Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

A / 15.6.2015. 0:22:40

Postovani!
Zanima me da li se može stiropor fasada ugraditi na već postojeći pvc panel i ako je to moguće kako riješiti problem vode ( da ne ude između pvc panela i stiropora ) .

ODGOVOR

Prema važećim smjernicama SMJERNICE ZA IZVEDBU ETICS USTAVA ne obuhvaćaju ugradnju ETICS-a na podloge koje nisu navedene kao što su:
- NE OŽBUKANE NOVE PODLOGE
- STAROGRANJA I/ILI POSTOJEĆE OŽBUKANE PODLOGE
- DRVENE PODLOGE I LAGANE GRAĐEVINSKE PLOČE.

Na vaš upit nismo u mogućnosti odgovoriti.

E G / 7.6.2015. 13:24:45

Postovani!
Na kuci sam imao hirofu uradjenu,sistem nabacivanja fasade sa jezom.Godinama se je ispirala i odlucio sam uraditi stiropol. Uradjeno je i lijeplijeno je sa lepilom za stiropol. Nakon 2godine doslo je do otpadanja stiropola,tj odlijepio se na sjevernoj strani od vrha prema dnu. Sta uraditi sada,cime premazati hirofu da se ponovno moze zalijepiti stiropol.I gdje je greska majstora... Pozdrav!!!

ODGOVOR

Hirofu je potrebno ostrugati tj.skinuti vrhove i izravnati postojeću plohu. Površinu dobro otprašiti od prašine i ploče lijepiti ljepilom/glet masom kao SAMOTERM/SAMOTERM F.
Nakon očvršćavanja ljepila od minimalno 24h, na cijeloj površini dodatno izvesti mehaničko pričvršćivanje pričvrsnicama kroz cijelu površinu toplinske ploče, postojeće žbuke i 5 cm u nosivi zid.
Broj pričvrsnica mora bit 6-8 kom/m2.
Nadalje sustav izvesti prema uputama – dvostruko gletanjem s armiranjem u sloju staklenom mrežicom, impregnacija i završno dekorativna žbuka.

I / 6.6.2015. 17:30:38

Poštovanje!
Imam namjeru termoizolirati kuću materijalima što veće paropropusnosti.Kuća je građena početkom 60-ih i ožbukana tkz terabonom na ježa,koja je još uvijek u zadovoljvajućem stanju..Moje pitanje kakva je paropropusnost takve žbuke,odnosno dali ću moći na nju lijepiti termo izolacijske materijale što veće paropropusnosti ili ću morati skidati staru žbuku ili možda stugati samo završni sloj žbuke i tako dobiti zadovoljavajuću paropropusnost?
S velikim poštovanje na date odgovore na mnoga naša pitanja unaprijed se zahvaljujem na odgovoru !

ODGOVOR

Prilikom izvođenja novog toplinskog sustava na postojeći sustav nema nikakvih problema što se tiče paropropusnosti osim ako se radi o objektu zasićenom većom količinom kapilarne vlage, pa se tada prilikom odabira sustava treba obratit pozornost na paropropusnost.

Prilikom odabira sustava moguće je konzultirati i ovlaštenog certifikatora koji vam može preporučiti debljinu i tip toplinsko izolacijske ploče.
Preporuka je odabir sustava sa kamenom vunom zbog bolje paropropusnosti, ali nije isključeno i da se ugrade i ploče stiropora.
Postojeće slojeve stare žbuke nije potrebno skidati ako je fasadna površina zdrava i nigdje se ne odvaja, jer ona ne utječe na paropropusnost.
Prilikom izvedbe novog sustava potrebno je dodatno obavezno sustav mehanički pričvrstiti pričvrsnicama kroz cijeli presjek toplinske ploče, postojeće fasade i 5 cm u nosivi zid. Potreban broj pričvrsnica je 6-8 kom/m2.

J B / 6.6.2015. 13:25:54

Pozdrav !
Slijedeći tjedan radimo stiropor fasadu.
Zanima me može li se radit, s obzirom na temperature (oko 25 stupnjeva) ?
Hvala !

ODGOVOR

U našim tehničkim uputama možete pročitati o uvjetima primjene :
UVJETI PRIMJENE SUSTAVA TERMOZOL Temperatura podloge i zraka od + 5°C do +30°C.
Loši vremenski uvjeti nepovoljno utječu na kvalitetu radova. Ne smije se nanositi na osunčanoj plohi i za vjetrovita vremena, a na skelu obavezno postaviti zaslon protiv sunca ili kiše.
Prilikom izvođenja radova pridržavati se važećih građevinskih normi za fasaderske radove.

t b / 23.5.2015. 10:12:18

U kući imam nekoliko zidova koji su obojani fasadnom bojom jer je odgovarala takva nijansa. sada bi promijenio boju te nemam namjeru više stavljati fasadnu boju pa me zanima kako je moguće skinuti staru fasadnu boju sa zida? hvala

ODGOVOR

Skidanje slojeva boje može se izvesti mehanički brušenjem ili struganjem.

