Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N I / 9.6.2010 11:40

Adaptiram staru kamenu kuću izgrađenu 1897. g. u Dalmaciji. Čime da fugiram vanjske zidove odnosno fasadu objekta? Zidovi su od poluobrađenog kamena. Fuge su širine 2 do 6 cm. Poželjna boja siva (boja cementa). Potrebno je sprijećiti prodor vlage od kiše u zidove a omogućiti isušivanje kapilarne vlage budući zidovi nisu hidroizolirani od temelja.
molim odgovor na E-mail.
Pozdra i hvala.

ODGOVOR

Za fugiranje kamenog ziđa preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE. Ukoliko je riječ o vanjskim zidovima koje želite dodatno zaštititi, to možete učiniti premazivanjem površina vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM. Sve detalje primjene navedenih materijala možete naći na našoj web stranici.

I Š / 7.6.2010 16:52

Poštovani,
zanima me da li je moguće primijeniti fasadni sustav Kombiterm na dašćanu podlogu kuće drvene okvirne konstrukcije. I da li je moguće u tom sustavu koristiti građevinsku ploču kao Drvolit.
Hvala.

ODGOVOR

Za primjenu sustava KOMBITERM tj. troslojnih laganih građevinskih ploča proizvođača Varping, Novolit ili sl., najbolje bi bilo da se obratite samom proiozvođaču ploča jer imaju više saznanja primjene njihovih ploča na drvenu konstrukciju.

k m / 7.6.2010 11:43

Radi se nova fasada na kući blizu mora.Zanima me vaš savjet za završni sloj(akril ili silikat).Fasada je od stiropora debljine 5cm.

ODGOVOR

"Htio bih vam napomenuti da često odgovori na pitanja korisnika već postoje na našim web stranicama s obzirom da korisnici često postavljaju ista ili slična pitanja.
Tako npr. pod Tražilicom (""Traži"" u gornjem desnom uglu web stranica) upišete traženi pojam ili više njih, npr.:
fasada mora
i Tražilica će vam vratiti odgovor u kojim se sve proizvodima tražena riječ pojavljuje, ali isto tako sva pitanja i odgovore koji sadrže traženi pojam (ili pojmove) na koje možete kliknuti da bi vidjeli relevantne odgovore naših tehnologa.
Dakle, u vašem konkretnom slučaju OVDJE možete vidjeti odgovor na pitanje vrlo slično vašem (trenutno je ono treće od vrha u listi svih tražilicom nađenih odgovora) .
Istovremeno možete provjeriti i ostala slična pitanja i odgovore nađene tražilicom.
"

V D / 7.6.2010 9:32

U kući na tavanu (izgrađen je stan koji ima demit fasadu). Svi ostali katovi na jednoj fasadi ima žbuku staru 70 godina. Ove kiše u svibnju namočile su mi zidove ( na drugom katu) na kojima je ta fasada. Predloženo mi je da svoj dio fasade dam obraditi nekom tekućinom i da na nju stavim mrežicu utopljenu u ljepilo i onda pokrijem silikatnom bijelom žbukom zajedno s fasadom na trećem katu.Što mi vi predlažete i kako zaštititi prizemlje i I. etažu susjeda koji ne žele investirati u sanaciju jer njima trenutno ne curi. Planirao sam staviti iznad I. kata oluk s odvodom u kanalizaciju da prikupi vodu kaja se slijeva niz buduću silikatnu fasadu. što mislite o svemu tome. Unaprijed zahvaljujem na savjetima. Dobrić

ODGOVOR

U vašem upitu ima dosta nejasnoća te vas molimo da nam proslijedlte fotografije objekta da bi vam mogli dati konkretan odgovor.

