Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D / 19.6.2009 8:23

Kupio sam 100 kom. ploča Barcelona.Mislim ih postaviti na vikendici.Sa terase mam uklonio glazuru.
Ispod je betonska podloga.Na nagovor sam kupio 6 vreča gotovoga betona.Sada majstor vele da kupim još 6 vreča ali samo grubokg pjeska.I da kupim ljepilo samoborka crvena vreča.Kad postavim po cjeloj terasi armaturnu mrežu 6 milimetar,da li če se moče kvalitetno izvuči glazura i poslije zaljepiti ploče.Dali ih mogo zafugirati sa finim dravskim pjeskom.Ako mi zafali toga betona jel mogu iskoristiti pjesak od žbukanja koj je jako čist,naravno pomješan sa cementom.

ODGOVOR

"Bez potrebe ste maknuli postojeću glazuru s terase.
Na pripremljenu podlogu koju je potrebno očistiti, otprašiti i oprati, samo ste trebali zaljepiti betonske ploče koristeći TERATEKT F.
Gotov beton se NE koristi za izradu glazura zbog riječnog zrna i krupnije frakcije.
Beton koji ste kupili iskoristite za betoniranje staza ili slično.
Kupnjom pijeska od 0-4 mm i cementa možete izvesti glazuru, a može se koristit i pijesak koji je korišten za žbukanje.
Fugiranje ploča se u pravilu ne radi s dravskim pijeskom već je preporuka mješavina kvarcnog pijeska i cementa. Molimo pogledajte slično
pitanje i odgovor ."

d g / 18.6.2009 10:35

Poštovani,
zanima me dali imate boju ili dek. žbuku za vanjsku fasadu koja se može nanositi na OSB PLOČE direktno ili uz temeljni premaz
pozdrav

ODGOVOR

Završno dekorativnu žbuku ili boju koja se može nanijeti na OSB ploče nemamo deklariranu tako da niti jednu našu žbuku ili boju iz našeg programa ne možete nanijeti direktno na OSB ploče bez obzira na impregnaciju.
Molimo, obratite se proizvođaču OSBploča da vam on sugerira završnu obradu istih.

l n / 15.6.2009 15:09

Na stiropor i ljepilo navučen je završni sloj fasade, a za sokl je namjenjen teraplast. Je li bolje prvo navuči teraplast, pa onda do njega da se slaže opločnik (tlakavci) ili je bolje rješenje prvo složiti tlakavce pa onda navuči teraplast?

ODGOVOR

Prvo ugradite TERAPLAST i onda postavite opločnike.

n d / 12.6.2009 15:29

POstavili smo plocice za kupatilo zidne sa velikim sjajem i nakon fugiranja je trebalo da se ociste.Presla sam ih oko 4 puta sa vodom nekoliko puta vlaznom i nakon toga sa univerzalnim sredstvom za plocice i slicne stvari.Nakon susenja ostaju neke mrlje kao masne ili vec neznam,cak i kada se brisu sa vodom kao da sa tim mestima voda bezi sa cime to da ocistim jer su plocice sjajne i sve se poznaje kao da nisu ciscene.Dali je to od fuge ali nikako nece da se ociste.
hvala

ODGOVOR

Ako se upit odnosi na masu za fugiranje potrebno je utvrditi s kojom ste masom fugirali i da li je namjenjema za pločice s visokim sjajem. Upotrebom neodgovarajuće mase za fugiranje ili neadekvatnim izvođenjem zapunjavanja fuga može doći do neželjenih problema i mrlja.
Pokušajte se obratiti prodavaču ili proizvođaču pločica koji inače vjerojatno sugerira s čime se pločice mogu fugirati.

D Ž / 11.6.2009 19:44

"Postovani,
planiram unutarnje zbukanje zidova koji su djelomicno A/B do visine 1.80m a ostatak cigla (do 2.70m). Dio zida (A/B) je ukopan u zemlju i izvana hidroizoliran. Ipak, muci me pitanje trajnosti hidroizolacije (ljepenka, Gutta folija) pa bih rado unutrasnjost dodatno ""osigurao"". Je li to optimalno u kontekstu ulozeno/dobiveno ili je dovoljno klasicno obraditi povrsine? Molim za savjet kod odabira materijala podlozne i fine zbuke. Razmisljam o spricu, zatim VC40 i fini sloj F900. Ne zelim savrseno ravni ili gletani zid, niti mi je bitan mineralni zavrsni sloj). Vazno mi je osigurati kvalitetnu i cvrstu zbuku bez pucanja.
Hvala na odgovoru! "

ODGOVOR

Za trajnost izolacije koja je ugrađena sa vanjske strane zida treabte se obratiti proizvođaču iste. Ako je s vanjske strane izolacija i dranaža dobro izvedena problem prodiranja vode u unutarnje prostorije neće se dogoditi. Preporučamo vam, pošto se radi o podrumu da se ožbuka cementnom žbukom VC40 i po potrebi prefilaca F900 te izvedu soboslikarski radovi.
Ako se žbuka prvilno izvede neće doći do pucanja i odvajanja žbuke.

