Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Marin M / 21.9.2019. 0:36:43

Poštovani Imam fasadu na kući stiropor 5 cm, rađena 2000 godine, sada se na par mjesta završna boja počela ljuštiti/opadati i odvajati od fasade, čini se da je uzrok vlaga i prodor vode koji smo imali zbog začepljenja oluka i skupljanja vode na terasi.Sada bi htio ostrugati završni sloj boje gdje se odvaja i sanirati s novim, što je nužno prije toga nanijeti ?

ODGOVOR

Ukoliko nema oštećenja armirajućeg sloja toplinskog sustava, “krpanja” završnog sloja možete izvesti odgovarajućom završno- dekorativnom žbukom uz prethodno čišćenje i impregnaciju podloge. Napominjemo da će “zakrpe” ostati vildjive. Ovisno o oštećenju i veličini plohe preporučamo ujednačavanje podloge zaglađivanjem FINOM ŽBUKOM EKSTRA, uz prethodnu impregnaciju podloge PREMIUM GRUNDOM, te nanošenje novog sloja završne žbuke.

Kristijan S / 20.9.2019. 12:48:46

Postovani kako da skinem staru ljepenku sa terase bez stemanja i potom bih stavio hidroizolaciju

ODGOVOR

Staru ljepenku nažalost morate ukloniti mehanički te temeljito odstraniti ostatke smole s podloge ! (Upute za uklanjanje tražite od proizvođača ljepenke, odnosno istovrsnih proizvoda) Na tako očišćenoj podlozi, uz pretpostavku da je izvedena s odgovarajućim padom, možete izvesti polimer-cementnu hidroizolaciju tipa HIDROPROTEKT DUOELASTIK te oblogu keramikom..

Kristina J / 20.9.2019. 11:30:43

Poštovani, Nakon što je asfaltirana ulica na unutarnjem betonskom nosivom zidu u prizemlju kuće pojavila se kapilarna vlaga (mjestimice se nadiže glet i mrvi žbuka ispod njega) Zvala sam majstora koji je predložio injekriranje, te skidanje žbuke 50 cm iznad granice do koje je doprla vlaga te premazivanje zida nekim sredstvom kako vlaga, ukoliko se pojavi ne bi izbila na površinu) .Vanjski zidovi su za sada suhi (nadam se da će i ostati). Čitajući odgovore na pitanja koja su postavljali drugi nisam našla odgovor je li injektiranje betonskih zidova uopće ima smisla i postoji li rješenje za dugotrajniju sanaciju vlage? Lijepi pozdrav, Kristina

ODGOVOR

U pravilu trajnu sanaciju kapilarne vlage možete izvesti samo uz uvijet uklanjanja uzroka navlaživanja. U vašem upitu nema dovoljno informcija za konkretniji prijedlog sanacije.

Vilko D / 18.9.2019. 11:17:37

Poštovani, Htio bih u podrumskoj prostoriji pregletati staru žbuku, koja je dosta oštećena-neravna. Koje sredstvo mi preporučate? U očekivanju odgovora zahvaljujem i srdačno pozdravljam.

ODGOVOR

Molimo dodatne informacije o tipu postojeće žbuke i završne obrade, kao i potrebnim debljinama sloja za izravnavanje.

Marek Z / 18.9.2019. 9:08:10

Poštovani. Dakle na samom rubu balkona fasad se ljušti (crveno obojeno na prvoj slici). Doslovno otpada. I izgleda da od tog dijela vlaga ide nekako do unutrašnjeg dijela kuće, do sobe pokraj balkona jedno 2 metra unutra. Vidi se u sobi fleka promjera 1 metar. Zanima me kako se to riješava, koliko je to skupo za riješiti? Slike su stare, pa je sada taj crveni zaokruženi dio skroz otpao do betona. Balkon nije natkriven. Pred neih 10 godina je bilo ovakvo stanje. https://ibb.co/SxRVvQw https://ibb.co/BGYYyJL Sada je ovako https://ibb.co/NrGHQg4

ODGOVOR

Prema dostavljenim fotografijama možemo zaključiti da je problem procurijavanje terase, što u pravilu zahtijeva skidanje postojeće podne obloge, uklanjanje postojeće glazure, izvedbu nove podlogu u padu, nove hidroizolacije I keramičke obloge.

