Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M N / 16.7.2010 12:36

Poštovani,
Prije 11 godina na obiteljsku kuću sam stavio toplinsku fasadu (stiropor, samoterm glet i žuti SEP Z 200. Tijekom godina fasada je uprljana a kad se suši nakon pljuska vidljivo je da ima mikropukotina u kojim se je još zadržala voda. To ne izgleda dramatično ali je očiti znak starenja.
Budući da je svakako želim osvježiti zanima me (kad već moram postaviti skelu) koje je rješenje najbolje:
- samo prebojati originalnom bojom.
- navući još jedan sloj SEP-a ili
- nešto treće??

Zahvaljujem na savjetu i pozdravljam Vas,

Milan Novačić

ODGOVOR

Ako je vaša fasada još uvijek dobra tj.ne trusi se, ne odvaja se i dobro se drži SEP je potebno samo obojati fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte. Fasadnu površinu dobro oprati vodom pod pritiskom, očetkati mekim četkama da se skine prljavština, sušiti prirodno barem 2-3 dana i bojati fasadu MINERALKOLOR-om u dva premaza.
Impregnacija nije potrebna. Ponovno navlačenje SEP-a nije potrebno ako je SEP zdrav.
Ako bi se ponovno navlačio SEP potrebno je postojeći SEP skinuti pregletati ga TERATERMO GLET-om uz armiranje staklenom mrežicom u sloju gleta, te ponovno navuči SEP i obojati ga MINERALKOLORom.

t k / 16.7.2010 0:23

Poštovani,
zanima me koji bi od vaših proizvoda bio najadekvatniji za zidove stepeništa.?
zidovi su ožbukani na fino,a želio bih izbjeći gletanje glet masama.
hvala.

ODGOVOR

Ovisno da li se radi o grijanom ili negrijanom prostoru, možete upotrijebiti Teraplast G ili S, ili mineralnu ili silikatnu žbuku prema izboru teksture, granulacije i boje iz naše ton karte.
Prije ugradnje navedenih proizvoda potrebno je zid impregnirati s MINERALKVARC GRUND-om dan ranije.

I / 12.7.2010 23:29

Poštovani, željela bih urediti potkrovlje. Najveći problem mi predstavlja to što krov nije podaščan. Zanima me može li se i kako napraviti kvalitetna hidro i toplinska izolacija bez diranja krova (micanja crijepa...)? Krov je jednoslivan. Ne namjeravam stavljati krovne prozore.
Unaprijed se zahvaljujem

ODGOVOR

Samoborka d.d. se bavi proizvodnjom građevinskog materijala, a ne bavimo se izvedbom građevinskih - tesarskih radova.
Najbolje bi bilo da se obratite proizvođačima crijepa šte preporučuju kod izvedbe pojedinih krovova i što preporučuju vezano za izolaciju ili možda u Termika Novi Marof - proizvođač kamene vune ili Knauf koji možda imaju riješnje za detalje izvedbe krovova i izolaciju istih.

m k / 13.7.2010 22:44

stavljala bi stirpor na zidove i strop, pa moje pitanje je dali ce se ljepilo primiti na obojane zidove i sto napravoto sa stropom koji je premazan jos od nekad vapnom. ?? koje ljepilo koristiti? hvala

ODGOVOR

Ukoliko se na zidnim i stropnim površinama nalazi više naliča unutarnje boje preporučamo boju mehanički odstraniti do čvrste podloge (šmirglanjem).

U protivnom zidove otprašiti vlažnom krpom, imregnirati MINERALKVARCGRUND-om prije ljepljenja toplinsko izolacijskih EPS ploča SAMOTERM-om.

B I / 11.7.2010 14:59

"Molim Vas da mi savijetuje koji premas se koristi za stiropol lajsne""štukature"" prije nanošenja kvarcnog pijeska.I gdje se može kupiti isti. navodno ga cak i vi proizvodite.
Najlepsa hvala!!!14"

ODGOVOR

Gotove profile ekspandiranog polistirena možete obraditi SAMOTERM ŠTUKATUR-om. Tako obrađeni profili završno se uobičajeno obrađuju bojom kao TERATON V.

D K / 11.7.2010 12:00

u betonski zid podruma kojeg ne namjeravam žbukati (prije nanošenja fasadne boje zid će se pobrusiti i pogletati) ugradio sam vrata i prozore. Na špalete vrata i prozora nanio bi cca. 2 cm cementne žbuke na betonsku podlogu. Kakvu pripremu podloge mi savjetujete. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Betonske površine, najmanje dan prije žbukanja, potrebno je obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM 4.

z r / 11.7.2010 9:17

Poštovani,

Imam fasadu od vašeg sepa 03 staru deset godina. Trebalo bi je obojati pa me zanima sa kojim premazom i koja je cijena žute nijanse. Isto tako koja impregnacija mi treba. Potrebno mi je boje za 90m2

ODGOVOR

"Preporučamo postojeći SEP temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja prebojati MINERALKOLOR-om.

Predlažemo da na našoj web stranici pogledate ton kartu kako bi pobliže definirali boju, o čemu ovisi i cijena MINERALKOLOR-a.
Napomena : Tonovi u kojima se MINERALKOLOR isporučuje označeni su slovom S.

Mineralkolor potrošnja : 0,35 l/m2/ dva naliča
cijena (PDV uključen): 23,06 kn/l I razred
38,43 kn/l II razred

U koliko se odlučite za neki od jačih, intenzivnijih tonova preporučamo akrilatnu boju TERATON V, uz impregnaciju podloge UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om.
"

I P / 7.7.2010 10:14

Poštovani, 2004. godine je ožbukana kuća termo žbukom i pogletana s teratrermo gletom. Zanima me koliko godina to može stajati bez završne dekorativne žbuke. Kakva šteta može nastati i da li je već nastala s obzirom da je prošlo šest godina? Da li se i kako može popraviti eventualna šteta?
Unaprijed hvala
Igor P.

ODGOVOR

Ako ste objekat zaštitili toplinski još 2004.god. bilo bi dobro i da ga završno obradite bilo kojom završno dekorativnom žbukom.
Objekat ako je dobor pregletan TERATERMO GLET-om može još nekoliko godina biti bez završne žbuke, ali bi poželjno bilo da se ona što prije nanese.
Preporučamo vam da ugradite SEP-Z 200 i prebojate MINERALKOLOR-om, u boji prema izboru iz naše ton karte.

M K / 6.7.2010 17:34

Trebao bih obraditi betonsko stepenište s čeone i bočne strane kako bih izravnao neravnine max. 1cm (gazišta će biti drvena). Imate li u svom asortimanu pogodnu masu za izravnavanje, kako se nanosi te treba li posebno pripremiti podlogu? Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Betonske stepenice možete obraditi REPARATURNIM MORT-om G uz prethodnu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om neposredno prije izvođenja radova.

I K / 3.7.2010 23:24

"Poštovani,imam ogradu obloženu sa kamenom staru 27 g.ali u izvrsnom stanju.Prilikom pranja ""miniwashom"" kamen još ljepše izgleda.Fuge su izvedene crnom bojom ali neznam kakovom a posijedile su.Zanima me da li bi ga bilo dobro nečim premazati a fuge obnoviti i čime od Vaših proizvoda? Također me zanima da li fuge obnavljati prije premazivanja ili naknadno i čime?
Unaprijed zahvaljujem.
Ivan Kramarić
Zagreb"

ODGOVOR

Fuge možete fugirati masom za fugiranje kamena i keramike TERAFIL G, u boji prema izboru iz naše ton karte.