Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T / 11.4.2008 8:22

Poštovani!
Na stropu katnice koji je ogletan i obojen pojavile su se pukotine i čak mjestimično otpada boja s gletom.Namjeravam staviti stiropor i odgovaraujuću mrežicu.Što preporučujete kao bolje rješenje?Hvala!

ODGOVOR

Do pucanja i odvajanja gleta i boje dolazi najčešće kada je gletanje izvođeno na nepravilno pripremljenouj podlozi ili na već postojećim slojevima boje i gleta. Iste je potrebno u potpunosti odstraniti do podloge - podložna žbuka ili beton. Betonske podloge temeljito očistiti od eventualnih ostataka oplatnog ulja i ostalih nečistoća.
Gletanje podložnih žbuka izvesti TERANILOM uz prethodnu, neposredno prije, impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Betonske podglede impregnirati najmanje dan ranije KONTAKT GRUNDOM i pregletati TERANILOM EKSTRA.
Gletanje se u pravilu izvodi u dva sloja.

J J / 10.4.2008 11:54

1.Zid zgrade površine oko tristo metara kvadratnih građen od siporeks blokova dimenzije 200cm x 100cm 1970.god.Na taj zid je ugrađena šerana fasada koja je sada popucala. Pukotine su duboke. Majstori predlažu stiropor fasadu debljine 6cm direktno postavljenu na postojeću ispucanu fasadu bez ikakve prethodne sanacije.Dali je tu fasadu moguće napraviti na način kako je napravljena davne 1970.god.ili je kvalitetnije rešenje koji predlažu majstori i što je jeftinije?

2.Ista zgrada¨, sjeverni zid, ista kvadratura, šerana fasada isprala se boja sa fasade nema pukotina.Na koji način i s kojom bojom obnoviti fasadu? Unaprijed puno hvala!

ODGOVOR

Pretpostavljamo da je riječ o AB zidovima koji su obloženi panelima od Siporexa. Na velikom postotku tako izvedenih 0bjekata prisutna su opisana oštećenja - pukotine koje prate raster postavljenih panela. Dugotrajnijim zacurijevanjem oborinskih voda dolazi do većih oštećenja i odvajanja panela od podloge. Jedino tehnički pravilno rješenje bilo bi skidanje postojećih panela i izvedba npr. TERMOZOL ili TERMOVOL sustava - povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju.

Kao alternativno rješenje predlažemo slijedeće:
1. temeljito ispitati cijelu površinu pročelja, odstraniti sve slabodržeće panele i nadomjestiti ih novima. panele koji se samo dijelom odvajaju od podloge potrebno je dodatno mehanički usidriti, eventualna krpanja panela izvesti laganom žbukom VC 20 L uz prethodnu impregnaciju podloge vodom razrijeđenim UNIVEZALKONCENTRAT GRUNDOM.

2.Daljnu sanaciju moguće je izvesti na dva načina :

2.a bez dodatne toplinske izolacije
Čitavu površinu temeljito otprašiti i oprati vodom, impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM neporesdno prije, te pregletati TERATERMO GLETOM u debljini 2-3 mm. U svježi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU PRIMAFAS 160 sa preklopima od najmanje 10 cm na svim spojevima. Na očvrsli prvi sloj nanijeti drugi sloja TERATERMO GLETA u debljini 2 mm. Završno obraditi mineralnim, silikatnim ili akrilatnim završnim žbukama tipa SEP Z 200, SILIKATNA ŽBUKA, TERAKRIL...

2.b obzirom na znatno promijenjenje zahtijeve toplinske zaštite (u odnosu na one važeće 70-tih) preporučamo objekt dodatno toplinski izolirati povezanim sustavom za vanjsku toplinsku izolaciju na osnovi kamene vune - TERVOL.
Detalje i opis primjene možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr

3. Za obnovu i osvježenje stare šerane fasade na kojoj nema oštećenje predlažemo MINERALKOLOR, koji nanositi na prethodno očišćenu i opranu, osušenu podlogu, u dva naliča

I R / 7.4.2008 8:08

Poštovani,
Vjerojatno ste već odgovarali na ovakva pitanja pa unaprijed isprika.Pitanje:imam stiro fasdu 5cm sa dvije ruke ljepila,planiram ju premazat grundom i prije akrilne boje želim ju sa nećim navuć da bude glat.Sa ćime je najbolje(nešta kao dlet masa ?)MOLIM odgovor

ODGOVOR

Na povezanim sustavima za vanjsku toplinsku izolaciju kao napr TERMOZOL (ili jednostavnije rečeno STIROPOR FASADU) NE PREPORUČA se glatka završna obrada fasadnom bojom.
Za završnu obradu toplisnkih sustava preporučamo tankoslojne sitnozrnate završno dekorativne žbuke tipa SEP Z 200, SILIKATNA ŽBUKA Z ili TERAKRIL Z 1,5 mm, uz prethodnu primjenu odgovarajućeg temeljnog premaza - grunda.

