Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

N K / 7.5.2008 13:00

Poštovani, zanima me što trebam učiniti obzirom da na donjem dijelu kuće tj, 70 cm je teraplast star više od 30 god. i na mjestima se napuhao i pokidao. da li postoji mogućnost da ne moram skidati sav teraplast, jer je oko cijele kuće, da se postavi ili ukrasne fasadne ploče koje imate u ponudi i što je potrebno da bi se one postavile i da li se te ploče mogu prebojati i kojim sredstvom. Ako to nije moguće molim vas da mi ponudite rješenje, da li da ponovno stavim teraplast ili nešto drugo, s poštovanjem

ODGOVOR

Preporučamo TERAPLAST ukloniti u potpunosti do podloge. TERRAPLAST se lako skida ukoliko se zagrijava jer na taj način omekša i lakše se odvaja od podloge. Preporučamo sokl obraditi SOKL ŽBUKOM. Napuhavanje Teraplasta upućuje na prisutnu kapilarne vlagu.
SOKL žbuka je visokoodbojana ali i paropropusna. Podlogu prethodno dobro očistiti, oprati mini-washom i obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 4.
Sokl također možete i obložiti fasadnim ukrasnim pločama za čije ljepljenje preporučamo fleksibilno ljepilo TERATEKT F.
Za bojanje fasadnih ploča preporučamo TERATON V.

s p / 6.5.2008 15:13

Molim vas objašnjenje načina žbukanja fasade od kombi ploče u unutarnjim prostorijama npr. hodniku? (žbuka VC40)

ODGOVOR

"Izvedba kombi sustava opisana je na našoj web stranici sustava Kombiterm s detaljnim opisom izvedbe.
Unutarnji prostor s ugrađenim kombi pločama može se ožbukati s VC40 žbukom uz obavezno rabiciranje pocinčanim punktiranim rabicom u sloju žbuke i gletanje Teratermo gletom uz izvedbu završno dekorativne obrade mineralnom ili silikatnom žbukom.
Izvedba obrade kombi ploča s VC40 žbukom ista je kao i obrada opisanog sustava."

r c / 6.5.2008 9:18

U prostoriji gdje je polovica betonskog zida ispod razine zemlje, vlaži i otpala je žbuka.
Kako sanirati i napraviti hdroizolaciju i toplinsku izuolaciju da prostorija može koristiti za sobu
Hvala i pozdrav

ODGOVOR

Obavezno s vanjske strane treba napraviti otkop te riješiti hidroizolaciju i drenažu.
S unutarnje strane objekta skinuti postojeću žbuku, te prostor premazati hidroizolacijskom žbukom u visini 30- 40 cm od kote tla i ugraditi toplinski sustav s pločama Okipora - Termozol ili toplinsku izolaciju riješiti sa kamenom vunom i pločama Knaufa.

s / 5.5.2008 21:09

Fasada naše obiteljske kuće je prije desetak godina ožbukana grubom i finom vapnenom žbukom, tada smo je planirali samo premazati bojom što do danas nismo uspjeli. Sada smo nabavili TERAMINERAL V (tako piše na vrećama). Majstor kaze da treba staviti podlogu i neku impregnaciju.
Molim vas da mi odgovorite šta bi bilo najbolje u ovoj kombinaciji.
Hvala

ODGOVOR

Potrebno je provjeriti koju vapnenu žbuku ste koristili i od kojeg proizvođača.
Potrebno je utvrditi u kakvom je stanju postojeća žbuka nakon toliko vremena na objektu, a nije bila završno obrađena bojom ili dekorativnom žbukom. Ako je žbuka prhljiva potrebno ju je skinuti sa zida i ponovno ožbukati ili istom vapnenom žbukom ili drugom žbukom npr.toplinskom ili produžnom žbukom.
Podlogu prije ugradnje Teraminerala treba dobro oprati vodom pod pritiskom i otčetkati te pustiti da se osuši prirodno nekoliko dana.
Teramineral se može ugraditi na žbuku, samo je potrebno podlogu impregnirati Mineralkvarc grundom dan ranije ako se radi o Teramineralu valjanom ili špricanom, a ako se radi o Teramineralu grubom ili finom podloga se impregnira Univerzalkoncentrat grundom razrijeđnim s vodom u omjeru 1:1.

