Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B P / 10.3.2016. 9:58:48

Poštovani! Kuća u Zagrebu, fasada izvedena 1938. U troškovniku piše : Žbukanje pročelja sa podlogom od produlj. cem. žbuke, sa dolomit. pijeskom, fino strugano. Od 1938. nije dirana. Relativno u vrlo dobrom stanju, osim što je mjestimice uz rogove otpalo malo žbuke jer je davno na tim mjestima, radi podlijevanja, curila voda. Uredio bih fasadu, radi izgleda, s tim da ostane hrapava, boje pijeska. Molim info o potrebnim radovima i materijalima. Hvala. LP

ODGOVOR

Ako je postojeća fasadna površina u dobrom stanju i nigdje se ne odvaja, te nije porozna potrebno ju je samo osvježiti fasadnom bojom MINERALKOLOR u boji po izboru iz naše ton karte. Oštećene dijelove potrebno je pokrpati upotrebom istog materijala TERABONA - gotov proizvod šerane teksture. Fasadnu površinu oprati vodom pod pritiskom i očetkati mekim četkama da se skine prljavština. Nakon sušenja površinu premazati fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja. Impregnacija nije potrebna.

A / 8.3.2016. 11:23:40

Molim Vas da mi odgovorite slijedeće : - 2002. godine izradio sam fasadu sa Vašom toplinskom žbukom i naravno da je sve odlično. Sokl su mi ožbukali Vašom cementnom žbukom za sokl vrlo fine strukture (znam da je bila izrazito otporna na vlagu) i događa mi se da neke pločice (gras) mi uporno se odljepljuju od trenutka postave do danas .Da li postoji Vaš temeljni grund ili neki Vaš drugi proizvod koji bi podlogu učvrstio odnosno učinio je izrazito upojnom da se ljepilo ne odvaja od žbuke ? Hvala na razumijevanju uz srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Ako je podloga neupojna potrebno ju je impregnirati premazom KONTAKT GRUND. Premaz se nanosi dan ranije i drugi dan se mogu izvoditi sljedeći radovi postave keramike.

D K / 8.3.2016. 11:10:54

Postovani,zid na fasadi od sepa u boji nakon svake kise ostaje mokar i pocrnio je,sjeverna strana.Ja bi ga obojio fasadnom bojom 2×,cime bi premazao prethodno?hvala!

ODGOVOR

Prije bojanja fasadnu površinu dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati četkama da se skine što više prljavšine i mikroorganizama, koliko je to moguće. Suhu površinu tretirati biocidno fungicidnim sredstvom TERACID za sprječavanje razvoja mikoorganizama. Nakon tretiranja suhu podlogu premazati fasadno bojom TERATON V ili SILKONKOLOR u boji prema izboru iz naše ton karte.

z b / 6.3.2016. 19:35:10

Postavio bi fasadu od sriropora na zid koji se sastoji od betona obzidanog šupljom fasadnom opekom. Imali tu kakvih problema, posebno mislim na difutiju pare?

ODGOVOR

Za traženo je potrebno izraditi proračun građevne fizike i utvrditi koji su sve slojevi na objektu i da li se u nekim slojevima stvara kondenzat. Za izvedbu sustava potrebno je dodatno prvo učvrstiti opeku i tek onda izvoditi sustav.

I K / 6.3.2016. 12:38:07

Postovani, zelja/namjera je u Slavoniji na kucu koja je izolrana kamenom vunom (5cm) i oblozena fasadnom ciglom staviti demit (5/10cm). Je li to moguce i ako je na koje detalje treba obratiti pozornost kako bi investicija ispunila svoju svrhu? Hvala i LP!

ODGOVOR

Prije ugradnje toplinskog sustava potrebno je konzultirati arhitektu da se napravi proračun građevne fizike da se utvrdi da li će se možda u kojem sloju pojavljivati kondenzat ili ne. Prije ugradnje toplinskog sustava potrebno je dodatno pričvrstiti tj. ankerirati postojeću fasadnu opeku, izvesti izravnavajući sloj pa tek onda ugraditi novi toplinski sustav.

d h / 26.2.2016. 8:38:08

Dobar dan! Zanima me dali kamenu vunu mogu lijepiti i po kiši budući da neprestaje padati već mjesec dana

ODGOVOR

Kamena vune NE SMIJE SE LIJEPITI NITI GLETATI PO KIŠI. Vrijeme za lijepljenje i gletnje mora biti suho bez bilo kakvih oborina.

