu kod poznanika primjetio sam da nakon 2 godine SEP se odvaja od žbuke (zbog vlage?! ),u čemu je problem? , postoji drugi proizvod primjereniji za takvu namjenu? Hvala

ODGOVOR

"Ogradne zidove preporučamo obraditi SOKL ŽBUKOM.
Na podlogu treba prethodno nanijeti CEMENTNI ŠPRIC. Sokl žbuku možete zagladiti ili šerati. Detalje ugradnje možete naći na našoj web stranici tj. tehničkoj uputi ."