Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i k / 25.6.2006 12:29

Beton na terasi mi je od zime se poprilično oljuštio površinski negdje su i rupe od par cm. Sada smo terasu natkrili i htjeli bi postaviti pločice, pa nas zanima čime bi izravnali taj beton da se mogu gore postavljati pločice i da to drži.Terasa ima oko 30m2.

ODGOVOR

Površinu betona potrebno je temeljito očistiti od svih slabodržećih dijelova, te dobro otprašiti i oprati vodom. Preporuča se pranje miniwashom. Krpanja oštećenih dijelova izvesti REPARATURNIM MORTOM G u debljini do max 2 cm (nanošenjem u 3-4 sloja debljine 4 mm), uz prethodno vlaženje podloge vodom.
Nakon sušenja i očvršćivanja REPARATURNOG MORTA pločice lijepiti TERATEKOM - ljepilom za keramiku.

M B / 19.6.2006 14:20

Poštovani,Molim Vas za savjet. Imam kuću staru 5 godina. Sve je bilo u redu dok nismo stavili nadbeton na terasu. Naime kuća je napravljena na način da je najprije napravljen podrum, a onda etaža tako da je dio ostao za terasu. Terasa graniči sa dnevnim boravkom sa velikom staklenom stijenom. Kada je stavljen nadbeton počela se je stvarati velika vlaga u uglu koji graniči sa terasom. Napravljena je izolacija prije nadbetona ali postoji mogućnost da nije dobro spojena sa zidom.Da li imate savjet kako da riješim problem?

Sa poštovanjem,Melita.

ODGOVOR

Na temelju vašeg opisa teško je utvrditi točan razlog pojave vlage u unutarnjem prostoru. Jedan od razloga može biti i loše izvedena glazura (nadbeton) točnije njen pad, kao i nepravilno izvedena horizontalna hidroizolacija na detalju spoja sa zidom. Ukoliko dolazi do zadržavanja oborinske vode u zoni kontakta sa vertikalnom konstrukcijom - zidom, te ukoliko hidroizolacija nije podignuta uz zid - tzv. holker, moguće je da dolazi do zacurijevanja na spoju zid-glazura. U tom slučaju preporučamo fugu zapuniti trajno elastičnim kitom.

R Š / 19.6.2006 13:20

Gdje se sve stavlja hidroizolacija?

ODGOVOR

Hidroizolaciju je potrebno postaviti na svim mjestima gdje je to projektom predviđeno. Molimo da nam se javite s deatljnijim objašnjenjem koji konstr¸uktivni element objekta želite hidroizolirati, kako bismo vam mogli konkretnije odgovoriti.
Napominjem da Samoborka d.d. u svojoj ponudi nema klasičnih hidroizolacijskih materijala.

b m / 22.6.2006 15:26

lijepm pozdrav

imao bih pitanje
stavljao bih teraplast u kupaonicu,
kakva su vaša iskustva sa terežna,koliko to cesto ljudi postavljaju,i da li bih mogao u bodocnosti mogao imati nekih problema,sto ciniti da se to odrzi sto duze

hvala
ps.molim cim prije da mi nodgovorite,majstori su mi vec u kupaonici,a ja nisam donio jos konacnou odluku,
pomozite
hvala

ODGOVOR

"Zaštitno dekorativna žbuka TERAPLAST V (vanjski) najčešće se koristi za završnu obradu sokla objekta, dok se TERAPLAST U (unutarnji) najčešće koristi za završnu obradu hodnika, stubišta i sl.
Obzirom na karakteristike materijala, TERAPLAST se može koristiti i u prostorijama sa većim postotkom vlage, ali ga ne preporučamo nanositi na zidne plohe unutar tuš kabina, ili na površine oko ugradbenih kada.
Kako na mjestima spoja kade i zida uvijek postoji opasnost od zacurijevanja vode, može doći do ""napuhivanja"" (odvajanja od podloge) i pucanja TERAPLASTA. Također, tu se pojavljuje i problem kamenca koji je svakako lakše otkloniti sa površine glazirane pločice nego sa površine TERAPLASTA."

M P / 20.6.2006 10:12

Poštovani, molim da mi napišete kako se zove smjesa koja se nanosi na temelje kuće za ukras (ima je u raznim bojama) i da li imate pakovanje od 5 kg.

Hvala na odgovoru
S poštovanjem

ODGOVOR

"Vjerujemo da se vaše pitanje odnosi na proizvod TERAPLAST VG.
Potrošnja je 4 kg/m2, a pakiranje je po 25 kg.
Cijena ovisi o boji - molim pogledajte ´Cjenik žbuka premaza i ljepila´."

P M / 17.6.2006 8:11

Na obiteljskoj kući imam fasadu terabona staru 40 godina. Nigdje nije popucala niti otpada, ali je mjestimično na površini promjenila boju-potamnila. Zanima me da li se postojeća fasada može bez prethodno skidanja obnoviti nekim špricom ili na druge načine.

