Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Duško M / 21.3.2021. 16:05:35

Poštovani, koju žbuku preporučujete za unutarnje žbukanje, gdje će se poslije lijepiti pločice većeg formata

ODGOVOR

Preporučamo vapneno cementnu podložnu žbuku VC 50 uz primjenu pocinčanih vodilica prilikom žbukanja radi postizanja što ravnije podloge za lijepljenje keramike.

Dino M / 19.3.2021. 18:35:54

Poštovani, molim informaciju o materijalima za fasadu. Namjeravam na vanjske betonske zidove nanijeti cementni špric 4, zatim VC 60, nakon toga F-900 i završno impregnaciju Univerzalkoncentrat Grund i zatim SilikonKolor. Da li je taj odabir materijala u redu, ili predlažete neki bolji odabir s time da bi završni sloj bio svakako SilikonKolor.

ODGOVOR

S obzirom da je riječ o betonskoj podlozi preporučamo CEMENTNI ŠPRIC 2 EKSTRA, te ukoliko vam je potrebna debljina za izravnanje zida do 2 cm preporučamo VC 50 kao podložnu žbuku. Svi ostali materijali, kao i njihov slijed su u redu. Detalje primjene i tehničke karakteristike navedenih materijala možete naći na našoj web stranici.

Sanja M. / 19.3.2021. 5:59:25

Poštovani! Stubište na ulazu u kuću je nedovršeno i loše je postavljen pad (prema kući). Čini mi se da se zbog toga zid koji se naslanja na stubište vlaži. Mogu li s nečime samo premazati beton stubišta, privremeno, dok ne dogovorim majstora da se riješi pad i postave pločice?

ODGOVOR

S obzirom na opisanu situaciju i Vaš zahtjev možemo Vam savjetovati kao privremeno rješenje da izvedete hidroizolaciju na spoju stubišta i zida kuće. To možete izvesti tako da u svježi sloj polimer-cementnog hidroizolacijskog premaza HIDROPROTEKT zalijepite traku za brtvljenje i potom premažete s još jednim slojem Hidroprotekta.

Davor J / 18.3.2021. 17:39:48

Poštovani, Koju žbuku da koristim za vanjski zid (parapet) koji bi kasnije bojao bojom za beton?

ODGOVOR

Betonske površine ogradnih parapeta preporučamo obraditi REPARATURNIM MORTOM G ili F (ovisno o potrebnim debljinama sloja) te obojiti bojom za beton AKROTON. Napominjemo da će trajnost ovakove obrade visiti o kvaliteti izvedenog betona I njegovoj upojnosti (zbog stalnog dodira sa tlom). Preporučamo da razmislite o obradi žbukanjem SOKL ŽBUKOM, uz priprema podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKTRA, koje će, zbog visoke vodoodbojnosti I prapropusnosti osigurati trajnije rješenje. Detalje primjene preporučenih proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

Stjepan F. / 18.3.2021. 4:34:25

Postovani, Nakon skidanja starih podova, plocica i parketa, razlika u podu je nekih 1,5 - 2 cm izmedju ta dva dijela. Je li dovoljno izravnati tu neravninu sa samonivelirajućom masom?

ODGOVOR

Za izravnavanje poda u tim debljinama pogodna je samonivelirajuća masa TERANEKS UNILEVEL. Primjenjuje se isključivo na betonskim podlogama, a za impregnaciju koristiti UNIVERZALKONCENTRAT GRUND. Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.

Marina G. / 18.3.2021. 4:32:36

Poštovani, Renoviramo kuću, poskidali smo stare podove (pločice i parket) te sada imamo kanale kroz pod kroz koji su provučene cijevi od centralnog grijanja. Čime popuniti te kanale da bismo ih izravnali s postojećim podom (betonom)? Kanali su duboki nekih 10-15 cm. Isto tako, na zidovima na kojima je bio sep su također napravljenja udubljenja za elektricarske buzire i ostatak cijevi za centralno grijanje koji vode na kat, čime je najbolje popuniti i poravnati s ostatkom zida?

ODGOVOR

Za zapunjavanje navedenih kanala na podu preporučamo Vam CEMENTNI ESTRIH 20, a za zapunjavanje istih na zidovima TERMO ŽBUKU. Savjetujemo da sljedeći sloj preko zapunjenih kanala i ostatka žbuke izvedete sa staklenom mrežicom IN-70 utopljenom između dva sloja TERANILA koji će premostiti ta zapunjenja u minimalnoj širini 25 cm od svakog ruba kanala.

