Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A Š / 16.3.2008 21:35

Poštovani,
Zanima me izolacija vanjskog zida. Kuća je inače izgrađena 2000 g. od opeke phorotherm 25. Na nekim dijelovima kuće je samo nabačen špruc, a na nekim je cementni premaz od 2 cm. Građevinar koji bi nam izvodio radove preporučuje stiropor od 5 cm (150 m2), a na cementni premaz stiropor od 3 cm(80 m2).A isto tako da li je moguće na deki postaviti stiropor od 5 cm za izolaciju, koji bi ujedno bio i podloga za nadogradnju. Već 2 g. iznutra pojavljuje kondenzacijska vlaga, gljivice.. u zimskom periodu. Unutra je izolirana klasično vapneno-cementnom žbukom bez toplinske izolacije. Nalazi se u Kaštelima i na udaru jakih bura i juga.
Molim vas za vaš savjet.
Lijep pozdrav i unaprijed hvala,
Anita Šimunić

ODGOVOR

Razlog pojave kondenzata i razvoja plijesni zasigurno su hladni mostovi u zoni AB - armirano betonskih dijelova konstrukcije - horizontalni, vertikalni serklaži, nadvoji i sl.
Toplinska izolacija cijelog vanjskog zida određena je najslabijim dijelom konstrukcije - betoni. Preporučamo cijelu površinu obraditi toplinsko izolacijskim pločama iste debljine, a ukoliko to nije moguće poslušajte savjet potencijalnog izvođača.
Toplinsko izolacijske ploče na betonskoj deki ne mogu biti podloga za eventualnu nadogradnju. Preporučamo toplinsku izolaciju izvesti s unutarnje strane ljepljenjem toplinsko izolacijskih ploča na strop i njihovu daljnu obradu kako je opisano u tehničkom listu za TERMOZOL sustav na našoj nweb stranici.

d / 16.3.2008 18:01

Prije tri godine radio sam fasadu sa Vašim materijalom,stiropor+mreža+impregnacija+sep(obični)
preko Vašeg partnera Brodomerku-Split kod kojeg sam naručio materijal , dobio sam materijal koji ne ide jedno sa drugim,sep obični i stiropor, kontakt osoba u brodomerkuru je gđa. Marija Škalic, koja mi je savjetovala da uzmem taj materijal, na što vam ulažem primjedbu kao nestručnom savjetniku, na poziv Vašeg čovjeka na terenu dobio sam odgovor da je problem u ugradnji materijala s čim se osobno ne slažem.Pitam Vas što da učinim , fasada urađena prije tri godine je cijela iscvjetana i iskrižana. Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Za završnu obradu TERMOZOL sustava - povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju sa pločama ekspandiranog polistirena, mogu se koristiti pored silikatnih, silikonskih i akrilatnih žbuka, i mineralne tankoslojne završne žbuke tipa SEP.
U proizvodnom programu Samoborke postoji više tipova SEP-a koji se razlikuju po granulometrijskom sastavu i načinu obrade ali ne i u svojstvima glede kompatibilnosti s TERMOZOL sustavom.
Naša preporuka za vaše klimatsko područje i blizinu mora je akrilatna žbuka TERAKRIL. Alternativno mineralna žbuka SEP Z 200 ili sl. uz dodatno hidrofobiranje MINERALKOLOROM.
Vapneno iscvjetavanje je je prirodna pojava kod mineralnih žbuka uzrokovana nanošenjem i obradom u nepovoljnim vremenskim prilikama (niska temperatura zraka ili podloge, vlažno ili kišovito vrijeme, vjetar).
Vrsta materijala korištenog za završnu obradu ne može biti uzrok nastanka pukotina.

Ukoliko ste u mogućnosti pošaljite nam e-mailom fotografije na kojima će biti vidljiv karakter i raspored pukotina ili se ponovo obratite našem kolegi, g. Božidar Celić 091/ 3322 879, za dogovor oko eventualnog očevida na gradilištu.

Ž J / 17.3.2008 9:20

Poštovana gospodo,
imamo Schiedel dimnjak obzidan fasadnom opekom iznad crijepa (nije u funkciji).

Nakon izmjene crijepa i limarije kod jakog pljuska došlo je do slijevanja vode uz dimnjak.

Izgleda kao da voda dolazi kroz opeku, a ne po stijenki fasadne opeke. Dimnjak ima pokriveno tjeme.

