Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D D / 13.3.2009 10:30

Postovani
Na kuci imam Samoborkinu mineralnu fasadu koju bih htijo obnoviti sa novom granulacija 0.4 pa bi uzeo opet 0.4 dali mogu direktno navlaciti na staru fasadu naravno prije impregnirati unaprijed hvala Dumbovic

ODGOVOR

Ako je postojeća mineralna žbuka zdrava i ne trusi se nije potrebno navlačiti novi sloj završne žbuke, već ju je potrebno samo prebojati fasadnom bojom po izboru iz naše ton karte.
Preporuka je da koristite MINERALKOLOR.

J P / 11.3.2009 14:42

"Poštovani,

molim preporuku za sanaciju oštećene fasade Crpne stanice „.Golubinka“. –.Vodovod d.o.o. Zadar.

Crpna stanica je izgrađena 1993. god. Smještena je neposredno uz more (cca 20 m) okrenuta je na sjevernu stranu prema Velebitu, te izložena udarima bure, koja sa sobom nosi morsku prašinu (sol).
Fasada je izvedena od vanjske cementne grube i fine žbuke, obojana fasadnom bojom.
Trenutno stanje fasade je takvo, da je fasadna boja gotovo nestala sa pročelja okrenutog prema moru i buri, sa mjestimičnim pukotinama na nadvojima prozora i žbuci, dok se na ostalim pročeljima dosta dobro očuvala.

Pitanje:
1. Na koji način izvršiti sanaciju oštećenih djelova fasade
2. Kojim materijalima izvesti završni sloj na fasadi, obzirom na uvjete koji vladaju na pomenutoj lokaciji (more, bura, posolica).

Na ovaj upit vama odlučio sam se iz razloga šarolikih rješenja, koja su nam u Vodovodu nuđena za rješenje ovog problema.
Posjedujem i fotografije, ali ovim putem nije ih moguće poslati.

S poštovanjem !

Jere Pavičić
"

ODGOVOR

Bilo bi poželjno da nam, ako je moguće, proslijedite nekoliko slika da vidimo oštećenja žbuke i završne boje.
Obavezno je skinuti boju do žbuke te utvrditi u kakvom je ona stanju. Površinu obavezno prije sanacije treba dobro oprati vodom pod pritiskom da se skine sol.
Ako se žbuka ljušti potrebno ju je kompletno skinuti i ponovno požbukati s VC50 ili toplinskom žbukom TERATERMO 100 STANDARD, pregletati TERATERMO GLET-om te završiti s akrilatnom ili silikonskom žbukom u boji prema odabiru.
Ako je žbuka zdrava i ne ljušti se, treba samo skinuti boju i pregletati TERATERMO GLET-om te završiti s akrilatnom ili silikonskom žbukom, u boji prema izboru iz naše ton karte.
Za kvalitetan uvid u stanje objekta možete kontaktirati kolegu u Samoborka Split d.o.o, Gornji Muć, na br. 021/652-105 ili 091/3322869 - g. Vedran Šuperba i dogovoriti pregled objekta.

D k / 10.3.2009 16:12

Molim Vas imate li u Vašoj ponudi gumene podmetače za kulir ploče 40x40x3.8cm ili mi možete reči gdje se mogu nabaviti? Radi se o obrnutom neprohodnom ravnom krovu.

ODGOVOR

na temelju Vašeg upita o gumenim podmetačima za betonske ploče slobodni smo Vam ponuditi podmetače koje koristi Samoborka d.d. i koji su se u praksi pokazali kao izvrsni baš za tu dimenziju ploča.
Naime mi imamo u našem proizvodnom programu upravo ploče 40/40/3,8 cm i za njih upotrebljavamo plastične podmetače, jer nam se to kroz praksu pokazalo kao najisplativije rješenje. Te iste podmetače možete nabaviti kod nas po cijeni od 4,06 kn/kom + PDV.
Za gumene podmetače, na žalost nemamo izvore niti saznanja o tome gdje bi se mogli nabaviti.

P B / 10.3.2009 10:54

Imam problem prodora vode u prostoriju koja je sa tri strane ukopana u zemlju (betonski zidovi) a jedna strana je zidana od betoskih blokova(nije ukopana u zemlju),takodjer mi voda kroz pod (betonska deka) prodire u donju prostoriju.Na koji nacin to sanirati i kojim materijalima,spremam se prostoriju namjeniti za kuhinju,na pod postaviti plocice i na jedan zid a na ostalo navuci sep.Velicina zida 37m2 a pod 13m2.Plafon se nalazi ispod terase a radjen je od ulozaka i gredica(iz nutra a gore beton,ljepenka i mozaik kamen) na koji se spemam postaviti knauf

ODGOVOR

Obzirom na opisane prodore vode potrebno je, osim obrade zidova, izvesti otkop oko objekta, vertikalnu hidroizolaciju i drenažu.
Izvedba hidroizolacije s unutarnje strane zidova spriječiti će prodor vode kroz sami zid ali i uzrokovati kapilarno širenje vlage u zonu iznad ili oko izoliranog zida.
Na podu je potrebno izvesti hidroizolaciju, toplinsku izolaciju, te glazuru kao podlogu za oblogu keramičkim pločicama. Na spoju poda i zida potrebno je izvesti holkere HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM.
Vertikalnu hidroizolaciju zidova možete izvesti klasičnim hidroizolacijskim materijalima te obložiti gipskartonskim pločama, kao podlogu za dekorativnu mineralnu žbuku SEP.

