Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

n d / 16.11.2006 12:16

u kupaonu su mi majstori postavili fugu samoborka 33 koja je nakon što se osušila ispala šarena, negdje gruba negdje glatka. zašto to i molim vas savjet za popravak.

ODGOVOR

Neujednačenost boje mase za fugiranje TERAFIL može biti posljedica neravnomjerne osušenosti opločenja prije fugiranja.
Obzirom da ni tekstura nije ujednačena, pretpostavljamo da fugiranje nije kvalitetno izvedeno, odnosno da fuge nisu, nankon nanošenja TERAFILA, kvalitetno obrađene. Nažalost, sanaciju je moguće izvesti samo odstranjivanjem materijala iz sljubnica(fuga) i novim zapunjavanjem uz kvalitetniju obradu sljubnica.

k l / 16.11.2006 0:05

Sada kad je pocela zima imam plinsko grijanje i pojavila mi se velika vlaga pogotovo sa sjeverne strane na kojoj imam dva mala prozora koji su svakodnevno oroseni i snjih se sljeva voda te su mi se pojavila glivice ili popularno zvana pljesanj, kuca je gradjena od betonskog betonskog bloka i stariji dio je grdjen od sitne cigle gdje se i manje pojavljuje vlaga i pljesanj zidovi su zbukani klasicnom zbukom no sa juzne strane je naljepljen stiropor sa mrezicom i ljepilom gdje vlage skoro nema moliobih vas idejno rjesenje kako izvuci tu istu vlagu dali ima kakav stroj u vidu klima uredjaja ili moram raditi neke drasticnije mjere unaprijed hvala na odgovoru... Pozdrav

ODGOVOR

Da li na vašem objektu gdje je zidano betonskim blokom postoji toplinske zaštita s vanjske strane ?
Pretpostavka je da se na vašem objektu pojavljuje kondenzat zbog hladnih mostova (betonski nadvoji iznad otvora). Vaš objekat trebali bi toplinski izolirati sa vanjske ili unutarnje strane na kritičnim zidovima.
Najpovoljnije bi bilo odabrati toplinsku zaštitu kamenom vunom ili pločama okipora.
Izvlačenje vlage moguće je uređajima koji izvlače vlagu.

M / 15.11.2006 18:31

Zanima me nosivost armiranobetonske ploče (mreža 10 X 5 mm)nosivost po širini od 4,6 m i dužina ploče je 8 m. Debljina ploče je 12 cm.

ODGOVOR

Nosivost AB ploče sa opisanim dimenzijama i debljine izračunava ovlašteni građevinski statičar koji će vam točno izračunati sile napona i težinu ab ploče.

t r / 15.11.2006 7:15

Poštovani, vještačim TERMOZOL fasadu na obiteljskom prizemnom objektu koja je izvedena većim dijelom na način da je završni sloj u otklonu od vertikale 1,5 cm mjereno letvom od 3m. Otklon je takve prirode da je fasada u gornjem dijelu nagnuta prema van, a njena ravnost (kosine) je unutar +- 3 mm, također mjereno letvom od 3 m. Također, uz granule na završnom sloju fasade su vidljive mikropukotine, za sada baz debljine.
Vlasnik objekta želi sanirati fasadu tako da bude vertikalna i bez mikropukotina.
Molim vas mišljenje na koji način je to moguće u konkretno opisanom slučaju.

ODGOVOR

Maximalno odstupanje ravnine zida može biti +-1 cm na 4 m zida. Pretpostavljam da je na objektu termozol sustav izveden krivo jer se nije kontrolirala ravnina zida prije postavljanja sustava, ili je moguće da se prilikom ljepljenja ploča nije kontrollirala ravnina.
Vidljive mikropukotine na završnom sloju moguće su prilikom neadekvatnog navlačenja završnog sloja, jer niste naveli o kakvom se završnom sloju radi. Sanacija zida je takva da se prijašnji slojevi moraju skidati do podloge zida i provjeriti ravnine(jer su velika odstupanja 1,5 cm.
Sanacija mikropukotina moguća je bojanjem fasadnom bojom tek kada se utvrdi kakve su mikropukotine i kakav je završni sloj.

n p / 13.11.2006 19:50

molim vas da mi pošaljete boje ta teraplast u za unutarnje nanošenje i cijenik teraplasta i premaza za polje hvatane teraplasta na podlogu
UNAPRIJED ZAHVALJUJEM !

