Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A T / 27.4.2009 9:46

Imam staru vanjsku ogradu betoniranu,ožbukanu i pošpricanu sa HIROFOM.Zbog starosti i vremenskog utjecaja žbuka je potamnila i na mjestima otpala.Kakav je postupak sanacije i koju žbuku i boju (ILI NEŠTO DRUGO)mi savjetujete? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Staru HIROFU ostružite, podlogu operite vodom pod pritiskom i betonsku ogradu pregletajte REPARATURNIM MORTOM G ili F uz obaveznu impregnaciju UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Betonsku ogradu prebojite bojom za beton akroton u boji po izboru iz naše ton karte.

K / 26.4.2009 11:44

Poštovani!
Imam problem vezan uz dnevni boravak kuće. Naime, pošto živim u Vukovaru kuća je izgrađena u obnovi, a strop je strašno neravan. Inače, prostorija je dugačka i visoka. Majstor nam savjetuje da okrečimo sve u istoj boji te da ukrasne štukature ne dolaze u obzir, međutim, ja bih koristila više tonova žute boje ili nekakvom dekoracijom razbila monotoniju. Moje je pitanje kako sakriti nedostatke stropa i možete li me uputiti na koju net-stranicu s primjerima dekoracije stropa. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

"U Google tražilici (www.google.hr) na internetu ukucajte: dekoracije zidova i stropova , i dobiti ćete izlist svega što je vezano za to područje.
"

K / 25.4.2009 11:01

Poštovani!!
Imam problem sa tlakavcima ili kako ih vi ovdje zovete opločnicima. Do moje kuće je jedna uzbrdica, veličine cca 80m2, 16X5M, ne znam točno koliki je kut, ali recimo da je malo veći od nekog prosječnog.
Do sada je na toj površini bio pjesak i svaka velika kiša polako bi ga ispirala. Odlučio sam stavit tlakavce. Međutim majstori su mi rekli da na se takvoj uzbdici ne može klasično stavljat tlakavac, nego da bi se trebalo betonirat i onda dok je još beton mokar u njega utopit tlakavac. Jer bi inače voda koja se stvarno zna jako sljevati, mogla napravit probleme kod klasično postavljenog tlakavca. Pa moje pitanje glasi da li je to(utapanje tlakavaca u beton)uobičajena montaža kod večih uzbrdica.
Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Preporučamo vam da potražite savjet geodoeta, koji vam mogu napraviti geološki elaborat, i savjetovati da li je moguće uopće postavljati opločnike na vašoj uzbrdici tj. da li nagib terena dozvoljava izvedbu popločavanja.

m / 24.4.2009 20:10

sve pohvale za vaše odgovore.naime zanima me zašto se na fasadama ponekad pojavljuju mrežaste točkice(ponekad izgledaju kao da su na fasadi blatne točke...) i drugo pitanje:zašto se na fasadi ponekad kod okapnica pojavljuju bijeli tragovi,mrlje...?

hvala

ODGOVOR

Na prvi dio pitanja, bez uvida u stanje objekta, ne možemo vam odgovoriti jer ne znamo o kakvim se mrežastim točkicama radi i o kakvom tipu fasade.
Tragovi kod okapnica pojavljuju se obično kada izvođač prilikom ugradnje klupčica nije silikonizirao spojeve, te se sva oborinska voda slijeva niz klupčicu po fasadi.

M V / 22.4.2009 9:30

Molim vas da mi kažete koliko
vreća od 40 kg snježno bijelog zrna 3-6 mm ide u 1 m3

ODGOVOR

Nasipna gustoća lomljenog bijelog zrna iznosi 1500 kg/m3.
Kako već duže vrijeme lomljeno zrno pakiramo u vreće od 25 kg, za 1 m3 potrebno je 60 vreća po 25 kg.

j s / 22.4.2009 8:08

Prije 30 godina obnovili smo staru kuću na moru. Kao fasadu koristili smo terabonu bijele boje koja se pokazala kao vrlo dobro rješenje. S vremenom boja je potamnjela, ispod prozora oivičenih kamenom pojavile su se tamne mrlje. Uglavnom, fasadu bi htjeli osvježiti, ali ne znamo koji premaz upotrijebiti. Napominjem da je terabona još uvijek u jako dobrom stanju.
Zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Za osvježavanje starih mineralnih žbuka preporučamo MINERALKOLOR ili TERATON V uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Fasadu prije bojenja temeljito otprašiti i oprati vodom pod tlakom
- preporuka mini-wash.

PS. Vaša email adresa koju ste ostavili je kriva pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.

S N / 24.4.2009 10:07

Je li moguće Teranex debeloslojni mješati s kvarcnim pijeskom kako bi se postigao dodatni volumen smjese za izravnavanje? Ako je moguće zanima me koja granulacija kvarcnog pijeska i koji omjer prema Teranex-u?

ODGOVOR

TERANEX DEBELOSLOJNI je gotova industrijska smjesa koja je namjenjena niveliranju unutarnjeg prostora u d=5-20 mm.
Smjesi nije potrebno ništa dodavati osim vode za mješanje, pa tako ni kvarcni pijesak. Svako dodavanje drugih proizvoda nije dozvoljeno.

t d / 23.4.2009 7:35

poštovani,trebam staviti podlogu ili estrih u prizemlju kuće u jednu prostoriju.cca18m.stavio bih vaš estrih br.12 .da li treba još nešto dodavati u njega kao npr. vlakna ili slično te da li mogu sam tu prostoriju sam postaviti .hvala vam unaprijed

ODGOVOR

Ukoliko izvodite vezani estrih (direktno na betonskoj ploči) možete
primjeniti naš proizvod CEMENTNI ESTRIH 12.
Armirajuća vlakna možete dodati u materijal prilikom miješanja. Preporučamo vlakna dobro izmješati sa suhim materijalom i zatim dodati vodu (cca 6 l na vreću od 50 kg).

Obzirom da je riječ o ploči prizemlja istu bi trebalo hidroizolirati, kao i
toplinski izolirati prije izvedbe estriha.
Stoga preporučamo CEMENTNI ESTRIH 20. Postupak primjene kao i miješanja s
vlaknima isti je kao gore navedeno.

B / 20.4.2009 15:54

Imam pitanje u vezi opločnika. Naime, zanima me koliko se preporuča pad opločnika od kuće prema van (zbog oborinskih voda)u postocima?

ODGOVOR

Prema preporukama i iskustvima struke predviđa se nagib od 1 - 2,5%.

A J / 20.4.2009 11:13

Poštovani,
Možete li preporučiti način fugiranja betonskih ploča (Beton Lučko) na vanjskim stepenicama. Trenutno nisu fugirane, pa mi prodire voda ispod ploča i u prostoriju na čijem su bočnom zidu te stepenice.

ODGOVOR

Što se tiče same problematike prodiranja vode na pokrajnji zid, nju ćete teško rješiti sada naknadnim fugiranjem ploča, jer je u Vašem slučaju najvjerojatnije problem loše, odnosno nikakve hidroizolacije. Stoga bi najbolje bilo napraviti sanaciju postojećeg stanja, predvidjeti nagib od tog zida, a tek onda fugirati ploče.