Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D Ž / 30.11.2009 7:57

Poštovani,
uskoro namjeravam angažirati majstore za unutarnje ručno žbukanje obiteljske kuće. Molim info koji mi vaš proizvode preporučate,koliki je njihov utrošak po m2 te narovno cijenu (bez PDV-a).
Hvala

ODGOVOR

Za unutarnje žbukanje koristite gips vapnenu žbuke GV10 ili vapneno cementnu VC 40. Cijena GV 10 je 1,03 kn/kg bez PDVa, potrošnja 12 kg/m2 za d=1cm. VC 40 cijena je 0,77kn/kg bez PDVa, potrošnja 14kg/m2 za d=1cm.

M S / 1.12.2009 14:17

"Poštovani,
Imamo kuću na moru, Pag- izrazito jake posolice zimi, i problem na krovu na crijepnim kanalicama ispod kolektora.
Tamos e naime nakon posolice zimi ""zavuče"" sol te e taj dio krva ljušti. Ostatak se ispere kišom i u redu je.
Zanima me može li se koje od Vaših sredstava primijeniti za impregnaciju tog dijela crijevnih kanalica(koje bi se vjerojatno zamijenile pa onda impregnirale), da se zaštite od prodora soli.
Dio krova je ispod kolektora, dakle nije direktno na suncu.
Hvala unaprijed, pozdrav!

Maja Sekopet Barić,
dipl. kem. ing."

ODGOVOR

Kanalice koje se sada nalaze na krovu potrebno je dobro oprati vodom pod pritskom te skinuti površinski oštećeni sloj mekim četkama i premazati FIKSANIRom - ester slicijevom kiselinom do zasićenja, četkom ili prskanjem, nerazrijeđen.
Ako su kanalice jako oštećene i ljušti se površinski sloj, bilo bi ih najbolje zamjeniti novim, te nakon ugradnje nove kanalice premazati FIKSANIRom.
Preporučamo vam da kontaktirate proizvođača kanalica te zatražite njihov prijedlog sanacije.

d / 1.12.2009 9:37

molim vas da mi objasnite zašto teraplast s treba nanositi u dva sloja i u kojem roku treba nanijeti drugi sloj

ODGOVOR

"TERAPLAST S nanosi se u dva sloja zbog sitnog zrna frakcije (0,08mm), te se navlačenjem drugog sloja popunjavaju eventualna tkzv. ""gnijezda"" tamo gdje prvom rukom TERAPLAST nije dobro obrađen.
TERAPLAST S nanositi ravnomjerno metalnim gleterom u dva sloja. Drugi sloj nanositi na osušeni prvi, obično drugi dan ili kasnije u toku istog dana.

Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi, za vjetrovita i maglovita vremena. Na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.

Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi."

Z J / 28.11.2009 17:11

Postovani
kuca mi je vlazna,sep natopljen i prljav od djelovanja kise i vlage. Postoji li kakav premaz (boja ili nesto slicno)a da se moze uraditi u ovo doba godine.
Hvala.

ODGOVOR

"Dodatno pitanje korisnika:
Radi se o svim zidovima na kuci koji su ozbukani vasom strojnom zbukom i sepom,koji jednostavno ne odbijaju vodu tj.kisu nego je piju kao spuzva.da li je neophodno da otucem svu zbuku sa zidova ili imate kakvo rjesenje za sanaciju.
hvala.


ODGOVOR:
Niste spomenuli s kojom vrstom žbuke ste ožbukali fasadu - toplinskom ili podložnom žbukom ? Pretpostavljamo da je ožbukano toplinskom žbukom, no žbuka nije pregletana slojem TERATERMO GLETa već je direktno na žbuku izveden SEP, i zato vam se dešava da žbuka ""pije ""vodu.
Prijedlog sanacije objekta je da površinski sloj SEPa skinete, pregletate TERATERMO GLETom i ponovno navučete SEP te prebojate MINERALKOLORom.
Objekat možete samo prebojati fasadnom bojom MINERALKOR ili TERATON V, u boji prema izboru iz naše ton karte, ali vam ne možemo dati garanciju da će izvedeni radovi biti najbolji i da vam se ponovno neće pojaviti vlaženje.
Bojanje se može vršiti kroz cijelu godinu u primjerenim uvjetima za fasaderske radove - temperatura zraka i podloge ne smije biti niža od 5°C.
"

A K / 24.11.2009 11:32

Poštovani,renovirali smo staru dalmatinsku kuću,ali nažalost zid koji je zajednički sa susjednom kućom pri kišenju vlaži.Problem moram rješavati na unutarnjoj strani /zid je ožbukan i premazan vapnom/.Da li mi možete preporučiti proizvod iz vašeg asortimana za rješavanje ovog problema.srdačan pozdrav

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno da li je riječ o dva zida koji se naslanjaju jedan na drugi, te dolazi do zacurijavanja oborinskih voda između njih. U tom slučaju preporučamo, prije svega, spriječiti zacurijavanje vode (provjeriti pokrov, detalje opšava i dr.) Problematični zid možete izolirati od prodora vlage ali će se vlaga kapilarno širiti dalje sve dok ne otklonite njen izvor.

