Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T M / 15.9.2010 19:41

Imam problema sa vlazenjem vanjskih zidova. Na unutarnjoj strani mi se javljaju gljivice i ruzne zelenkaste fleke, a fasada je na dnu potamnila, uz to, javile su se male, ali dugacke pukotine na fasadi. Sto mi preporucate?

ODGOVOR

Pretpostavljamo da objekat nije toplinski izoliran s vanjske strane, te se zbog razlike u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora ili zbog neadekvatne toplinske izolacije betonskih dijelova javlja kondenzat koji se manifestira pojavom gljivica ili algi.
Potrebno je ostrugati boju i glet te žbuku tretirati algicidnim ili fungicidnim sredstvom do zasićenja da se unište spore gljivica u žbuci, te nakon sušenja obojati bojom koja u svom sastavu ima fungicida.
Ako postoji pojava tamnih mrlja na fasadi, također je potrebno fasadnu površinu tretirati algicidnim ili fungicidnim sredstvom te prebojati fasadnom bojom.
Ako su pukotine koje se se pojavile na fasadi lasaste, boja će ih prekriti i neće se vidjeti, ali ako su pukotine veće potrebno je izvesti sanaciju fasadne površine nakon utvrđivanja dubine pukotina i njenih prostiranja na fasadnoj plohi.

V M / 12.9.2010 20:41

Obnavljam fasadu na talijanskoj vili iz 1923 u Rijeci . Djelomicno je ostecena ... Molim preporuku kojim materijalom i kako pristupiti sanaciji (mislili smo staviti akril , stiropor necemo zbog ukrasnih elemenata na fasadi ) Hvala

ODGOVOR

Sanacije su kompleksni, prilično zahtijevni zahvati. Sama tehnologija sanacije ovisi o vrsti ziđa, o postojećoj žbuci, o stupnju njenog oštećenja, prionjivosti na podlogu, eventualnom zahtijevu konzervatora ukoliko je objekt pod zaštitom i sl.
Ukoliko ste u mogućnosti, proslijedite nam fotografije objekta na kojima je vidljivo postojeće stanje.

d / 12.9.2010 19:50

postovani polusuha glazura se radila na terasi propisno mrezica,vlakna sve kako treba ali je sva popucala i to dosta utrosak cementa je bio na m3 pijeska 350kg poljevala se vodom nije mi jasno pomoc!

ODGOVOR

"Karakteristike glazure ne ovise isključivo o udjelu cementa. Iz vašeg upita nije viljivo koji ste pijesak koristili pri izradi glazure, kao ni debljina glazure i ostali važni elementi (glazura direktno na bet.podlozi, plivajuća glazura, u tom slučaju debljina toplinsko izolacijskog sloja i dr.)
Uzroci pukotina mogu biti različiti - mala debljina glazure, sitna frakcija pijeska, ""jak"" materijal, nedovoljna dilatiranost većih površina i sl.
"

Z / 12.9.2010 16:39

Poštovani,da li postoji el. stroj za brušenje zida nakon gletanja.

ODGOVOR

"Na tržištu postoji stroj za strojno brušenje zidova SPERO, koje soboslikari nazivaju ""ŽIRAFE"".
Više informacija možete naći na web stranici http://www.dar.hr/spero_-_zirafe_mixeri/default.aspx .
"

P P / 11.9.2010 15:30

Poštovani!
zanimaju me prednosti i mane primjene cementne, vapneno-cementne i gipsane žbuke za unutarnje prostore.Također Vas molim da mi opišete potpuni postupak žbukanja unutarnjeg zida od opeke ili betona (špric, gruba žbuka i fina žbuka). Hvala

ODGOVOR

Za obradu unutarnjih zidova danas se koriste vapneno-cementne i gips-vapnene žbuke.
Vapneno-cementne žbuke (VC 40, UNIVA 30)odlikuje veća čvrstoća i otpornost na veću vlažnost zraka pa se uglanom koriste za obradu prostorija sa većim postotkom vlage (kupaonice, sanitarni čvorovi) kao i u stubištima, podrumima, garažama i sl.
Gips-vapnene žbuke (GV 10, INERO 20) smatraju se prirodnijima i zdravijima, te se koriste u svim prostorija tipa boravak, spavaće sobe, učionice, uredski prostori i sl.
Detaljni opis primjene možete naći u tehničkim uputama na našim web stranicama.

i z / 11.9.2010 12:04

"da li se u sprint poludisperzijsku bijelu boju za unutarnje zidove može stavljati ""dipi"" kolorant?"

ODGOVOR

Poludisperzijska boja Sprint proizvodi se isključivo u bijeloj boji.
Moguće je toniranje Sprinta manjim koliličinama gotovih koloranata tipa DIPI, kojima možete dobiti isključivo svijetle pastelne tonove.

D / 7.9.2010 20:07

Fugirali smo terasu sa terafilom br.128 siva boja.Kada smo terasu pofugirali, fuge nam ispadaju više plave nego sive boje. Molimo Vas da nam odgovorite što nam je raditi. Unaprijed se zahvaljujemo.

ODGOVOR

"Na žalost, boju izvedene ""fuge"" nije moguće promijeniti naknadno. Jedini način sanacije je čišćenje fuga i novo fugiranje. Prije konačne odluke, uzmite u obzir da je riječ o podnoj površini."

M K / 7.9.2010 11:01

Na jednom zidu u stanu se javlja orosavanje od 1 m2.Jednostavno otpada farba, posebno od jeseni i tokom zime. Na tom zidu nemam toplotnu izolaciju jer smatram da nema potrebe posto je to unutrasnji zid. kako da se sanira to orosavanje za sva vremena?

ODGOVOR

"Problem orošavanja, odnosno kondenzacije na unutarnjoj stijenci zida možete trajno riješiti isključivo izvedbom toplinske izolacije vanjskih zidova. Time se rješava i problem hladnih mostova na unutarnjim nosivim zidovima koji su vertikalnim serklažem ""vezane"" na vanjski zid.
Problem kondenzacije najčešće se manifestira ""orošavanjem"" na slabo upojnim podlogama, odnosno razvojem plijesni na upojnim podlogama.

Ljuskanje boje i gleta najčešće je posljedica prodora vlage iz vana.
Molimo da preciznije opište problem (mjesto ""orošavanja"") kako bismo vam mogli konkretnije pomoći.
"

D / 7.9.2010 8:19

Poštovani,
napravio sam betonski roštilj s ´napom´. Molio bih vas za savjet sa čime bih ga mogao ´poravnati´ a zatim pogletati s nekim vašim proizvodom koji ima granule u boji ili samo pobojati.
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za obradu betonskih površina roštilja preporučamo REPARATURNI MORT G. Završno bojanje izvesti bojom za beton AKROTON.

l a / 6.9.2010 9:08

Unutarnji zid mi zbog morske soli iscvjetava i dolazi do otpadanja unutarnje boje. Već 2 puta sam ostrugao unutarnju boju i nanio vašu antisol ali i dalje se događa isto. Što mi je raditi.Hvala

ODGOVOR

"Ako je vaš zid ""zaražen"" morskom soli ili je izveden s vodom ili pijeskom u kojem je bilo morske soli, nažalost ANTISOL niti bilo koja unutarnja boja vam neće pomoći i dalje će se pojavljivati iscvjetavanje.
Potrebno je žbuku skinuti do zida, zid oprati vodom pod pritiskom, premazati ANTISOLom i nanijeti novi sloj žbuke ili VC 40 ili GV10, te prema potrebi pregletati TERANILom i prebojati unutarnjim bojama TERAPOL ili POLAKRIL.
"