Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

marko p / 13.9.2019. 11:21:49

Kako najbolje očistiti stiropol fasadu?

ODGOVOR

Onečišćene fasadne površine u pravilu se čiste pranjem vodom pod tlakom. Ukoliko pored onečišćenja postoji I vidljiva manifestacija zaraze mikroorganizmima (siva neujednačena obojena) nakon pranja I sušenja potrebno je površinu tretirati biocidinm sredstvom TERACID. Kako takova obojenja ostaju vidljiva I nakon tretiranja preporučamo bojanje SILIKONKOLOROM.

Predrag H / 7.9.2019. 22:47:35

Poštovani/e, imam objekat u gradnji koji je potrebno ožbukati. Vanjski zidovi su izrađeni kao sandwich zid -(noseći zid blok cigla 25 cm, kamena vuna 15 cm, zračni-ventilirajući sloj 5 cm, vanjski obzid cigla 12 cm). Objekat je na 920 m nadmorske visine, izvrgnut je čestim jakim vjetrovima s kišom koja moči zidove i rosuljama (niskim oblacima) te promjeni temperature iz pozitivne (dan) u negativnu (noć). Koji tip fasade iz vašeg proizvodnog programa savjetujete? Pozdrav i unaprijed hvala, Predrag Horvat

ODGOVOR

Kako je, iz dostavjlenih podataka, vidljivo da nema potrebe za izvedbom vanjske toplinske izolacije preporučamo vanjski obložni zid ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50, te završno obraditi visokovodoodbojnim žbukama kao TERAKRIL Z ili SILIKONSKA ŽBUKA Z. Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našim web stranicama.

Marko P / 2.9.2019. 14:09:57

Poštovani, tuča je oštetila termo fasadu na cca 100 mjesta na način da su nastale rupe cca 3x3 cm -oštećen je završni silikatni spoj i djelomično samoterm glet -vidi se mrežica ali ona nije oštećena. Mogu li se ta oštećenja na tim mjestima zakrpati pa pofarbati fasadu fasadnom bojom ili se treba cijela ploha sanirati na način da se mrežica utopi u glet, impregnira i izvede završni silikatni sloj ? Zahvaljujem!

ODGOVOR

Djelomične popravke na fasadi ne možete izvesti, a da ne budu uočljive tzv.zakrpe. Kako popravci ne bi bili uočljivi nudimo dva rješenja uzevši u obzir da armaturna staklena mrežica nije oštećena. Prvi način sanacije je da cijelu fasadu impregnirate PREMIUM GRUNDOM preko kojeg ćete navući jedan sloj SAMOTERM GLETA. Tako pripremljenu podlogu impregnirate MINERALKVARC GRUNDOM i nanesete završni sloj –SILIKATNU ŽBUKU. Drugi način je da preko cijele fasade navučete FINU ŽBUKU EKSTRA, impregnirate MINERALKVARC GRUNDOM i nanesete završni sloj.

Damir J / 26.8.2019. 20:58:49

Pozdrav, Vaše sustav TERMOSAM u kombinaciji sa kamenom vunom za armiranje i gletanje koristi novo ljepilo Samoterm premium. Možete li nešto više reći o njemu. Primjetio sam da uz veliku paropropusnost, ima znatno manju tlačnu čvrstoću. Šta to u praksi znači ? Primjetio sam da mu je nešto manja potrošnja. Dali je to po tipu slično kao Rofixovo Unistar LIGHT-a s granulama stiropora ? Unaprijed zahvaljujem. Odgovor može na mail. Fasadu planiram za jesen. LP, Damir Japec

ODGOVOR

SAMOTERM PREMIUM je lagani polimer-cementni mort za lijepljenje i izvedbu armaturnog sloja kog izvedbe certificiranog ETICS sustava TERMOSAM. Formulacija proizvoda sa laganim agregatom osigurava laku obradivost i bolju izdašnost, odosno manje potrošnje. Po tipu odgovara konkurentim proizvodima kao (ROFIX UNISTAR LIGHT, BAUMIT STARCONTACT LIGHT, STO LEVELL NOVA)

A. P. / 26.8.2019. 9:59:57

Poštovani, Htio bi staviti fasadu na kuću. Kako je ista rađena 30-ak godina u više faza, dijelom je od betonskih blokova, a dijelom od porotherma, napravljeno je uredno i nema većih odstupanja. Slušajući razne mudrace i meštre, zanima me prema vašem mišljenju koja je najbolja metoda postavljanja fasade u mom slučaju (vuna, stiropor ili VC 50). Nakon dosadašnjeg iskustva s raznim meštrima, planiram sljedeće, pa vas molim za komentar: Prvo sve očistiti i impregnirati, tada na dio koji je bez špruc namaza koji je nabačen na dio građen betonskim blokovima baciti špruc namaz, a na dio koji je od porotherma nabaciti građevinsko ljepilo, kao pripremu za VC 50. Nakon toga bi stavio sloj ljepila za fasadu i mrežicu i vež sve što ide do završnog sloja fasade. termoizolaciju bi riješavao na način da bi s unutarnje strane zidova postavio knauf profile, vunu i gips kartonske ploče već kako je standard. Molim Vas za komentar. Kuća se nalazi u Splitu, ako vam lokacija što znači. Hvala unaprijed.