B L / 11.6.2009 9:38

Poštovanje! Na terasi bi želio postaviti prani kulir, ali da nije sitni šljunak nego neki kamen kojeg ima u bojama. Imate li nešto u ponudi i gdje bi mogao to naručiti u Osijeku? Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Umjesto pranog kulira u svojoj ponudi imamo TERAPLAST G ili S kulir zrna d=1,25 ili 0,8 mm u različitim kombinacijama boja.
No TERAPLAST je namijenjen isključivo za obradu vertikalnih površina, ponajviše soklova, jer njegova otpornost na habanje nije dostatna za obradu podnih površina.
Za završnu obradu podova preporučamo naše kulir ploče.

A B / 7.6.2009 23:02

"Da li se Ravena ploče postavljaju na kameni pjesak ""nulu"" ili suhu smjesu cementa i nule + cementno mlijeko.Da li je dovoljno fugiranje samo sa kvarcnim pjeskom bez cementa?

Hvala"

ODGOVOR

Postavljanje betonskih ploča ovisi o tipu podloge: drenažni sloj ili betonska podloga.
Kod polaganja na dobro nabijeni i u padu izvedeni drenažni sloj, ploče se polažu na sloj kamenog agregata 2-4 mm, debljine 3-5 cm, i fugiraju kvarcnim pijeskom.
Na betonsku armiranu podlogu, ploče se polažu na cementno mlijeko ili lijepe fleksibilnim ljepilom. Fuge treba zapuniti suhom mješavinom cementa i kvarcnog pijeska, te navlažiti vodom.

a z / 7.6.2009 10:45

Poštovani,
Vaše smo proizvode upotrijebili za fasadu,na način da smo kuću obložili stiroporom, a nakon mrežica i dlet mase upotrijebili za završni sloj sep Z-200, koji smo zaribavali. No, taj završni sloj sepa ostao je mrljav, boja nije ujednačena, već se vide prijelazi zaribavanja. Isto je rađeno prije desetak dana. Molim Vas da mi odgovorite koje je najbolje rješenje da bismo dobili ujednačenu boju, da li je moguće ponovo nanositi sep ili je bolje rješenje boja, je li uopće moguće sada postići ujednačenu boju, te što je uzrokom te neujednačenosti? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

"Neujednačenost boje završne žbuke koja je posljedica neujednačene teksture, moguće je samo donekle ""popraviti"", odnosno ublažiti naknadnim bojanjem površina.
SEP Z 200, u pravilu se nanosi na fino zaglađenu površinu, tako da je njegovo nanošenje na postojeću teksturu znatno zahtijevnije.
Ukoliko ste u mogućnosti proslijedite nam fotografiju na kojoj je vidljiv problem, pokušat ćemo Vam dati konkretniji prijedlog sanacije.
"

d k / 5.6.2009 17:19

"ŽELIO BI POHVALITI VAŠE ""ON-LINE"" BOJANJE I AKO MOŽE POMOĆ VEĆ DANIMA LUTAM PO NETU POKUŠAVAJUĆI IZRAČUNATI KOLIKO BI ME KOŠTALA SILIKATNA ŽBUKA U BOJI{BROJ BOJE 3081}IZ VAŠE PALETE ZA 180 METARA KVADRATNI NARAVNO I INPREGNACIJA UNAPRIJED HVALA"

ODGOVOR

"Ton 3081, koju ste odabrali, nije moguće dobiti u silikatnim žbukama (zbog pigmenta koji nije kompatibilan sa silikatnim vezivom). Traženi ton moguće je dobiti u akrilatnoj žbuci TERAKRIL Z, granulacije 1,5 ili 2 mm, kao i u ostalim teksturama akrilatne žbuke (TERAKRIL R, TERAKRIL Š, TERAKRIL VA).
Potrošnje, kao i cijene za navedene materijale možete pronaći na našoj web stranici .

Npr. za 180 m2 potrebno je :

MINERALKVARC GRUND OBOJENI br.52 potrošnja 0,2 l/m2
(temeljni premaz) jed. cijena
15,14 kn/l (15/1)
16,69 kn/l (5/1)
potrebna količina 35 l
ukupno : 537,65 kn

TERAKRIL Z 3102 2 mm potrošnja 3 kg/m2
III razred jed. cijena 19,22 kn/kg)
potrebna količina 550 kg
ukupno : 10.571,00 kn
"

T M / 2.6.2009 15:10

Što je osnovni razlog popunjavanja fuga opločnjaka kvarcnim pijeskom i može li se to raditi sa finim dunavskim pijeskom?

ODGOVOR

Kvarcnim pijeskom se fugira zato da između opločnika što manje raste trava i ostalo raslinje. Kvarcni pijesak je suh, u granulaciji od 0,1 - 0,6 mm da bi se lakše popunile fuge više puta.
Dunavski pijesak je najčešće mokar, ima različitih frakcija i primjesa te je pogodan za rast bilja. Kao zamjena za popunjavanje fuga između opločnika može poslužiti i dunavski pijesak mada bi bolji bio kvarcni pijesak.