Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T K / 19.4.2009 13:20

Koji su točno sastavni elementi Samoborkine ponude za stiropor fasadu debljine 5 cm sa kvalitetnom fasadnim (po mogućnosti silikatnim)završnim slojem? Da li se može i nijansa boje odbrati? Isto tako koji se može koristiti kulir premaz za donji rub fasade (kulir - siva varijanta)iz Vaše ponude? Hvala.

ODGOVOR

"Na desnoj strani naših web stranica postoji tekst - poveznica (link) ""Sve o fasadi"" gdje možete naći informacije i odgovore na veći dio vaših pitanja.
Samoborka nudi završne dekorativne premaze (i za fasade) u preko 300 nijansi koje možete pogledati također u našem web, PDF dokumentu .
Naš proizvod koji se koristi kao „.kulir premaz“. se zove TERAPLAST ."

N I / 19.4.2009 9:22

Krećem u adaptaciju stare (samostojeće) kamene kuće (debljina zidove cca 50 cm). Jedan zid ima vertikalno napuknuće viddljivo s vanjeske i unutrašnje strane (od 1 do 3 cm). Uzrok granata. Ne povećava se kažu od nastanka. Kako zidu vratiti raniju sigurnost odnosno kako sanirati osim ´prezidavanjem´ (vađenjem dijela zida i novim zidanjem)?
pozdrav,

ODGOVOR

Obzirom da je riječ o konstruktivnoj pukotini u punoj debljini zida obratite se za savjet primjenskoj službi STIG-a, koja se bavi takovom vrstom sanacija.

d / 24.4.2009 17:10

poštovani zanima me dali se TERANEX može stavljati na površinu koja je prekrivena sa ljepenkom V4

ODGOVOR

Na ljepenku V4 ne može se stavljati TERANEKS.
Podlogu treba izvesti vezanim ili plivajućim estrihon u min. d= 4 cm.

R P / 16.4.2009 23:19

MOLIM VAS ZA POMOĆ.RADIM FASADU SA STIROPOROM .ZANIMA ME ZAVRŠNI SLOJ DA LI DA STAVIM AKRIL I SILIKAT?U ČEMU JE RAZLIKA?KOJA JE RAZLIKA U CIJENI?KUĆA JE U PRIMORSKOM KRAJU.UNAPRIJED HVALA

ODGOVOR

"Obzirom na lokaciju vašeg objekta preporučamo primjenu SILIKONSKE (SILIKONSKA ŽBUKA Z) ili AKRILATNE (TERAKRIL Z) završno dekorativne žbuke visoke vodoodbojnosti.

TERAKRIL Z 2 mm
obojeni I razred potrošnja: 3-3,2 kg/m2 cijena: 11,53 kn/kg

SILIKONSKA ŽBUKA Z 2mm
obojena I razred potrošnja: 3-3,2 kg/m2 cijena: 15,37 kn/kg

Detalje izvedbe toplinskih sustava možete naći na našoj web stranici ."

I K / 16.4.2009 11:41

"Poštovani,

kuću sam u listopadu prošle godine obložio stiroporom i pregletao, međutim sada sam u dilemi u pogledu izbora vrste i tipa žbuke kojom bih izveo završnu fasadu na kući.

Također me interesira koju vrstu materijala bih trebao izabrati za ""coklu"" koja prekriva temelje kuće.

Površina koju bi trebalo obložiti žbukom je oko 200 metara kvadratnih, a ""cokle"" cirka 20 metara kvadratnih.

Interesira me i vrsta materijala kojim bih obložio površine poput primjerice donje plohe terase (od ispod) a koje nisu izložene kiši i suncu? Pretpostavljam da se za oblaganje tih površina ne treba koristiti klasični fasadni materijal koji je možda skuplji od nekog drugog materijala koji bi imao estetsku i osnovnu zaštitnu funkciju.

Napominjem da su te plohe sada obložene žbukom od finog pijeska.

Za sve navedeno interesira me cijena te koliko je vrijeme isporuke za materijal koji bih eventualno naručio u vašoj trgovini?"

ODGOVOR

"Za završnu obradu toplinskog sustava TERMOZOL možete koristiti mineralne žbuke kao SEP Z 200, silikatne, silikonske ili akrilatne žbuke, ovisno o željenoj teksturi, boji.
Silikonske i alkrilatne žbuke visoko su vodoodbojne i najčešće se koriste kao završna obrada na sustavima.
Sokl objekta potrebno je toplinski izolirati pločama extrudiranog polistirena (pregletati SAMOTERMOM, rabicirati staklenom mrežicom, te još jednom pregletati SAMOTERM GLETOM) te završno obraditi TERAPLASTOM.
Podglede terasa, balkona i sl. možete prebojati fasadnom bojom TERATON V.
Sve cijene dostupne su na našoj web stranici DOKUMENTI/CJENICI/ŽBUKE, PREMAZI I LJEPILA ."

I / 14.4.2009 16:03

Imam 30g. staru fasadu, Hirofu
Vaš mineralni proizvod, došlo je vrijeme da ju osviježimo, tj.da
one minimalne pukotine koje su nastale da se saniraju i zatim da se sve skupa oboji novom bojom.
molim koje materijale da koristim
za obje faze.
zahvaljujem!

