Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S T / 24.3.2009 21:01

"Poštovani,
Molim Vas da mi kažete na koji način da skinem staro ljepilo sa zidova a da to nije štemanje pošto sam do sada probao više načina za uklanjanje istog ali ništa nije pomoglo.Po neki procjenama ljepilo je ""Boropor"" ili nešto slično kojim je na zid bio zaljepljen linoleum a nalazi se na zidu oko 20-tak godina.Ukoliko ne uspijem skinuti staro ljepilo da li će se ljepilo za pločice koje namjeravam staviti na taj zid ""hvatati"" i koliki je rizik odljepljivanja pločica?
Zahvaljujem na Vašem vremenu i pomoći.

S poštovanjem,"

ODGOVOR

Staro ljepilo za linoleum potrebno je mehanički odstraniti s podloge.
Nakon skidanja sloja ljepila površinu temeljito otprašiti, te lijepiti keramičke pločice fleksibilnim ljepilom TERATEKT F.
Ukoliko niste u mogućnosti odstraniti ljepilo, preporučamo zid obložiti gips-kartonskim pločama (u koliko nije u pitanju sanitarni čvor). Prije ljepljenja keramike površinu GK ploča impregnirati KONTAKT GRUNDOM.

j k / 24.3.2009 15:41

Poštovani, pitanje je vezano za vanjsku terasu, betoniranu prošle godine, a sada se na mjestima gornji sloj ljušti. što napraviti ?

ODGOVOR

"Preporučamo mehanički odtsraniti slabodržeće dijelove, podlogu dobro
otprašiti, navlažiti vodom i obraditi REPARATURNIM MORTOM G.
Vanjsku terasu možete obložiti i pločama pranog kulira dimenzija 40x40x3,8 cm.
Ponudu ploča možete naći na našoj web stranici ."

D N / 23.3.2009 10:22

Postovani/a,
Naime trenutno sam u fazi renoviranja stare kamene kuce u Dalmatinskoj Zagori.Kamen je autohtoni,nisam siguran koja vrsta,mislim granitnog podrijetla.Posto mi je namjera kamenu povrsinu vratiti u prvobitno stanje,bjelkasta boja imam namjeru ocistiti je mini-washem tj.vodom pod pritiskom.Zanima me dali postoji kemikalija koja bi potpomogla vracanju prvobitne boje kamena.Trenutno,kamen je sivkaste boje.Drugo pitanje se odnosi na fugiranje tj,zbukanje izmedu kamena.Koji vas proizvod bi bio najadekvatniji za takvu vrstu kamena i podneblje s tim da se uklopi u boju kamena .Zelio bih vam poslati fotografiju doticne kuce pa ako imate mail za takve svrhe bio bih vam neizmjerno zahvalan.
U iscekivanju vasg odgovora srdacno vas pozdravljam.
Dragan Nadracic

ODGOVOR

Proizvodnjom kemijskih sredstava se ne bavimo ali vam možemo ponuditi zamjenski proizvod za sanaciju kamena: SILIKOSAM KONCENTRAT - silikonska mikroemulzija za impregnaciju, hidrofobitanje i učvršćivanje.SILIKOSAM ne mijenja boju kamena.
Proizvod za zidanje i fugiranje kamena je MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE kojim se zida i fugira kamen. Ako ste u mogućnosti pošaljite nam e-mailom fotografije gdje bi se moglo vidjeti o kakvom se kamenu radi i predložiti način sanacije.

K V / 19.3.2009 10:53

Pozdrav!

Poslije vodoinstalaterskih radova u kupaoni ostale su rupe u betonskom zidu dubine oko 50 mm i na podu gdje je bila kada isto tolika rupa. Čime to poravnati? Ja sam mislio sa VC50. Savjet molim. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Instalaterske otvore pokrpajte žbukom VC40 ili VC50 a spojeve obavezno rabicirajte pocinčanim punktiranim rabicom ili staklenom mrežicom SM10IN.

m m / 16.3.2009 22:12

da li se može stiropor staviti iznutra kao izolacija

ODGOVOR

Stiropor kao toplinska izolacija se može ugraditi i na unutarnje zidove no preporuka je da se toplinska izolacija stavlja na vanjske zidove.