M M / 6.4.2008 18:59

Molim vas za savijet:
Imam betonski pod preko kojeg je premazan resitol (bitumenski premaz). Na
isti namjeravam položiti gotov lakiran masivni hrastov parket. Šta mi možete
predložiti za ljepljenje iz vašeg programa.
Zahvaljujem i pozdravljam.
Mladen Marušić
SPLIT
mladen.marusic1@st.htnet.hr

ODGOVOR

Samoborka d.d. Samobor u svom proizvodnom programu nema ljepila za parket. Ipak napominjemo da nije moguće lijepiti parket na bitumenske podloge. Preporučamo izvesti glazuru primjenom CEMENTNOG ESTRIHA 20 na koju će se lijepiti parket.

D V / 6.4.2008 15:58

Pozdrav! Imam kuću na moru pripremljenu za podizanje kata, znači prizemlje je pod betonskom pločom (koja ima problem prokišnjavanja). Uz kuću sam kupio materijal za kat: ciglu za zidanje, armaturu sa ispunama. Dosta ljudi mi savjetuje da napravim kosi krov od tog materijala, znači da ne idem betonsku ploču pa crijep, nego samo kosu betonsku ploču. Površina tog predviđenog gornjeg kata je oko 100m2. Molim Vaše mišljenje, okvirnu cijenu i detaljan opis poslova koje treba napraviti.

ODGOVOR

Preporučamo obratiti se nekom od ovlaštenih projektanata ili izvođača građevinskih radova.
Mi se bavimo proizvodnjom građevinskog materijala, ali ne i izvedbom.

J J / 6.4.2008 10:31

1.Na teraplast fasadu je stavljena silikatna fasada i sada dolazi do pucanja iste.Da li se na teraplast fasadu smjela stavljati silikatna fasada? Ako jest dali se kao pdloga morala prije postaviti rabic mrežica? Molim Vas za savjet.

2.Na zgradi je šerana fasada stara 37 godina i sada je popucala molim Vas za savjet na koji način fasadu sanirati. Hvala!

ODGOVOR

"Silikatne žbuke i premazi ne mogu se izvoditi na akrilatnim podlogama. Akrilatno vezivo stvara ""film"" na površini zida koji spriječava reakciju silikatnog veziva i podloge.
Prije nanošenja silikatne žbuke bilo je potrebno odstraniti postojeći TERAPLAST, a to je najlakše napraviti njegovim zagrijavanjem.

Staru šeranu fasadu možete, nakon što je temeljito operete vodom pod tlakom, zagladiti TERATERMO GLETOM. Naravno, prethodno je potrebno temeljito ispitati površine i utvrditi uzrok nastanka pukotina. Ukoliko je riječ o paučinastim pukotinama u sloju šerane žbuke dovoljno je cijelu površinu rabcirati STAKLENOM MREŽICOM PRIMAFAS 160 i sloju TERATERMO GLETA. Ukoliko je riječ o dubokim pukotinama potrebno ih je otvoriti i sanirati.

Za završnu obradu predlažemo tankoslojne završno dekorativne žbuke kao SEP Z 200, SILIKATNE ŽBUKE, TERAKRILI i sl.
"

Š J / 5.4.2008 21:39

Molim informaciju za stiropol fasadu. Jedan majstor govori da ne treba pričvrsnice jer se kroz nekoliko godina primjetu na fasadi dok drugi govori da to treba obavezno staviti .Molim savjet

ODGOVOR

Pričvrsnice namjenjene pričvršćivanju toplinskih sustava za objekte kojima je visina do 8 m nije potrebno, dok je za objekte iznad 8 m visine pričvršćivanje pričvrsnicama obavezno. Tako npr. za obiteljske kuće do visine od 8 m možete koristiti pričvrsnice, ali i niste obavezni.
Ako se ugrađuju potrebno ih je ugraditi barem 4 kom/m2.
Pričvrščivanje pričvrsnicama obavezno je prilikom ugradnje toplinskog sustava ako na objektu postoji već ugrađen bilo kakav sustav sa žbukom. Vidljivost pričvrsnica pojavljuju se kada sloj kojim se stiropor gleta nije dovoljno armiran.

V G / 7.4.2008 14:24

Dvorište sam popločila šesterokutnim betonskim elementima, ali sada mi izbija salitra i to vrlo ružno izgleda. Čime da se premaže kako bi ona nestala. Isti slučaj mi je i na coklu od kuće, koji je obljetpljen stiroporom i ima valovitu crtu od vlage od ploča. Pomozite što da napravim!