Ukoliko je pak riječ o jednom, zajedničkom zidu, i karakterističnom djelovanju kapilarne vlage, preporučamo otući postojeću žbuku, te zid obraditi sanacijskim visokoparopropusnim materijalima SANISIL ŠPRIC, SANISIL H, FINA ŽBUKA F 900, te bojanje SILIKATKOLOROM.

a a / 23.11.2009 14:28

Postovani,
imam staru kamenu kuću koja je prekrivena žbukom, zanima me kako očistiti žbuku da ostane sami kamen, ugrubo sam je otukao ali na kamenu ostaje tanak sloj 1-2mm koji i dalje prekriva kamen. Žbuka je stara i rađena od morskog salbuna.
Pozdrav!

ODGOVOR

Ukoliko je stara žbuka bila slabije čvrstoće (na što upućuje njen sastav) biti će dovoljno zidove oprati čistom vodom pod tlakom (mini-washom).

Ukoliko je zid bio obrađen žbukom veće čvrstoće i prionjivosti na podlogu preporučamo pjeskarenje.

Također preporučamo čišćenje sljubnica u dubini 1-2 cm, fugiranje MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE ili TERAMINERALOM VF, te zaštićivanje cijele površine SILIKOSAM KONCENTRATOM.

i d / 16.11.2009 18:51

Poštovani
Sep fasada mi je od kiše potamnila tj.prljave boje iako nije tako stara cca.10g.Što napraviti i čime pukotine na fasadi riješiti.Hvala.

ODGOVOR

SEP prebojajte fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji po izboru iz naše ton karte. Ako su pukotine lasaste boja će ih popuniti. Ako se radi o većim pukotinama potrebno je utvdriti koliko se rasprostirum u kojoj debljini, koju plohu prekrivaju, te se nakon toga može odrediti vrsta materijala kojom će se izvršiti sanacija.

M L / 16.11.2009 18:15

Radim fasadu na obiteljskoj kući i zanima me koja je cijena potrebnog materijala?
Treba mi stiropora 150 m2 od 6 cm i 150 m2 od 5 cm komplet sa silikatnom žbukom i završnom bojom.

ODGOVOR

TERMOZOL sustav za površinu od 150 m2, d=6 cm sa završnom obradom SILIKATNOM ŽBUKOM iznosi 135,00 kn/m2, dok za d=5 cm iznosi 120,00 kn/m2 , samo materijal.

E P / 16.11.2009 14:10

Postovani,
trebao bih ozbukati vanjski zid od parkiralista, cca 50m2.
Kuca je niza od razine ceste.
Zid je betonski do zemljane strane a vanjski dio je od ciglenih blokova i zimi je jako vlazan. Vanjski dio zida namjeravam ozbukati i oblijepiti kamenom ali se bojim da bi vlaga mogla nastetiti zbuci. Koju zbuku iz vaseg programa bi bilo najbolje koristiti, ili koje hidroizolacisko sredstvo dodati zbuci prilikom zbukanja. Mjesto je Virovitica.
Zahvaljujem unaprijed.
S Postovanjem, Edo Puzovic

ODGOVOR

Zid s vanjske strane (zemlja) otkopati, napravit drenažu i hidroizolaciju te nakon toga možete zid s parkirališne strane ožbukati žbukom VC 50 u d=2 cm i završno premazati fasadnom bojom TERATON V u boji po izboru iz naše ton karte.
Umjesto fasadne boje možete polijepiti kamen. Zid prije žbukanja dodatno možete premazati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM u d= 3-4mm.

Z M / 13.11.2009 10:32

MOLIM VAS SA ĆIME MOGU OČISTIT SEP KOJI JE PAO NA KULIR PLOČE NAKON IZRADE FASADE

ODGOVOR

Fasadni sloj nije moguće skinuti s kulir ploča osim mehaničkim čišćenjem, upotrebom mekih četaka i blagim skidanjem bez upotrebe agresivnih deterđenata koji mogu oštetiti kulir.
Pokušajte se obratiti agencijama koje se bave skidanjem grafita ili sl. tj čišćenjee hladnim ledom ili nekom vrstom pjeskarenja.