Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ivan I / 2.5.2020. 11:42:37

Pozdrav, planiram na beton postaviti betonske ploče 40x40x3.8. Možete mi molim vas reći dal' je to tehnički u redu,dal da ih ljepim na ljepilo ili nešto drugo i kako se onda one fugiraju,hvala.

ODGOVOR

Ploče možete postaviti na dva načina, ovisno o Vašim željama. Za oba načina je uvjet da pad podloge mora biti zadovoljen (cca.2%) kako ne bi dolazilo do zadržavanja vode. 1. Postavljanje ploča na sloj agregata Na postojeću betonsku podlogu koja treba biti izvedena u padu postavite sloj od 4-5cm agregata granulacije 4-8mm i izravnate to letvom. Na tako pripremljenu podlogu postavite ploče. 2. Postavljane ploča na betonsku podlogu lijepljenjem Na betonsku ploču u padu možete lijepiti ploče punoplošno ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL u sloju debljine 5-15mm. Ploče se fugiraju kvarcnim pijeskom. Detaljnije upute za postavljanje betonskih ploča možete pronaći u našem katalogu na linku https://www.samoborka.hr/listalica-katalog-oplocnici/Oplocnici-katalog-web.pdf na stranicama 95,96,97.

B V / 30.4.2020. 22:19:39

Poštovani, želio bih izravnati staru hirofa fasadu. Zanima me kolika bi otprilike bila potrošnja TERATERMO GLETa po metru kvadratnom. Hvala i lp.

ODGOVOR

Potrošnja TERATERMO GLETA ovisi o tome koliko je postojeća hirofa gruba, a iznosi cca. 4-5 kg/m2. Preporučamo da metalnim gleterom skinete vrhove hirofe i dobro ju otprašite. Na potpuno suhu, očišćenu podlogu nanesete UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen vodom u omjeru 1:1, 4-6 sati prije nanošenja TERATERMO GLETA.

Ivan V / 30.4.2020. 21:49:45

Postovani, Majstori su mi postavili silikatnu zbuku, Ali vec nakon mjesec dana mi je pokazalo na dva mjesta vertikalne pukotine. Pukotine su jako Malo Ali su tamo I bojim se prozora code. Da li je moguce to nekako sanirati?

ODGOVOR

Vertikalne pukotine u principu nisu samo problem žbuke već su vezane uz podlogu. S obzirom da ovise o podlozi, a niste dali informaciju što je ispod silikatne žbuke (kakva je podloga, gdje su nastale pukotine) nismo u mogućnosti predložiti način sanacije. S toga, pošaljite potrebne dodatne informacije i fotografije fasade i pukotina kako bi Vam mogli pokušati pomoći.

Vladimir Z / 30.4.2020. 15:41:30

Poštovani, Ovim putem zamolio bi vas za određene stručne savjete, budući da znam da tvrtka Samoborka ima više kvalitetnih impregnacija i premaza za razne materijale. Radim sanaciju ulične betonske ograde. Betonski stupovi imaju stari premaz bojom za beton, te dubinska impregnacija vjerojatno nije moguća (osim ako brušenjem odstranio staru boju što je mukotrpan posao). Parapet i okapnica su novi beton star šest mjeseci, tu bi dobro došla dubinska impregnacija za beton. Ljubazno molim za savjet koje impregnacije je najbolje staviti i koju boju za beton koristiti tako da je betonska konstrukcija što bolje zaštićena i da boja ima dugu trajnost. Zahvaljujem unaprijed na odvojenom vremenu i na savjetu! Srdačan pozdrav

ODGOVOR

Impregnaciju kao impregnaciju koja osigurava postojanost boje nije potrebno staviti. Na postojanost i dugotrajnost boje utječu atmosferski utjecaji kao i vlaga u podlozi. Preporučamo bojanje novih betonskih podloga bojom za beton AKROTON. Ispod Akrotona nije potrebno stavljati impregnaciju. Važno je da je podloga koju bojite suha i dobro otprašena, bez masnih mrlja. Ukoliko želite kao pripremu podloge prije nanošenja Akrotona možete nanjeti ili impregnacijski premaz UNIVERZALKONCENTRAT GRUND i to 4-6 sati prije bojanja Akrotonom ili rijeđu konzistenciju samog Akrotona koja će penetrirati u podlogu. Za stare ogradne stupove bi najbolje rješenje bilo struganje stare boje, ali kako ste naveli da to nije opcija, preporučamo dobro oprati površine stupova čistačem pod tlakom kako bi se ukolnili eventualno slabiji ili potpuhnuti dijelovi boje. Dobro osušene površine ogradnih stupova prebojite bojom za beton Akroton bez predhodnih tretiranja impregnacijom. Ukoliko želite samo zaštititi betonske površine (bez da ih naknadno bojite), preporučamo primjenu sredstvo za hidrofobiranje betona BETOSIL. Betosil se brzo upija u podlogu i postiže vodoodbojni efekt. Smanjuje transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu, smanjuje mogućnost zaprljanja, olakšava održavanje i produljuje trajnost.

