Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M V / 1.10.2019. 14:45:24

Poštovani,zanima me dali trebam stavljat sokl oko kuce prije ljepljenja stiropora pošto je sve oko kuće izbetonirano do skoro visine temelja cirka 10 cm od temelja ili mogu odmah na te izbetonirane staze odmah stavljati fasadu tj stiropor ljepiti i dalje sve

ODGOVOR

U koliko se vase pitanje odnosi na potrebu izvođenja vizualno izdvojenog, najčešće uvučenog sokla, isti nije neophodno izvoditi da taj način. Ukoliko želite postoći vizualni neprekinutu fasadnu površinu potrebno je u zoni “sokla”, odnosno minimalno 30 cm iznad kote okolnog terena, za toplinsku izolaciju koristiti XPS ploče u debljini ostalog dijela izolacije. U tom slučaju preporučamo za završnu obradu fasadnih površina koristiti akrilatnu žbuku TERAKRIL ili SILIKONSKU ŽBUKU teksture i granulacije po vašem izboru.

Dejana K / 30.9.2019. 11:51:58

Poštovani, Na temelju kuće prije 6 godina stavljen je teraplast S29. Jučer sam primijetila da je dio teraplasta otpao cca 15 cm X 15 cm. Prije samog teraplasta stavljena je mrežica koja se sada vidi. Može li se samo taj dio zakrpati i ako može, postoji li mogućnost za kupnju 0,5 - 1 kg teraplasta S29. Zahvaljujem i lijep pozdrav,

ODGOVOR

Na ošetećenom mjestu možete nanijeti novi sloj TERAPLASTA uz prethodnu impregnaciju podloge Mineralkvarc grundom. Napominjemo da će spoj staro-novi ostati vidljiv !

B B / 29.9.2019. 10:32:49

Poštovani! Na kući imam fasadu od hirofe kako se to nekada radio bijele boje dosta gruba.Trebali bi obnoviti tu fasadu u bijeloj boji pa dali imate neki savjet dali ima nešto što može ići valjkom i koja bi priprema trebala da se ta fasada obnovi.Koja bi bila otprilike cijena po kvadratu za takvu obnovu.U kojima bi vašim trgovinama mogli kupiti navedene proizvode u blizini Gorskog kotara.lp

ODGOVOR

Postojeću hirofu možete obnoviti na slijedeće načine: - Bojanjem fasadnom bojom tipa MINERALKOLOR ili TERATON (cca 0,35 l/m2, cijena od 25.00 kn/l ovisno o tipu I boji odabranog premaza) - Nanošenjem novog dodatnog HIROFE , uz prethodno skidanje vrhova postojeće - Zaglađivanjem postojeće HIrofe, te nanošenjem nove završno-dekorativne žbuke Za sve navedeno potrebno je podlogu temeljito očistiti pranjem vodom pod tlakom. Predlažemo da nam se javite telefonski kako bismo definirali način sanacije I nastavno specificirali potrebne materijale .

Mario Z / 27.9.2019. 9:35:05

Poštovani,na temelj kuće bi ljepili stirodur 3 cm. na koji bi zatim nakon tiplanja,mrežice i gletanja postavljali ker.pločice. Postoji li nekakvo ljepilo koje je namjenjeno za stirodur? Jer na večini kuća što sam bio kod prijaelja stirodur ne drži, odljepio se od temelja. Na jednom mjestu smo skinuli stirodur sa temelja i on se nije primio za ljepilo,ljepilo drži na betonu ali ništa nije se primilo za stirodur. Neznam jeli to do majstora ili ljepila. Ima li posebno ljepilo za stirodur ili ide isto kao za stiropor? Jedni majstori kažu da se ljepi na pur pjenu,drugi na obično ljepilo za stiropor. Treba li temelj prije inpregnirati? Čime najbolje ljepiti stirodur,a kojim ljepilom ljepiti pločice? Hvala!

