Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

I G / 5.10.2009 11:06

"na klasično ožbukanu kuću nanešen je temeljni grund. te potom vaša žbuka silikatna RZ 2MM NIJANSE 009.
U početku je bilo sve odlično dok se nisu pojavile pukotine na nekim mjestima i do jednog mm,kroz koje sada ulazi voda i prodire u unutrašnjost kuće. Molim vas kako sanirati pod uvjetom da je kuća prestala ""raditi"".Koja je nijansa bliska staroj po novoj ton karti. Zahvaljujem !!!
"

ODGOVOR

Pukotine debljine do 1 mm vjerojatno su posljedica rada konstrukcije ili pucanja same podložne žbuke. Iz vašeg upita nije vidljiva raspoređenost pukotina koja bi mogla upućivati na razloge nastanka. Preporučamo žičanom četkom „.otvoriti“. silikatnu žbuku, cijelu površinu pročelja oprati mini-wasom.
Nakon sušenja površinu impregnirati KONTAKT GRUNDOM, te nakon najmanje 24 sata nanijeti TERATERMO GLET u debljini 2-3 mm.
U svježi TT GLET utisnuti STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160 po cijeloj površini pročelja s preklopima min. 10cm na svim spojevima.
Drugi sloj TT GLETA nanijeti na osušeni prvi sloj.
Završnu obradu izvesti žbukom prema izboru : SILIKATNA, akrilatna TERAKRIL ili SILIKONSKA.

R B / 1.10.2009 10:28

Poštovani,
molim Vas što bi bila vaša preporuka vezano uz stiropor za fasadu. Odlučili smo se za debljinu od 10 cm, ali smo u nedoumici da li stiropor sa preklopom ili bez preklopa?
Hvala!

ODGOVOR

Važeći propisi koji se odnose na primjenu povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama ekspandiranog polistirena - TERMOZOL sustava NE UVJETUJU primjenu ploča s preklopom.
Za izvedbu takovih sustava smiju se koristiti isključivo certificirane ploče. Svi proizvođači ploča nude certificirane ploče bez ili sa preklopom. Uvriježeno je mišljenje da se primjenom ploča sa preklopom izbjegavaju hladni mostovi na sljubnicama ploča. Pravilnom postavom - ljepljenjem ploča bez preklopa također se izbjegavaju eventaualni hladni mostovi.

m t / 28.9.2009 12:56

Poštovani,
molio bih savjet.Na vanjskom zidu je nekada bila hirofa,koja se počela na nekim mjestima guliti.Ja sam žbuku sa tog zida djelomično skinuo(gdje je išlo)i zažbukao rupe.Sada bi na taj zid navukao sep 300.Koji grund da upotrebim(univerzalkoncentrat ili mineral kvarc)
Zahvaljujem

ODGOVOR

"Preporučamo temeljito ispitati površinu, te odstraniti sve slabodržeće dijelove. Metalnim gleterom ""skinuti vrhove"" postojećoj Hirofi.
Čitavu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom.
SEP Z 300 nanositi na podlogu, neposredno prije impregniranu vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM."

M B / 27.9.2009 16:49

na toplinsli sustav sa stiroporom bi trebala doći fasada sa brojem 3089 po vašoj ton karti. Y za tu boju je 18, na koji način izraditi fasadu da ipak bude u takvoj boji? Da li se šta mijenja ako se izradi silikatni ili akrilni sep pa oboja tom bojom i kakve posljedice mogu biti ako se izradi sep boje 3089?

ODGOVOR

Za završnu obradu povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju (ETICS) sa pločama ekspandiranog polistirena TERMOZOL preporuča se završna sitnozrnata žbuka bijela ili obojena, faktora refleksije većeg od 30, bez obzira na vrstu žbuke (mineralna, silikatna, akrilatna, silikonska).
Kod obojenih žbuka faktora refleksije nižeg od 30, uslijed veće apsorpcije sunčeve svjetlosti dolazi do prekomjernog zagrijavanja površine koje može rezultirati pojavom pukotina kao i promjenom boje, stoga takove tonove treba izbjegavati.

D N / 23.9.2009 12:19

Da li je, uz pomoć nekakvog predpremaza ili na bilo kji način, moguće prekriti teraplastom keramičke pločice?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, uz srdačan pozdrav!
S poštovanjem,
D. Novosel

ODGOVOR

TERAPLAST nije moguće nanijeti na keramičke pločice.
Keramičke pločice je potrebno odstraniti s zida kao i ostatke ljepila, te izvesti eventualne korekcije podložne žbuke, a zatim na tako pripremljenu podlogu, impregniranu MINERALKVARC GRUNDOM, nanositi TERAPLAST.