z š / 5.5.2008 19:08

kako postaviti kulir ploče na već postavljeni beton.
preporučate ih zalijepiti? kojim ljepilom

ODGOVOR

Ako je betonska ploča napravljena u padu možete kulir ploče ljepiti našim ljepilom TERATEKT F.

Č D / 2.5.2008 13:46

Poštovani,
postoji li mogućnost žbukanja toplinskom žbukom prostorija kupatila i kuhinja, koji je završni sloj i dali na tu žbuku može ići keramika.

ODGOVOR

Toplinsku žbuku ne preporučamo vam za unutarnje žbukanje kupaonica i kuhinja zbog niže tlačne čvrstoće toplinske žbuke.
Za tu namjenu upotrijebite VC 40 (sve prostorije) ili GV10 (sve prostorije osim mokrih čvorova) te na
navedenu žbuku možete lijepiti keramiku.

Za unutarnje radove toplinsku žbuku pregletajte Teranilom i obojite unutarnjom bojom.

z đ / 5.5.2008 12:59

Dali se na fasadu od stiropola mogu ljepiti keramičke pločice te koje ljepilo koristiti ?
Unaprjed hvala.

ODGOVOR

"Pogledajte slično pitanje i odgovor .
Dakle, na toplinske sustave NE PREPORUČAMO lijepiti keramičke pločice.
"

M V / 30.4.2008 12:43

Poštovani,

Trebala bi popločiti vrt 3,70×2,70. Vrt se nalazi u stambenoj zgradi prizemno i na dnu je zemlja koja je nabijena i 25 cm je niža od prve stepenice do koje bi htjela da se razina podigne. Da li mi možete objasniti postupak popločavanja i što sve trebamo učiniti?

Zahvaljujem

ODGOVOR

"Na našim web stranicama pojedinih opločnika (pogledajte pod Proizvodni program > BETONSKI PROIZVODI > Uređenje i opremanje okoliša > Opločnici, postoji link "" Postupak ugradnje >>"" (jedan primjer je ovdje) možete naći upute koje vas zanimaju."

E P / 29.4.2008 15:26

Molim Vas da mi odgvorite na sljedeće pitanje:Kolika bi bila debljina samostojeće betonske ploče , koje željezo treba upotrijebiti i na kom razmaku,ga postaviti ako je raspon starih zidova 4.2m, opterećenje 350kg po m2 i ispod su stare dobre grede.I marka betona je moja nepoznanica. Hvala vam na mogućem odgovoru. Pomogli ste mi jako puno. Pozdrav

ODGOVOR

Obratite se ovlaštenom građevinskom statičaru koji će vam izračunati
potrošnju i raspored željeza za AB ploču, kao i marku betona koja je
potrebna za izvođenje radova.
Samoborka d.d. bavi se proizvodnjom građevinskog materijala ali ne i izvođenjem građevinskih radova.

P Č / 29.4.2008 8:57

Stavio sam glazuru na terasu prije tjedan dana na koju cu lijepiti gres pločice.Prilikom radova malo je zapadala kišica i gornji sloj glazure se pomalo trusi.Kojom impregnacijom namazati glazuru da povezem čestice prije ljepljenja fleksibilnim ljepilom.

ODGOVOR

Prije keramičarskih radova potrebno je mehanički odstraniti površinski sloj slabije čvrstoće do zdrave i čvrste podloge. Površinu dobro otprašiti i navlažiti vodom prije nanošenja fleksibilnog ljepila - TERATEKT F.