Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

marko g / 25.10.2019. 21:02:13

Poštovani, sjeverna Dalmacija, kuća je napravljena sa Porotherm 30s plus blokovima, izvana stiropor cca 10cm. Staviti iznutra knauf+vuna ili samo žbuku? Ako žbuku koju.. gipsana, cementna, ..? Hvala

ODGOVOR

Kako je toplinska izolacija izvedena, propisno, s vanjske strane vanjskih zidova nema potrebe za izvedbom dodatne toplinske izolacije s unutarnje strane istih. Ukoliko se kuća koristi za stalno stanovanje preporučamo sve prostorije, osim onih sa povećanom vlažnosti zraka kuhinje, kupaonice, podrumi I sl. ožbukati gips-vapnenom žbukom GV 10. Ostale prostore vapneno-cementnom žbukom VC 40. Ukoliko se kuća koristi povremeno preporučamo sve prostorije ožbukati vapenno-cementnom žbukom.

Jasmina M / 24.10.2019. 10:30:00

Poštovanje, imamo kuću u Dalmaciji građenu 70 g. prošlog stoljeća koja ima starinsku grubu fasadu , imamo problem sa sjevernim zidom koji zbog udara bure i kiše tokom zimskih mjeseci vlaži i na unutrašnjoj strani zida ljušti se boja i pojavljuju vlažne mrlje. molim vas savjet kako bi taj zid najbolje mogli izolirati da li staviti fasadni sistem sa stiroporom ili postoji neki premaz u boji kojim bi mogli premazati zid da spriječimo ulaz vode, vidljivih većih pukotina na zidu nema … Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Sanaciju zida možete izvesti sa ili bez primjene toplinske izolacije. Ovisno o vrsti postojećeg završog sloja preporučamo: temeljito čišćenje I pranje podloge miniwashem; Suhu podlogu impregnirati PREMIUM GRUNDOM; cijelu površinu obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA (moguća izvedba armirajućeg sloja uz primjenu staklene mrežice PRIMAFAS 160), te nanošenje nove završno dekorativne žbuke ili bojanje fasadnom bojom.

Tina B / 23.10.2019. 8:24:28

Pozdrav!!!! U situaciji sam da sam se morala preselit u staru kucu. U njoj smo od 4mj.sad sam primjetila da se po cijelom vanjskom zidu sa sjeverne strane pojavljuje pljesan, prije nismo znali da je taj cijeli zid sagraden od kvadri, sa vanjske strane je stiropol fasada.. Kako sprijeciti i sa cime izolirati da se prestane pojavljivat pljesan??

ODGOVOR

Pojava plijesni u pravilu je posljedica površinske kondenzacije na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova, koja pak može biti uzrokovana nedostatnom toplinskom izolacijom, prevelikom vlažnosti zraka u prostoru, kao i nedovoljnog provjetravanja. Kako je prema podacima iz upita predmetni zid toplinski izoliran potrebno je provjeriti kvalitetu izvedbe iste. (kondenzacija može biti I posljedica strujanja hladnog zraka ispod zalijepljenih topl.izolacijskih ploča) te izvršiti potrebne popravke, smanjiti vlažnost zraka češćim provjetravanjem ili primjenom uređaja za odvlaživanje. Također prepopručamo predmetni zid obojiti TERMOPOLOM, antikondenzacijskom unutarnoj bojom.

Vlado A / 17.10.2019. 14:33:35

Poštovani, Imam dogovor sa fasaderskom firmom izradu fasade od kamene vune Samoborkinog proizvodnog programa . Kuća je u Dalmaciji. Molim da mi opišete postupak od grunt premaza do završnog silikatnog sloja i naziv proizvoda koji preporuča Samoborka u svakoj fazi izrade fasade. Hvala.

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu ima više certificiranih ETICS sustava s kemenom vunom kao toplinsko izolacijskim slojem. Ovisno o sustavu primjenjuju se i odgovarajuće certificirane komponentne sustava. Preporučamo da provjerite s izvođečem o kojem se sustavu radi te detalje primjene nađete na našoj web stranici: https://www.samoborka.hr/fasadni-toplinski-sustavi

Darko V / 14.10.2019. 20:07:56

Poštovani, posjedujem stariju kuću i neki od starijih cigla su se izrulili do 1/3 cigle. Stavio bi fasadu pa me zanima s čime zaštititi ciglu i što je potrebno učiniti prije stavljana stiropora da se spriječi daljnje propadanje cigle. Hvala.

ODGOVOR

Obzirom na odstupanja ravnine (1/3 pune opeke = cca 4 cm) prije izvođenja toplinskog sustava potrebno je podlogu ožbukati odgovarajućom žbukom kao VC 60 i sl, uz prethodnu pripremu podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2.

