Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i / 10.7.2008 14:38

Izvođač nam je radio strojno žbukanje zidova i stropova sa materijalom po programu ROFIX-a.Radi se o uređenju budućeg poslovnog prostora u postojećoj staroj zgradi iz vremena Austro-ugarske.Nakon rekonstrukcije građevina se sastoji-stropovi od Ytong bijelog stropa,nosivi zidovi-dio stari kameni zidovi,dio zidovi od pune opeke,dio nosivih zidova je nadozidan sa blok opekom te postoji jedan pregradni zid zidan Ytong blokom.Na navedenim dijelovima nakon odrađene žbuke i sušenja žbuke došlo je do stvaranja nepravolinijskih pukotina,kod stropa su pravolinijske pukotine,ali ima ih i nepravolinijskih-paukova mreža.
Žbuka je na mjestima otvorena da se vidi uzrok.Vidljivo je da je gruba žbuka popucala u punoj svojoj debljini(inače je žbuka na mjestima zbog nepravilnosti kamenih zidova bila izrazito debela.Da li nam možete preporučiti način sanacije navedenih pukotina?

ODGOVOR

Najbolje se obratiti proizvođaču Roefix žbuke i izvođaču radova da se utvrdi uzrok pucanja žbuke i način sanacije.
Iz upita nije navedeno koja je žbuka korištena i na koji način su izvedeni radovi. Pošto u objektu ima dosta mješanog ziđa potrebno je spojeve takvog ziđa rabicirati. Pošto se radi o različitim debljinama žbuke također je potrebno pripaziti na izvedbu žbukanja i rabiciranja.

D B / 10.7.2008 9:55

Poštovani,
Poslije mijenjanja stare za novu pvc stolariju trebao bi srediti špalete oko prozora. Zgrada je izgrađena 1955-te i ima grubo hrapavu vanjsku žbuku koja dolazi do 1cm od štoka prozora. Između se vidi pur pjena te bi taj spoj htio sanirati tako da nanesem ukoso materijal preko stare žbuke (špaleta je široka nekih 10-15cm) i malo preko štoka sve u širini do 5-7 cm zbog toga što ne smijem dirati vanjsku žbuku i mijenjati previše vizuru zgrade (zgrada je u centru grada). Što da koristim ? Da li treba nekakva mrežica?

Također saniram i unutarnju špaletu te me zanima čime da ožbukam manje i veće rupe?
Od 3 do 10cm.
Kako da riješim spoj na staru žbuku?

Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Krpanje izvedite žbukom VC50 i fino zaribajte.
Rupe koje su veličine 3-10 cm pokrpajte toplinskom žbukom te završno obradite finom žbukom F900 ili pregletajte Teranilom.
Spoj stare i nove žbuke rabicirajte staklenom mrežicom SM10R ili pocinčanim punktiranim rabicom u sloju žbuke.

v / 9.7.2008 22:22


poštovani,da li je baš potrebno nove zidove prije gletanja premazati sa impregnacijom(UK grundom). Majstor kaže da zidovi onda manje dišu i da nema potrebe za impregnacijom.

ODGOVOR

Prije upotrebe Teranila ili Teranila ekstra potrebno je obavezno zidove impregnirati Univerzalkoncentrat grundom, neposredno prije gletanja, razrijeđenim s vodom u omjeru 1:2 (1 dio UKG : 2 dijela vode).
Zidovi upotrebom impregnacije NE dišu manje, jer je impregnacija premaz koji se koristi za poboljšanje prionjivosti između podloga.

I / 5.7.2008 10:42

Želio bih postojeći balkon proširiti za 1,5 m.Kuća je od ceste udaljena 10 m,a balkon gleda na cestu.Kuća ima urednu dokumentaciju. Da li mi treba kakva dodatna dozvola za proširenje?

ODGOVOR

Vjerujemo da ćete morati raditi izmjenu glavnog projekta jer se radi o rekonstrukciji.
No s obzirom da to nije u našoj domeni poslovanja bilo bi najbolje da kontaktirate ovlaštenu ustanovu za građevinske dozvole u vašoj lokalnoj zajednici i oni će vam dati najprecizniji odgovor.

S K / 7.7.2008 15:35

Poštovani, imam kuću u Osijeku koja je sazidana sa poroterm 25s blokovima (zid 25cm). Kuća je nedavno sazidana i neožbukana izvana, molim Vas da mi preporučite toplinsku izolaciju za fasadu.