ODGOVOR

"Izbijanje salitre kod betonskih opločnika prirodna je pojava betona - možete pogledati i naš članak "" ŠTO TREBA ZNATI O BETONSKIM OPLOČNICIMA"" na našoj web stranici.
Samoborka nema nikakvih premaza koji tu pojavu mogu spriječiti. Eventualno vam možemo preporučiti da premažete opločnike 2% solnom kiselinom koja mora biti razrijeđena s vodom.
Isoljavanje kod sokla najvjerojatnije je zbog neadekvatno izvedene hidroizolacije. Trebalo bi skinuti Okipor te utvrditi gdje se pojavljuje salitra i sanirati je adekvatnom hidroizolacijom.
"

P Š / 30.3.2008 0:36

Poštovanje,
Kuća u kojoj stanujem sa obitelji nalazi se u Kaštel Sućurcu (prizemlje i kat), udaljena 7-8m od mora i stara je oko 40g s tim da smo je mi renovirali prije 6g, ali ne i termoizolirali.
Vanjski zid je kamen (vace) utopljen u beton, ukupne debljine nekih 25cm i ne smije se mijenjati. Imam problem sa kondenzacijskom vlagom i gljivicama na nekim mjestima, a također povremeno imam problem i sa kapilarnom vlegom (rijeđe), kada se pojavljuje sol iz unutrašnjih zidova, pošto su oni žbukani sa morskim pijeskom i vapnom.
Mislio sam izolirati unutrašnje zidove na način da prvo skinem staru žbuku, zatim do 1m visine nanijeti neku vrstu hidroizolacije (da se kapilarna vlaga ne vidi), pa onda termo izolaciju (skloniji sam termo žbukama).
Pošto ne mogu intervenirati sa vanjske strane, koja bi vaša bila preporuka o vrsti, izvedbi i debljini termo žbuke, a da se što manje prostora izgubi, i s obzirom na lokaciju. Grijem se Glamox radijatorima, ali se osjeti nedostatak termoizolacije na računu struje. Također ako se možete osvrnuti i na riješenje (ili barem prikrivanje) povremenog problema kapilarne vlage (mislim da se događa kada se more puno digne, pošto hidroizolaciju temelja otac nije najbolje napravio). Napominjem da sam terasu izolirao sa hidro folijom, stirodur pločama, estrih pa keramičke pločice i od tada nemam problema sa gljivicama na plafonu prvog kata. Pošto nisam vičan građevinskim radovima, da li možete nekoga preporučiti iz okolice Splita, a da dobro poznaje vaše materijale i izvedbu termo i hidroizolacije.
Unaprijed Hvala

ODGOVOR

"Razvoj plijesni i gljivica posljedica je kondenzacijske vlage nastale uslijed nedostatne toplinske izolacije.
Što se tiče isoljavanja, ono može biti posljedica djelovanja kapilarne vlage pod čijim utjecajem dolazi do kristalizacije soli prisutnih u morskom prijesku, ali isto tako i kondenzacijska vlaga koju površina zida ""upije"" može aktivirati soli.
U svakom slučaju postojeću žbuku potrebno je odstraniti u potpunosti. Za unutarnje žbukanje preporučamo toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD. U zoni prisutne kapilarne vlage unutarnje zidove obraditi sanacijskim visokoparoproousnim žbukama - SANISIL H, uz prethodno nanesen SANISIL ŠPRIC. Završno, unutarnje zidove obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 i obojiti unutarnjom silikatnom bojom.
Također preporučamo čišćenje sljubnica (fuga) između kamena s vanjske strane zida i njihovo zatvaranje MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE, te dodatno hidrofobiranje cijele vanjske površine zida vodom razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM.
"

m k / 31.3.2008 11:58

renoviram stan u zgradi koja je rađena 1938 god prošlog stoljeća žbuka se još drži na zidovima ali je popucala tako da ima dosta tankih pukotina (risova po zidovima i po stropu koji je od greda na koje je prikovana daska i trstika što predlažete za sanaciju,osim rigips ploča jer mi mje to skupo, a što predlažete za saniranje debljih pukotina zbog popucalog zida.

ODGOVOR

Pukotine žbuke nastale usljed pucanja konstrukcije zida nije moguće izvesti bez sanacije pukotina u samom zidu. Na mjestima takovih pukotina potrebno je postojeću žbuku u potpunosti otući, izvesti sanaciju samog zida, rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom (ili staklenom mrežicom u sloju žbuke) te ožbukati laganom vapneno-cementnom žbukom VC 20 L ili jednoslojnom vapneno-cementnom žbukom VC 50 (do debljine 2cm) ili VC 60 za potrebne veće debljine.

Sanaciju sitnijih pukotina možete izvesti skidanjem postojeće boje i gleta do podloge - podložna žbuka. Gletanje izvesti TERANILOM u dva sloja.
U svježi prvi sloj utisnuti STAKLENU MREŽICU SM 20 IN.
Drugi sloj nanijeti na osušeni prvi.