Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

g m / 28.3.2008 8:58

molim vas,
imam nekoliko kvadrata podnih i zidnih pločica koje planiram preljepiti novima, koristit ću teratekt f, ali mi je malo nejasno kojim sredstvom grundirati stare pločice.
hvala na odg.

ODGOVOR

Za ljepljenje pločica na postojeće pločice koristiti fleksibilno ljepilo TERATEKT F bez prethodne impregnacije. Zidne pločice preporučamo naštokati i temeljito očistiti i otprašiti prije ljepljenja novih.

a s / 27.3.2008 20:18

da li postoji posebna ton karta za fugirne mase ili se koristi ona uobičajena za završne žbuke i boje

ODGOVOR

Da, postoji i posebna ton karta Terafil-a no još je nemamo u digitalnom obliku.
Štampanu ton kartu možete pogledati u našim prodajnim centrima u Zagrebu, Karlovcu i Samoboru te u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskim materijalom širom Hrvatske.

E L / 27.3.2008 20:12

Poštovani, molio bih vas za savjet u vezi unutarnjeg žbukanja stare istarske kamene kuće.
Pri dnu zidova javlja se vlaga, iako kuća nije ukopana, pa je majstor predložio izradu betonske podloge sa hidroizolacijom (koja bi se podvila do cca 70 cm visine zida) i unutarnju termo žbuku kao najbolju zaštitu od gubitka topline i prodora vlage. Da li je to točno, kolika je prednost u odnosu na klasičnu žbuku te koji proizvod iz vaše palete predlažete?
Također, na jednom zidu prodire čađa uz postojeći dimnjak, pa me zanima je li termo žbuka dovoljna zaštita od daljnjeg prodiranja čađe?

Zahvaljujem!

ODGOVOR

"U svakom slučaju preporučamo izvesti horizontalnu hidroizolaciju.
Dizanje hidroizolacije uz zid neće previše pomoći jer će se kapilarna vlaga ""popeti iznad visine hidroizolacije.
Donju zonu zida - do cca 1 m visine iznad sadašnjeg vidljivog vlažnog ruba preporučamo obraditi visokoparopropusnim sanacijskim žbukama - SANISIL H, uz prethodno nabačeni SANISIL ŠPRIC.
Za obradu kamenih neravnih zidova u gornjoj zoni predlažemo toplinsku žbuku TERATERMO 100 STANDARD. Toplinske žbuke povoljnije su za obradu kamenih zidova zbog potrebnih većih debljina žbuke.

Prodor čađe iz dimnjaka nije moguće riješiti izvana, budući da će čađa probijati i kroz žbuku. Potrebno je izvesti sanaciju dimnjaka.
"

T A / 27.3.2008 10:11

Poštovani, molim odgovor i savjet za sljedeći problem. Renoviram kupaonicu i WC u stanu te sam skinuo postojeće pločice. Zidovi su od siporexa debljine 10cm. Skidanjem su nastala oštećenja dubine od 5mm do 20mm. Zidovi su na spojevim ispucali. Utori od stare instalacije su dubine do 40mm.
Na koji način izravnati površinu i ukrutiti zidove? Debeli sloj žbuke ne mogu nanositi zbog veličine prostorije. Smijem li gletati površinu u kupaonici i mogu li ljepilom za siporex zatvoriti oštećenja? Trebam li impregnirati zidove prije rada jer se sada sve praši i otpadaju komadići? Vodoinstalater mi preporučuje stavljanje mrežice. Unaprijed se zahvaljujem.

ODGOVOR

Za navedeni problem najbolje bi bilo obratiti se firmi XELLA koja proizvodi i prodaje siporex blokove te vam može predložiti sanaciju.
Od materijala koje vam mi možemo iz svog programa preporučiti je krpanje žbukom VC 40 uz prethodno impregniranje, neposredno prije izvođenja, razrijeđenim Univerzalkoncentrat grundom u omjeru 1:3 s vodom.
Instalaterske otvore obavezno rabicirati pocinčanim punktiranim rabicom ili staklenom mrežicom SM10R.

