Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Saša K / 29.5.2019. 19:57:40

Poštovani, Radi se o podrumu u višestambenoj poslovnoj zgradi koja je stara 11/12 godina. Po projektu su oko zgrade odrađene drenaže i hidroizolacija. Na početku dok nisu bile instalirane pumpe za oborinsku vodu, prostori su bili poplavili do metra visine. Međutim u obilnim kišnim periodima bez obzira na rad pumpi u podrumu najviše na zidu i pretežito na mjestima gdje su utičnice dolazi do prodora kapilarne vlage i na tim se mjestima pojavljuju velike mrlje. Sa vanjske strane je nemoguće odraditi hi jer su stupovi/kolone na jednom dijelu i nemoguće je kopati naokolo. Na podu se nalaze pločice a zidovi su ožbukani i obojani. Zanima me na koji način odraditi hidroizolaciju poda, da li postoji bezbojno sredstvo kojim bi se premazale pločice da se mogu zadržati postojeće pločice i ako ne postoji koji je drugi način da se odradi hidroizolacija na postojećim pločicama, da se ne mora razbijati i iznositi iz podruma, i da se po mogućnosti smanje troškovi? Da li je potrebno staviti ljepenku pa ponovo glazuru ili postoji drugi način? Također kako na najbolji mogući način nakon hi poda odraditi hi unutarnjih zidova tog istog podruma? Zahvaljujem, Lp

ODGOVOR

U koliko se iz bilo kojeg razloga mora izvoditi hidroizolacija na unutarnjim stijenkama vanjskih podrumskih AB zidova i podova , ista se izvodi direktno na AB podlozi, pa je shodno tomu potrebno ukloniti postojeće slojeve do podloge. Za izvedbu iste preporučamo BETONPROTEKT MONOELASTIK.

Ivan F / 28.5.2019. 15:15:39

Poštovani, želim u dnevnom boravku na jednu stranu zida staviti dekorativni kamen. Zanima me koje sve pripremne korake moramo odraditi prije lijepljenja kamena. Trebam li sa zida skinuti boju, ako da šta nakon. Trebam li impregnaciju nanijeti i koju. Na kraju koje ljepilo da koristim za stavljanje dekorativnog kamena?

ODGOVOR

Preporučamo mehaničko uklanjanje (struganjem ili brušenjem) postojećih slojeva boje i gleta , temeljito otprašivanje podloge, impregnaciju KONTAKT GRUNDOM te lijepljenje dekorativnog kamena koristeći TERATEKT F ili TERATEKT FLEKS. Kod bijelog dekorativnog kamena preporučamo primjenu bijelih ljepila.

Josip K / 26.5.2019. 22:40:16

Poštovani, Napravili smo stiropor fasadu ( zaljepljen je stiropor i zagletana je mrežica), ali zbog nedostatka financija nemožemo napraviti završnu žbuku. Zanima me dali je potrebno premazivanje nekom impregnacijom s obzirom da će fasada prezimiti bez završnog sloja? Bojim se da fasada ne upije vodu i da se ne smrzne i uništi naneseno ljepilo. Hvala.

ODGOVOR

Polimer-cementni mortovi za izradu armaturnog sloja ETICS sustava u našoj ponudi su materijali niske površinske kapilarne vodoupojnosti i kao takvi mogu „prezimiti“ bez nanošenja završnog sloja. U svakom slučaju preporučamo izvedbu cijelog sustava u kontinuitetu u koliko je to moguće.

p v / 25.5.2019. 10:15:20

s kojom zbukom/gletom cu izravnati zid u kupaoni nakon skidanja starih plocica stara zbuka je dobra ima neravnina/pukotina do 5-6 mm prije postavljanja novih plocica?

ODGOVOR

Ovisno o vrsti podložne žbuke, navedene neravnine preporučamo izravnati REPARATRUNIM MORTOM G ili primjenu debeloslojnog ljepila za lijepljenje keramike TERATEKT FLEKS UNILEVEL koji možete nanositi u sloju debljine do 15 mm.