Ivan S / 16.9.2019. 13:13:05

imam kucu u Dalmaciji deset godina staru.Na fasadi je termo zbuka debela 5cm i na njoj mineralna zbuka. Koliko ona koristi kao toplotna izolacija i da li se isplati dodatno izolirati ako se kuca koristi samo za odmor? Na krovu je tervol 5cm. Da li je to dovoljno ili bi to trebalo dodatno izolirati? ispod krova nema tavana nego su sobe za stanovanje.Da li je moguce krov iznutra toplotno izolirati ? Hvala

ODGOVOR

isplatljivost ulaganja u izvedbu dodatne toplinske izolacije može se dokazati isključivo proračunom uzimajući u obzir sve relevatne podatke o postojećoj potrošnji, stanju objekta, eventualnim mjerama poboljšanja energetske učinkovitosti. Istim se definiraju i potrebne debljine slojeva toplinske izolacije. Preporučamo obratiti se energetskom certifikatoru.

Milan R. / 16.9.2019. 9:04:33

Poštovani Na kući mi je toplinska fasada koju sam radio prije 30 god. od perlita i zaribana sepom. Volio bih je obnoviti tj. nanijeti preko nje ( starog sepa) novi sloj sepa. Da li je to moguće? I molim savjet koji je postupak nanošenja novog sloja sepa. Hvala

ODGOVOR

Obzirom na vrijeme izvođenja postojeće fasade za pretpostaviti je da je završna obrada izvedena mineralnom žbukom grube vučene structure kao SEP 05. Za nanošenje novog sloja SEP-a ili druge završno dekorativne žbuke potrebno je temeljito čišćenje podloge, pranjem vodom pod tlakom te zaglađivanje FINOM ŽBUKOM EKSTRA uz prethodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM.

Ivan I / 13.9.2019. 14:48:27

Poštovani, greškom su mi na gradilištu soboslikari ogletali zid koji je žbukan dan prije. Zanima me što napraviti u tom slučaju kako bi se žbuka pravovremeno mogla osušiti i da li će to ikako utjecati na kvalitetu izvedene žbuke i koje su moguće poslijedice te kako ih spriječiti? LP

ODGOVOR

Podloga prije nanošenja mase za gletanje, Teranila, ovisno o debljini sloja trebala bi biti stara najmanje 10-14 dana. U Vašem upitu niste naveli kojom žbukom je zid žbukan niti čime je gletan pa Vam ne možemo dati precizniji odgovor.

Tatjana Č / 13.9.2019. 11:58:45

Pozdrav, gradila bih konobicu dimenzije 4x4, koja je sa tri strane u doticaju za zemljom (tlo).Interesira me što bi bilo najbolje koristiti od hidroizolacije za zidove. Hvala

ODGOVOR

Hidroizolaciju betonskih površina koje su u doticaju s tlom možete izvesti s našim proizvodom BETONPROTEKTOM MONOELASTIK. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

marko p / 13.9.2019. 11:21:49

Kako najbolje očistiti stiropol fasadu?

ODGOVOR

Onečišćene fasadne površine u pravilu se čiste pranjem vodom pod tlakom. Ukoliko pored onečišćenja postoji I vidljiva manifestacija zaraze mikroorganizmima (siva neujednačena obojena) nakon pranja I sušenja potrebno je površinu tretirati biocidinm sredstvom TERACID. Kako takova obojenja ostaju vidljiva I nakon tretiranja preporučamo bojanje SILIKONKOLOROM.