M S / 16.3.2009 10:11

Poštovani, na zid kupaonice naljepili smo pluto ploče prije 20-tak godina i prelakirali ih. S obzirom da nam se to više ne sviđa da li se pluto može prevući glet masom (ili nekakvom drugom masom) i prebojati bojom otpornom na vlagu. Naime ne bi htjeli mehanički skidati pluto da se ne oštete zidovi, a osim toga pluto nam se čini i kao dobar izolator zida s obzirom da se radi o kupaonici.

ODGOVOR

Samoborka nema u svom proizvodnom programu proizvode koji se mogu primjeniti na materijale od pluta.
Preporučamo obratiti se proizvođaču pluta koji će vas savjetovati o načinu sanacije.

a v / 15.3.2009 18:55

gradim kuću na području stupnika cca. 220m2. dali me možete savjetovati u odabiru bloka za vanjske zidove, tj. porotherm +termo zbuka ili obična cigla +stiropor. kolika je cjenovna razlika a i koliko se dobiva/gubi na kvaliteti zivljenja s obzirom na samo podneblje(vlažnost područja) i koja je isplativost na samom grijanju/hlađenju prostora

ODGOVOR

Za odabir opeke preporučamo obratiti se proizvođaču opeke koji će vas savjetovati o odabiru iste.
Samoborka d.d. vam može prema odabiru opeke ponuditi toplinsku zaštitu toplinskom žbukom TERATERMO 100 EKSTRA ili TERATERMO 080 ili sustavima s pločama stiropora ili kamene vune.

j v / 13.3.2009 21:55

Molim pomoć imam vlažan podrum nema vode a izvana kada je građen nije izoliran njegovo otkopavanje i vanjska izolacija je nemoguća radi blizine drugih objekata pa molim za pomoć dali postoji kakva mogućnost da ga se iznutra nečime premaže ili obloži pa nanovo obzida dali bi to imalo kakvog efekta i sa kavim sredstvima tj.materijalima može napraviti! unaprijed zahvalan.

ODGOVOR

Pošto s vanjske strane nije moguća hidroizolacija, s unutarnje strane od naših proizvoda preporučamo vam gletanje HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM i žbukanje sanacijskom žbukom SANISIL H.
Ako je postotak vlage visok najbolje je da se posavjetujete s firmama SIKA ili STIG koji se profesionalno bave hidroizolacijama i koji vam mogu pomoćo oko rješavanja problema.

PS. Vaša email adresa je nepotpuna i kriva pa vam odgovor nismo mogli poslati tim putem.

D / 13.3.2009 21:21

Molim Vas preporuku i detaljan opis postupka te popis materijala s izračunom cijene po m2 za fasadu koja će se nanositi na nove zidove od cigle. Želja mi je postići dobru toplinsku i hidroizolaciju. Kuća je na moru, pa sam mislio ići sa nekih 5cm stiropora za toplinsku izolaciju. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

"Presjek TERMOZOL sustava i popis materijala koji se koriste prilikom izvedbe tog sustava možete pogledati na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/view.asp?p=40&c=36 .
Maloprodajne cijene možete pogledati u cjeniku na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/cjenik.asp .
Kalkulacije ne šaljemo e-mailom. Cijena ovisi o odabiru završnog sloja i kreće se od 100-140 kn/m2."

j / 13.3.2009 12:59

Poštovanje !

Uređujem terasu natkrivenu kosim betonskim krovom koji je oslonjen na stupovima. Kako je šalovanje vidljivog dijela krova (bočno) i stupova bilo dosta dobro postoje tek manje neravnine koje je potrebno poravnati.
Terasa je ograđena ciglenom ogradom. Beton je star preko 3 mjeseca. Odvod kišnice bit će izveden.

Koje proizvode iz Samoborkina programa mi predlažete za završne radove?


1) Za ciglu pretpostavljam špruc, pa žbuka (koja žbuka i koja min. debljina), pa sep (koji)?

2) Što mi preporučate za betonski dio? Može li se izravnati nekom izravnavajućom masam pa sep na to ili su potrebni koraci kao pod 1).

Molim, savjetujte me.

Pozdrav

ODGOVOR

Zidove s unutarnje strane ožbukajte žbukom VC40 u d=2cm, betonske stupove pregletajte REPARATURNIM MORTOM a površine obradite završnom mineralnom žbukom SEP-Z200 ili silikatnom žbukom po izboru.