Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B P / 23.5.2010 16:50

Hoće li dijelovi zida ispunjeni Vašim električarskim gipsom, nakon bojenja biti svijetliji od ostatka zida? Ako hoće, postoji li način da se to izbjegne?
Hvala na pomoći

ODGOVOR

Električarski gips namjenjen je za pričvršćivanje elektroinstalacija, unutarnjih kutnih profila kod rada s gipsanim žbukama, te za popravak oštećenih unutarnjih zidova.
Ako se radovi krpanja naprave korektno i dobro se osuši, na zidu neće biti vidljive velike razlike.
Popravci se uvijek mogu prebojati unutarnjom bojom TERAPOL.

m b / 23.5.2010 16:04

na kuci sa sve cetri strane imam naslage malih musica kao crne fleke pri vrhu kuce molim vas dali postoji nekakav premaz da se fasada zastiti od njih

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je vaša fasadna površina izvedena s mineralnom žbukom koja je prirodna i prema izvedbi i sastavu žbuke dobra je podloga za razne kukce i skupljanje prljavštine.
Fasadnu površinu je potrebno oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekanim četkama da se skine prljavština i mušice. Nakon sušenja od minimalno 1-2 dana fasadnu površinu prebojite fasadnom bojom TERATON V ili MINERALKOLOR, u boji prema izboru iz naše ton karte.

Z I / 21.5.2010 11:54

Na ulazne stepenice je prije 30-tak godina kada je rađena kuća postavljne kulir, koji bi htio ispolorati. Molim Va za informaciju dali to mogu napraviti sam i sa kojim sredstvima.

Hvala

ODGOVOR

Deklarirano sredstvo za poliranje kulira nemamao u svojoj prodaji, te ih možda možete naći u većim trgovačkim centrima.
Kao zamjenu vam možemo ponuditi premazivanje stepenica tj. impregniranje FIKSANIR-om.

S M / 20.5.2010 12:20

Renoviram obiteljsku kuću iz 1956. Poskidana je sva unutarnja stara žbuka do cigle i zidovi ´oprani´ minivošem. Plafoni iz drveta zamijenjeni montom od cigle. Nakon 1,5 godine profi zidar ožbukao. Svi zidovi ´prema van´ s TERMO žbukom u dva sloja, ostali s tipičnim pijesak-vapno-cement. Prije nanošenja sve ponovno oprano i navlaženo. Nanesen špric mort. TERMO žbuka u dva sloja (ukupno cca 6 cm), 2 sloj na prvi 2-3 dan, a fino 4-5 dan. Plafoni danas grubo, sutra fino debljine do 2 cm, a na spojevima mont gredice i uloška malo više. Fino zaribavanje s kvarcnim pijeskom 0 gradacije Lasserberger, vapnom i cementom (7/3/1).Radovi rađeni od 9 do početka 11 mjeseca 2009. Nakon radova, prirodnim sušenjem zidovi pod termo žbukom više, ostali manje ispucali mrežasto, a plafoni na spojevima monta-uložak i uložak-uložak cca 50%.
Molim VAS prijedlog sanacije pukotina (kao vlas)uz upotrebu Samoborkinih proizvoda.

ODGOVOR

Postupak žbukanja koji ste opisali u upitu, izveden je u vrlo kratkom roku tj. se nije poštivao proces sušenja žbuke koja je nanešena u d=6 cm. Nakon žbukanja žbuku ste odmah fino obradili finim pijeskom te ste spriječili sušenje od minimalno 6 tjedana prije fine obrade. Potrebno je sada žbuku otvoriti tj.ostrugati površinski sloj i pustiti da se žbuka osuši tj. da ispuca što više. Suhu žbuku zatim pregletati TERANIL-om (polimer vapnenom masom) bez upotrebe fine žbuke ili kvarcnog pijeska i nakon sušenja od minimalno 7-10 dana prebojati unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.
Strop je ispucao na spojevima dva različita materijala te je potrebno također skinuti površinski sloj te pregletati TERANIL-om uz rabiciranje staklenom mrežicom SM 10 u sloju TERANIL-a i nakon sušenja prebojati unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL.
Prilikom izvođenja opisanih radova trebali ste samo poštivati proces sušenja prije fine obrade, te nebi bilo pojave lasastih pukotina.