ODGOVOR

Staru šeranu završno dekorativnu žbuku možete osvježiti bojenjem MINERALKOLOROM. Čitavu površinu potrebno je temeljito očistiti - oprati, najbolje miniwash-om. Na suhu i čistu podlogu nanijeti MINERALKOLOR u dva naliča. Drugi nalič nanositi na potpuno osušeni prvi.
Drugi način obnove je nanošenje nove zaštitno-dekorative žbuke - mineralne, silikatne ili akrilatne. Direktno na očišćenu podlogu, uz odgovarajuću impregnaciju (vodom razrijeđeni UNIVERZALKONCENTRAT GRUND) možete nanositi SEP 05 ili SEP Z 300 bijeli ili obojeni. Za ostale završne žbuke SEP 03, SEP Z 200, SILIKATNE ŽBUKE , akrilatne žbuke (TERAKRILI) potrebno je postojeću šeranu fasadu zagladiti TERATERMO GLETOM, uz prethodnu impreganaciju podloge vodom razrijeđeni UNIVERZALKONCENTRAT GRUND.
Sve upute o primjeni materijala možete pronaći na našoj web stranici.

M B / 14.6.2006 14:21

Izrada nove fasade preko stare šerane žbuke(starost preko 30 g). šerana podloga je zdrava i dobro očuvana na preko 90% površine.Postoje manje pukotine, oštećenja oko prozora(radi ugradnje nove stolarije)te ispod rogova (novo krovište).Ideja je . otući i otprašiti oštećene djelove fasade, popraviti oštećenja (reparaturni mort ?),impregnacija preko svega ( UKG ili MKG? ), gletanje Samoterm, Samoterm glet 2-3 ruke sa mrežicom, te neka završna žbuka ili samo ličenje fasadnom bojom. Da li to može na ovaj način i koje materijale koristiti ?

ODGOVOR

"Sanaciju postojeće stare ""šerane"" žbuke preporučamo izvesti na slijedeći način:
- otući sve slabodržeće dijelove završne i podložne žbuke
- čitavu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom (najbolje miniwash)
- mjesta oštećenja pokrpati grubom vapneno-cementnom žbukom VC 60 u ravnini sa postojećom žbukom uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM
- nakon sušenja čitavu površinu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja TERATERMO GLETA
- TERATERMO GLET nanijeti u debljini 2-3 mm, utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 26 F na mjestima krpanja i pukotina većih od 0,2 mm (nije neophodno rabiciranje po cijeloj površini)
- drugi sloj TERATERMO GLETA nanijeti na potpuno osušeni prvi sloj.
Na ovako pripremljenu podlogu preporučamo nanositi sitnozrnate završne žbuke : mineralne SEP z 200. SILIKATNE ŽBUKE RZ ili RS ili akrilatne TERAKRIL Z ili R.
U osnovi sanacija koju ste planirali izvesti odgovara našem prijedlogu uz napomenu da se prilikom krpanja i sanacije postojećih starih podložnih žbuka nije preporučljivo koristiti materijale većih čvrstoća od podloge. Upravo stoga predlažemo krpanje izvesti grubom žbukom, a gletanje cijele površine TERATERMO GLETOM.
Detalje primjene sa sve navedene proizvode možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr
"

M R / 4.6.2006 22:03

Željela bih u sobu staviti dekorativnu žbuku ili sep.Skinula sam staru farbu sve do gletane površine.Molila bih uputu ako je moguće kako se radi s obzirom na podlogu.Može li dek.žbuka ići direktno na zid i plafon ili treba neki dodatni premaz.Moraju li se sitne neravnine na gletanom zidu potpuno izravnati ili ne.

ODGOVOR

U sobe možete staviti završno dekorativnu žbuku SEP ili SILIKAT u željenim granulacijama, teksturama i boji.
Poželjno bi bilo da sa postojećeg gletanog zida što više skinete glet masu i tek onda uz odgovarajuću impregnaciju stavite željenu završno dekorativnu žbuku.
Žbuka(završno dekorativna) može direktno doći na zid ,kada je zid obrađen grubom ili fimom žbukom.
Neravnine na gletanom zidu ako ga bojate trebale bi se izravnati,ako želite staviti završnu žbuku nije potrebno popravljati.

Napomena: vaša email adresa je netočna pa vam odgovor nije mogao biti poslan tim putem.

i h / 31.5.2006 12:54

koju vrstu betona je potrebno upotrijebiti za deku tj. za pod terase. U vašoj ponudi postoji više vrsta pa vas molim pojašnjenje kako bi se znali odlučiti.

ODGOVOR

Za izradu glazura (pretpostavljam da betonska deka postoji) na vanjskim terasama preporučamo naš proizvod CEMENTNI ESTRIH 20.
Detaljni opis primjene možete pronaći na našoj web stranici.

R Ž / 31.5.2006 7:40

Želio bi u kupaonici staviti dekorativnu žbuku.Molim Vas da mi preporučite jednu od Vaših.Da li se može unutarnja dekorativna žbuka nanositi izravno na polistiren bez sloja samoterma?

ODGOVOR

Za završnu obradu zidova u kupaonici možete primijeniti bilo koji vodoodbojnu završno dekorativnu žbuku kao SILIKATNE ŽBUKE ili akrilatne žbuke - TERAKRIL.
Sve dekorativne žbuke nanose se na podložne žbuke ili na toplinsko-izolacijske polistiren ploče obrađene SAMOTERMOM /SAMOTERM GLETOM i rabicirane STAKLENOM MREŽICOM SM 26 F.