Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I D / 7.5.2010 21:09

Poštovani,
na terasi imam dobro izvedenu hidroizolaciju sa varenom ljepenkom.Do sada nisam terasu koristio.Sada bih želio na ljepenku postaviti pločice,kako bi mogao koristiti istu.
Štomi predlažete?Da li je dovoljno da postavim TERANEKS Debeloslojni ili je moguće Cementni Estrih 20?
S štovanjem,

ODGOVOR

Na izvedenu ljepenku morate ugraditi cementnu glazuru - CEMENTNI ESTRIH 20 ili 30 , u minimalnoj debljini od 3 cm, te na glazuru možete ljepiti keramičke pločice.
TERANEKS se koristi isključivo za unutarnje radove kao izravnavajuća podloga glazure, prije postavljanja obloga od keramike, drva i sl.

Z J / 7.5.2010 20:27

Imam na moru na podu postavljene stare klinker pločice. Želio bih preko njih postaviti nove keramičke pločice. Koji je postupak, a da se ne moraju skidati stare pločice? Zahvaljujem

ODGOVOR

Podlogu treba očistiti, oprati i impregnirati KONTAKT GRUND-om dan ranije i nove pločice ljepiti TERATEKT-om F (fleksibilnim ljepilom).

Z N / 7.5.2010 8:27

Pozdrav
Imam kuću sazidanu od porobetona debljine 30cm. Interesira me da li se mora stavljati armaturna mrežica na unutarnje zidove pošto bi se samo gletalo i čime da se to napravi.
Hvala unaprijed.

ODGOVOR

unutarnje zidove od porobetona možete tankoslojno žbukati TANKOSLOJNOM ŽBUKOM ZA POROBETONE.
Ukoliko zidove od porobetona samo planirate gletati preporučamo TERANIL uz obavezno rabiciranje STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160.
U oba slučaja porobetone neposredno prije treba impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.

Ž / 6.5.2010 17:34

"U dvorištu imam betonsku pješačku stazu koju bih promijenio i stavio bih ploče ""Parma"". Na kakvu podlogu je najbolje stavljati ploče i dali se one fugiraju i sa čime?"

ODGOVOR

Na betonsku podlogu koju imate možete direktno ugraditi betonske ploče PARMA
tako da ih ljepite s TERATEKT F građevinskim ljepilom.
Ako će se ploče ugrađivati jedna do druge nije ih potrebno fugirati, a ako će se između ploča ostavljati fuga fugirjate ih mješavinom kvarcnog pijeska i cementa (cementna pasta).

S D / 6.5.2010 8:27

Poštovani,
na jednom zidu u stanu nam je stavljen stiropor, na njega ljepilo i mrežica i na to strojna žbuka (špric, gruba pa fina žbuka). Međutim žbuka na tom zidu je popucala. Da li možda imate neki prijedlog s kojim materijalom i kako rješiti taj problem

ODGOVOR

Na toplinski sustav ne smije se ugrađivati podložna žbuka, jer sustav nije namjenjen za izvedbu s tom žbukom.
Nažalost postupak sanacije je da skinete žbuku do gletane površine, popravite glet, impregnirate i ugradite tankosloju žbuku SEP Z 100 ili 200 ili SILIKATNU ŽBUKU prema izboru.

e b / 5.5.2010 14:44

Molio bih za informaciju o navlačenja teraplasta na mjesta čoškova. Da li je čošak bolje raditi u komadu ili navlačiti prvo jednu plohu pa nakon sušenja drugu?
Postoji li neki olakšavajući način kako bi čoškovi bili ravni i popunjeni zrncima. (radi se o teraplastu G-5)

ODGOVOR

Prilikom ugradnje TERAPLAST-a na kutove objekta, postupak ugradnje isti je kao i na ostalim površinama. TERAPLAST se navlači do kuta, završava i odmah se navlači i druga površina.
Prekid navlačenja TERAPLAST-a na kutevima može nakon sušenja dati drugačiji izgled.