i i / 24.5.2010 16:05

Želio bih ožbukati kuću izvana i iznutra vapneno-cementnom žbukom, izvana završiti sepom.
Koje Vaše proizvode preporučate (gruba-fina žbuka) i koji bi bio vremenski slijed (gruba iznutra, sušenje 7 dana po cm žbuke, pa fina iznura, kada krenuti sa vanjskom, sušenje pa sep itd).
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Unutrašnjost objekta ožbukajte žbukom VC 40 u debljini d~2 cm, (sušenje žbuke minimalno 14-21 dan), pregletajte masom za gletanje TERANIL i prebojite unutarnjom bojom TERAPOL ili POLAKRIL, prema izboru iz naše ton karte. S vanjske strane preporučamo vam da ugradite toplinski sustav s pločama stiropora ili lamelama kamene vune, sa završnom obradom SEP-Z 200 + MINERALKOLOR. Ako ne planirate ugraditi toplinski sustav, objekat ožbukajte ili toplinskom žbukom ili podložnom žbukom VC50, pregletajte TERATERMO GLET-om i završno obradite SEP-Z 200 + MINERALKOLOR.

n / 24.5.2010 10:18

Postovani,
da li se Vasa vapnena zbuka G ili rustik moze nanositi na zid od drvenih planjski s trstikom kao nosacem zbuke.
hvala

ODGOVOR

VAPNENA ŽBUKA RUSTIK primjenjuje se za završnu zaštitno-dekorativnu obradu vanjskih zidova, rustikalne teksture („.pod žlicu“.).
Pogodna je za sanacijske i restauratorske radove. Podloge na koju se žbuka primjenjuje su kamen, cementa ili sanacijska žbuka.
Za žbukanje drvenih greda nemamo do sada napravljene analize i saznanja, te vam ne bi prporučili da žbukate s VAPANENOM ŽBUKOM RUSTIK.

n / 17.5.2010 14:17

Molim vas da mi odgovorite dali se spoj između stitopor fasade i pločica na balkonu smije ispuniti silikonom kako bi se spriječio ulazak vode na spoju budući vertikalno nisu postavljene pločice

ODGOVOR

Spoj fasadne površine i keramike obavezno se mora silikonizirati zbog spriječavanja zacurijevanja.

M Š / 13.5.2010 1:07

Poštovani

Prije 12 godina fasada je strojno žbukana Cementnom žbukom C80,preko žbuke SEP Z 300 ,a zatim premazana Silikosam koncentratom. Sep je na nekim mjestima malo raspucao i ove zime za vrijeme obilnih kiša došlo je do vlaženja zidova i otpadanja boje s unutrašnje strane zidova. Pitanje je kako sanirati fasadu t.j. propuštanje i vlaženje.


Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Žbuka C80 koja je izvedena na vašem objektu nije namjenjena za izradu fasadne površine, te se moglo očekivati da se pojave pukotine.
Sanacija objekta se provodi tako da žbuku skinete do podloge i podlogu zatim ožbukate podložnom žbukom VC50 u d=2 cm ili ugradite toplinski sustav s pločama stiropora ili kamene vune sa završnom obradom mineralnom, silikatnom, akrilatnom ili silikonskom žbukom u boji, teksturi i granulaciji prema izboru iz naše ton karte.

d g / 12.5.2010 3:40

Molim da mi opišete postupak vanjske hidroizolacije starog podruma od betonskih blokova.Meni su predložili ovo:očistiti blokove od stare ljepenke,cementni špric, hidrožbuka ili mort,resitol,ljepenka v4,čepasta folija.
Molim Vaš postupak i popis vrste materijala i što da upotrijebim za skidanje stare ljepenke.

ODGOVOR

Samoborka dd se ne bavi hidroizolacijama već u svom prodajnom i proizvodnom programu imamo proizvode koji se mogu koristiti kod hidroizolacije spremnika za vodu, septičkih jama i sl.
Za detaljne informacije o hidroizolaciji možete se obratiti tvrtkama SIKA ili STIG koji vam mogu iz svog programa mogu ponuditi sva rješenja izvedbe hidroizolacije.

S S / 11.5.2010 16:59

Od kojeg materijala se izvode i kako se armiraju serklaži?

ODGOVOR

Prilikom izvođenja konstrukcije u glavnom projektu mora biti razrađeno i navedeno kako se i s kojim materijalima izvode i armiraju serklaži koje propisuje projektant.
Na vaše pitanje će konkretan odgovor moći dati statičari.
Samoborka dd je proizvodi građevinski materijal i ne bavi se izvođenjem niti projektiranjem.