Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

J K / 25.10.2008 21:53

BETONSKA PLOCA PROPUSTA KAO PO JEDNOJ CRTI I KAPA KAP PO KAP U DUZINI OD POLA METRA.PLOCA JE NA STAMBENOM OBJEKTU NA PRVOM SPRATU I POSTOJI PLAN IZGRADNJE JOS JEDNOG SPRATA ALI SMO PRISILJENI JEDNO VRIJEM STANOVATI POD TOM PLOCOM PA VAS MOLIMO DA NAM ODGOVORITI KAKO SANIRATI TO PROKAPANJE I STA NAM PREDLAZETE DA URADIMO ZA OVAKVE USLOVE STANOVANJA A DA NE KOSTA PREVISE.UNAPRIJD ZAHVALAN.POZDRAV IZ HERCEGOVINE!!!

ODGOVOR

AB ploča nije kvalitetno, niti dobro izvedena na spoju ili je pukla te prilikom oborina propušta vodu.
Površinu treba oprati vodom i pregletati HIDROIZOLACIJSKOM ŽBUKOM u dva sloja. Nakon toga površinu je potrebno obavezno pregletati još jednom REPARATURNIM MORTOM F.
Predloženo rješenje će izdržati određeno vrijeme, te je preporuka što prije izvesti kat ili krovište.

z h / 27.10.2008 10:07

radio sam nadogradnju na kuci, stari dio kuce ima postojecu fasadu mislim da je spricana sa jezom (stara oko 25g.)
koja je jos u izvanrednom stanju, gornji tj. novi dio mislim da omalterisem i da stavim novu fasadu i preko stare fasadesta da uradim a da se ne pozna sastav i dvoumim se izmedju akrilne ili silikatne u bojama sta vi preporucujete, dali moze poslije(10g) da se ofarba preko akrilne ili silikatne fasade. hvala

ODGOVOR

Stari dio objekta kao i novi, nakon žbukanja, pregletajte TERATEMO GLET-om, a završno dekorativnu žbuku prema izboru: akrilatna ili silikatna.
Obje žbuke se nakon nekog vremena mogu bojati silikatnim ili akrilatnim (akrilatna žbuka ne može se bojati silikatnom bojom)bojama po izboru iz naše ton karte.

D / 25.10.2008 12:55

Postoje li neka pravila za ručno nanošenje Teratermo žbuka? Je li taj proces isti kao i kod nanošenja klasične žbuke ili je potrebno na zid postavljati špalete od drvenih letava izmedju kojih se nabacuje Teratermo žbuka. Hvala.

ODGOVOR

Žbukanje objekta toplinskom žbukom isto je kao i žbukanje podložnom žbukom. CEMENTNI ŠPRIC se nanosi dan prije žbukanja toplnskom žbukom.
Poželjno je da se od istog materijala naprave vodilice koje moraju lagano očvrsnuti radi lakše ugradnje određene debljine žbuke.
Nakon sušenja, toplinsku žbuku treba pregletati TERATERMO GLET-om i obraditi završno dekorativnom žbukom prema odabiru: MINERALNA, SILIKATNA, SILIKONSKA ILI AKRILATNA.

S V / 24.10.2008 11:59

"Postojeća fasada je tirabona,stara 35 godina,prije 10 godina je obojana fasadnom bojom ""CROMOS"" na bazi razređivaća, sada bih to izravnao sa glet masom sa mrežicom i stavio završnu silikatni sep.
Molim Vas da mi odgovorite: 1.Kojom podlogom bi trebalo premazati ovakvu fasadu?
2.Da li je mrežica neophodna?
3.Otprilike koliki je utrošak glet mase po kvadratu na staru tirabonu?
4.Koloki je utrošak završnog silikata , granulacije 3 po m"".
Unaprijed hvala.
"

ODGOVOR

Postojeći sloj Chromos boje morate mehanički ostrugati da bi nanijeli bilo koji novi sloj.
Nakon struganja boje, površinu treba oprati vodom pod pritiskom i suhu podlogu grundirati MINERALKVARC GRUND-om i pregletati TERATERMO GLET-om s armiranjem staklenom mrežicom u sloju gleta.
Mrežica nije obavezna, ali pošto se gleta TERABONA poželjno je izvršiti armiranje ili djagonalno armirati barem oko otvora.
Utrošak TERATERMO GLET-a je 4-6 kg/m2.
Potrošnja SILIKATNE ŽBUKE je 3,5kg/m2.

