Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S P / 10.11.2020. 0:15:34

Postovani, Molim vas ako mi mozete odgovoriti na pitanje. Zanima me moze li se ljepiti bitumenska ljepenka na cementnu hidroizolaciju. Ukoliko da koju cementnu hidroizolaciju preporucate za takav zahvat. Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Bitumenska ljepenka i SAMOBORKINE polimer cemente hidroizolacije nisu kompatibilni.

A M / 8.11.2020. 21:27:51

Renoviram kupatilo i sada kada su postavljene instalacije, zanima me sa cime je najbolje popuniti šliceve od štemanja gdje su se polagale cjevi na zidu i podu...Hvala lp.

ODGOVOR

Na zidovima možete koristi podložnu žbuku VC 40, a kod većih debljina preporučamo TERMO ŽBUKU. Na podu možete koristiti REPARATURNI MORT G za debljinu do 20 mm, a za veće debljine koristite CEMENTNI ESTRIH 20 ili CEMENTNI ESTRIH RAPID radi bržeg vezanja.

m p / 8.11.2020. 18:57:11

Pozdrav.Interesira me vaš proizvod ,ATLAS,betonski blok za ograde,način polaganja ,tj s čime se ljepi isti .Hvala

ODGOVOR

Blokovi se postavljaju sa pomakom od pola bloka. Za minimalne širine fuge blokovi se lijepe fleksibilnim ljepilom TERATEKT F ili TERATEKT FLEKS. Ljepilo se nanosi po čitavoj širini bloka. Za širinu fuge 1-1,5 cm blokovi se zidaju MORTOM ZA ZIDANJE FASADNE OPEKE M 10. Višak istisnutog morta odmah odstraniti kako bi se spriječilo prljanje zida. Fuge oblikovati nakon djelomičnog stezanja morta.

Z / 7.11.2020. 21:35:41

Na demit fasadi uradjenoj prije godinu dana,na zapadnoj ,a djelimicno i na sjevernoj strani kuce,ocrtavaju se tiple i sastavi stiroporskih ploca.Ova pojava se desila poslije zadnjih kisa.Primjecujem i pojavu crnih tockica u zonama gdje se vec 15ak dana ne suse te povrsine.Pisali ste da bi jedan od uzroka mogao biti tanak armaturni sloj.Da li lose uradjena impregnacija prije nanosenja mineralne fasade,a potom i silikonske boje,moze biti razlog tome.Naime,,,majstor,, koji je radio impregnaciju je toliko lose uradio to,tako da su zidovi bili sareni,a ne posve bijeli.Puno pozdrava

ODGOVOR

Uočavanje mjesta pričvrsnica, kao I spojeva ploča, poglavito u vlažnim uvjetima, najčešća su posljedica nedovoljne debljine armirajućeg sloja, kao I česte pojave dodatne obrade pričvrsnica ljepilom prije samog izvođenja armaturnog sloja. Zbog veće debljine sloja ljepila na tim mjestima veća je i količina akumulirane vlage. Ukoliko nema drugh nedostataka kod izvođenja ova pojava najčešće nema za posljedicu ozbiljnije građevinske štete. Pojava crnog točkastog obojenja manifestacija je razraze mikroorganizmima na fasadnim površinama. Sve navedeno ne može biti posljedica neujednačenog nanošenja temeljnog premaza prije nanošenja završne žbuke. Obojeni temeljni premazi nisu potpuno prekrivni i nakon nanošenja I sušenja uobičajeno ostaju vidljivi neujednačeni tragovi obojenja.

M K / 5.11.2020. 8:02:45

Poštovani, kuću napravljenu od Ytong blokova želim obložiti kamenim pločama.Kako pripremiti podlogu prije toga. Molim Vaš savjet. Hvala.

ODGOVOR

Ljepljenje kamenih ploča izvesti debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL floating-buttering metodom. Ljepilo se nanosi nazubljenim gleterom vodoravno na podlogu te na kamene ploče okomito. Navedeno podrazumijeva da sama konstrukcija vanjskog zida od YTONGa zadovoljava sve zahtjeve uključujući i dostatnu toplinsku zaštitu. Za dodatne upute primjene i kompatibilnosti obloge od kamenih ploča savjetujemo da se obratite porizvođaču kamenih ploča.