ODGOVOR

"S obzirom na debljinu zida preporučamo TERMOZOL fasadni sustav s izolacijskim pločama polistirena debljine 6 cm.
Više detalja možete naći na našoj web stranici TERMOZOL
te linku na desnoj strani web stranica:
""Sve o fasadi"" ."

n c / 8.7.2008 13:34

Imam vikendicu kraj Crikvenice (utjecaj sunca, vjetra, soli, kiše). Fasadna bijela boja se ljušti. Kako da pravilno izvedem ličenje žbukane fasade (nakon struganja sloja naliča koji se ljušti) sa vašim proizvodima.
Hvala i pozdrav!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se boja ljušti, jer fasadana površina nije prije bojanja oprana slatkom vodom, od soli i prljavštine koja je bila na objektu. Boju koja se ljušti potrebno je ostrugati, oprati površinu vodom pod pritiskom te prebojati Mineralkolorom ili Teratonom u bijeloj boji ili boji po izboru iz naše ton karte.

L / 4.7.2008 15:38

Poštovanje.Molio bih pojašnjenje po pitanju 1 i 2 razreda cijena (dali je to kvaliteta ili nešto drugo) Hvala….

ODGOVOR

Svi su proizvodi bez obzira na cjenovne razrede kvalitetni. Prvi cjenovni razred je po cijeni povoljniji jer se u proizvodnji koriste cjenovno povoljnije aditive (kolorante, pigmente) za razliku od 2 ili 3 cjenovnog razreda koji zahtjevaju skuplje aditive zbog svoje nijanse boje.

Ž P / 2.7.2008 13:49

Izvođač radova mi namjerava, za koji dan, izvesti strojno žbukanje klasično 2mm bez termoizolacije, garaže - konobe, unutrašnjo i vanjsko s Vašim proizvodima te završni vanjski sloj Baumit silikat u boji. Pitanja:
- Da li je ispravno mješati proizvođače glede završnog sloja?
- Da li je dozvoljeno izvoditi navedene radove u vrijeme ovih vrućina?

ODGOVOR

Različite proizvođače žbuka nije poželjno mješati zbog mogućih problema koji se javljaju tijekom ili nakon obrade zidova. Žbukati može sa našom žbukom VC 50 vanjske i unutarnje zidove strojno ilil ručno te preporučamo završnu obradu sa našom silikatnom žbukuom.
Izvođenje radova na ovim vrućinama nije preporučljivo, temperatura podloge i zraka ne smije biti veća od 30°C, a radove s vanjske strane treba izvoditi pod zaštitom - skelsko platno.

M / 30.6.2008 12:02

Lijepo molim odgovor da li je pametnije samo obojiti cokl od kulira i sa čim, ili staviti Teraplast? Da li postoji mogućnost da se Teraplast odvoji od podloge na dijelu koji se nalazi pri zemlji (zbog upijanja vlage)? Hvala.

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli o kakvoj podlozi je riječ.
U koliko je sokl klasično ožbukan možete ga završno obraditi i akrilatnom bojom ali i TERAPLASTOM.
TERAPLAST je pogodnije i kvalitetnije rješenje zbog svoje izarazite vodoodbojnosti ali i mehaničke čvrstoće. Ukoliko je solk obrađen toplinsko-izolacijskim pločama extrudiranog polistirena preporučamo TERAPLAST kao završnu obradu.
Napominjemo da se i TERAPLAST i akrilatna boja TERATON V preporučuju kao završna obrada podloga kod kojih nema prisutne kapilarne vlage, odnosno na objektima gdje postoji izvedena vertikalna hidroizolacija ispod razine tla. Također bi oko objekta trebala biti izvedena drenaža. Vrlo je važno da su i plohe okolne plohe izvedene s padovima od objekta.
U koliko ipak imate problema sa kapilarnom vlagom preporučamo sokl obraditi SOKL ŽBUKOM, uz prethodno nanošenje SANISIL ŠPRICA.

M / 29.6.2008 21:26

"Zahavljujem na prethodnom odgovoru i na ovakvom načinu pružanja informacije korisnicima.

Pitanje: Koliku debljinu (širinu) ""fuga"" preporučate pri lijepljenju vanjskih pločica ""Split rustik"" fleksibilnim ljepilom u području s planinskom klimom?

Zahvaljujem na odgovoru."

ODGOVOR

Betonske ploče, kao i kulir ploče mogu se postavljeti bez fuga - ploča do ploče, ili sa fugama željene širine. Ukoliko izvodite opločenje s fugama preporučamo fuge zapuniti tekućim bitumenom uz dodatak kvarcnog pijeska ili gotovim trajno elastičnim kitom za beton (proizvođač Sika ili dr.).