Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Zvonimir L / 6.3.2019. 15:32:25

Poštovani, da li se na žbuku VC 60 može nanositi Teranil (uz prethodnu impregnaciju), ili treba ići fina žbuka? Također, da li je nakon nanošenja fine žbuke F-900 potrebno i dodatno gletanje? Riječ je o krpanju šliceva od instalacija struje u kuhinji. Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Kako je riječ o krpanju, odnosno zatvaranju instalaterskih šliceva koje planirate zatvoriti grubom žbukom VC 60, ukoliko se ista površinski „zagladi“ može biti podlogom za gletanje TERANILOM. Ukoliko se traži fino zaglađena površina i FiNU ŽBUKU F 900 će biti potrebno dodatno obraditi TERANILOM jer se ista u pravilu fino zaribava.

Denis T. / 6.3.2019. 8:41:24

Pozdrav! Kuća prizemnica samo pod dekom. Postoji horizontalna pukotina na fasadi ispod deke (fert). Kažu da se radi o odvajanju materijala (betona od cigle, nije problem statike). Na koji način napraviti sanaciju? Hvala! Denis

ODGOVOR

Na temelju vašeg upita, odnosno nedostatnih informacija, nije moguće dati prijedlog sanacije!

V S / 2.3.2019. 1:33:17

zanima me da li se teraplast može nanositi preko već postojeće dotrajale kulir podloge? Trenutno je u podnožju kuće na jednom dijelu kulir koji je dotrajao, izblijedio od sunca na dijelovima, i na jednom dijelu čak ima jedan dio bez kulira, samo je pogletano jer je tu zatvaran jedan mali otvor. Majstor je rekao da ne može samo na taj komadić dodat kulir jer nema šanse da pogodi tu istu boju kakvu mi imamo, jer je jako izblijedila godinama, logično, i da s tim kulirom zapravo ne može ništa. Pao mi je sada na pamet Teraplast pa me eto zanima da li je moguće preko tog starog kulira navući sloj teraplasta? Čisto da se osvježi malo boja i da se prekrije taj otvor što smo zatvarali.

ODGOVOR

Postojeći prani kulir potrebno je temeljito oprati vodom pod tlakom, te nakon sušenja zagladiti REPARATRUNIM MORTOM G. Na tako pripremljenu podlogu nakon najmanje 10-14 dana možete nanositi TERAPLAST uz prehodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM BR. 65.

Damir J / 28.2.2019. 19:11:49

Pozdrav, molio bih savjet dali izabrati toplinski sustav na bazi EPS-a ili mineralne vune za obiteljsku kuću građenu sa termoblokovima u okolici Zagreba ? Nadam se konkretnom odgovoru . Sa jedne strane je parapropusnost i negorivost a sa druge ekonomičnost. Kada se vuna nađe u sendviču ljepila i završne žbuke može li se govoriti praktičnoj parapropusnosti ? Što je trend ? Otvorenog sam uma. Unaprijed zahvaljujem. Damir

ODGOVOR

U posljednje vrijeme vidljiv je trend primjene toplinsko-izolacijskih ploča mineralne vune (MW). Pored negorivosti te veće paropropusnosti, mineralna vuna ima i bolja toplinsko-izolacijska svojstva (toplinska provodljivost EPS 0,039 W/mK, toplinska provodljivost MW 0,035 -0,036 W/mK). Gledano na posljedične uštede kroz smanjene gubitke, iste ne odgovaraju razlici u cijeni dvaju sustava. Što se tiče praktične paropropusnosti, ona ovisi i o ostalim komponentama sustava (ljepilo, završna žbuka), te mi u pravilu preporučamo paropropusnije završne slojeve. S druge strane sustav MW zahtjevniji je kod izvođenja i zahtijeva dodatnu pozornost kod izvođenja detalja. Možda će vam presudni faktor biti željena boja završnog sloja, obzirom da akrilatna završna žbuka TERAKRIL nudi mogućnost najšireg odabira, odnosno svih 360 boja iz naše tona karte POGLED U BOJU!

g b / 28.2.2019. 10:31:29

poštovani! Radi se o vlagi u mom dnevnom boravku koji je pod zemljom.Vanjska izolacija nije moguća ,pa bi volila da mi kažete kako bi sanirala tu prostoriju,bar kozmetički da izdrži desetak godina ako nešto drugo nije moguće.Zid je kompletan u vodi i uništen.Neki mi savjetuju te izolacijske premaze /ne znam koji su dobri pa mi preporučite/ i odozgo gipsane ploče. Rekla sam već,znam da nije moguće trajno rješenje ali preporučite mi bar privremeno i šta bi trebala kupiti,šta je najbolje da se upotrijebi. Hvala unaprijed Goranka