V B / 2.4.2008 15:04

Poštovani! Prije nekoliko dana postavili smo keramičke pločice na vanjsku terasu i iste isfugirali smeđom fug masom. Sada je ta masa pobijelila. Pokušala sam to bjelilo oprati, ali čim se posuši, opet je sve isto. Zanima me kako to popraviti. Osim toga zanima me kako skinuti na najlakši način boju za beton kojom su obojani temelji kuće.

ODGOVOR

Pojava koju ste opisali (izbijanje svijetlih bijelih mrlja iz mase za fugiranje - iscvjetavanje) najčešće je posljedica nedovoljnog sušenja ljepila za keramiku ili pretjeranog vlaženja svježe mase za fugiranje.

Nažalost jedino rješenje je čišćenje postojećih fuga i novo fugiranje.

Boju za beton možete odstraniti isključivo mehanički - čišćenje žičanom četkom, brušenjem i sl.

D V / 26.3.2008 0:49

POštovani,
Interesira me koja od dekorativnih fasada, silikatna ili akrilna je bolja kao rješenje za toplinski sustav sa stiroporom, 10 cm.Kuća je u Zagrebu.
Hvala.

ODGOVOR

"Odgovor na vrlo slično pitanje možete naći na našim web stranicama, koristeći Traži-licu, u pitanjima i odgovorima.
Npr. pogledajte http://www.samoborka.hr/pitanja_view.asp?p=582"

B B / 25.3.2008 9:35

Poštovani,

kako ukloniti hrapave mrlje od Mineral Kvarc Grunda na plastičnoj kadi?

Unaprijed hvala,

ODGOVOR

MKG mrlje se u pravilu uklanjaju odmah po upotrebi grunda, jer sva abrazivna stredstva za čišćenje u domaćinstvu mogu oštetiti podlogu.
Pokušajte ispirati s vrućom vodom, te lagano skidajete mrlje krpicom da se ne ošteti plastika.

M M / 19.3.2008 14:17

Molim savjet
stambeni objekt, prizemlje postojeća fasada kat od ravnih jelovih brvana.Kako izvesti stiropor fasadu na cijelom objektu (kako lijepiti stiropor na brvna).Hvala

ODGOVOR

"U našem proizvodnom i prodajnom programu nemamo proizvode koji se mogu lijepiti na drvo.
Također možete pogledati i odgovor na slično pitanje ."

B B / 19.3.2008 11:47

POŠTOVANI,
IMAM KVARCNI PIJESAK KOJI HOĆU STAVIT NA VANJSKE STEPENICE DA BUDE KAO KVARCNI POD,PA ME ZANIMA SA KOJOM SMOLOM DA GA POMIJEŠAM I IZGLETUJEM?
DA LI IMATE VI U PROGRAMU NEKE GOTOVE MATERIJALE DA BI DOBIO POD OD KVARCNOG PIJESKA?
AKO NIŠTA OD TOG MOLIM VAS PREPORUKU.

ODGOVOR

Za mješanje kvarcnog pijeska sa smolom kontaktirajte proizvođača smola KATRAN, KARBON ili CHROMOS koji vam mogu dati podatke. U svom programu nemamo materijale za takvu obradu, već vam možemo ponuditi gotovu glazuru, Cementni estrih 20 ili 30, kojem možete dodati kvarc estrih - suhu mješavinu za izradu betonskih površina s povećanom otpornosti na habanje.

V T / 17.3.2008 5:45

Molimo Vaše mišljenje vezano za način obračuna odrađene termozol fasade. Radili smo Vaš termozol sustav i kod obračuna investitor insistira da se izuzmu svi otvori (bez obzira na njihovu površinu), a špalete posebno obračunaju. Da li je ovo pitanje kod nas regulisano određenim propisom
ili je ostavljeno za dogovor u praksi?

ODGOVOR

Obračun izvedenih radova izvodi se prema važećim građevinskim normama.

U većini slučajeva prozorski otvori do 2 m2 ne odbijaju se. Oni veće kvadrature odbijaju se ali se dodatno obračunava obrada špaleta.
U slučaju TERMOZOL sustava uobičajeno se prozorski otvori izuzimaju ukoliko se za obradu špaleta koriste špaletni elementi ili ugrađuju toplinsko-izolacijske ploče debljine različitih od one na ostalom dijelu pročelja.
U tom slučaju obrada špaleta obračunava se zasebno.