Fuge između fasadne opeke NISU
ZATVORENE i sumnjam da bi voda mogla ulaziti kroz njih.

Molim preporuku kojim materijalom zapuniti fuge na dimnjaku.

Unaprijed hvala.
Željko Jančin


ODGOVOR

Za fugiranje fasadne opeke preporučamo MORT ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE.
Ukoliko fuge nisu kvalitetno zapunjenje moguće je da na njima dolazi do zacurijevanja oborinskih voda.
Iz vašeg upita nije vidljivo da je obzid postojao i prije izmjenje pokrova i limarije - ako je onda se isti problem trebao pojavljivati i prije sanacije.
Ukoliko nije problem može biti u loše izvedenim spojevima limarije.

P V / 15.3.2008 18:42

"Poštovani,
kako u podrumu moje obiteljske kuće, gdje nema vlage, držim vino i suho meso, na podu imam postavljen običan cementni beton kojeg je zbog cc petnaestogodišnjeg korištenja kao pod malo teže održavati, ja Vas ovim putem molim da mi odgovorite na sljedeće:
Dali bi mi kao ""ZAVRŠNI"" sloj za jedno trajnije riješenje bilo dovoljno upotrijebiti Vaš proizvod ""TERANEKS"" - SAMONIVELIRAJUĆU MASU - koja bi mi prema procijeni oštećenosti betonske podloge bila dostatna u debljini od 2-3 mm?
Napomijnem da mi je namjera da to bude završni sloj koji bih koristi samo za hodanje, naravno sa željom za lakšim čišćenjem i održavanjem.
Ako mi to po Vašem mišljenju eventualno ne bi odgovaralo, molio bih Vas za savjet alternativnog riješenja s napomenom da mi bilo koja vrsta podnih pločica nebi odgovarala.
Zahvaljujem i pozdravljam, te Vam želim mnogo uspjeha u Vašem poslovanju. "

ODGOVOR

Za obradu i izravnavanje postojećeg cementnog estriha ili betona možete koristiti TERANEKS. Prije nanošenja potrebno je temeljito očistiti podlogu od eventualnih masnih mrlja i slabodržećih dijelova, te dobro oprašiti - najbolje jačim usisavačem.
Neposredno prije nanošenja TERANEKSA podlogu impregnirati vodom razrijeđenim UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM.
Na još vlažnu podlogu razvući TERANEKS metalnim gleterom u željenoj debljini.
Proći Igličastim valjkom kako bi se uklonili eventualni mjehurići zraka.
Cca 21 dan nakon izvođenja TERANEKS možete prebojati AKROTONOM.

d / 13.3.2008 14:03

Radi se o unutarnjim zidovima i plafonu na prvom katu. Napominjem da se radi o kuci u Dalmaciji te da nije jos stavljen krov.Zidove sam radio ciglom, a ploča je puna - hidrobeton. Žbuka je rađena mašinski sa 510 gotovom žbukom.
Na plafonu i vjencima ploče /dakle samo gdje je beton/ došlo je do otpadanja žbuke kao i farbe /unutarnji Jupol/ i to samo u zimskom periodu,(neznam da li je to kondezacija jer nema curenja ploče, dok je ljeti sve uredno. Napominjem da je prije nanošenja žbuke na betonu bilo vidljivo cvjetanje.
Koliko mi je poznato izvođač radova je davao mašinski špric pa 510.
Da li postoji način za saniranje i što mi predlažete koja sredstva iz vaše palete proizvoda da upotrijebim.

Hvala

ODGOVOR

Kako napominjete da je na betonskoj podlozi prije nanošenja žbuke bilo vidljivo cvjetanje - isto je trebalo u potpunosti odstraniti .
Ukoliko je za deku korišten beton s dodacima za vodonepropusnost isti je kao slaboupojnu podlogu trebalo obraditi adekvatnim špricom visoke prionjivosti (tipa CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA), na koji bi se nanijela žbuka.
Na žalost informacije koje ste naveli u svom upitu nisu dostatne za prijedlog sanacije. Preporučamo obratite se proizvođaču materijala koji je korišten te zamolite očevid na licu mjesta.

a / 11.3.2008 19:19

od čega se proizvodi betonska galanterija

ODGOVOR

Kao što i sam naziv govori, betonska galanterija proizvodi se od betona.