ODGOVOR

TERAPLAST U G granulacije 1,25 mm ili TERAPLAST U-S granulacije 0,8 mm nanosi se na ravni i glatku podloge, najmanje dan ranije impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM.

MINERALKVARC GRUND potrošnja : 0,2-0,3 l/m2
pakiranje : 15 l
cijena : 27,06 kn/l
TERAPLAST U G potrošnja : 4 kg/m2
TERAPLAST U S potrošnja : 3,5 kg/m2 / dva sloja
pakiranje : 25 kg
cijena : 8,14 kn/kg

Ton karte TERAPLASTA možete pogledati na našim prodajnim mjestima u Zagrebu, Adžijina 12 ili u Samoboru, Zagrebačka 32 a.

D L / 9.11.2006 12:20

Poštovani, zanima me Vaše mišljenje čime ožbukati kuću zidanu Porothermom S P+E 38. Da li je neophodna termo žbuka ili stiropor. Kuća je izgrađena u Vinkovcima. Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Pošto ste objekat zidali Poroterm opekom nije potrebno da stavite i vanjsku toplinsku zaštitu jer je sam blok već toplinski.
Na poroterm možete staviti VC 20 L (laganu vapneno cementnu žbuku), pregletati Teratermo gletom i staviti mineralni, silikatni ili akrilatni završno dekorativni sloj po izboru.
Ako želite Vaš objekat možete toplinski izolorati termozol sustavom toplinske zaštite (ploče okipora).

m p / 12.11.2006 12:09

htio bih graditi kuću na moru sa betonskim blokovima (kvadrima)20 cm.koji imaju lice fasadno tj.završeno.kuća bi bila suteren prizemlje i kat.zanima me mogućnost unutarnje izolacije kuće.i koja je kvaliteta betona potrebna za tu visinu kuće ako je blok 20 cm.unaprijed se zahvaljujem

ODGOVOR

Toplinska zaštita objekta u pravilu se izvodi sa vanjske strane. U vašem slučaju, budući da je materijal kojim gradite završno obrađen tako da ne zahtijeva dodatnu obradu, toplinsku izolaciju možete izvesti sa unutarnje strane vanjskih zidova primjenom toplinskih žbuka ili toplinskih sustava. Kod izvedbe toplinske zaštite sustavom ne preporuča se fino zaglađivanje i završn obrada bojenjem , već je potrebno primijeniti neke od taknoslojnih završno -dekorativnih žbuka - SEP, SILIKATNE ili AKRILATNE ŽBUKE. U slučaju primjene toplinskih žbuka moguća je glatka završna obrada. Preporučamo vanjske zidove iznutra obraditi toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD u debljini 2-3 cm, te završno obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 kao podlogu za soboslikarske radove.

s p / 12.11.2006 10:52

poštovani, zanima me dali mogu keramičke pločice ljepiti na OSB ploče od kojih je napravleno stepenište.

ODGOVOR

Proizvodi za ljepljenje keramike na bazi cementa - standardna ili fleksibilna ljepila, nemaju zadovoljavajuću prionjivost na OSB ploče, te ne preporučamo ljepljenje keramike na takovu polodgu.

A J / 6.11.2006 14:23

"Planiram gradnju kuće od Ytong-a, vanjski zid debljine 30 cm. Koji će U (koef. prolaska topline W/m2K) imati taj zid sa 4 cm vaše TERMOŽBUKE?

Koji ""U"" ima zid (blok opeka 29 cm + 4 cm TERMOŽBUKE ) ?

Hvala
"

ODGOVOR

Vaš zid sa 4 cm Teratermo 100 EKSTRA imati će toplinski keoficijent koji iznosi U=0,42W/m2K.
Blok opeka d=29 cm +4 cm Teratermo 100 ekstra , U= 0,80W/mK.

z h / 4.11.2006 16:43

poštovani
molio bi VAS podatke:
1m3 pijeska o-2mm koliko KG
1m3 vlažnog pijeska 0-3mmm = KG
1m3 pijeska koliko se dodaje cementa,vode da bude cementni estrih
vapneno cementni mort( grubi) na 1m3 koliko,vode, vapna,cementa (kojeg), pijesak, (koja granulacija trebam 0-2mm)isto tako za fini mort,redosljed mješanja

ODGOVOR

Tražene podatke o količini možete provjeriti u važećim građevinskim normama gdje je točno za svaku skupinu radova opisan utrošak materijala.
Ili, za vapneno-cementni mort možete koristiti naše gotove mortove za zidanje ili gotove produžne žbuke za žbukanje ili izradu estriha.