Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

m b / 14.10.2015. 20:15:06

kojom bojom se može obojati pregletana stiropor fasada,nebi stavljao nikakav zavrsni sloj fasade(sep ,silikatnu ili dr.)nego samo prebojati ,i koji grund premaz upotrebiti? hvala na savijetu.

ODGOVOR

Toplinski sustav nije primjeren za bojanje, već je potrebno ugraditi završno dekorativnu žbuku minimalne granulacije 1,5 mm.
Ako želite obojati objekt , postojeću površinu potrebno je dodatno pregletati univerzalnom mineralnom masom TOP WHITE , u debljini od cca 3 mm i kada se osuši obojati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza , impregnacija nije potrebna.

n t / 12.10.2015. 17:55:41

Fasadu koja je radjena 1987 (hirofa) bih osvježila bojom.Fasada je u dobrom stanju.Ne mislim stavljati termo izolaciju pa Vas pitam da li je potrebna impregnacija zidova i uostalom sta mi Vi preporucujete(Molim neku najjeftiniju varijantu)












ODGOVOR

Ako je fasadna površina dobra te se ne trusi potrebno ju je oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana prije bojanja.
Površinu obojite fasadnom bojom MINERALKOLOR u dva sloja, impregnacija nije potrebna.
Fasadna boja bez obzira na odabir boje ne spada u jeftine proizvode.

a r / 12.10.2015. 14:25:08

Pozdrav,
zanima me šta će se dogoditi ako se na kamenu vunu postavi akrilna fasada? Hoće li doći do nakupljana vlage i prijevremenog pucanja fasade.
Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Akrilatna žbuka se bez problema može ugraditi na kamenu vunu.
Potrebno je kamenu vunu pregletati kvalitetnim proizvodom i napraviti armaturni sloj, dovoljno čvrst i u potrebnoj debljini.
Do pojave kondenzacije može doći jedino ako se radi o sanaciji objekta koji je zasićen kapilarnom vlagom.
Pucanje fasade dolazi zbog neadekvatno izvedenih detalja konstrukcije, rada same konstrukcije uzrokovane statikom i sl., a ne ugradnjom žbuke.

A M / 5.10.2015. 22:22:43

Poštovani,
molim Vas za savjet.

Obojao bih sjevernu stranu kuće fasadnom bojom.Glavni cilj mi je da odbijem vlagu od kuće.
U lokalnoj trgovini prodavač mi je rekao da se silikonske boje nisu pokazale dobre na području Imotskog (da su inžinjeri utvrdili da je mikro klima uzrok)i preporuča mi akrilnu boju.
Koju vrstu boje mi Vi preporučujete?

Ante Mrkonjić ,Imotski

Pozdrav!

ODGOVOR

Ne slažemo se s izjavom, jer silikonska boja ima visoku vodoodbojnost i paropropusnost.
Silikonske boje se na vašem području ili bilo kojem području RH mogu upotrijebiti bez ikakvih problema.
Akrilatna boja se također može upotrijebiti, te je razlika što akrilatna boja ima visoku vodoodbojnost ali smanjenu paropropusnost.

P / 24.9.2015. 11:50:54

Poštovani,

Trebam raditi fasadu kao sustav TERMOVOL na objektu uz samo more. Zidovi su betonski i bili su izloženi posolici cca jednu godinu. Trebalo bi sanirati zidove prije postavljanja TERMOVOL sustava. Kakav je postupak za upotrebu ANTISOL sredstva te postupak nakon nanošenja istog. Napominjem da se radi o 600 m2 fasade.

ODGOVOR

Zidove treba oprati vodom pod pritiskom i očetkati žičanim četkama. Suhu površinu premazati ANTISOL-om.
ANTISOL prije upotrebe treba dobro promiješati u originalnoj ambalaži. Proizvod je gotov za primjenu.
PRIMJENA: Nanositi četkom ili valjkom u dva nanosa do zasićenja. Nakon sušenja ANTISOL-a slijedi ljepljenje sustava po uputama .

Ž M / 23.9.2015. 11:57:10

pozzz!!! molim vas da mi date savjet u vezi bojanja vanjskog djela kuče.Kuča je obrađena grubom pa završnom finom žbukom a pošto mi je stavljanje prave fasade s izolacijom mnogo puno,pa me interesira koju boju mi preporučate za bojanje te fine žbuke ,da je kolko tolko trajnije usto i što je visoko podkrovlje naknadno rađeno pa je razlika u nijansi.Koju vrste boje da prekrižim odmah u startu,a s kojim bojama mogu očekivat dobar rezultat,hvala!!!

ODGOVOR

Površinu obojite akrilatnom fasadnom bojom TERATON V u boji po izboru iz naše ton karte.

M / 17.9.2015. 21:22:59

Poštovani,
namjeravam uskoro započeti izradu fasade,ali nažalost ne raspolažem s puno novaca.Stavila bih stiropor debljine 10cm,ali bih kao završni sloj postavila sep ako je on ikako jeftiniji? možete li mi reći što bi bilo najisplativije kao završni sloj za fasadu,a da je istovremeno dobar? Ne bih trošila novac trenutno na neku određenu boju fasade,već bih možda za nekoliko godina naknadno obojala, tako da mi ne smeta da fasada bude boje same neobojane žbuke,dakle siva.Hvala unaprijed

ODGOVOR

Ako planirate s vremenom obojati fasadnu površinu ugradite mineralnu žbuku SEP Z 2 bijeli ili obojeni, te ju s vremenom možete obojati bilo kojim tipom fasadne boje i bilo kojim tonom boje po izboru.
Cijena mineralne žbuke je 3,62 kn/kg , u vrećama 25 kg. Potrošnja 4 kg/m2.

m / 9.9.2015. 16:42:19

molim Vas da mi razjasnite razliku između akrilne,silikatne i silikonske završne žbuke (obloga fasade stiroporom) i što mi preporučate? Područje Dubrovnika je u pitanju.

ODGOVOR

Za vaše područje preporučamo vam odabir silikonske ili akrilatne dekorativne žbuke - žbuke visoke vodoodbojnosti, otporne na sol, buru, visoku vlagu.

M D / 17.8.2015. 14:10:46

Zanimalo bi me koji je pravilan redosljed radova. Radila bi stiropor fasadu na kuci . Pa bi me zanimalo kako odraditi to na balkonima od kuce. Da li prvo na balkonima treban staviti izolaciju pa estrih i onda na to sve zavrsava fasada ili prvo kreniti s fasadom pa onda premazati s izolacijom i to sve spoijiti s estrihom.

ODGOVOR

Prije izrade fasade potrebno je sve predradnje uređenja napraviti i završiti, te nakon toga se može početi raditi fasada.
Balkone je potrebno kompletno završiti sa glazurom i hidroizolacijom.

I / 17.8.2015. 0:32:46

Poštovani !!
Na kuću planiram stiropor fasadu ( 8cm ) , a s unutarnju stranu ( na vanjske zidove) gips s izolacijom 5cm vune .Da li je to ok ili je bolje bez izolacije s unutarnje strane ( samo naljepiti gips ) .

ODGOVOR

Dodatnu toplinsku izolaciju vanjskih zidova preporučamo izvesti isključivo s vanjske strane primjenom povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju tipa TERMOZOL sa pločama ekspandiranog polistirena. Također preporučamo povećanje planirane debljine same izolacije (14 cm - optimalna debljina na zidu od blok opeke 30 cm).