Jadranka M / 21.5.2019. 08:05:41

Poštovani, Trebam obnoviti staru SEP fasadu (2 mm) novim slojem zaribane zbuke. Molim vas za upute što upotrijebiti i koji su postupci. Treba postići kompaktnost sloja i otpornost na uvjete uz jadransku obalu (kiša, vjetar i smrzavanje). Postojeća fasada je dosta 'isprana' i ostavlja trag na dlanu. Zahvaljujem i lijepo pozdravljam,

ODGOVOR

Fasadu treba temeljio ispitati, odtsraniti sve slabodržeće dijelove, oprati ivodom pod tlakom, nakon sušenja impregnirati PREMIUM GRUNDOM te zagladiti FINOM ŽBUKOM ESKTRA. Na tako pripremljenu podlogu moguće je nanositi novi završni sloj iz bogate ponude Samoborkinih završno dekorativnih žbuka, prema vašem izboru uz obveznu pripremu podloge odgovarajućom impregnacijom.

Boris B / 16.5.2019. 22:18:57

Kojom kombinacijom je najpovoljnije i najbolje sanirati terasu koja je stara te se beton počeo ljuštiti i voda prodirati kroz nju a nalazi se u hladu visoke zgrade pa se nakuplja mahovina i ne stiže se osušiti.

ODGOVOR

za kvalitetniji prijedlog sanacije potrebne su dodatne informacije. Načelno, ukoliko je betonska površina izvedena u padu, potrebno ju je temljito očistiti, korekcije izvesti REPARATRUNIM MORTOM ovisno o potrebnoj debljini slojeva. Na tako pripremljenoj podlozi potrebno je izvesti polimer-cementni hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK, na koji se izvodi obloga keramikom ili sl.

Marko K / 16.5.2019. 21:52:45

Dobar dan ljepil sam stiropor xps na temelj kuce ljepilom za stiropor prvi da ok drugi dan ok treci dan se sve odvojilo a ljepilo se mrvi i puca nije se pošteno primilo ni na beton ni na stiropor gotovo ne ostaje trag ljepila ni na betoni ni na stiroporu hvala na odgovoru

ODGOVOR

Ukoliko je riječ o glatkoj betonskoj podlozi istu je potrebno impregnirati napr. KONTAKT GRUNDOM te lijepljenje izvesti odgovarajućim ljepilo – SAMOTERM F u odgovarajućim vremenskim uvjetima.

Blaž S / 16.5.2019. 11:23:45

Postovani. Treba mi jedna informacija. Radi se o tome da je kuca zidana betonskim blokom,i sad je treba ozbukat. Mene zanima koja vas materijal je najbolji za van i dali je potrebno izvest grundiranje blokova,ako bi trebalo sa cim mi vi preporucate to uradit?

ODGOVOR

U svom upitu niste naveli tip žbuke koji bi koristili. Svakako preporučamo primjenu toplinske žbuke TERATERMO 100 STANDARD, kako bi donekle osigurali toplinsku zaštitu. U svakom slučaju prije žbukanja potrebno je podlogu obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 ili 4, ovisno o načinu nanošenja.

Tomislav S / 16.5.2019. 8:37:01

Postovani imam upit za. Unutar kuce imam 2 zida u zidana sa sitnom opekom. Iste zidove bih zastitio i premazao sa vasim proizvodom da se sjaje.dali mi mozete reci dali u svojoj prodaji imate proizvod koji daje sjaj takvoj opeci? Dali je potreban i neki temeljni premaz prije zavrsnog sjaja? Hvala vam na odgovoru

ODGOVOR

Dodatnu zaštitu vidljive opeke možete izvesti SILIKOSAM KONCENTRATOM prema tehničkoj uputi proizvoda dostupnoj na našoj web stranici. Napominjemo da navedeni proizvod ne utječe na izgled opeke i ne osigurava sjaj površine.

Ranko M / 14.5.2019. 17:18:47

Molim vas za mali savjet, naime na novoj fasadi na zgradi, 10 cm stiropora i silikonski završni sloj, izvedene u 2 puta, 5cm i završni sloj prije 6 god i 5 cm i završni sloj prošli mjesec prilikom montaže klima uređaja krivo je izbušeno 4 rupe fi 25 mm, kroz sve slojeve i još u zid cca 10 cm. Molim vas za savjet, tj način sanacije.

ODGOVOR

Preporučamo „rupe“ zapuniti slabo ekspandirajućom pur pjenom, te izvedbu armirajućeg sloja i nanošenje završne obrade .