ODGOVOR

Za lijepljenje ploča ekstrudiranog polistirena (XPS ploče ili “stirodur”) preporučamo koristiti certificirani polimer-cementni mort SAMOTERM F. Gletke betonske podloge potrebno je prethodno impregnirati KONTAKT GRUNDOM. Obzirom na planiranu oblogu keramičkim pločicama dodatno mehaničko pričvršćivanje potrebno je izvesti odgovarajućim pričvrsnicama nakon utiskivanja mrežice u svježi prvi nanos SAMOTERM F-a. Detalje izvedbe možete naći u brošuri : https://www.hupfas.hr/kamene-keramicke-obloge-na-eticsu/

drago l / 25.9.2019. 18:03:13

Dali se moze farbati teraplast i jeli to preporucljivo?Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Prednost Teraplasta je upravo njegov dekorativni izgled s vidljivim prirodnim zrnom. Ukoliko ga želite obojiti isto možete izvesti akrilatnom bojom TERATON V.

Željko B / 25.9.2019. 16:52:11

Poštovani! Trebao bi sanirati vanjsku betonsku ploču koja je oštećena, neravna i bez završne glazure zbog djelovanja leda i kiše (u Gorskom kotaru ). Molim za preporuku tehnologije i materijala

ODGOVOR

Betonsku podlogu potrebno je ispitati, ukloniti sve slabodržeće dijelove do zdrave, čvrste I nosive podloge, te dobro otprašiti. Korekcije ravnina možete izvesti odgovarajućim reparaturnim mortom, ovisno o potrebnim debljinama sloja kao REPARATURNI MORT G (za debljine 5-15 mm). Podlogu prethodno dobro navlažiti vodom ili impregnirati S-N GRUNDOM.

Ž H / 25.9.2019. 8:55:27

Poštpvani, imamo terasu od 60m2 na kojoj je postavljena hidroizolacija SIKA. Zanima me da li preporučujete postavljanje betonskih ploča (direktno na izolaciju) iz vašeg proizvodnog asortimana i koje, koja bi bila cijena,te da li je postavljanje jednostavno za amatere/uradi sam. Lijep pozdrav

ODGOVOR

Na prohodnim ravnim krovovima i terasama obloga betonskim pločama izvodi se uz primjenu odgovarajućih podmetača i/ili sloja agregata na koji se ploče polažu. Ponudu ploča kao i njihovu cijenu možete naći na https://www.samoborka.hr/betonske-ploce .

R H / 24.9.2019. 9:21:41

Pozdrav u Samobor, Molim Vas, da li je moguce vec 40 godina staru Hirofa fasadu, vase proizvidnje, obojiti. Dali Vi imate u svojoj proizvodnji odgovarajucu boju za to. Fasada je bila bjela! Hvala unapred,

ODGOVOR

Postojeću hirofu možete obojiti mineralnom egalizacijskom bojom MINERALKOLOR. Podlogu prethodno temeljito oprati vodom pod tlakom (mini-wash), te nakon sušenja preobojiti MINERAKOLOROM u dva naliča.

Marin M / 21.9.2019. 0:36:43

Poštovani Imam fasadu na kući stiropor 5 cm, rađena 2000 godine, sada se na par mjesta završna boja počela ljuštiti/opadati i odvajati od fasade, čini se da je uzrok vlaga i prodor vode koji smo imali zbog začepljenja oluka i skupljanja vode na terasi.Sada bi htio ostrugati završni sloj boje gdje se odvaja i sanirati s novim, što je nužno prije toga nanijeti ?

ODGOVOR

Ukoliko nema oštećenja armirajućeg sloja toplinskog sustava, “krpanja” završnog sloja možete izvesti odgovarajućom završno- dekorativnom žbukom uz prethodno čišćenje i impregnaciju podloge. Napominjemo da će “zakrpe” ostati vildjive. Ovisno o oštećenju i veličini plohe preporučamo ujednačavanje podloge zaglađivanjem FINOM ŽBUKOM EKSTRA, uz prethodnu impregnaciju podloge PREMIUM GRUNDOM, te nanošenje novog sloja završne žbuke.

Kristijan S / 20.9.2019. 12:48:46

Postovani kako da skinem staru ljepenku sa terase bez stemanja i potom bih stavio hidroizolaciju

ODGOVOR

Staru ljepenku nažalost morate ukloniti mehanički te temeljito odstraniti ostatke smole s podloge ! (Upute za uklanjanje tražite od proizvođača ljepenke, odnosno istovrsnih proizvoda) Na tako očišćenoj podlozi, uz pretpostavku da je izvedena s odgovarajućim padom, možete izvesti polimer-cementnu hidroizolaciju tipa HIDROPROTEKT DUOELASTIK te oblogu keramikom..