Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Matej O / 10.8.2019. 20:41:00

Da li se smije na staru ljepenku staviti nova? Poskidali smo pod u sobi vec kada prozor ugradujemo i poskidali smo parket i ispod njega stari laminat. Sada je ljepenka ispod koja se ne da skinuti to jest tesko. Jel se smije staviti nova ljepenka unatoc par mjesta stare ljepenka?

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu za hidroizolacijske radove ima proizvode na cementnoj osnovi koji nisu pogodni za nanašanje na podloge kao što su ljepenke, recitol i sl. Za rješenje svoje nedoumice, molimo obratite se proizvođačima ljepenke.

Masa Z / 8.8.2019. 21:56:08

Postovanje, majstor mi kaze da ispod tus kabine visine 3,5 cm ne ide hidroizolacija. Nekako ne vjerujem u to. Molim Vas za misljenje. Hvala, lp, M.

ODGOVOR

Naša je preporuka da u prostorijama koje su izložene direktnom utjecaju konstantnog vlaženja vodom ispod keramike i ostalog bude izveden hidroizolacijski premaz.

Marko H / 6.8.2019. 20:05:16

Poštovani, saniram jedan strop na kojem je nakon skidanja farbe i gleta kao podloga ostao relativno tanak sloj nekakve slabe žbuke, s kojega već na dodir padaju zrnca pijeska. Jedan manji dio te žbuke je otpao, i to na mjestima na kojima je otpao i beton s deke skroz do armature. Strop se nalazi ispred uvučenih ulaznih vrata kuće, tako da nije izravno izložen suncu i padalinama, ali trpi sve promjene vanjske temperature i vlage. Što biste mi mogli preporučiti za učvršćivanje i poravnavanje podloge te krpanje opisanih rupa? Strop pripremam za bojanje. Hvala i srdačan pozdrav, Marko Horvat

ODGOVOR

Sloj slabe žbuke treba skinuti, skroz do betona. Sve dobro otprašiti i/ ili po mogućnosti oprati čistačem pod tlakom, te ostaviti da se osuši. Vidljivu armaturu očistiti od hrđe i premazati antikorozivnim sredstvom. Oštećenja u betonu sanirajte REPARATURNIM MORTOM R4-250 prema tehničkoj uputi. Sve prevući REPARATURNIM MORTOM G. Tako pripremljenu podlogu možete bojati fasadnom bojom TERATON V.

Zlatko S / 5.8.2019. 23:20:52

Imam pitanje. ZNACI kuca je stara 100 god u Njemackoj. Zigleni zidovi i obloga od azbesta,to sad zelim zbrinuti. Htio sam uraditi stiropor fasadu,al fora je u tome da u zidovima postoje nosive hrastove grede. Stoga me zanima koja je najbolja toplinska izolacija,stim da govore da stiropor sihtuje 100% i da postojinopasnost od paronepropusnosti,th moze doci do truljenja drveta u zidovima., hbala unaprijed.

ODGOVOR

U koliko ste se odlučili na izvedbu ETICS-a na svom objektu, preporučujemo sustav s izolacijskim pločama od kamene vune i završnom obradom u SILIKATNOJ ili SILIKONSKOJ žbuci.

jakup c / 3.8.2019. 13:22:42

pozdrav hteli smo na betonsku stazu sirine 1m da postavimo kulir ili neke druge betonske ploce 60x60CM -debljine 4cmn a okolo da popunimo ukrasnim kamenom KAKO POSTAVITI PLOCE (beton je ravan radi se samo o pesackoj stazi pozdrav

ODGOVOR

S obzirom da se radi o podlozi koja nije procjedna, a iz Vašeg upita nije vidljivo da li je betonska staza izvedena u padu, savjetujemo Vam da pad izvedete REPARATURNIM MORTOM. Na podlogu u padu ploče lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.

Ivan k / 3.8.2019. 8:51:40

Da li mi možete objasniti kako se radi sa ježom fasadnom mašinom za nanošenje hirofe i priprema hirofe za špricanje zidova. Hvala.

ODGOVOR

Hirofa se priprema i nanaša na način opisan u tehničkoj uputi koju možete naći na našoj web stranici www.samoborka.hr tj.na linku https://www.samoborka.hr/upload/proizvodi/TUP-%20Hirofa.pdf

Ivan Č / 1.8.2019. 9:48:21

Može li se samonivelirajuća masa stavljati na hidroizolaciju, konkretno na V-5 bitumensku traku u garaži s obzirom da u uputama piše kako se može koristiti kao završni sloj u garaži, podrumu itd? LP Ivan

ODGOVOR

Samonivelirajuće mase TERANEKS i TERANEKS UNILEVEL mogu biti završni sloj, ali nisu pogodne za nanašanje na bitumen.

Dario P / 31.7.2019. 12:11:00

Poštovani, uzeo sam Teratekt F da li je on dobar za ljepljenje granita na parapet od ograde? Sa strane lijepim umjetni kamen isto sa Teratektom F...

ODGOVOR

Ne preporučamo lijepljenje granita Teratektom F. Granit na parapet od ograde zalijepite TERATEKTOM FLEKS (ako je površina ravna) ili TERATEKTOM FLEKS UNILEVEL (ako je potrebno izravnavanje podloge jer je TERATEKT FLEKS UNILEVEL debeloslojno ljepilo).

D B / 30.7.2019. 10:28:08

Postovani, trebao bi sanirati strop na kojem je otpalo žbuke otprilike 1,5 m2. Žbuka je debljine 6mm. https://imgur.com/KZ7DnHT Mislio sam povrsinu impregnirati sa KONTAKT GRUNDOM pa koristiti BETONFIKS. Da li je to dobro rješenje ili mi savjetujete nesto drugo?

ODGOVOR

Impregnacija KONTAKT GRUNDOM i gletanje BETONFIKSOM je dobro rješenje za Vaš problem.

A H / 30.7.2019. 9:23:55

Da li mi možete iz Vašeg proizvodnog programa preporučiti glet masu za gletanje Siporexa (Porobeton blok debljine 5 cm ) sa vanjske strane kuće (ispod rogova nakon rekonstrukcije krovišta) u debljini do 20 mm ? Da li treba staklena mrežica i impregnacija na Porobeton blok (Siporex) prije glet mase ? Da li se na glet masu može nanjeti SEP 3 mm ili silikatna žbuka ili silikonska žbuka ?

ODGOVOR

Za gletanje porobeton bloka preporučamo TERATERMO GLET ili FINU ŽBUKU EKSTRA. Međutim ako Vam je gletanje potrebno u debljini cca.20mm, tada bi bilo bolje požbukati LAGANOM ŽBUKOM VC 20 L uz obavezno rabiciranje staklenom mrežicom. Na tako pripremljenu podlogu možete nanositi željenu završnu žbuku uz odgovarajuću impregnaciju. Za SEP, silikatnu i silikonsku žbuku, impregnacija je MINERALKVARC GRUND.