h t / 22.10.2008 20:54

Cijenjeni,
za ispitivanja ljepila moramo pripremiti standardnu betonsku podlogu prema EN 1323. U normi se traži da se u mješavinu cementa i granulata doda (do 500 kg po m3 gotovog betona) finog punila (Mehlkorn)za što mi je rečeno da se može koristiti mljeveni vapnenac, pepeo iz gorionika i slično inertno punilo veličine zrna od 0,125 mm. Imate li Preporuku ili proizvod koji mi može poslužiti u tu svrhu?
Hvala Hrvoje TUrkulin

ODGOVOR

"mi proizvodimo ploče (40x40cm) upravo za svrhu ispitivanja ljepila prema HRN EN 1323. Prodajemo ih IGH te u izvozu.
Naziv proizvoda je ""Betonska ploča za ispitivanje"", maloprodajna cijena je 18,30 Kn/kom."

D T / 20.10.2008 9:04

Poštovani,
U zid starije kuće (gradnja 1950.) udario je auto i prouzrokovao oštećenja na fasadi (šer)i unutarnjem dijelu zida. Oštećenja su u vidu pukotina na fasadi i otpao je dio žbuke sa unutarnje strane.Žbuku sam već skinuo sa unutarnje strane. Pitanje je što sa fasadom? Pukotine na fasadi su cca 1-2 mm širine ali su duboke. Što od materijala za sanaciju upotrijebiti i kako sanirati?

S poštovanjem,
Damir Telebuh

ODGOVOR

Od udarca fasada je ispucala i postoji mogućnost da će se pukotine i dalje širiti i da će žbuka pucati.
Prema opisu pukotina žbuka ima slabiju prionjivost za podlogu te je potrebno provjeriti čvrstoću. Ako se žbuka slabo drži za podlogu, treba je skinuti kompletno sa zida i ugradit novu žbuku kao što je postojeća ili vam preporučamo da objekat toplinski zaštitite ugradnjom sustava sa stiroporom ili kamenom vunom.
Ako će se izvoditi samo popravci ispucanih dijelova, žbuku je potrebno skinuti do zida, ožbukati žbukom VC50 ili VC60 koju je potrebno rabicirati u sloju žbuke i završno obraditi našom žbukom TERABONA, te cijelu površinu prebojati fasadnom bojom MINERALKOLOR ili TERATON V.

Z N / 19.10.2008 1:23

Da li se odstupanje ab zida od vrtikale na zgradi visine 25m može riješiti ljepljenjem stiropora na stiropor. Primjenjuje se Termozol sustav. Ako ne kako riješiti taj problem?

ODGOVOR

Odstupanje vertikale NE MOŽE se riješiti ljepljenjem stiropora na stiropor.
Podlogu je potrebno izravnati žbukom VC60.

V P / 18.10.2008 20:56

Poštovani,na dvije godine staroj kući napravljena je horizontalna hidroizolacija temelja cijelom površinom, ali ne i vertikalna. Kuća se nalazi na blagoj kosini pa me zanima dali je potrebno izolirati temelj iako nema podruma?Spoj zida i temelja je iznad zemlje. Hvala!

ODGOVOR

Ako ste napravili horizontalnu hidroizolaciju, vertikalna izolacija vam nije nužna, već samo izolirajte spoj zida i poda tzv.holker u visini od cca 20-30 cm. Temelj izoliraje s vanjske strane ugradnjom XPS stiropora.

d b / 17.10.2008 21:14

Molim Vas za savjet,za unutarnje žbukanje.Zidovi su od porobetona, što ide na taj materijal od Vašeg programa.

ODGOVOR

Sve suhe prostorije ožbukajte žbukom GV10, a sanitarne prostore s VC40.
Neposredno prije žbukanja s GV10 i VC40, zidove premažite UNIVERZALKONCENTRAT GRUND-om razrijeđenim s vodom u omjeru 1:2.
Žbuka se nanosi prvo rijeđe, a nakon toga gušće konzistencije.

t m / 17.10.2008 13:38

Poštovani,

postavili bismo na kuću neku od Vaših mineralnih fasada, te bismo zbog vanjskog izgleda koristili tri različite boje. Buduci su sve mineralne zbuke u pastelnim tonovima, zanima me postoji li mogućnost da se specijalno napravi i neka od tamnijih nijansi tih tonova i koliko bi to u tom slučaju povećalo cijenu iste.

ODGOVOR

NE mineralne žbuke ne možemo raditi u tamnim bojama.
Mineralnu žbuku možete prebojati TERATONOM V u boji po izboru ili umjesto mineralne žbuke ugraditi TERAKRIL koji može biti u bilo kojoj boji po izboru iz naše ton karte.