N J / 4.5.2010 14:42

Postovani,
Postavio sam gazuru na spratu kuce ,uradjena je tako da je rastavljena na prelazu iz prostorije u prostoriju,ispod je postavljen stiropor debljine 5 cm glazura 5cm ,zbog neravne podloge u jednoj prostoriji pod je nivelisan tako sto su majstori na nekim mjestima postavili razlicite debljine stiropora. Prostorija je velicine duzina 7 metara a sirina 5 metara ,sada se po duzini te prostorije pojavila pukotina.Moje pitanje je dali je ta pukotina ozbiljan problem

ODGOVOR

širinu i dubinu i kada se nakon ugradnje pojavila.
Prema pravilu, niveliranje pločama stirpora nije dozvoljeno, izvođač je trebao postaviti stiropor iste debljine po cijeloj prostoriji a glazurom je trebao nivelirati debljinu. Prema navedenim dimenzijama prostorije trebalo je razmisliti prije ugradnje i o diletacijskoj razdjelnici na polovici prostora jer se glazura do cca 20-25m2 može izvesti u komadu bez pojave pukotina. Prepostavljamo da pukotina nebi smjela utjecati na glazuru, a moguće je da je došlo i do statičkog pomaka nakon ugradnje.

Z L / 4.5.2010 11:05

Posjedujem kuću koja je četrdesetak godina ožbukana špricanom fasadom.S obzirom da sam radio neke preinake na kući htio bih obnoviti fasadu pa Vas molim da mi savjetujete što bi mi najbolje odgovaralo staviti na postojeću fasadu i kako to učiniti.Stiropor ne bih stavljao.Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
Sa štovanjem

ODGOVOR

Ako je vaša fasada još uvijek zdrava, dobro izgleda i ne ljušti se, preporučamo vam da je samo prebojate fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte. Popravke koje imate na fasadnoj površini možete napraviti s istom žbukom kojom je i izvedena (pretpostavljamo da se radi o hirofi). Žbuka neka se dobro osuši te ćete bojom ujednačiti a ujedno i hidrofobirati objekat. Ako fasadna žbuka nije zadovoljavajuća potrebno je žbuku ostrugati, pregletati TERATERO GLET-om i navući bilo koju završnu žbuku prema izboru iz naše ton karte.(SEP Z 200, SILIKAT, AKRILAT, SILIKON).

D K / 1.5.2010 22:02

Molim vas za savijet:Planirao sam u unutrašnjosti potkrovlja umjesto malterisanja postaviti stiropor 3cm,rabit mrežu i ljepilo(sve to kako se većto radi), i na zidove i na plafon.Da li će se stvarati kondez.Trenutno nema fasade.Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ako u budućnosti planirate objekat toplinski izolirati ne preporučamo vam u unutrašnjosti stavljati toplinski sustav, već ga ožbukajte žbukom VC 40 ili GV10. Ugradnjom toplinskog sustava sada neće se stvarati kondenz, ali nije isključeno da se može nakon nekog vremena pojaviti u unutrašnjosti. Umjesto žbukanja možete ugraditi i Knauf ploče.

d s / 28.4.2010 10:30

Prije godinu dana srušili smo prijašnju (metalnu ) ogradu na terasi te smo napravili zidanu terasu i ožbukali ( špric-gruba-fina ).Majstori koji su radili nisu stavili nikakvu izolaciju( na podlogu ) jer kao nije potrebno jer je terasa na prvom katu( iako smo mi inzistirali da stave izolaciju ).Cijelo vrijeme do danas zidovi su stalno mokri.Probušili smo rupe da voda ističe van ali svejedno zidovi su stalno vlažni do oko 0,5 m visine i sa unutarnje i sa vanjske strane terase.Po zimi pri niskim temperaturama bili su i zaleđeni.Već 6-8 mjeseci otpada žbuka i neznamo što napraviti.Htjeli bismo staviti završnu akrilatnu žbuku ali prije moramo riješiti ovaj problem.Molim Vas pomozite mi.

ODGOVOR

Na žalost, bez skidanja žbuke koja je na zidovima i stavljanja hidroizolacije ne preporučamo vam stavljati završnu žbuku jer će nakon kratkog vremena žbuka propasti.
Potrebno je otuči žbuku, očistit fuge, ostaviti da se prirodno suši koliko je to moguće i nakon sušenja premazati hidroizolacijom (obratite se SIKA ILI STIG koji vam mogu preporučiti hidroizlacijske premaze ili sl).
Zatim, treba ponovno ožbukati s VC50 unutarnju i vanjsku stranu zida (ako terasa nije natkrivena) te ugraditi završnu dekorativnu žbuku prema vašem izboru - preporučamo akrilat.
Obavezno s vanjske strane ugradite okapne profile i klupčice na zidove

PS: Odgovor emailom nije prosao jer je vasa adresa javljena kao nepostojeća.