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije jasno o kakovim pukotinama je riječ.
Ukoliko se radi o finim lasasatim pukotinama sanaciju možete izvesti samo bojenjem MINERALKOLOROM uz prethodno pranje pročelja vodom i impregniranje vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja boje.

Obzirom da nije moguće utvrditi vrstu pukotina preporučamo sanaciju izvesti nanošenjem novog sloja HIROFE ili alternativno nanošenjem nove završne obrade.

Nanošenje novog sloja HIROFE:
Skinuti vrhove postojeće Hirofe metalnim gleterom, površinu oprati mini-washom. Nakon sušenja, podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neposredno prije nanošenja HIROFE. HIROFU nanositi fasaderskim ježom u dva sloja.

U slučaju jače izraženih pukotina preporučemo podlogu pripremiti na gore opisani način (skinuti vrhove, oprati, impregnirati) te pregletati TERATERMO GLET. Po potrebi rabicirati STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160 u sloju TT gleta. Za završnu obradu preporučamo SEP Z 200 ili SIKILATNU ŽBUKU Z.

M M / 13.4.2009 22:29


Na prvom katu kuce imam sep star vec 20 godina, a u prizemlje sam ga stavio prošle godine pa bi kucu obojao u bjelu boju da se ne vidi prelaz pa me interesira koju mi vi boju preporucujete

ODGOVOR

Preporučamo vam da cijelu fasadu obojite mineralkolorom u bijeloj ili u boji po izboru iz naše ton karte.
Cijena MINERALKOLORa je od 23,05 - 38,43 kn/l s PDV-om, ovisno o odabiru boje.

PS. Vaša email adresa koju ste ostavili je kriva pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.

N B / 13.4.2009 21:30

Poštovani,
Imam kuću,novogradnju koju treba iznutra bojati. Zidovi su ožbukani gips vapnenom žbukom GV 10 i prilično su ravni i glatki. Pitanje je, da li je prije bojanja, zidove potrebno svejedno gletati ili nije? Neki mi soboslikari preporučuju kompletno gletanje( jer tvrde da se inače na zidovima javljaju fleke), a neki da se samo poprave neravna mjesta. Molim vas da mi date vaše mišljenje.

ODGOVOR

GV 10 žbuku nije potrebno gletati prije bojanja unutarnjom bojom, jer ste odabirom GV10 žbuke izbjegli gletanje i dobili glatke i ravne zidove.
Tvrdnje soboslikara također nisu nisu točne jer se flekavost i neujednačenost boje pojavljuje kada žbuka nije suha tj. kada se boji vlažna žbuka. Ukoliko postoje neravnine samo njih popravite, ostaviti da se dobro osuše i prebojite unutarnjom bojom.

G L / 9.4.2009 13:37

Imam kuću u Dalmaciji. Fasadni zidovi su od opeke, fasadna produžna žbuka sa fasadnom bojom je stara cca 25 godina. Vidljive su manje pukotine u obliku paučine, bez većih pukotina. Da li preporučujete izradu završnog sloja silikatnom žbukom i uz koje predradnje?

ODGOVOR

Ne, prema opisanom slojevima ne preporučujemo vam izvedbu silikatnog sloja. Predlažemo da izvedete toplinski sustav sa pločama stiropora i završnom obradom silikatnom žbukom ili bilo kojom drugom završnom žbukom iz našeg programa. Fasadnu boju prije ugradnje sustava potrebno je mehanički skinuti, površinu oprašiti i oprati vodom pod pritiskom.

D Č / 9.4.2009 10:22

Poštovani
Dvorište oko kuće popločano je pranim pločama 40/40cm, položenim na sloj pijeska. Reške su 1,5-2 cm, kako bi se voda od kiše/snijega brže upila u tlo. S vremenom su se ploče slegle, kroz reške izlazi zemlja (gliste), niču biljke... Nakon obnove kuće želio bih dvorište popločati opločnicima - sviđaju mi se Afrodita i Orfej, d=6cm. Od sadašnje visine ploča mogu se dići 13-14cm. Napominjem da će opterećenje biti lagano –. samo pješačko.
Molim preporuku: moram li izvaditi postojeće ploče, pa krenuti sa slojevima od početka, prema opisu postupka ugradnje ili bih zbog relativno stabilne podloge mogao na postojeće ploče nasuti i izvibrirati sloj krupnijeg granulata u padu prema kanalicama, a na njega u sloj sitnije granulacije položiti opločnike.
Mogu li opločnike položiti do samog zida kuće ili mora ostati reška –. brtvljena i kolika?
S poštovanjem, Damir Črepak

ODGOVOR

Preporučamo vam da izvadite postojeće ploče i ugradite opločnike prema našem prospektnom materijalu, jer vam prema opisanom stanju ne možemo garantirati da se površina ponovno neće slegnuti i doći do problema.
Savjetujte se sa izvođačima zemljanih radova i uređenja okoliša na web stranici www.kotaci.com, da li je moguće postaviti opločnike na ploče. Opločnike možete položiti do kuće ali vam preporučamo da ostavite rešku od nekoliko cm zbog mogućeg zacurijevanja vode i pojave kapilarne vlage u objektu.