Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M K / 24.6.2010 11:32

Postovani, molim odgovor.

Kako očistiti bijeli fasadex sa plave fasade?
Hvala!

ODGOVOR

Bijeli fasadex ne možete očistit s plavog.
Jedino možete prebojati površinu s plavim.

d / 22.6.2010 15:38

imam problem zbukeri su sfusali zidove ima odstupanja od 0.5mm do 1cm zbukali su gipsanom zbukom s kojim materijalom poravnati te zidove

ODGOVOR

Ako su izvođači napravili grešku prilikom žbukanja potrebno je da to i otklone.
Ono što vam mi možemo ponuditi iz našeg programa za sanaciju je BETONFIKS - gips vapnena masa uz impregnaciju KONTAKT GRUND-om minimalno dan ranije.

B N / 20.6.2010 8:19

Poštovanje!

U fazi sam gradnje obiteljske kuće P+1, zidano klasičnom ciglom 29cm pa me zanima koju bi debljinu stiropora preporučili kao optimum za zaleđe Rijeke kao i vrstu završnog sloja?

Također me zanima da li imate saznanja o subvencionoranju ulaganja u fasade od države jer dobio sam informaciju da je u Sloveniji moguće dobiti subvenciju do 25% vrijednosti fasade ako se stavlja izolacija od minimum 12 cm te se večina investitora odlučuje na 15cm

ODGOVOR

Obzirom na vrstu i debljinu ziđa preporučamo izvedbu povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena debljine najmanje 8 cm. Za završnu obradu preporučamo akrilatnu završno dekorativnu žbuku TERAKRIL ili SILIKONSKU ŽBUKU.

Prema raspolaživim informacijama na području RH za sada nema subvencioniranja izvedbe niskoenergetskih ili pasivnih kuća.

I M / 18.6.2010 20:29

Poštovani,

živim na 5. katu zgrade od ukupno 7. Kada pada jaka kiša, obično ljeti prolom oblaka, i kada kiša snažno udara na fasadu, u okviru prozora, na spoju prozora i zida pojave se vlažne mrlje. Kada kiša pada mirno i stabilno, tada mrlja nema i sve je u redu. Mislio sam da je problem u prozoru. Promijenio sam taj drveni prozor PVC stolarijom kod pouzdana proizvođača i montažera uz dobro obavljene zidarske radove. Međutim, kod sljedeće jake kiše koja je snažno udarala u fasadu zgade (ljetni pljusak), mrlje su se opet pojavile, problem očito nije u prozoru, jer su se mrlje pojavile na identičnim mjestima, iako u manjem broju. Fasada je inače oblagana stiroporom. Je li moguće da fasada negdje propušta uslijed oštećenja stiropora i onda se slijeva kod mene, po sistemu, voda uvijek pronađe put i negdje završi? Kako riješiti problem?

ODGOVOR

Moguće je da do zacurijavanja dolazi na spoju prozorski okvir - zid, ali isti tako nije moguće isključiti druge izvore navlaživanja. Potrebno je temeljito ispitati cijelu površinu pročelja, poglavito detalje spojeva, kako bi se utvrdilo stvarno mjesti prodora vode (što može biti i pukotina).

Tek po utvrđivanju uzroka moguće je dati prijedlog sanacije.

v d / 16.6.2010 23:24

molim za pomoć uređujemo staru drvenu kuću na unutarnje zidove nebi stavljali knauf nego bi žbukali zidove pitanje je dali je to moguće i koji proizvod nam preporučujete
havala, hvala

ODGOVOR

Preporučamo unutarnje zidove drvene kuće obložiti gips-kartonskim ili gips-celuloznim pločama.
Kod žbukanja drvenih podloga velika je vjerojatnost pojave pukotina, bez obzira na obvezno rabiciranje podloge pocinčanim punktiranim rabicom.

A / 17.6.2010 20:45

Postovani,
htjela bih se rijesiti sepa na zidovima , radi se o buducoj djecjoj sobi. Zanima me moze li se povrsina izravnati nekim prikladnim materijalom, buduci da su pojedini majstori sugerirali ravnanje ljepilom. Znam da je uklanjanje sepa najbolja preporuka, no postoji li ikakav alternativni nacin i s kojim materijalima. Hvala na savjetu.

ODGOVOR

preporučamo unutarnji SEP, ukoliko nije naknadno bojan, temelito otprašiti, impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM, te pregletati TERANILOM.

T / 16.6.2010 9:07

Htjeli bi na vanjske stepenice staviti prani kulir. Sada su plocice premazane betosanom, pa me zanima s cime da ih premazemo prije stavljanja kulira

ODGOVOR

Boju koja je na stepenicama potrebno je mehanički odstraniti prije izvedbe pranog kulira.
Impregnacija prije stavljanja tj.izvedbe pranog kulira nije potrebna.
Ručni kulir izvodi se direktno na podlogu.
Samoborka d.d. ne proizvodi kulir za izvedbe pranog kulira.

T Š / 15.6.2010 10:06

Planiram teraplast staviti na vanjsku stranu vrtnog roštilja. Iznutra na ložište će se staviti šamotna cigla.
Da li tu može biti problema oko temperature?
Hvala unaprijed na odgovoru

ODGOVOR

"TERAPLAST ne preporučamo nanositi na zidne površine na kojima se razvija temperatura viša od 50oC.
Na višim temperaturama TERAPLAST ""omekša"" i podložan je mahaničkim oštećenjima, kao i ""puzanju"" s podloge.

"

n / 11.6.2010 13:11

Molim vas za odgovor dali se gips ploče mogu gletovati i koji materijal preporučujete.
Dali je potrebna kakva impregnacija. Dali će nakon gletovanja dolaziti do pucanja zidova.

ODGOVOR

Gips ploče možete gletati TERANIL-om. Podlogu impregnirati UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim u omjeru 1:2 s vodom, neposredno prije izvođenja radova.
Pojava pucanja ploča nakon gletanja nema, neovisno o tome kako su ploče postavljene: direktno ljepljenjem na zid ili na profile.
Ipak, savjetujemo vam da konzultirati Knauf oko način postave ploča i završne obrade.

S K / 9.6.2010 21:57

Postovani,
radim na projektu rekonstrukcije stare kamene kuće. Molim vas da mi pomognete oko zaštite i hidroizolacje zidova. Kamene zidove ne mogu izolirati s vanjske strane pa mi preporučite materijale koje bih mogao koristiti za pripremu površine i hidroizolaciju s unutarnje strane.
Hvala unaprijed

ODGOVOR

Samoborka d.d. nije proizvođač hidroizolacijskih materijala pa vam preporučamo da se za primjenske savjete oko izvedbe hidroizolacije obratite nekom od proizvođača te vrste materijala. Nakon izvedbe hidroizolacije s unutarnje strane objekta možemo vam preporučuit naše podložne ili sanacijske žbuke kojim ćete ožbukati kuću.