Š D / 8.5.2015. 18:47:18

Poštovani,
upravo nanosim silikonsku žbuku Z ,fasadu, vaš proizvod,majstori su nanijeli dvije strane kuće pa mi se čini da je previše rupičasta tj.ima puno sitnih rupica.Molim vas da mi kažete zbog čega do toga dolazi i dali znate kako to popraviti.

ODGOVOR

Da bismo vam odgovorili na upit molimo da nam proslijedite nekoliko slika predmetnog objekta.
Pojava rupica na žbuci može upućivati na nezadovoljavajuću izvedbu teksture.
Ako su rupice male fasadna boja će ih bez problema prekriti tj. boja će zapuniti teksturu.

G Š / 3.5.2015. 17:50:09

Poštovani, molim vas za savjet. Prije otprilike 12 godina na kućI mi je postavljen sep u bijeloj boji, Na istočnoj strani kuće fasada je potamnila, dok je na ostalim stranama besprijekorno bijela. Sada bi želio prebojiti taj,, a možda i ostale zidove. Što mi je potrebno uraditi, da li zid premazati nekakvom podlogom pa na to nanijeti fasadnu boju, ili može bez podloge? Da li farbanje mogu obaviti običnim valjkom?
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Pretpostavljamo da se radi o zarazi mikroorganizmima te je potrebno površinu oprati vodom pod pritiskom i sušiti 2-3 dana.
Osušenu površinu tretirati biocidnim sredstvom TERACID u dva premaza da se spriječi daljnji razvoj mikroorganizama.
Nakon sušenja od 1-2 dana površinu obojati fasadnom bojom TERATON V u dva sloja. Boja se nanosi valjkom. Impregnacija nije potrebna.

M S / 1.5.2015. 22:12:14

Poštovani, kojim sredstvima se mogu ukloniti mrlje na vanjskom dimnjaku na zidu sa fasadom . Ne znam kako su nastale , žućkaste su i zgledaju kao da izbijaju iz unutrašnjosti zida.
Unaprijed hvala.

ODGOVOR

Bez otvaranja podloge tj. skidanja žbuke do dimnjaka nismo vam u mogućnosti konkretno odgovoriti.
Prema opisanom pretpostavljamo da je došlo do probijanja čađe između elementa od kojih je izveden dimnjak ili do prodora vlage ili do kondenzacije na spoju dva elementa dimnjaka .
Potrebno je maknuti žbuku do elemenata, očistiti, premazati hidro protektom u dva sloja četkom i ponovno ožbukati.

I P / 30.4.2015. 16:39:58

Dobar dan poštovani!
Htio bi ličiti pročelje t.j. fasadu.
Ista se nalazi na otoku Pagu pa se podrazumijeva da je veliki problem sa posolicom.
Ista je klasično građena t.j. betonski špric; gruba betonska žbuka te fini pijesak (Dravski).
Interesira me postupak ličenja te vrsta materijala.
Ugodan ostatak dana.
Ivan.

ODGOVOR

Fasadnu površinu potrebno je oprati slatkom vodom pod pritiskom, sušiti minimalno 2-3 dana i obojati fasadnom bojom TERATON V u dva premaza u boji po izboru iz naše ton karte.
Površina prije bojanja može se impregnirati neposredno prije bojanja UNIVERZALKONCENTRAT GRUNDOM razrijeđenim s vodom u omjeru 1:1.
Impregnacija nije nužna ako se radi o površini koja je stara cca do 10 godina.
Boja se nanosi valjkom.

v / 22.4.2015. 10:04:52

Postovani,lijepo vas molim savjet. Ne zelim stiropor vec neku termozbuku koja se nanosi masinski ili rucno,a koja je dobar toplinski izolator,koju uzeti i gdje je naci u BiH?

ODGOVOR

Za izvedbu odaberite TERATERMO 100 STANDARD ili TERATERMO 100 EKSTRA žbuku koja se nanosi strojno ili ručno.

Za isporuku toplinske žbuke na području BIH trebate se obratiti firmi S-PRODUKT Vitez te će vam oni moći odgovoriti reći gdje predmetnu žbuku možete kupiti.
Telefon: (+387) 030 71 71 71
Fax: (+387) 030 71 71 70
e-mail: info@samoborka.ba
adresa: PC 96-II, 72250 Vitez, BIH
http://www.samoborka.ba/ .