ODGOVOR

Kozmetički uređen zid sa prisutnom kapilarnom vlagom, odnosno saniran sa unutarnje strane ne može „izdržati“ period od desetak godina. Ovisno o količini vlage ista se najčešće manifestira već nakon 3-4 godine. Ukoliko nemate druge mogućnosti preporučamo ukloniti postojeću žbuku u potpunosti, po potrebi pripremu podloge izvesti REPARATURNIM MORTOM R4 250, obraditi polimer-cementnim hidroizolacijskim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, te ožbukati visokoparopropusnom žbikom SANISIL H, na prethodno naneseni CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA. Alternativno umjesto žbukanja možete izvesti oblogu GK (gips kartonskim) pločama. Napominjemo da će primjena HI na unutarnjoj stijenci zida imati za posljedicu širenje kapilarne vlage izvan zone zahvata.

Neven S / 27.2.2019. 14:17:41

Neven S. Postovani, imam manje popravke fasade na obiteljskoj kuci u primorju. Kako imam vasu zavrsnu boju fasade i uspio sam kod vas nabaviti odredjenu kolicinu za te poravke, imam pitanje, postupak nanosenja odnosno pripremu ostecenog zida odnosno,stupova Balkona gdje je otpalo dio zavrsnog sloja s kakvim materijalom to obnoviti prije nanosenja zavrsnog sloja i kojim premazom prije impregnacije je premazati da nebih ponovno otpalo.

ODGOVOR

Ukoliko je riječ samo o oštećenjima završnog sloja, prije krpanja potrebno je podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM. Nanošenje novog sloja završne žbuke neće biti trajno riješenje ukoliko nije uklonjen uzroka nastanka postojećeg oštećenja.

Jurica N / 27.2.2019. 8:34:21

Poštovani, gradim garažu od 130m2. Ideja mi je pofarbati pod protukliznom dekorativnim bojom, a koje bi ujedno služilo kao i zaštita betona od habanja i soli. Što biste mi Vi preporučili iz svog asortimana?

ODGOVOR

Samoboka d.d. u mogućnosti je ponuditi boje za površinsku zaštitu betona – akrilatnu boju AKROTON i epoksdinu boju TERAPOKS. Protukliznost površina ovisi o podlozi i nije je moguće osigurati samim premazima. Za razliku od boja, industrijski epoksidni podovi, koje nemamo u svom program, uključuju premaze na bazi epoksidnih smola i kvarcnog agregata, te mogu biti protuklizni.

Milan V / 26.2.2019. 8:20:43

Lijep pozdrav, molio bih Vas savjet za premaz za betonski kalup koji smo radili za uljevanje POLIURETANA u njega. Naime, nakon što smo dobili betonske polovice, potrebno nam je da sitne poroznosti u betonu zagladimo ručno i naknadno da premažemo površine nekim premazom npr. u boji kako bi te površine bile što glađe da kada vadimo model (glava od poliuretana) što lakše se izvadi iz kalupa. Stoga, bih vas molio da nam predložite neki Vaš proizvod, ako ste u mogućnosti, koji bi nam bio adekvatan prema svemu navedenom. Unaprijed hvala na Vašem odgovoru.

ODGOVOR

U proizvodnom programu nemamo premaze tražene namjene. Eventualno bi preporučili BETOSIL uz obveznu izvedbu proba.

Zoran K / 25.2.2019. 20:08:48

Na stiropor fasadi na dva mjesta pojavile su se pukotine okomito i vodoravno duzine 20 cm. Stiropor je premazan silikatom. Kako te pukotine najbezbolnije sanirati S postovanjem Zoran Krncevic

ODGOVOR

Način sanacije pukotina na izvedenih fasadnim sustavima ovisi o uzroku njihovog nastanka. U vašem upitu nema dovoljno informacija potrebnih za prijedlog sanacije.

N R / 25.2.2019. 11:43:57

Postovani, zivim na sestom katu zgrade kojoj prokisnjava krov vec godinama.U svakoj sobi u stanu mi curi voda,negdje samo kad je toplo,a negdje non stop.Molim vas ,da li mogu uraditi hidroizolaciju unutrasnjosti stana?Sta mi je potrebno za to,posto na plafonu u dnevnom boravku imam rupu na plafonu kroz koju mogu cijela 4 prsta provuci. Unaprijed zahvalna,

ODGOVOR

Izvedba hidroizolacije na podgledu stropa neće ukloniti postojeće probleme niti spriječiti daljnje oštećivanje. Potrebna je hitna sanacija ravnog krova te naknadno sanacija oštećenih površina.