Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

T / 15.10.2016. 22:02:13

Poštovani! Htio bih na novu kuću u kojoj sam 13 godina staviti fasadu bez stiropora ,dakle samo grafiato sa zrnatom strukturom u boji i impregnaciju. Kuća je požbukana sa finom meltom kao sadašnjim završnim slojem . Što mi predlažete dali akril ili silikat iili nešto drugo te koliko mi je materijala potrbno za cca 375 m2 površine.? Zahvaljujem se na odgovoru.Tihomir

ODGOVOR

Ako je ugrađena fina žbuka dobra i nigdje se ne odvaja potrebno je površinu oprati vodom pod pritiskom i ostavit da se osuši, impregnirati podlogu odgovarajućom impregnacijom i nanijeti dekorativnu žbuku strukture R u granulaciji 2 ili 3 mm. Ugradite akrilatnu završnu žbuku TERAKRIL R. Potrebno vam je 1125 kg žbuke i impregnacije 75l.

m š / 13.10.2016. 23:34:16

Poštovani Molim savjet. Planiramo obnoviti fasadu kuće koja je stara tridesetak godinai i završni premaz je fasadex . Sada bi stavili preko stare žbuke novu (silikatnu,akrilnu...) ali bez termo izolacije, ljepilo mrežica ,žbuka. dali je to izvedivo pošto je završni premaz fasadex hvala

ODGOVOR

Boju na fasadi zgradi potrebno je što više otvoriti tj. žičanim četkama ostrugati. Površinu dobro oprašiti i oprati vodom pod pritiskom i osušiti. Suhu podlogu impregnirati kontakt grundom dan ranije i pregletati TERATERMO GLETOM u dva sloja uz rabiciranje staklenom mrežicom u sloju gleta. Završno obraditi akrilatnom završnom žbukom TERAKRIL Z uz prethodnu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM.

m m / 13.10.2016. 12:15:44

Prije 12 godina uradio sam na kući stiropor fasadu sa Vašom silikatnom žbukom. Kuća je u Mostaru. Primijetio sam pogotovo sa sjeverne strane sitne pukotine. Mislim da bih je trbao ponovo obojiti. Što mi preporučujete . Kojom vrstom boje se može bojiti Lijepi pozdrav

ODGOVOR

Ako su pukotine na fasadnoj površini lasaste fasadna boja će ih prekriti, a ako su pukotine do 0,3 mm potrebno će biti bojati mikro armiranom fasadnom bojom. Površinu prije bojanja potrebno je dobro očistiti i oprati vodom pod pritiskom. Ako je površina zaražena mikroorganizmima prije bojanja potrebno je površinu tretirati biocidno fungicidnim sredstvom za sprječavanje razvoja mikroorganizama TERACID. Površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji prema izboru iz naše ton karte. Potrošnja boje za dva premaza je 0,35 l/m2. Impregnacija nije potrebna.

R D / 8.10.2016. 19:54:44

Poštovani imam obiteljsku kuću prvi red do mora ,udaljenost mora je 6metara na kuci postoji fasada tarabona želim cijelu kuću staviti u stiropol 8cm koji materijal od vas preporucavate zbog blizine mora na udaru sam juga i bure ima dosta morske prašine od valova .Sta je bolje staviti za završni sloj silikat akril ili silikonski žbuku ,puno hvala

ODGOVOR

Ugradite silikonski ili akrilatnu završno dekorativnu žbuku. Toplinski sustav lIjepite i gletajte proizvodom SAMOTERM F. Prije ugradnje sustava potrebno je površinu dobro oprati slatkom vodom i osušiti.

ž K / 3.10.2016. 10:22:57

Poštovani! Unutar koliko vremena moram upotrebiti (potrošiti) silikatnu završnu toplinsku žbuku. Ako može dulje stajati molim uvjete skladištenja

ODGOVOR

Ne postoji silikatna toplinska žbuka već samo završno dekorativna žbuka: SILIKATNA, AKRILATNA, MINERALNA, SILIKONSKA i sl. Rok trajanja ovisi o proizvođaču završno dekorativne žbuke. Naše SILIKATNE ŽBUKE umaju rok trajanja 24 mjeseca od datuma proizvodnje. SKLADIŠTENJE: U suhoj prostoriji, zaštićeno od sunca i smrzavanja.