B V / 16.3.2021. 10:25:24

Poštovani, prije 3 godine obložili smo vanjske zidove kamenom debljine 4-5 cm na postojeću žbuku(kuća u priobalju). Pojavila se trusnost žbuke u donjim dijelovima zida 1 prostorije (malo je bilo i ranije). Kuća je ozidan betonskim blokovima (izgradnja 1975, zapaljena u ratu, unutarnja žbuka obnovljena 1996. ). Prva blaga pojava trusnosti 20 cm od poda 10-tak godina nakon obnove, sanirali ). Kuća nema podrum . izdignuta od terena od 60 pa do 200 cm. Kako sanirati ? Hvala!

ODGOVOR

U priobalju je čest problem vjetrom nošenih klorida koji prodiru kroz vanjsku podlogu prema unutrašnjosti zida gdje u dodiru s vlagom u zidu kristaliziraju i probijaju na unutrašnju stranu stjenke zida. Stoga, rješavanju ovog problema treba pristupiti izvana. Važno je da se osigura nepropusnost sljubnica/fuga između kamene obloge što možete postići MORTOM ZA FUGIRANJE KAMENA, a kamenu oblogu hidrofobirati razrijeđenim SILIKOSAM KONCENTRATOM. Unutra savjetujemo da otučete trusne dijelove u podnožju, premažete sanacijskim premazom protiv isoljavanja ANTISOL, te ožbukate isušujućom žbukom pogodnom za zidove pod utjecajem kapilarne vlage SANISIL H. Završna obrada žbuke bi isto trebala biti parapropusna, stoga savjetujemo FINU ŽBUKU F 900 i parapropusnu boju tipa SILIKATKOLOR.

J J / 15.3.2021. 19:53:57

Postovani, radi se o jednoj starini na kojoj je zapadna strana kuce vlazna jer je slaba izolacija izvana. Planiramo kucu za ca 2-3 godine potpuno izolirati. Bitno nam je do tada privremeno neko rijesenje naci. Na zidu unutra je vlaga i crni plijesan. Mi smo namazali sa varikinom i stukli sve sto je bilo zagadeno plijesnom i sto je bilo labavo, na pojedinim djelovima zida i do 10 cm. Sada bi trebali opet dezinficirati? Sa cime? I kako i cime onda dalje? Hvala Vam najljepsa! Lp Jade

ODGOVOR

Kao privremeno rješenje Vam možemo preporučiti TERACID. To je biocidno sredstvo za tretiranje podloga zaraženih mikroorganizmima. Zaraženu podlogu dobro oprati vodom te nakon sušenja nanijeti Teracid. Najbolji način nanošenja je špricanje do zasićenja podloge dva puta. Zatim žbuku pokrpati FINOM ŽBUKOM EKSTRA, te premazati antikondenzacijskom unutarnjom bojom TERMOPOL.

Astra C / 15.3.2021. 13:10:16

Poštovani, molim vas za savjet. Radi se o puknuću AB nadvoja nad ulaznim vratima stana u AB zgradi ( konstrukcija je vertikalnog saćastog tipa sa izmaknutim ćelijama na kontinuiranoj moularnoj mreži; nadvoj je AB armiran zajedničkom armaturom ). Pukotine nisu široke ( do 0.5 cm ), ali su dubine od 4 - 6.5 cm; toliko sam izmjerila, pretpostavljam da mogu ponegdje biti i dublje, a ima mjesta gdje su samo 2 cm. Jedan inženjer je rekao da je puknuo cijelom dubinom, no majstor kojeg je upravitelj angažirao da je samo malo žbuke popucalo, da je nemoguće da je beton puknuo ( majstor, ne inženjer ). U izgradnji zgrade korišten je MB300, a zid u sklopu kojeg je nadvoj, i nadvoj su armirani armaturom fi12. Imate li savjet na koji način bi se opisana oštećenja trebala sanirati - koje materijale bi preporučili? Ukoliko je potrebno, mogu vam poslati fotografije oštećenja.

ODGOVOR

Opisane pukotine upućuju na konstruktivne te bez uvida u postojeće stanje njije moguće dati konkretniji odgovor. Molim da nam dostavite fotografije te informaciju o eventualno obavljenom statičkog pregledu i nalazu.

D R / 11.3.2021. 18:25:41

Želio bih napraviti podnu glazuru (estrih) u kući a kako nemam dovoljno visine za sve slojeve plivajućeg poda zanima me mogu li staviti Teratermo estrih U kojoj mjeri on kompenzira termo izolaciju od stiropora i mogu li se preko njega direktno staviti pločice i parket?

ODGOVOR

TERATERMO ESTRIH ima toplinsku vodljivost 0,26 W/mK, a klasični EPS 0,039 W/mK. To znači da okvirno jedan centimetar EPS-a ima jednake toplinske gubitke kao 6,5 cm Teratermo estriha. Na njega se može stavljati direktno podna obloga, ali je bitno da je ona kompaktna i čvrsta (pločice, parket, laminat) jer je estrih osjetljiv na točkasta opterećenja.