Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

i n / 20.1.2016. 20:37:42

poštovani imam vašu gipsanu žbuku GV 10 koja je pakirana 24 ,07 2015 piše da je rok trajanja 6 mjeseci i sad mi je zadnji rok da to upotrjebim znam da prostor mora biti min 8 stupnjeva mislim da je kod mene i nekih 12 upoznat sam s tim da bi bilo poželjno da se koristi topla voda nekih 20 stupnjeva , sad me zanima dali na ciglu treba kakav špric majstori vele da ne dali ju mogu koristiti za vanjske zidove ( s unutarnje strane ) kuća ima novu fasadu

i što bi mi preporućili za strop puna deka , stiropol 2 cm i mrežica ili nešto drugo
unaprijed hvala

ODGOVOR

Radove žbukanja možete izvoditi na temperaturi zraka i podloge iznad 8 oC. Ukoliko fasaderski radovi nisu izvedeni ne preporučamo unutarnje žbukanje na nižim temperaturama.
Kod primjene gips-vapnenih žbuka priprema podloge, u vašem slučaju zida od opeke, izvodi se predšpricom od istog materijala.
Za obradu podgleda stropa preporučamo također gips-vapnenu žbuku GV 10 ili gletanje BETONFIKSOM, ukoliko je iznad ploče grijani prostor.
U protivnom poželjna je izvedba toplinske izolacije s ciljem sprječavanja toplinskih gubitaka.

D Ž / 10.1.2016. 15:27:37

Poštovani,

živim u zgradi staroj 7 god. Zgrada ima termo fasadu bez stiropora .Prilikom puno kiše a naročito na zimu u kutu spavače sobe pojavljuje mi se vlaga, pa nakon toga i gljivice. Zanima me da li bi se taj problem riješio da sa unutarnje strane na vanjske zidove nalijepim stiropor. Ili vi imate neko bolje riješenje..
Unaprijed hvala..

Lp!

Dunja Žagar

ODGOVOR

Pojava kondenzata na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova, kao i razvoj plijesni, uzrokovana je „hladnim mostovima“ uslijed nedostatne toplinske izolacije.
Preporučamo izvedbu fasadnog toplinskog sustava kao trajno rješenje.
Ukoliko niste u mogućnosti intervenirati na fasadi preporučamo izvedbu toplinske izolacije s unutarnje strane vanjskih zidova primjenom toplinskih žbuka ili toplinsko-izolacijskih ploča (EPS, MW ili slično).

P V / 7.1.2016. 9:51:06

Poštovani,

Koliko dugo može trajati fasada bez završnog sloja? Naime radi financijske situacije postavio bi stiropor te završno premazivanje ljepilom a završni sloj (boja) naknadno (godina, dvije). Da li to može kasnije utjecati na završavanje fasade?

Hvala.

ODGOVOR

Preporuka je de se što prije izvede završno dekorativna žbuka željene granulacije i teksture.
Vremenski rok izvedbe završnog sloja nema veze sa sustavom ako je izvedba armiranog sloja izvedena pravilno i u ukupnoj debljini 4-5 mm te ugradnjom ljepila visoko hidrofobiranog.
Pravilno izveden sustav može biti nezavršen i nekoliko godina. Izvedba završnog sloja ne utječe na fasadni sustav. Dekorativna žbuka je samo estetski završetak objekta.

M Š / 31.12.2015. 19:31:26

Poštovani,
Budući, živim na osmom tj. zadnjem katu zgrade pa me zanima sljedeće.
Dali mogu i smijem na sve plafone u stanu uključujući i kupaonu , koji su već fino pofarbni staviti kao toplinsku izolaciju stiropor 3 cm i na njega ukrasni od 0,5 cm?
Dakle, dosta sam o tomu čitala na forumumia ,te me zanima dali postoji velika opasnost od pljesni, gljivica, kondenzacije i ostalih loših nus pojava a, posebno u kupaoni?
U nadi da ćete naći malo vremena i dogovoriti na moju upit , unaprijed se zahvaljujem , te, Vam želim svako dobro u 2016-toj godini.

ODGOVOR

Na postojeće stropove može se ugraditi toplinska izolacija u određenoj debljini.
Prije postave toplinske izolacije potrebno je sve slojeve boje ostrugati mehanički, što više (više od 75% površine).
Pojava kondenzacije ovisi da li se prostor provjetrava ili ne i u kolikoj mjeri. Debljina toplinske izolacije koju planirate ugraditi ovisi o slojevima ab ploče postojećeg stropa i na koji način su izvedeni.

D S / 28.12.2015. 14:02:52

Poštovani,
zanima me mogućnost ugrađivanja prirodnog kamena na stiropor fasadu i na koji način bi trebali biti izvedeni radovi bez straha od otkidanja fasade pod težinom kamena. Kamen bi bio postavljen u širinu cca 2 m i cca 5.5 m u visinu. Hvala

ODGOVOR

Za izvedbu toplinskog sustava s oblogom prirodnog kamena sve detalje izvedbe možete pogledati na stranici http://www.hupfas.hr/kamen-i-keramika-na-etics-sustavima.html .
Ukupna težina armaturnog sloja, ljepila za keramiku, kamena i obloge ne smije prelaziti više od 35 kg/m2 .