B P / 23.9.2009 10:28

Poštovani,
Ugrađujem prozor u podrumski betonski zid čija vanjska strana nije izložena padalinama, ali je izložena vanjskoj temperaturi. Koju žbuku predlažete? Hvala

ODGOVOR

Unutarnji betonski zid preporučamo ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 40, a vanjski zid izolirati povezanim sustavom za vanjsku toplinsku izolaciju TERMOZOL sa pločama extrudiranog polistirena.
Debljina ploča ovisi o ravnini ostalog dijela pročelja.

d / 23.9.2009 10:07

"postovanje!
1. pitanje:u vikendici na moru, svako proljece pojavljuju se vlazne mrlje na pojedinim vanjskim zidovima sa unutarnje strane, te na istim otpada boja u interijeru.
molim kako sanirati te zidove?
p.s. moguce da se u vrijeme zbukanja koristila bocata voda koja sada isoljava!
sloj vajnskog zida: fasada 2mm,vanjska zbuka, blok opeka, unutarnja zbuka, prostor je negrijan!
2. pitanje: sol nosena morem ""pere"" vanjske zidove te sa njih otpada fasada, ima li kakvo rjesenje tog problema?
hvala"

ODGOVOR

Obzirom na opisane probleme - vlaženje zida, isoljavanje na unutarnjoj i vanjskoj stijenci zida, možemo pretpostaviti da je za izradu žbuke korišten morski pijesak. Pod utjecajem oborina nošenih vjetrom koje prolaze kroz sitne pukotine prisutne u žbuci(paukova mreža) dolazi do kristalizacije soli prisutnih u zidu i žbuci koji uzrokuju oštećenja završnih slojeva na pročelju ali i unutarnjem zidu.
Potrebno je izvesti sanaciju pročelja. Preporučamo skidanje postojeće žbuke, tretiranje zida ANTISOLOM - sredstvom za blokadu soli, te nanošenje novih slojeva.
Molimo dostavite opis konstrukcije zida (vrsta ziđa i debljina zida) kako bismo vam mogli predložiti tehnologiju obrade vanjskih zidova.

v h / 20.9.2009 22:50

"Poštovani,moj problem je sljedeči,imam staru kamenu kuću na moru te je počela otpadati žbuka jednostavno se ""sipa"" imam osječaj kao da ima soli u zidovima.Možete mi reči kako da to saniram (premazi,žbuke) jer bi htio staviti sep na kraju. Hvala."

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno da li je riječ o unutarnjoj ili vanjskoj žbuci. Ukoliko je riječ o staroj žbuci moguće da je izvedena s morskim pijeskom, te je istu potrebno u potpunosti skinuti. Temeljito očistiti fuge između kamena, te cijelu površinu dobro otprašiti i oprati vodom. Sve površine premazati ANTISOLOM sredstvom za blokadu soli. Zidove žbukati SANISIL H žbukom na prethodno nabačeni SANISL ŠPRIC.

I B / 20.9.2009 18:00

poštovani! Zanima me koliko se treba sušiti unutarnje žbukanje zidova (strojno žbukanje) prije stavljanja termo žbuke na fasadu (strojno)? hvala Vam

ODGOVOR

Uobičajeno vrijeme sušenja žbuke je 1 cm/ 1 tjedan.

K T / 16.9.2009 12:36

Poštovanje

Nakon koliko vremenski, od dana nanošenja, se može SEP prebojati, i da li može ići silikatni premaz na njega direkt, ako ne, molim da mi kažete koja je najbolja opcija, a da ujedno boja bude vodonepropusna. Pitam stoga jer nisam zadovoljan kako su majstori nanijeli sep, naime pretanko je navučen, a stoga loše zariban, pa na mjestima ima rupica.

ODGOVOR

SEP prebojite mineralnom bojom MINERALKOLOR nakon 2-3 dana od ugradnje SEP-a.
Silikatni premaz može ića na SEP, ali tek nakon 10-14 dana sušenja uz prethodnu impregnaciju SILIKATGRUNDOM.
Bojom ćete djelomično ublažiti loše izveden SEP. Bojom možete ujednačiti i hidrofobirati mineralnu žbuku.