Miroslav B / 9.10.2019. 8:11:40

Poštovanje,dali Grund prije fasade mora bit iste boje kao fasada ( npr. bijeli grund bijela fasada ) ili grund žuti a fasada bijela? hvala,lp

ODGOVOR

Priprema podloge prije nanošenja obojene završno dekorativne žbuke preporučljivo je izvesti odgovarajućim obojenim temeljnim premazom kao MINERALKVARC GRUND OBOJENI. Boja temeljnog premaza u pravilu odgovara boji završno dekorativne žbuke, ali najčešće nije potpuno istovjetna.

M V / 1.10.2019. 14:45:24

Poštovani,zanima me dali trebam stavljat sokl oko kuce prije ljepljenja stiropora pošto je sve oko kuće izbetonirano do skoro visine temelja cirka 10 cm od temelja ili mogu odmah na te izbetonirane staze odmah stavljati fasadu tj stiropor ljepiti i dalje sve

ODGOVOR

U koliko se vase pitanje odnosi na potrebu izvođenja vizualno izdvojenog, najčešće uvučenog sokla, isti nije neophodno izvoditi da taj način. Ukoliko želite postoći vizualni neprekinutu fasadnu površinu potrebno je u zoni “sokla”, odnosno minimalno 30 cm iznad kote okolnog terena, za toplinsku izolaciju koristiti XPS ploče u debljini ostalog dijela izolacije. U tom slučaju preporučamo za završnu obradu fasadnih površina koristiti akrilatnu žbuku TERAKRIL ili SILIKONSKU ŽBUKU teksture i granulacije po vašem izboru.

Mario Z / 27.9.2019. 9:35:05

Poštovani,na temelj kuće bi ljepili stirodur 3 cm. na koji bi zatim nakon tiplanja,mrežice i gletanja postavljali ker.pločice. Postoji li nekakvo ljepilo koje je namjenjeno za stirodur? Jer na večini kuća što sam bio kod prijaelja stirodur ne drži, odljepio se od temelja. Na jednom mjestu smo skinuli stirodur sa temelja i on se nije primio za ljepilo,ljepilo drži na betonu ali ništa nije se primilo za stirodur. Neznam jeli to do majstora ili ljepila. Ima li posebno ljepilo za stirodur ili ide isto kao za stiropor? Jedni majstori kažu da se ljepi na pur pjenu,drugi na obično ljepilo za stiropor. Treba li temelj prije inpregnirati? Čime najbolje ljepiti stirodur,a kojim ljepilom ljepiti pločice? Hvala!

ODGOVOR

Za lijepljenje ploča ekstrudiranog polistirena (XPS ploče ili “stirodur”) preporučamo koristiti certificirani polimer-cementni mort SAMOTERM F. Gletke betonske podloge potrebno je prethodno impregnirati KONTAKT GRUNDOM. Obzirom na planiranu oblogu keramičkim pločicama dodatno mehaničko pričvršćivanje potrebno je izvesti odgovarajućim pričvrsnicama nakon utiskivanja mrežice u svježi prvi nanos SAMOTERM F-a. Detalje izvedbe možete naći u brošuri : https://www.hupfas.hr/kamene-keramicke-obloge-na-eticsu/

R H / 24.9.2019. 9:21:41

Pozdrav u Samobor, Molim Vas, da li je moguce vec 40 godina staru Hirofa fasadu, vase proizvidnje, obojiti. Dali Vi imate u svojoj proizvodnji odgovarajucu boju za to. Fasada je bila bjela! Hvala unapred,

ODGOVOR

Postojeću hirofu možete obojiti mineralnom egalizacijskom bojom MINERALKOLOR. Podlogu prethodno temeljito oprati vodom pod tlakom (mini-wash), te nakon sušenja preobojiti MINERAKOLOROM u dva naliča.

Marin M / 21.9.2019. 0:36:43

Poštovani Imam fasadu na kući stiropor 5 cm, rađena 2000 godine, sada se na par mjesta završna boja počela ljuštiti/opadati i odvajati od fasade, čini se da je uzrok vlaga i prodor vode koji smo imali zbog začepljenja oluka i skupljanja vode na terasi.Sada bi htio ostrugati završni sloj boje gdje se odvaja i sanirati s novim, što je nužno prije toga nanijeti ?

ODGOVOR

Ukoliko nema oštećenja armirajućeg sloja toplinskog sustava, “krpanja” završnog sloja možete izvesti odgovarajućom završno- dekorativnom žbukom uz prethodno čišćenje i impregnaciju podloge. Napominjemo da će “zakrpe” ostati vildjive. Ovisno o oštećenju i veličini plohe preporučamo ujednačavanje podloge zaglađivanjem FINOM ŽBUKOM EKSTRA, uz prethodnu impregnaciju podloge PREMIUM GRUNDOM, te nanošenje novog sloja završne žbuke.