S K / 22.12.2015. 16:52:28

Pozdrav, posjedujem kuću sa fasadom starom oko 40 godina, te je na sjevernoj strani problem sa vlagom, fasada je još uvijek u jako dobrom stanju tj. nije popucala i na pogled je ok....pa me zanima da li je moguće na nju direktno stavit toplinski izolator od 10cm ili se stara fasada mora skidati? ili je možda moguće nekako drugačije tretirati staru fasadu nekakvom termoizolacijskom bojom i sl. sredstvima?

ODGOVOR

Ako se postojeća fasada dobro drži za podlogu i nigdje se ne odvaja možete ugraditi toplinski sustav po izboru.
Ako je postojeći fasadni sustav loš tj. odvaja se od podloge potrebno je sve loše dijelove maknuti i popraviti ili kompletno skinuti postojeći sustav i na očišćenu podlogu ugraditi novi sustav.
Ako je postojeća fasadna površina dobra (tj. ne odvaja se, ako ima lasastih pukotina) možete je osvježiti bojanjem fasadnom bojom MINERALKOLOR po izboru iz naše ton karte.
Ako imate problema s pojavom mikroorganizama na fasadi potrebno je prije ugradnje sustava ili bojanja površinu tretirati premazivanjem biocidnim sredstvom TERACID.

d o / 10.12.2015. 22:42:54

Poštovani, trebamo vašu veliku pomoć u obliku savjeta. Naime, majstori su nam prije par dana stavljali 15cm stiropor, mrežicu i ljepilo i, na kraju završnu dekorativnu boju. Međutim, drugi dan je pala kiša i saprala boju i te sitne kamenčiće koji su u sklopu boje. E sad, izvođač radova je rekao da se to sve može popraviti i da to nije nikakav problem, rekao je da se to samo ponovo pređu zidovi završnom bojom i da će biti sve kako treba. Nas zanima da li je to dovoljno samo prijeći zidove završnom bojom ili bi (što smo čuli) trebalo ipak ponovo sve prijeći ljepilom, emulzijom pa tek onda završnom bojom? Ili možda nešto treće... Hvala unaprijed na odgovoru.

ODGOVOR

Ako vam je kiša isprala zrno sa završne žbuke, premazivanje fasadnom bojom ne mora biti dobro rješenje.
Potrebno je utvrditi u kojoj je mjeri ostalo zrna i u kakvom je stanju fasadna površina.
Ako je isprano više od 10% zrna potrebno je na postojeći sloj navući novi sloja iste završne žbuke.
Ako je ispranost manja i nije jako vidljiva fasadna boja može pokriti nedostatke.

P D / 3.12.2015. 19:00:48

Poštovani prije desetak godina stavio sam fasadu Vaš sep granulacije 5 mm. Rađena je kao hrastova kora. Uslijed kiša koje pada po zimi gotovo vertikalno zbog vjetra ( Senj ) isprala se boja na nekim mjestima vide se zrnca ali druge boje ( mat ). Molim Vas da mi preporučite na koji način da obnovim fasadu. Sada bi htio da fasada bude glatka ili skoro glatka bez velikih i dubokih utora.
S poštovanjem

ODGOVOR

Ako se fasadna žbuka dobro drži s podlogom i nigdje se ne odvaja potrebno je površinu samo premazati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza. Impregnacije nije potrebna.
Po potrebi ako je na mineralnoj žbuci prisutna zaraza mikroorganizmima prije bojanja fasadne boje tretirati površinu fungicidnim premazom TERACID.
Prije bojanja fasadnu površinu potrebno je oprati vodom pod pritiskom.

M O / 1.12.2015. 12:01:25

Poštovani,
zanima me da li završni sloj fasade(boja ) mora biti nanesena u jednom danu na cijelu kuću . I prije nanošenja zavšnog sloja fasade koliko je potrebno da se ostavi sušiti. Fasada je toplinska kamena vuna sa dva sloja ljepila.
Hvala
Mila

ODGOVOR

Sve ovisi o kakvom objektu se rad, o veličini ploha koje se završno obrađuju te o izvođaču radova.
Prilikom izvedbe ploha fasade bitno je da odabrana ploha bude izvedena odjednom tj.u istom danu, ostale plohe mogu biti izvedene i kasnije.
Armirajući sloj prije izvedbe završen žbuke mora odstajati tj. posušiti se minimalno 7-10 dana.

S / 30.11.2015. 9:08:02

Poštovani,imam silikatnu fasadu koja ima dosta neravnina(vide se tiple koje valjda nisu dovoljno ušle u stiropor).
Smijem li već postojeću fasadu ponovno predletet da izravnam neravnine?
LP,Saša

ODGOVOR

Ako su, prema opisanom, vidljive pričvrsnice pretpostavka da je došlo do neadekvatne izvedbe toplinskog sustava.
Ako su neravnine do cca 1 cm sanaciju toplinskog sustava možete izvesti upotrebom univerzalne mineralne mase TOP WHITE koja se nanosi od 1 do 10 mm i u koju se može utisnuti staklena mrežica u sloju mase.
Na TOP WHITE možete nanijeti fasadnu boju i dekorativnu tankoslojnu žbuku granulacije do 3 mm.