M L / 4.11.2020. 15:17:00

Poštovani, molim za savjet za odabir hidroizolacije. Radi se o natkrivenoj terasi, gdje na spoju vanjskog zida i AB ploče dolazi do vidljivog proboja vlage za jačih kiša u donji prostor. Ploča i spoj sa zidom su u fazi izgradnje premazani nepoznatim hidroizolacijskim sredstvom. Ideja je reparirati samo ovaj spoj s proizvodom iz vaše ponude koji bi se eventualno mogao nanijeti na spoj ožbukanog zida i ploče, preko postojeće hidroizolacije. S gornje strane ploče se vrlo rijetko hoda i do daljnjeg nije u planu postavljanje ikakvog završnog sloja preko hidroizolacije.

ODGOVOR

Trebala bi biti osigurana odvodnja AB ploče određenim nagibom. Ukoliko je hidroizolacijski premaz na bazi cementa na spoju zida i ploče izvesti „holker“ korištenjem TRAKA ZA BRTVLJENJE i polimer cementog premaza BETONPROTEKT MONOELASTIK. Svakako, važno je napomenuti da pojava vlage u unutarnjem prostoru ne mora biti nužno vezana uz detalj spoja horizontalne i vertikalne površine. Moguće je stvaranje kondenzata vlage na unutarnjem zidu zbog nedostatne toplinske izolacije.

D Č / 4.11.2020. 11:56:19

Poštovani, postavljao bih nivelir masu, odnosno Vaš cementni estrih na neravne podove. Mogu li s time postići visinu od 2 cm, te mogu li tu masu izlijevati direktno na neravne pločice, ili moram prvo staviti kakvo drugo sredstvo?

ODGOVOR

Na podlozi od keramičkih pločica možete primijeniti samonivelirajuću podnu masu TERANEKS RAPID do debljine od 15mm. Podlogu je potrebno prethodno impregnirati PREMIUM GRUNDOM i bilo bi poželjno pločice radi bolje prionjivosti lagano odštokati čekićem za štokanje. Kao drugo varijantno rješenje možete izvesti vezani estrih CEMNTIM ESTRIHOM 20 za koji bi prethodno trebalo ukloniti keramiku.

M M / 1.11.2020. 19:08:18

Poštovani, imamo kamenu kuću u Istri staru 400 g.Kuća nema klasičan temelj. Prije 2 g napravili smo fasadu, da bi se ove g u kući pojavila vlaga na svim zidovima.Pretpostavljam da je to kapilarna vlaga, koja je ostala zarobljena unutar zidova. Imete li neko rješenje za tu vlagu ili će s vremenom ta vlaga nestati prozračivanjem. Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Za konkretniji odgovor potrebne su dodatne informacije: - na koji način su obrađeni vanjski zidovi (toplinski sustav, toplinska žbuka, vapneno-cementna žbuka ili dr) - na koji se način manifestira vlaga (pojava zaraze plijesnima, ljuštenje ili trušenje boje i/ili gleta, trusnost žbuke …) Ukoliko ste u mogućnosti molim proslijedite fotografije na kojima je vidljivo stanje unutarnjih zidova.

D V / 31.10.2020. 12:04:31

Poštovani molim vas vaše mišljenje sa čime je najbolje zidat dimnjak od starinske cigle sa betonskom kapom na vrhu.Da li je dovoljno stavit samo M10 smjesu ili se mijesaju još neke komponente u smjesu. Hvala

ODGOVOR

Za zidanje dimnjaka preporučamo MORT ZA ZIDANJE DIMNJAKA M10. Detalje primjene možete naći u tehničkoj uputi dostupnoj na našoj web stranici.

I B / 29.10.2020. 19:01:35

Pozdrav.Betonske ploče(60x30x3,8) postavljam kao okapnice na vanjski,ogradni zid i planiram ih obojati teraton v fasadnom bojom.Trebam li, prije boje, ploče premazati nekom impregnacijom,SN vezom ili slično.

ODGOVOR

Za bojanje betonskih ploča preporučamo da koristite boju za beton AKROTON. Za prvi nalič razrijedite s 15% vode, a drugi s do 10%.