Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A P / 7.1.2008 15:43

Poštovani,
renoviram kupatilo, oštemao sam pločice sa zidova te je na mjestima ostala stara žbuka, a na mjestima sam došao do pregradnih matuna.
Zanima me s ćime pripremiti zidove za postavljanje pločica.
Nakon koliko vremena se mogu postavljati pločice nakon pripreme zidova s VC-40 žbukom?
Da li postoji kava temeljna žbuka nakon koje se može brzo raditi dalje?

ODGOVOR

Žbuku koja vam je otpala sa zidova možete popraviti novim slojem produžne žbuke VC 40, te kad se žbuka osuši (preporuka barem 7 dana) možete ljepiti keramičke pločice - preporučujemo Teratekt F.
Temeljna žbuka za brzo izvođenje radova ne postoji, kod izvođenja radova sa bilo kakvom vrstom žbuke na pakiranju postoji deklaracija na kojoj su navedeni načini primjene žbuke i vrijeme sušenja.

d s / 28.12.2007 12:20

postovani!
dosao sam do faze gradnje kada se treba odlucit za unutarnje zbukanje, pa me zanima da li je bolje cementna ili gipsana zbuka?
svatko prica drugacije pa me zanima vase strucno misljenje?
unaprijed hvala!

ODGOVOR

GIPS-VAPNENA žbuka GV-10 može se koristiti za sve prostorije osim za mokre
čvorove (kupaona) ili u prostorijma sa više vlage.
VAPNENO -CEMENTNA VC-40 žbuka se koristiti u svim prostorijama.
Obje vrse žbuka su prihvatljive za unutarnje žbukanje po svim standardima.

M H / 26.12.2007 8:16

Na 20 godina star fasadex, vodeni ne uljani stavio bih novu boju iližzavršni sloj.kako to obraditi, koju boju ili sloj? Hvala

ODGOVOR

Po pravilu struke prije nanosa sloja boje staru boju treba mehanički skinuti. Suha, čista i zdrava podloga su garancija da će novi nanos boje dobro držati. Niste nam naveli podlogu: žbuka ili beton, prema vrsti podloge možemo vam preporučiti: za žbuku SILIKATKOLOR (silikatna boja), a za beton TERATON V (akrilatna boja).

PS. Email adresa koju ste nam ostavili nije bila ispravna.

d t / 23.12.2007 8:34

vako na jesen planiram raditi stiropor fasadu na obiteljskoj kuci pa bi zelio da mi date prijedlog kojim materijalom da radim i kojom debljinom stiropla?
-objekat je zidan siporex blokom debljine 25cm i iz vana je grubo ozbukana!!!
I jos jedno malo pitanje dali postoji neki poseban stiropol ili ploce koje bi se mogle lijepiti na coklo i dali je to dobra ideja?
srdacno se zahvaljujem.

ODGOVOR

"Za vaš objekat preporučamo TERMOZOL fasadni sustav sa polistiren fasadnim pločama (stiropor). Debljina ploče od 6 cm biti će potpuno zadovoljavajuća. Na sokl preporučamo staviti ploče EXTRUDIRANOG polistirena(stiropora). Sve o detaljima ugradnje i potrebnog materijala možete pogledati na našim web stranicama"

b k / 23.12.2007 0:54

Poštovani ,uređujem poslovni prostor i na strop sam poljepio stiropor jer je neravan,sad me zanima mogu li sa teranilom i mrežicom direkno na stiropor napraviti zavrsnu obradu ,te tako obradjen obojati strop sa jupolom ?..unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

Pričvršćeni stiropor (deklarirani fasadni) treba obraditi sa SAMOTERM GLETOM u 2 sloja te rabicirati staklenom mrrežicom PRIMAFAS 160.
Izvedba: Nanijeti 1. sloj SAMOTERM GLETA te u mokru masu utisnuti STAKLENU MREŽICU sa preklopom od cca 10 cm. Drugi sloj SAMOTERM GLETA nanijeti na suhi prvi sloj (nakon dan-dva). Bojenje izvesti nakon cca 14 dana ali kvalitetnijom bojom. Preporučujemo POLAKRIL - unutarnju perivu boju.

A K / 14.12.2007 22:50

"Poštovanje!

Gradim obiteljsku kuću pokraj Osijeka.
U želji da je što bolje toplinski izoliram nalijepio sam stiropor
i iznutra na vanjske zidove (5cm EPS100), i nanio sloj ljepila s staklenom
mrežicom. Naknadnim proučavanjem zaključio sam da to nije tehnički najispravnije
zbog difuzije vodene pare i moguće unutrašnje kondenzacije. Po novolitovom programu
za proračun toplinske zaštite to prolazi, ali bih htio eliminirati taj mogući problem.
Zanima me da li koji vaš proizvod (premaz, inpregnacija ili završna dekoracija)
može omogućiti zadovoljavajuće visok stupanj paronepropusnosti unutarnje površine zida.
Zanima me u kojoj mjeri akrilna emulzija može povečati paronepropusnost površine
zida i da li bi na bitumenski premaz (recimo boskobit) ""hvatala"" neka vaša dekorativna žbuka.

