Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Zlatko D / 18.5.2020. 23:44:51

Molim Vas savjet.... prije 30 godina radio sam fasadu sa SEP-om 0-4 mm, sada imam nekea renoviranja, pa vas molim da mi date savjet kako pokrpati cca 2 kvadrata, a da se ne vidi velika razlika. nakon završetka renoviranja, planiram prebojati fasadu..

ODGOVOR

Proizvod kojim možete izvesti zakrpu, a da odgovara SEP-u 0-4mm je SEP R5. SEP R5 može biti bijeli ili obojeni. Podlogu je potrebno predhodno impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM, te naknadno cijelu površinu možete osvježiti bojom MINERALKOLOR. Napomenula bi samo da će zakrpa, prijelaz postojećeg i novog SEP-a uvijek biti vidljiva.

Dubravko K / 17.5.2020. 15:15:56

Molim za savjet sto mi je povoljnije po cijeni staviti kao fasadu nakon sto je postavljen stiropol,mrezica,ljepilo.Moze fasadna boja ili..? Površina je 120m2 i koja količina bi bila potrbna? Hvala.l.p

ODGOVOR

Ne preporučamo fasadnu boju kao završni sloj. S obzirom da navodite dijelove ETICS-a, najbolje bi bilo da površine završno obradite završno dekorativnom žbukom TERAKRIL Z 1,5mm uz predhodnu impregnaciju podloge MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM koji se nanosi barem dan ranije. Za 120m2 potrebno je 275kg (11 kanti od 25kg) Terakrila Z 1,5mm i 24l (2 kante po 15l) Mineralkvarc grunda obojenog.

Romeo B / 14.5.2020. 12:02:45

PozdraV, kao zadnju podlogu prije nanošenja kulir mase nanio bih finu žbuku i armirao je sa mrežicom. Da li mogu koristiti FINU ŽBUKU F-900 sa mrežicom ili trebam koristiti FINU ŽBUKU EXTRA?

ODGOVOR

Pretpostavljam da se vaš upit odnosi na priprema podloge prije nanošenja dekorativne završne žbuke TERAPLAST. Kako se isti uobičajeno nanosi u zoni sokla podlogu, ukoliko se na radi o ETICS sustavu, preporučamo obraditi polimer-cementnim mortom tipa UNITERM. Nakon cca 7 dana podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUNDOM I obraditi TERAPLASTOM.

Vinko A / 4.5.2020. 12:41:26

Poštovani,rađena je fasada sa eps pločama 3 cm sa ljepilom za eps,izgletano i armirano mrežicom,s obzirom da trenutno ne mislim postavljati silikat na fasadu,što bi te preporučili kao zaštitu fasade,impregnacija ili nešto slično

ODGOVOR

Ukoliko u dogledno vrijeme planirate nastaviti s radovima i pod uvjetom da armirajući sloj niste izveli s LJEPILOM ZA EPS (LJEPILO ZA EPS je polimer cementni mort namijenjen isključivo za lijepljenje EPS ploča) najbolje bi bilo da ničime ne premazujete fasadu.

Blanka B / 3.5.2020. 11:53:50

Pozdrav, Zanima me moze li se silikonska zbuka stavljati na cistu ciglu? Ili treba biti malter prvo na njoj

ODGOVOR

Kako bi na zid od cigle mogli nanjeti završno dekorativnu silikonsku žbuku, potrebno je da taj zidani zid bude obrađen. Može biti obrađen nekom produžnom ili toplinskom žbukom, ispod koje će biti nanesen CEMENTNI ŠPRIC kao vezivni sloj žbuke i zida. Nakon što na tu žbuku nanesete MINERALKVARC GRUND OBOJENI, nakon 24h možete zid obrađivati završno dekorativnom SILIKONSKOM ŽBUKOM.

B V / 30.4.2020. 22:19:39

Poštovani, želio bih izravnati staru hirofa fasadu. Zanima me kolika bi otprilike bila potrošnja TERATERMO GLETa po metru kvadratnom. Hvala i lp.

ODGOVOR

Potrošnja TERATERMO GLETA ovisi o tome koliko je postojeća hirofa gruba, a iznosi cca. 4-5 kg/m2. Preporučamo da metalnim gleterom skinete vrhove hirofe i dobro ju otprašite. Na potpuno suhu, očišćenu podlogu nanesete UNIVERZALKONCENTRAT GRUND razrijeđen vodom u omjeru 1:1, 4-6 sati prije nanošenja TERATERMO GLETA.