I H / 29.9.2016. 16:00:48

Molim pomoć u vezi fasade stare 25 godina, kuće na brdu cca 1,5 km od mora. Na blok opeku 30 cm postavljena je žbuka iz 2 sloja koji se sastoje od grube cemento-vapnene žbuke cca 2.5 cm sa mašinskim pjeskom i fine cementno-vapnene žbuke sa riječnim pijeskom debljine nekoliko milimetara. Žbuka je mjestimično popucala u obliku paukove mreže, a mjestimično na uglovima i horizontalno oko 1mm vjerojatno zbog razloga što kuća nema vertikalnih serklaža. Žbuka je tvrđa zbog većeg udjela cementa, u planu je bilo staviti završni sloj od bavelita, ali to nije nikad izvedeno. Molim sasvjet za sanaciju fasade i pukotina pogotovo, ovih horizontalnih, neki majstori su mi predložili u glet staviti mrežicu za bazene, koja je otpornija. Da li postoji nekakva boja koja je trajna cca 5 godina koja može ići na glet, u slučaju da odustanem privremeno od završnog sloja. ? Hvala

ODGOVOR

Prije same sanacije potrebno je provjeriti da li su pukotine samo površinski ispucale ili se prostiru kroz cijeli presjek žbuke. Ako su pukotine samo površinske potrebno je površinu oprati vodom i pustiti da se osuši podlogu impregnirati i pregletati univerzalnom mineralnom masom TOP WHITE koja se može rabicirati u sloju TOP WHITE-a staklenom mrežicom. Kada se gletana površine osuši možete ju obojati fasadnom bojom ili obraditi završno dekorativnom žbukom (silikat,akrilat,silikon,minerana žbuka).

K D / 24.9.2016. 19:10:38

Prije 5-6 godina napravljena je stiripor fasada i pogletana preko mrezice. Nije navucen silikat. Sada se ta glet masa na nekim mjestima raspucala. Sta je najbolje napraviti prije nanosenja silikata? Treba li to strugati i koju impregnaciju upotrijebiti?

ODGOVOR

prema raspoloživim informacijama nije moguće dati konačni prijedlog sanacije. U svakom slučaju, potrebno je minimalno površinu “prestrugati”, temljito otprašiti I oprati vodom. Nakon sušenja preporučamo impregnaciju podloge KONTAKT GRUNDOM te izvedbu novog armirajućeg sloja SAMOTREM F + staklena mrežica PRIMAFAS 160). Nakon minimalno 7 dana nanošenje završno dekorativne žbuke (TERAKRIL Z) uz prethodnu impregnaciju podloge odgovarajućim grundom. Ostale eventualno potrebne predradnje ovise o kavliteti izvedbe postojećeg toplinskog sustava, te preporučamo izuzimanje uzorka “otvarenjem” .

E / 15.9.2016. 13:51:46

Poštovani, želio bih obnoviti dotrajalu fasadu na kući. Riječ je o montažnoj kući Marles tip p-414, vanjska ploha je od azbestnih ploča preko koje je postavljena bavalit žbuka prije 25 godina i sad se ljušti. Zanima me može li s epreko toga staviti stiropor pa neka Samoborkinma žbuka ili je dovoljno i neko ljepilo i vaša žbuka (koja). Riječ je o 250 četvornih metara pa me zanima cijena po četvornom metru. S poštovanjem

ODGOVOR

Sve slabo držeće dijelove treba skinuti, površinu dobro odprašiti i oprati. Suhu površinu impregnirajte KONTAKT GRUND-om dan ranije i nakon toga možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropora i završna žbuka po izboru. Cijena toplinskog sustava ovisi o debljini toplinsko izolacijske ploče i odabiru završne žbuke - od cca 100-200 kn/m2.

P G / 15.9.2016. 8:16:52

Poštovani, zanima me postavljane termo izolacije na drvenu kuću. Skinuli smo blato i trstiku pa su ostele oblice. Koji od vaših sustava (stiropor) imate u ponudi i kolika bi bila cijena po m2. Takođere zanima imate li neki dodatn premaz za hidroizolaciju ravnog krova (ljepenka,stiropor i glazura postavljeni) Unaprijed hvala na vasem odgovoru.

ODGOVOR

Toplinski sustav s pločama stiropora - imamo tzv. bijeli stiropor i grafitni. Cijena ovisi o debljini toplinske izolacije i završnoj obradi cca od 100-200 kn/m2. Hidroizolacijski premaz koji možete upotrijebiti je polimer cementni premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK.

I B / 8.9.2016. 10:28:43

Poštovani, imam u planu obnoviti termo fasadu rađenu 1988. god. Sa sjeverne strane postavljen je stiropor 5cm, a sa ostale tri perlit iste debljine. Zanima ne da li je moguće sada na cijelu površinu fasade postaviti još 10 cm stiropora, bez da se skida išta od postojeće izolacije? Hvala

ODGOVOR

Tamo gdje vam je ugrađen stiropor d=5 cm možete ugraditi samo istu debljinu ploče s time da nove ploče lijepite puno plošno na prvi izolacijski sloj uz izmjenično preklapanje a tamo gdje je toplinska žbuka možete ugraditi toplinsku ploče d=10 cm. Novi sustav je potrebno pričvrstiti kroz cijeli presjek toplinske ploče, toplinske žbuke i 5 cm u nosivi zid.