V / 5.3.2009 14:36

POSTOVANI,MOLIM VAS DA MI OBJASNITE RAZLIKU IZMEDJU AKRILNOG I SILIKATNOG ZAVRSNOG SLOJA,ALI NE U SASTAVU VEC O SVOJSTVIMA,PARAPROPUSTNOST,KOJA JE PRIHVATLJIVIJA ZA KOJU KLIMU ITD.

ODGOVOR

Akrilatna i silikatna žbuka mogu se ugradiii u bilo kojem klimatskom području samo je preporuka da se u mediteranskom području ugrađuje akrilat zbog visoke vodoodbojnosti i čvrstoće.
Razlika između akrilata i silikata je u parapropusnosti - kod akrilata je parapropusnost smanjena u odnosu na silikat ali je vodoodbojnost akrilata bolja od silikata.

P K / 5.3.2009 14:15

"Poštovani,

Prvo Vam čestitam na korisnim savjetima.

Fasada na obiteljskoj kući od bijlog SEP-a ,mislim 04 stara 21 godinu. Sjeverna strana ""isprana"", uz krajeve prozorskih klupčica okomite tanke pukotine. Kako sanirati? Nakana je zazidati balkonska vrata i spojiti stari i novi SEP bez vidljivih prijelaza i obojiti fasadu drugom bojom. Molim Vas preporučite mi postupak radova i materijala.
Sa štovanjem "

ODGOVOR

Pukotine se javljaju zbog dijagonalnog armiranja oko otvora koje nije napravljeno prilikom izrafe toplinske fasade. Bojanjem će se pukotine djelomično sanirati, ali će i dalje biti prisutne.
Spajanje starog i novog SEP-a bez pukotina neće biti moguće.
Najbolje je cijelu površinu prevuči novim slojem SEP-a i zatim cijeli objekat prebojati MINERALKOLOR ili TERATON V fasadnom bojom po izboru iz naše ton karte.

I / 6.3.2009 8:07

Poštovani, Zbog sljeganja terena puca mi zid kako s vanjske strane tako i s unutrašnje te mi prodire vlaga kroz tu pukotinu. Provo san razne 2 komponetne hidro izolacije ali opet nakon nekog vremena pokaže se pukotina.Sad mislim na cijeli zid napravit TERMOZOL fasadu. Bili tim riješio problem? Trebali stavit diletaciju na mjestu pukotine?
Napominjem sadšnja fasada je špric/košuljica/špric

Kako riješit unutrašnju stranu zida gdje je klasićna žbuka(morska pržina/vapno/cement/pjesak)?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Zbog geomehaničkih sila i slijeganja terena pucanje će se desiti i na toplinskom sustavu. Potrebno je obavezno konzultirati se sa ovlaštenim statičarem da se napravi geomehanički projekt. Pukotine bi prije ugradnje sustava trebalo otvoriti do zida i sanirati trajno elastičnim kitovima da se barem djelomično premoste sile terena i same konstrukcije objekta.
Nakon izravnavanja podloge možete ugraditi toplinski sustav, ali vam ne možemo garantirati da se pucanje neće ponoviti i na sustavu.

m k / 5.3.2009 17:27

dobar dan
Kuća uz more,fasadeks bijeli(na zaribanoj cementnoj žbuci) star 10 godina. Koji materjal predlažete za ponovno farbanje(rado bi u nekom tonu)??
Hvala na odgovoru!

ODGOVOR

Postojeći Fasadex obavezno morate mehanički odstraniti, fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i nakon sušenja obojati s TERATON V u boji po izboru iz naše ton karte.

Z M / 4.3.2009 21:35

Kupio sam kuću i podrum je s jedne strane cijeli ukopani u zemlju. Zidovi su betonirani i bez potrebne izolacije pa u podrum prodire voda na više mjesta. Da li postoji još neka solucija (izolacija s unutarnje strane) osim otkopavanja zemlje i izrada potrebne hidroizolacije?

ODGOVOR

+ Dodatno pitanje:
Takodjer, u sobama se nalazi stara žbuka koja je i u više navrata malana (jupolom i sl.).Sada bih na te zidove htio NALIJEPITI knauf ploče.
Da li preporučate skidanje žbuke do cigle ili postoji kakva impregnacija za zid pa da se s

M / 3.3.2009 22:45

Poštovani, zanima me koliku temperaturu može izdržati teraplast kad se primjenjuje u prostoru gdje je izvor topline kao npr. peć, radijator, grijalica, kamin. Tj. zanima me da li isti gubi svojstva pri visim temperaturama i koja je maksimalna temperatura povrsine na za nanošenje nego prilikom korištenja i kad se osušio.

ODGOVOR

"TERAPLAST ne preporučamo nanositi na zidne površine na kojima se razvija temperatura viša od 50oC.
Na višim temperaturama TERAPLAST ""omekša"" i podložan je mahaničkim oštećenjima, kao i ""puzanju"" s podloge."