Sanjin M / 30.4.2020. 13:40:33

Molio bih Vas za savjet...unutar starog stana imam na zidove nanešen(nestručno)grubi sep.Želio bih napraviti glatke površine zidova a skidanjem ,tj struganja sepa otpada i žbuka.Sa čime da to pregletam a da bi prijanjalo na sep.Imam savjete da to napravim sa ljepilom za pločice.Molio bih Vaš savjet Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ukoliko je stari SEP u dobrom stanju, tj.da je čvrst, potrebno ga je dobro otprašiti i impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM BR.65 te ostaviti da se impregnacija suši 24h. Tako pripremljenu podlogu zagladite TERATERMO GLETOM ili FINOM ŽBUKOM EKSTRA.

Slavko L / 30.4.2020. 10:43:35

Poštovani preko vašeg distibutera Fidus Pavić iz Krapine naručio sam termo žbuku za unutarnje žbukanje zidova garaže debline 2 - 3 cm pa me zanima niže navedeno: 1.pitanje za 50 m2 cementni špric samo za zidove omjer pijeska gran. 2 mm cementa, vapna i vode (pijesak imam,a omjer izrazite u lopatama) , 2 pitanje sa čime je najbolje pričvrstiti poc vodilice za žbukanje 3 pitanje dali se smije staviti jedna lopata vapna na 1 vreču termo žbuke radi lakše obrade ili ne. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

1. Podlogu je potrebno obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 ili CEMENTNIM ŠPRICOM 4 2. Vodilice je najbolje pričvrstiti brzoveznim mortom za ugradnju profila TERAFIKSOM 3. Toplinske žbuke su gotovi proizvodi i nije im potrebno dodavanje vapna, cementa i sl.

Tina M / 30.4.2020. 0:12:31

Može li se terapoks premazati na unutarnje stepenište koje je obrađeni i zaglađeno flex.ljepilom?

ODGOVOR

TERAPOKS je namjenjen primjeni na betonskim površinama i površinama tretiranim reparaturnim mortovima. Da li bi bila moguća njegova primjena na fleksibilnom ljepilu ovisi o čvrstoći fleksibilnog ljepila. Napomenula bih Vam da do daljnjeg zbog velikih gužvi u proizvodnji nismo u mogućnosti proizvesti TERAPOKS.

Boško I / 29.4.2020. 9:19:30

Poštovani, milom savjet za uređenje lođe-balkona. Zidovi i strop su betonski, gletani i premazani bojom za fasade, uz napomenu da su površine izložene utjecaju vjetra (juga) i soli (blizina mora). Prvenstveno me zanima da li zidove/strop ponovno bojati ili ožbukati (sep), ili predlažete neko treće rješenje. Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Izbor između bojanja i žbukanja je stvar stanja površina koje želite sanirati i vašeg osobnog izbora. Bojanu površinu je najlakše sanirati novim naličem boje, npr. fasadnom bojom TERATON V. Ukoliko površine želite obnoviti SEP-om, potrebno je ukloniti sloj boje koji je na zidu i stropu.

Milivoj T / 29.4.2020. 6:39:39

Poštovani! Molim vas da mi odgovorite mogu li dvorište obraditi Teraplastom G, kakva podloga mora biti i koliko mi kilograma treba za 40m2. Unaprijed hvala na odgovoru. S poštovanjem

ODGOVOR

TERAPLAST nije pogodan za upotrebu na horizontalnim površinama. Za uređenje horizontalnih površina Vašeg dvorišta preporučamo kulir ploče ili betonske opločnike. Kulir ploče na svojoj površini imaju vidljivo zrno. Ponudu betonske galanterije možete vidjeti na našoj web stranici www.samoborka.hr, tj.na linku https://www.samoborka.hr/uredjenje-i-opremanje-okolisa

b b / 28.4.2020. 14:19:07

ŠPALETA OKO PROZORA: Molim informaciju glede sanacije spaleta oko prozora? Koji Vas proizvod preporucate za teksturu sepa moje fasade. U prilogu slika i da li treba dodavat tamniji ton posto je fasada stara cca 35 god.

ODGOVOR

Prema dostavljenoj fotografiji riječ je o SEP-u R5. SEP R5 dobavljiv je bijeli ili obojeni. Obzirom na starost postojećeg preporučamo krpanja izvesti SEPom R5 bijelim (oznaka 4000), na podlozi prethodno impregniranoj MINERALKVARC GRUNDOM br 65, te naknadno cijelu površinu osvježiti bojom MINERALKOLOROM. Ukoliko nemate namjeru bojanja cijele površine možete izabrati neki od dostupnih "prljavo bijelih" tonova iz naše ton karte COLORLINE (4001, 4004 ili dr)