Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

d p / 7.3.2008 12:03

Želim obojiti vanjski pod i vanjsko stubište od betona starog dosta godina. Pod je glatak, jer onda kad se radilo zaglađivalo se. Ima na sebi dosta pukotina. Stubište nije toliko glatko.
Molim, recite mi što napraviti za pukotine i koju boju da koristim, otvornu na kiše i na habanje...

ODGOVOR

Ako je podloga zdrava i ne trusi se, površinu dobro oprati vodom i očistiti. Grundirajte Univerzalkoncentrat grundom neposredno prije i pregletaje Reparaturnim mortom F u tankom sloju te prebojajte bojom za beton Akroton.

d b / 6.3.2008 12:10

betonski proizvod od bijelog cementa kolika mu je kvaliteta u odnosu na proizvod sivog cementa unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Za razliku u kvaliteti između bijelog i sivog cementa molim da se obratite firmi HOLCIM koja se bavi proizvodnjom cementa, te će vam oni objasniti razliku između ta dva proizvoda.

T K / 11.3.2008 9:24

"Poštovani,
oko kuće imam beton koji je s vremenom popucao i namjeravam ga zamjeniti kulir pločama.Kupio sam kulir ploče 40x40 (klasik)i moje pitanje(a) je slijedeće:
-kako postaviti ploče, da li na armirani betom (10 cm)i fuge zaliti cementnim mortom. Neki vele da to nije dobro, da bu beton popucal, fuge buju popucale itd, da je bolje napraviti to na klasičan kančin. zemlja, čvrsti geotekstil, sitna batuda, opet čvrsti geotekstil, kvarcni pijesak pa ploče. Ne bi htio da mi ploče s vremenom počnu ""plesati"". Bolje sada dati koju kunu više nego da posle imam dodatnih radova. Površina je 10x3 m s prednje strane kuće metra i 10 x 3 m s boćne strane i po njoj se samo hoda.
Najljepše zahvaljujem."

ODGOVOR

"U koliko je riječ o površini s isključivo pješačkim opterećenjem preporučamo ploče postaviti na ""klasičan"" način. U tom slučaju riješeno je i pitanje ""odvodnje"" oborinskih voda kroz fuge i drežani sloj batude. Ploče se polažu na pijesak granulacije 2-4 mm, koji ne mora biti kvarcni.
Kvarcnim pijeskom zapunjavaju se fuge.

U slučaju ljepljenja ploča na AB ploču preporučamo fuge zapuniti bitumeniziranim materijalim kako bi se spriječio prodor vode kroz fuge i njeno zadržavanje na AB ploči što pogoduje smrzavanju tijekom zime, slabljenju čvrstoće, ""dizanju"" ploča i dr.
"

p v / 5.3.2008 17:10

molim Vas da me obavjestite o prodajnim mjestima na području osječko-baranjske županije.hvala

ODGOVOR

Mi nemamo svojih prodajnih mjesta u tom dijelu Hrvatske, ali naši proizvodi su vam dostupni u svim bolje opremljenim trgovinama građevinskog materijala kao npr. Velekem, Chemotehna, Pevec, MD Profil, Marić Bau i sličnima.

B P / 4.3.2008 16:48

DA LI SU SIPOREX BLOKOVI POGODNI ZBOG VREMENSKIH UVJETA U LICI ZA DOGRADNJU TJ.PROŠIRENJE KUĆE KOJA JE IZGRAĐENA OD BETONSKIH BLOKOVA I KOJU FASADU PREDLAŽETE.

ODGOVOR

Što se tiče siporeks blokova najbolje se obratiti proizvođaču siporexa XELLA koji će vas savjetovati o načinu primjene istih kao i toplinskoj zaštiti. Samoborka vam od toplinskih sustava sa obradu porobetona može preporučiti VC20L laganu žbuku ili toplinski sustav sa pločama polistirena TERMOZOL ili lamelama kamene vune TRAMOLAM za završno dekorativnom obradom SEP-Z 200+ Mineralkolor, silikatna žbuka ili akrilatna u granulaciji, teksturi i boji po izboru iz naše ton karte.

M M / 10.3.2008 19:55

Poštovani!

Molim Vas da mi pomognete.

Naime stavili smo stiropol na staru fasadu i izgletano je, odlučeno je da će biti ljubičasta boja i ide silikat sa silikonom i sada me zanima koju granulaciju staviti kažu da je 2mm bolja od 1,5 zanima me da li je to istina i zašto.

Mi ne bi htjeli da nam se vidi ono kad se zaribava
buka kod nanošenja, oni kao krugovi, mislim da se to s 2mm ne bi trebalo vidjeti

unaprijed hvala

ODGOVOR

"Na toplisnkom sustavu sa polistiren pločama može se izvesti tankoslojna završna žbuka granulacije 1,5 i 2 mm. Ukoliko ljepilo nije najidealnije zaglađeno preporučamo granulaciju 2 mm.
Što se tiče ""krugova"" koji se mogu uočavati usljed neujednačenog zaribavanja završnog sloja ista je vjerojatnost njihove pojave kod obje granulacije.
Ujednačenost zaribavanja ovisi isključivo o ""ruci"" majstora.
"

A Š / 25.2.2008 21:50

Poštovani! Kako bi bilo najbolje napraviti glazuru debljine 5 cm,da li uopće stavljati stiropor,ili bez stiropora! Nisam u mogućnosti staviti veću debljinu glazure?

ODGOVOR

Ako je prostor namjenjen za stanovanje poželjno je toplinski ga izolirati, a ako namjena nije za stanovanje tražena debljina glazure od 5 cm je dovoljna. Preporučamo vam da koristite naš gotov proizvod Cementni Estrih 20 u vrećama.
Po izboru možete staviti 1+1cm Okipor građevinsku foliju i 3 cm cementnog estriha 20.

M M / 3.3.2008 8:25

Imam jedno pitanje pa Vas molim za pomoć. Imam jedan ploćnik 1,1 * 12 metara, kraj kojeg je rubnik, ali ne izgleda najbolje pa sam vidio Vaše betonske ploće 40 * 40. Planirao sam ih na ploćnik postaviti na keramičko ljepilo. Molim za savjet, dali je to ispravno, koliko ostaviti fugu, čime fugirati, unaprijed Hvala

ODGOVOR

Ploče možete postaviti na fleksibilno ljepilo TERATEKT F, ali preporuka je da sami napravite mješavinu cementne paste i ploče polažete u cementnu pastu. Preporuka je da se ploče ljepe jedna do druge, ako želite imati fugu fugurajte sa mješavinom kvarcnog pijeska i tekućeg bitumena. Postojeća betonska ploča na koju stavljate ploče mora biti napravljena u padu zbog oborinskih voda.

L D / 28.2.2008 13:46

Poštovani.
Imam jedno pitanje. Ako znate kolik je otprilike cijena starog vapno, koje je stavljeno prije 50 godina pod zemlju da se suši ( oko 100kg ). Zahvaljeujem.

ODGOVOR

Za cijenu vapna morate se obratiti tvornicama koje proizvode vapno.
Mi ga ne proizvodimo već samo koristimo kao sirovinu u svojoj proizvodnji.

s k / 24.2.2008 21:33

poštovani,
uskoro useljavam u kuću pa me zanima kako se radi drenaža oko kuće.

hvala

saša

ODGOVOR

Molimo, obratite se ovlaštenim građevinskim izvođačima koji se bave izvedbom drenaže i hidroizolacije kao STIG ili SIKA.