p / 14.3.2008 12:46

"Poštovani,
imam neravan betnoski pod u garaži koji k tome i krivo ""visi"". Da bih ga doveo u red trebam glazuru između 1 i 3 cm (uz pravilan pad). Glazuru bih obojao bojom za beton ili smjesama za podove.
Da li je to moguće izvesti samonivelirajućim masama s obzirom na debljinu s tim da pod ""izdrži2 masu automobila?
Hvala"

ODGOVOR

Samonivelirajuće mase nije moguće upotrijebiti na podlogama koje zahtijevaju ili se planira izvođenje u padu. Osim toga samonivelirajuće mase nanose su u debljini do max. 2 cm. Obzirom na sve navedeno preporučamo izvođenje CEMENTNOG ESTRIHA 20 u debljini 3-5 cm.
Za visoku površinsku čvrstoću preporučamo prohodni estrih strojno obraditi KVARC ESTRIHOM.

T K / 10.3.2008 21:17

Poštovani,

Kuću sam zidao Porotherm opekom 30 cm debljine, pa me zanima koju vrstu fasade bi mi preporučili. Kuća se nalazi u Brckovljanima, Dugo Selo. Netko mi je rekao da se na tu opeku ne smije stavljati stiropor, već samo termo žbuka. Navodno da stiropor umanjuje svojstva Poroterm opeke, a opeka ´´diše´´, pa je stiropor zatvara. Molim Vas savjet po pitanju fasade jer su mi bitni troškovi grijanja (plinsko centralno grijanje).

Unaprijed se zahvaljujem!

ODGOVOR

vanjska toplinska izolacija u pravilu bi trebala biti definirana projektnom dokumentaciju i izračuni potrebne energije za grijanja po m2, koji je njen sastavni dio, a uključuje osim samog vanjskog zida i ostale elemente kao što su oblik objekta, orijentacija, prozorski otvori- veličina i raspored, krov i dr.
Ukoliko je cijela konstrukcije izvedena od poroopeke, odnosno ako su i AB dijelovi konstrukcije dadatno toplinski izolirani (gotovi elementi od poroopeke ili kombi ploče) dovoljno je navedene zidove ožbukati laganom žbukom VC 20 L, obraditi TERATERMO GLETOM i završnom dekorativnom žbukom.

J / 9.3.2008 17:07

Na zidove sam nanio vašu silikatnu fasadu u boji koja mi se ne sviđa. Htio bi je prebojati. Koju boju korisiti - akrilnu ili silikatnu...?

ODGOVOR

Silikatnu žbuku možete prebojati silikatnom ili akrilatnom bojom ovisno o tonu boje koji vas zanima. Ako želite neki svjetliji ton tada vam treba Silikatkolor, a ako želite neki intenzivniji ton tada vam treba Teraton V.

j a / 8.3.2008 23:44

Poštovanje!

Prije 10 dana sazidao sam ciglom porotherm 19 zid i nalio AB stupove jedne prostorije koja se naslanja na postojeći zid stare dobro izolirane ožbukane kuće. Kako bih što prije htio ožbukati novi zid iznutra i izvana, molio bih Vas da mi preporučite koju žbuku (za vani i unutra da koristim)i postupak.
Kako sam gledao Vaše stranice, vidim da prvo ide cementni špric, a zatim žbuka, međutim buni me to da je minimalna starost betona 3 mjeseca. Da li je zaista potrebno toliko čekati prije žbukanja?

Na koji način da povežem staru sa novom žbukom na dodiru starog zida postojeće kuće i novog zida od cigle koji ću ožbukati a da stari zid ne vuče vlagu sa novog zida?

koju minimalnu debljinu šprica i minimalnu debljinu žbuke preporučate?

Izvana bih stavio neki SEP pa bih Vas molio za postupak.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Prema važećim građevinskim normama potrebno je poštivati rokove sušenja i ugradnje različitih materijala pa tako i za beton potrebno sušenje 3 mjeseca.
Unutarnje prostorije ožbukajte GV10 žbukom, osim mokrih čvorova koje žbukajte VC40 žbukom. Predšpric kod ovih žbuka ide od istog materijala rijeđe konzistencije. Ziđe različitih materijal potrebno je rabicirati podcinčanim punktiranim trabicom ili staklenom mrežicom SM10 R za unutarnje radove. Minimalna debljina žbuke je 10 mm, a maximalna 20 mm.
S vanjske strane objekta preporučamo vam izvdebu toplinskog sustava TERMOZOL sa pločama polistirena i završnim slojem mineralne žbuke SEP-Z 200.