ODGOVOR

Toplinsku izolaciju vanjskih zidova preporučamo izvesti prema pravilima struke sa vanjske strane istih primjenom jednog od certificiranog sustava iz našeg proizvodnog programa tipa UNITERM ili TERMOZOL STANDARD. Kod izvedbe toplinske izolacije s unutarnje strane ostaje problem hladnih mostova, koji može imati za posljedicu pojavu kondenzata i razvoj plijesni. Ukoliko se ipak odlučite za žbukanje preporučamo sve površine temeljito otprašiti, navlažiti vodom i obraditi CEMENTNIM ŠPRICEM 2, i ožbukati vapneno-cementnom žbukom VC 50.Nakon očvršćivanja žbuke cijelu površinu obraditi FINOM ŽBUKOM EKSTRA (moguće rabiciranje staklenom mrežicom PRIMAFAS 160). Na tako pripremljenu podlogu možete nanositi odabranu završno dekorativnu žbuku uz odgovarajuću impregnaciju.

Zeljko B / 21.8.2019. 4:45:17

Planiram ljepit stiropor na zbuku koja je debljine oko 3-4cm a stara je oko 30 god, zanima me koliko je to sigurno jer zbuka je prilično dobra, na nekim mjestima je malo suplja kad kuckam, i dali treba tiplati, hvala

ODGOVOR

Postojeću žbuku potrebno je temeljito ispitati, ukloniti sve slabodržeće dijelove (gdje zvoni) do podloge, izvesti krpanje vapneo-cementnom žbukom VC 50 u ravnini sa postojećom. Podlogu je potrebno dodatno prije lijepljenja ploča impregnirati PREMIUM GRUNDOM. Kod izvedbe sustava na već ožbukanim površinama svakako preporučamo dodatno mehaničko pričvršćivanje pri čemu je potrebno obratiti pozornost na duljinu pričvrsnica. Osim dubine sidrenjanja i debljine topl. izolacijskog materijala potrebno je uzeti u obzir i debljinu postojeće žbuke.

Jurica D / 20.8.2019. 19:10:25

Poštovani Sprema se radit fasadu, pa me zanima dali stiropori 15cm različitih proizvođač imaju istu toplinsku provodljivost?Npr Austrotherm 10cm da je bolji izolator od Magmax 15. Jer meni je izvođač ponudio Ekopor, toplinske provodljivosti 1 – 0,038 W/mK te 15 - 18 kg / m3, Naime nit ne znam kako se to mjeri i dali je to standard za 15cm debeli stiropor

ODGOVOR

Kod izvedbe povezanih sustava za vanjsku toplinsku izolaciju potrebno je koristiti certificirane fasadne toplinsko izolacijske ploče, koje se, ovisno o vrsti i proizvođaču, mogu razlikovati po svojstvima toplinske provodljivosti. Što je niža deklarirana vrijednost toplinske provodljivosti to je ploča bolji toplinski izolator kod iste debljine toplinske izolacije.

Zlatko S / 5.8.2019. 23:20:52

Imam pitanje. ZNACI kuca je stara 100 god u Njemackoj. Zigleni zidovi i obloga od azbesta,to sad zelim zbrinuti. Htio sam uraditi stiropor fasadu,al fora je u tome da u zidovima postoje nosive hrastove grede. Stoga me zanima koja je najbolja toplinska izolacija,stim da govore da stiropor sihtuje 100% i da postojinopasnost od paronepropusnosti,th moze doci do truljenja drveta u zidovima., hbala unaprijed.

ODGOVOR

U koliko ste se odlučili na izvedbu ETICS-a na svom objektu, preporučujemo sustav s izolacijskim pločama od kamene vune i završnom obradom u SILIKATNOJ ili SILIKONSKOJ žbuci.

Pele P / 29.7.2019. 22:47:20

Postovani! Koliko je vremena potrebno kod novogradnje da se kuca presusi odnosno nakon koliko vremena od same izgradnje bi bilo u redu raditi termo fasadu? Recimo stiropor 10cm! Kuca je recimo gotova u 7 mj kad bi bio najbolji termin za fasadu!?

ODGOVOR

U vašem upitu nema dostatnih informacija za odgovor. Molim dostavite nam broj na koji Vas možemo kontaktirati ili nazovite na naše brojeve : +385 1 3322709; 3322808.

Rudolf Š / 29.7.2019. 18:46:11

Imam staru kuću u Primorju na koju sam pred 19 god postavio sep fasadu. Prošli mjesec ove god. sam mijenjao vanjsku stolariju i došlo je do mjestomićnog oštećenja fasade(sepa).Molim uputu kako riješiti problem i da li mogu kupiti 10 kg inače moram baciti a to je problem. Hvala! Srdačan pozdrav!

ODGOVOR

Ovisno o veličini oštećenja, ista možete pokrpati vapneno-cementnom žbukom ili ako su veća, TOPLINSKOM ŽBUKOM . Žbuke se prodaju na vreće i na žalost nije moguća kupnja manje količine od vreće. PS. Odgovor vam nismo mogli dostaviti emailom jer vam je ostavljena email adresa bila neispravna.