M / 17.2.2016. 9:30:37

Pozdrav, Osvježio bih fasadu svoje kuće, naime 1989. je postavljena. To je termo fasada od perlita. Nemam nikakvih problema s njom jedino mi smeta što je zbog vremenskih uvjeta fasada malo pomalo postala sivkasta. Razmišljao sam da nanesem tanki završni sloj sepa u nekoj drugoj boji. Molim vas za veše mišljenje i savjet. Što mi preporučujete Hvala

ODGOVOR

Ako je fasadna površina zdrava i bez oštećenja osvježite ju samo upotrebom fasadne boje MINERALKOLOR u dva premaza. Impregnacija nije potrebna, površinu dobro oprati vodom pod pritiskom i očetkati prljavštinu mekim četkama. Ako je na fasadnoj površini prisutna zaraza mikroogranizmima prije bojanja , a nakon pranja površinu tretirati biocidno fungicidnim sredstvom TERACID.

i D / 12.2.2016. 14:14:35

Postovani! Planirali smo uraditi izolaciju na kuci i nanijeti ljepilo..stiropor oko 10 cm.Pa me interesuje ako sacekamo sa fasadom bar 2 godine hoce li biti problem zbog vlage? Da nece ljepilo i stiropor uvuci u sebe? pa da nam tako propane?? hvala

ODGOVOR

Ako planirate izvoditi sustav bez završne obrade potrebno je toplinsko izolacijske ploče pregletati u dva sloja obavezno (prvi sloj + armirane sktalenom mrežicom + drugi sloj) ukupne debljine 4-5 mm i tako pripremljen sustav može biti bez završne obrade neko vrijeme. Za lIjepljenje i armiranje toplinsko izolacijsklih sustava upotrijebite proizvod kao SAMOTERM/SAMOTERM F.

I D / 24.1.2016. 18:24:34

Postovani,
Namjeravam postaviti na etics 10 cm fasadu obiteljske kuce keramicke plocice za vanjske prostore,dim 30x60 ili 30x90cm.visina zida je oko 6.7m.
Koje materijale za postavu i fugiranje mi preporucujete?Objekt je u kontinentalnom dijelu HR.
Hvala

ODGOVOR

Ukoliko planirate završnu oblogu keramikom već tijekom izvedbe povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju potrebno je pridržavati se smjernica „Kamene i keramičke obloge na ETICS sustavima“ udruge hrvatskih proizvođača fasadnih sustava HUPFAS.
Samo postava keramičke obloge izvodi se fleksibilnim cementnim ljepilima minimalnog zahtjeva C2TES1- TERATEKT FLEKS. Za fugiranje preporučamo koristiti fleksibilnu masu za fugiranje TERAFIL FLEKS.

J / 21.1.2016. 8:41:40

Poštovani,
molim da mi date koristan savjet za poboljšanje postojeće toplinske fasade na obiteljskoj kući na lokaciji V Gorice.
Postojeću toplisku fasadu - osnovni zid je šupljikava cigla Ciglane Zagreb iz 1988g. debljine 30cm, s unutrašnje strane klasična cementno mortna žbuka, izolaciji smo izveli 1989g. s TPŽ (toplinskom podložnom žbukom) proizvod Samoborka u debljini od 5 cm ( tadašnja preporuka za klimatsko područje Zagreba je bila debljina 4 cm), a zavržni sloj je izveden sa sepom u bijeloj boji. u međuvremenu 2007g. je obnovljena boja na sepu s novim premazom u žutoj boji. Na kući su ugrađeni prozori i vrata s izo-stolarijom (dvostruko izo staklo) proizvod Lomnica i koja je u solidnom stanju. Strop ispod krova je izoliran s 3 cm TPŽ (toplinskom podložnom žbukom) i plus naknadno dodano 5 cm stiropora s podkrovne strane tj. vanjske strane podkrovne ploče s tavanske strane kuće.

U razmišljanju smo, da li je potrebno i kakao poboljšati toplinsku ovojnicu obiteljske kuće a da ista zadovoljava odgovarajući standard.

Molim savjet i preporuku što je potrebno i koje vaše materijale preporučate koristiti i to za .
pripremu zine plohe za montažu - nanošenje nove izolacije,
koji materijal i u kojoj debljini predlažeta da se koristi
materijal za završni sloj
potrebno je izolirati 155 m2 pa me interesira jedinična materija cijena ili ukupno
koliko stoji usluga za izvođenje radova
Obzirom da su dosadašnja iskustva na obiteljskoj kući bila pohvalan nadam se da će te mi dati odgovarajući savjet kako saznati potrebne informacije ili da me uputite gdje se interesirati za savjet.
Hvala na usluzi.
S poštovanjem Josip Čović

ODGOVOR

Potrebna debljina toplinske izolacije vanjskih zidova proizlazi iz proračuna fizike objekta i u pravilu ovisi o više čimbenika.
Naša preporuka može se temeljiti isključivo na zadovoljavanju regulativom propisanog prolaza topline kroz vanjski zid (U = 0,45 W/m2K), dok je cjelovita energetska obnova objekta daleko složenija i zahtijeva detaljniji i cjelovitiji pristup.
Obzirom na dostavljene podatke već sa dodatnom toplinskom izolacijom u debljini 6 cm (U = 0,33 W/m2K), zadovoljavate traženi koeficijent prolaza topline(U = 0,45 W/m2K), dok sa debljinom 12 cm zadovoljavate i koeficijent prolaza topline propisan od strane FZOEN ((U = 0,25W/m2K), što je preduvjet korištenja subvencija.
Za završnu obradu sustava preporučamo SILIKONSKU ŽBUKU Z.