D Š / 6.6.2010 23:24

Poštovani!
Trenutno sam pred izradom fasade tipa TERMOZOL. Dosta sam čitao po forumima kao i preporuke raznih proizvođača materijala za stiropor fasade pa i Vaše savjete u vezi ljepljenja stiropora na zid. Svi preporučuju da se ljepilo na stiropor stavi okolo (po rubu) i tri do pet točaka u sredini. Kako pak imam priliku često razgovarati sa izvođačima fasada (majstorima), mogu reći da 80 % njih na stiropor stavlja samo točke ljepila i ne zatvara svaku ploču sa ljepilom kako se preporučuje, pa zrak iza svih ploča zapravo struji slobodno. Oni objašnjavaju da je tako bolje jer je zrak izolator bolji od ljepila, itd. Znam da to nije pravilno ali ne znam zbog čega i ne znam im proturječiti. Iznenađuje me da je toj teoriji sklona zaista velika većina majstora. Vjerujem da im je tako lakše raditi, ali vjerojatno takvim radom dolazi do štetnih posljedica. Da li možete objasniti kakvih, i kakvi se uopće procesi događaju u takvom zidu? Molim da to malo objasnite da bude i laicima shvatljivo, a opet dovoljno stručno da mi budući investitori u stiropor fasade možemo takvim majstorima protivrječiti. Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Komentare raznih izvođača ne bismo komentirali, Na našoj web stranici prikazan je presjek, i komponente toplinskog sustava TERMOZOL prema pravilima struke i prema tim preporukama ga je potrebno potrebno ugraditi.
Za sve ostale eventualne varijacije izvedbe sustava ne odgovaramo.

D Š / 6.6.2010 20:58

Moze li se kulir bojati ?

ODGOVOR

Ako se kulir nalazi na soklu može se bojati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza, bojom prema izboru iz naše ton karte, ali ga nije potrebno bojati već samo možda osvježiti silikonskom emulzijiom.
Ako je kulir dobro izveden šteta ga je prebojati fasadnom bojom jer sama izvedba kulira vrlo je ljepa ako je u kombinaciji nekoliko boja zrna.

b b / 6.6.2010 18:48

Poštovani,krećem s uređenjem stare drvene kuće s koje smo skinuli blato kojim je bila ožbukana.Molim za savjet što staviti na drvene grede i kakvu fasadu,te što preporučujete za unutarnju žbuku i koje vrste boja.Hvala,Bernarda

ODGOVOR

"S vanjske strane objekat obložite hrastovim ""planjkima"" tj.gredama, a s unutarnje strane obložite Knauf pločama."

i f / 3.6.2010 10:21

poštovani sjeverna strana kuče mi je često na udaru kiša koje vlaže ciglu pa cigla u potkrovlju kuče zna biti vlažna iznutra posebice protupotresni blokovi koji jako piju vodu pa me zanima dali bi premazivanjem blokova izvana hidroizolacijskim sredstvom spriječio natapanje blokova vodom i dali bih istim postupkom premazivanja cigle iznutra spriječio ulazak vlage na staklenu vunu jer planiram stavljati knauf na zidove ili bi bolje rješenje bio stiropor kao izolacija ispod knaufa

ODGOVOR

S vanjske strane što prije ugradite bilo kakav toplinski sustav, a s unutarnje strane možete ugraditi Knauf ploče.
Premazivanje hidroizolacijskim sredstvom blokova nećete puno spriječiti prolaz vlage.
Izolacija Knaufa bolja je sa staklenom vunom, ali se može umjesto vune ugraditi i stiropor.

M L / 9.6.2010 9:45

Poštovani, zanima me da li se teraneks može zamiješati s npr. allcat-om ili nekom drugom akrilnom emulzijom umjesto s vodom? Da li možda postoji neka kemijska prepreka za ovo?

ODGOVOR

"Nismo radili probe pa ne možemo sa sigurnošću tvrditi, ali prema sastavu smatramo da ne bi smjelo biti problema.
U svakom slučaju preporučujemo izvesti probu na manjem uzorku prije miješanja veće količine pa ako nema pojave grudica, odvajanja ili druge vrste ""sumnjivog"" ponašanja materijala moguće je miješanje."

R M / 2.6.2010 9:04

"Postovani!

Vecinu odgovora sam pronasao u postojecim pitanjima pa mi je preostalo jedno.

Pogletao bi plafon koji vec pogledan(jako jako davno).Na nekim dijelovima je masa popucala i sama otpala(plafon nije puknut,klasicna je deka,bez trstike).Na tim dijelovima sam zastrugao,ali me zanima da li se skida kompletan stari glet.Ako da,ima li neka tehnika skidanja(namociti vodom ili ne....?) ili samo spahtla u ruke i ""vozit""

Hvala."

ODGOVOR

Neka posebna tehnika skidanja glet mase ne postoji, osim one već opisane u vašem upitu.
Reparaturni mort se mora što duže sušiti, barem 15-20 dana prije završne obrade.