Ako imate odgovor na moj problem, molim vas da mi odgovorite.


Hvala!

Ante Katavić



ante.katavic@os.t-com.hr"

ODGOVOR

Prema proračunu parodifuzije (za koji smo pretpostavili da je objekt vaše obiteljske kuće izveden zidom od opeke koji je izvana ožbukan produžnom žbukom) pojavljuje se kondenzacija u zidu od opeke čije isušivanje zadovoljava zahtijevima. Stoga predlažemo unutarnje zidove završno obraditi nekom od dekorativnih žbuka kao napr SEP Z 100 ili SEP Z 200.
Za precizniji odgovor molimo dostavite nam točan opis konstrukcije (opis slojeva - vrsta materijala + debljina).

Ž P / 13.12.2007 7:48

Poštovani,
Imam kuću s podrumom. Temelj je ukopan u zemlju oko 2m. Oko kuće nema drenaže. Kada je kišni period voda mi probija na spojevima donje deke i temelja te ulazi u podrum. Već su mi i zidovi u kući preko temelja pokupili vlagu. Molim Vaš prijedlog za sanaciju navedenog problema.

ODGOVOR

Sami ste naveli da objekat nema drenažu a pretpostavljamo ni hidroizolaciju,
te vam upotreba sanacijskih proizvoda neće puno pomoći bez toga.
Zato, obavezno napraviti otkop,drenažu i hidroizolacioju s vanjske strane objekta, s unutarnje strane ako zidovi nisu ožbukani, spojeve temelja hidroizolirati hidroizilacijskom žbukom te za žbukanje upotrijebiti sanacijske žbuke koje će dozvoliti vlažnom zidu da se postepeno isušuje od vlage koja je u zidu.
Ako su zidovi s unutarnje strane obrađeni i ako se ne želi vršiti otkop i drenaža morate se obratiti specijaliziranim proizvođačima hidroizolacija kao npr. Sika, Stig, Mapei ili sličnima koji vam mogu pomoći u rješavanju problema.

Ž F / 19.12.2007 8:14

Da li je normalno da se nakon nanošenja Terakrila pojave sitne pukotine na njegovoj površini?
Napominjem da je podloga izvedena po propisu, jedino su majstori nanosili Terakril na 5 stupnjeva vanjske temperature.

ODGOVOR

"Kod izvođenja fasaderskih radova osim temperature zraka vrlo je važna i temperatura podloge. Ukoliko je temperatura zraka prilikom izvođenja bila svega 5 C, podloga je zasigurno bila niže temperature, poglavito ukoliko je tijekom noći temperatura zraka bila ispod nule. Pri nižim temperaturama sušenje i vezivanje je usporeno te postoji mogućnost smrzavanja nanesenog materijala u slučaju pada temperature, što može imati za posljedicu i pojavu ""pukotina"".
Kako bismo mogli preciznije odgovoriti na vaše pitanje molimo pošaljite, ukoliko ste u mogućnosti, fotografiju na kojoj su vidljive pukotine.
Pukotine mogu nastati i iz drugih razloga kao što je naglo nejednoliko sušenje sloja i dr.
"

g / 9.12.2007 20:35

Poštovani,
planiram renovirati kuhinju,pa me zanima nekoliko stvari,.nakon odbijanja starih zidnih pločica, čime pregletati odnosno poravnati takav zid? dali teratektom? na iste te zidove ide ponovno keramika. i drugo , stare podne pločice namjeravam ostaviti i na njih stavljati nove, dali je potrebna neka impregnacija prije nanošenja teratekta f. nadam se da ste me razumjeli i zahvaljujem na odgovoru!

ODGOVOR

Zidove na kojima su prije bile pločice izravnati žbukom VC 40 u tankom sloju, a nikako Teratektom. Teratekt je ljepilo za ljepljenje keramičkih pločica. Nove pločice koje ćete ugrađivati ljepite Teratektom F. Podne pločice - stare - grundirati Kontakt grundom dan ranije, te nove pločice ljepiti TERATEKTOM F.

K V / 7.12.2007 9:00

Poštovani,
živim u kući u primorju sagrađenoj 1967. Planiram skinuti dosadašnju fasadu (do cigle) i staviti novu izolaciju i fasadu pa me zanima vaša preporuka što staviti.

ODGOVOR

Ne znamo kakva je postojeća fasada na objektu i da li objekat želite novom
fasadom i toplinski izolirati.
Ako objekat želite izolirati tada to možete uraditi pločama Okipora ili kamene vune po izboru ili jednom od naših toplinskih žbuka.