Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

j i / 20.2.2010 17:07

imam novu gradnju kuće,ima u njoj dosta betonskih zidova i betonski je strop sve je relativno ravno pa me zanima sa ćime mi predlažete da ih obradim.
Ja bi ih samo pregleto što mi predlažete?

ODGOVOR

Preporučamo vam da objekat ožbukate gotovom žbukom GV 10 (d= 7-10mm) ili BETONFIKS-om, kojim možete gletati i žbukati betonske zidove u d= 0-20mm. Suhu površinu zatime prebojite unutarnjim bojama TERAPOL ili POLAKRIL prema izboru iz naše otn karte.

S Š / 19.2.2010 20:41

"Poštovani.
Namjeravam renovirati dnevni boravak. Zidovi su rađeni ""krečnom "" žbukom prije 30-tak godina i puno puta bojeni, najprije vapnom a zadnjih desetak godina ""jupolom"" i sličnim bojama (jednom godišnje). Kako bih najkvalitetnije obnovio zidove da dobijem glatku plohu pošto je sada jako hrapava(ježirana).Također vas molim da mi kažete kako se riješiti masne boje na zidu(hodnik) i da li je potrebno na pukotine stavljati mrežicu.I na kraju gdje u BIH mogu nabaviti vaše proizvode(Zapadna Hercegovina)."

ODGOVOR

"Sve slojeve boje treba ostrugati do žbuke, impregnirati i pregletati TERANIL-om ili TERANIL-om PLUS i prebojati unutarnjom bojom TERAPOL.
""Masnu boju"" skinuti mehanički, struganjem. Pukotine se mogu armirati trakama staklene mrežice - bandažiranjem - ali treba utvrditi o kakvim se pukotinama radi- površinske ili se protežu u dubinu žbuke.
Armiranje mrežicom cijele površine može se kompletno izvoditi u sloju glet mase samo treba utvrditi da li žbuka ima zadovoljavajuću kvalitetu.
Naše proizvode u BIH možete kupiti kod KRAS - LAKTAŠI."

k / 15.2.2010 4:30

Poštovani
Završni sloj objekta je urađen od bijelog teraplasta prije 20 godina, boja je izgubila svoja svojstva zbog vremenskih utjecaja, koje je najbolje rješenje da se sanira postojeći teraplast ili premaže drugom vrstom žbuke.
Zašto na sjevernoj strani dolazi do odvajanja i opadanja teraplasta i kako to spriječiti.
HVALA

ODGOVOR

Postojeći TERAPLAST možete osvježiti bojanjem akrilatnom fasadnom bojom TERATON V.
Oštećenja na sjevernom pročelju upućuju na postojanje pukotina kroz kojih dolazi do vlaženja podloge zbog atmosferskih utjecaja –. kiša, vjetar. Zbog slabije paropropusnosti TERAPLASTA nije moguće isušivanje, te dolazi do „.napuhivanja“. i ljuštenja TERAPLASTA. Sanaciju izvesti skidanjem postojećeg teraplasta (najjednostavnije izvesti uz zagrijavanje površine), čišćenjem podloge, i nanošenjem novog sloja TERAPLASTA uz prethodno impregniranje podloge MINERALKVARC GRUNDOM.

n k / 13.2.2010 19:33

dali je moguće vaše proizvode kupiti u Dubrovačko neretvanskoj županiji

ODGOVOR

Proizvode Samoborke d.d. Samobor možete naći u Dubrovniku u trgovačkim centrima MD PROFIL, VULIX, MARINKOLOR.