Slavko L / 30.4.2020. 10:43:35

Poštovani preko vašeg distibutera Fidus Pavić iz Krapine naručio sam termo žbuku za unutarnje žbukanje zidova garaže debline 2 - 3 cm pa me zanima niže navedeno: 1.pitanje za 50 m2 cementni špric samo za zidove omjer pijeska gran. 2 mm cementa, vapna i vode (pijesak imam,a omjer izrazite u lopatama) , 2 pitanje sa čime je najbolje pričvrstiti poc vodilice za žbukanje 3 pitanje dali se smije staviti jedna lopata vapna na 1 vreču termo žbuke radi lakše obrade ili ne. Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

1. Podlogu je potrebno obraditi CEMENTNIM ŠPRICOM 2 ili CEMENTNIM ŠPRICOM 4 2. Vodilice je najbolje pričvrstiti brzoveznim mortom za ugradnju profila TERAFIKSOM 3. Toplinske žbuke su gotovi proizvodi i nije im potrebno dodavanje vapna, cementa i sl.

b b / 28.4.2020. 14:19:07

ŠPALETA OKO PROZORA: Molim informaciju glede sanacije spaleta oko prozora? Koji Vas proizvod preporucate za teksturu sepa moje fasade. U prilogu slika i da li treba dodavat tamniji ton posto je fasada stara cca 35 god.

ODGOVOR

Prema dostavljenoj fotografiji riječ je o SEP-u R5. SEP R5 dobavljiv je bijeli ili obojeni. Obzirom na starost postojećeg preporučamo krpanja izvesti SEPom R5 bijelim (oznaka 4000), na podlozi prethodno impregniranoj MINERALKVARC GRUNDOM br 65, te naknadno cijelu površinu osvježiti bojom MINERALKOLOROM. Ukoliko nemate namjeru bojanja cijele površine možete izabrati neki od dostupnih "prljavo bijelih" tonova iz naše ton karte COLORLINE (4001, 4004 ili dr)

N B / 27.4.2020. 15:30:09

Poštovani, Kuća ima ukopane garaže i podrum, gore je stiropor fasada, a dolje gdje su garaže i podrum je termo žbuka. Fasada je postavljena prije 10 godina. Na termo žbuku su stavili Mozaikplast od Fasader. Na dijelovima uz zemlju i stazu koja ide uz kuću se Mozaikplast napuhnuo, odvojio od žbuke i počeo opadati. Kada se rukom pređe preko termo žbuke, trusi se. Imam osjećaj da površina nije pravilo pripremljena. Želim popraviti područja gdje se Mozaikplast odvojio, što preporučujete da napravim sa termo žbukom kako bi se novi slojevi bolje vezali na termo žbuku?

ODGOVOR

toplinske žbuke nisu pogodne za obradu soklova, te preproručamo uklanjanje iste do podloge, te izvedbu toplinske izolacije XPS pločama, sa svim izvedenim elementima sustav (za lijepljenje i armiranje preporučamo polimer-cementni mort SAMOTERM F) te završnom obradom TERAPLASTOM prema vašem izboru.

Karlo M / 24.4.2020. 4:22:04

Pozdrav Na kucu je postavljen stiropor te su odradjene dvije ruke gletanja. Zanima me nakon kojeg minimalnog vremenskog roka mogu stavit terakril fasadu. Odnosno koliko je potrebno da stiropor i ljepilo odstoje. Takodjer me zanima, premazo bi sve prije nanosenja terakrila sa vasim mineralkvarc grundom. Koliko vremenski mora odstajat prije nego pocnem sa terakrilom.

ODGOVOR

Armirajući sloj mora potpuno odreagirati kako bi mogli nanositi idući sloj. Ukoliko ste ljepljenje i armiranje izvodili sada u proljetnom, suhom razdoblju, cca.7dana nakon što ste izveli armirajući sloj možete nanjeti MINERALKVARC GRUND OBOJENI. 24h nakon nanašanja MINERALKVARC GRUNDA možete navući TERAKRIL, završno dekorativnu akrilatnu žbuku.