T N / 7.2.2010 15:57

Poštovani,
molim Vas da mi pomognete sa jednim problemom,živim u u betonskoj zgradi na sjevernoj strani koja nema nikavu izolaciju,u stanu mi je dosta hladna pa sam htio postaviti nekakvu termoizolaciju na kritične zidove,a varijanta sa stiroporom mi je neizvediva jer mi uza zid idu cijevi od centralnog grijanja pa bi mi to sve skupa bilo predebelo,pa Vas pitam da li postaji nekakva tanja varijanta izolacije,nekakve ploče,paneli ili slično do 1 cm?
Unaprijed hvala

ODGOVOR

Na žalost, toplinsku izolaciju vanjskih zidova nije moguće izvesti u zahtijevanoj debljini od 1 cm.

a k / 2.2.2010 15:00

Postovani,
imate li u programu neko ljepilo koje je pogodno za ljepljenje kamena dekorativnog na pvc panel. Naime imam kiosk od pvc panela i tio bi ga obložiti kamenom.
Hvala, odlični ste!!

ODGOVOR

Samoborka d.d. ne proizvodi takovo ljepilo !

M M / 2.2.2010 1:23

Zbog poveceg neznanja kupljena je veca kolicina materijala,i bilo bi poželjno ga iskoristiti!Mogu li i kako iskoristiti sipinu,vapno te cement za grubo žbukanje te to impregnacijom pripremiti za krečenje?koji su omjeru u pitanju?
P.S.Koju boju iz vaseg asortimana mogu koristiti na grubo ožbukanim zidovima.
Poanta ovoga je dobiti čupavi zid.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Ako imate pjesak (granulacije 0-4 mm), vapno i cement, možete napraviti mješavinu za grubu žbuku. Omjeri za izradu grube žbuke su 1: 3 :9 (cement : vapno : pjesak). Struktura grube žbuke ovisi o majstoru.
Nakon sušenja cca tri tjedna žbuka se može bojati: unutrašnji zidovi TERAPOL-om (bojom za unutarnje radove) ili TERATON-om V (bojom za vanjske radove).

D Š / 1.2.2010 17:31

Poštovani,

imam nešto vaše fine žbuke F 900 viška te bih ju htio na jadnoj malo površini iskorisiti kao cementni špric. Postoji li mogućnost da se dodatni umješavanjame cementa i vode postigne tako nešto?

hvala

ODGOVOR

Finu žbuku F-900 nije moguće koristiti kao CEMENTNI ŠPRIC zbog prevelike koncetracije vapna i granulometrijskog sastava fine žbuke .

i / 31.1.2010 10:34

dali je dobro ljepiti stiropor na strop direktno na montu

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije nam jasno gdje želite ljepiti ploče stiropora, pa pretpostavljamo da će se oblagati unutrašnjost objekta.
Ako je fert strop napravljen prema pravilu proizvođača opeke i gredica ne postoji zapreka da se stiropor ljepi na montažne elemente. Montažni sustav tipa Monta ima obilježje vrlo dobrog zvučnog i toplinskog izolatora. Sam sustav je vrlo razgranat te se oblik opekarske ispune i sustav postavljanja mijenja od proizvođača do proizvođača. Preporučamo da se konzultirate sa proizvođačima opeke koji možda imaju dodatne informacije o zaštiti unutarnjeg prostora, a mi vam kao proizvođač preporučamo žbukanje našom žbukom VC40 ili GV10.

s / 28.1.2010 17:25

Poštovani imam jedno pitanje kuća je toplotno izolovana sa vanjske strane stiropolom debljine 8cm želio bih iznuta izolvoati vanjske strane koji mi materijal preporučujete rigips ploče ili nešto drugo i dali moram stavljati parnu branu unaprijed vam se zahvaljujem.

ODGOVOR

Ako ste objekat toplinski izolirali s vanjske strane nije ga potrebno toplinski izolirati i s unutarnje strane.
Preporučamo vam a unutrašnjost objekta ožbukati našom žbukom VC40 ili GV10 prema izboru i obojati unutarnjom bojom. Unutarnje zidove možete obraditi i Knauf ili Rigips pločama ali se za savjet obratite proizvođaču ili ovlaštenom ugrađivaču ploča.