Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K K / 17.10.2022. 10:56:01

Pozdrav, Energetskim pregledom kuće određena mi je debljina bijelog stiropora debljine 16 cm kako bih postigao energetsku učinkovitost i prešo iz razreda D u razred „C“ te tako zadovoljio uvijete FZOEU za subvencioniranjem. Poštujući takve uvijete ulazim na susjedovu terasu (radi se o dvojnom objektu gdje vanjski zid moje kuće graniči sa susjednom terasom) te susjed negoduje zbog toga. Pokušavajući naći kompromisno rješenje i zadovoljiti zahtjeve susjeda da ne ulazim „previše na njegovu terasu) i istovremeno zadovoljiti zahtjeve FZOEU za energetskom učinkovitošću razmišljam o postavljanju grafitnog stiropora na toj strani kuće. Slijedom navedenog interesira me koja debljina grafitnog stiropora bi bila ekvivalentna bijelom stiroporu debljine 16 cm (kako bih sa tanjim grafitnim stiroporom postigao istu energetsku učinkovitost kao sa debljim bijelim stiroporom)? Hvala na odgovoru!

ODGOVOR

S obzirom da morate zadovoljiti uvijete FTOEU zbog subvencioniranja najbolje je da zatražite novi proračun fizike zgrade, ali s grafitnim stiroporom.

G L / 4.10.2022. 7:52:18

Poštovani namjeravam sa unutarnje strane kućezid obložiti sa 3 cm stirodura hrapave površine i zanima me da čim poslje zid obraditi prije bojanja jer bi želio stirodura izgledati ali bez upotrebe armirajuće mrežice ako postoji neka masa ojačana sa vlaknima?

ODGOVOR

Ploče ekstrudiranog polistirena koje namjeravate postaviti kao podlogu za soboslikarske radove s unutarnje strane je potrebno armirati. Za to preporučamo mikroarmirani polimer-cementni mort SAMOTERM F i staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako pripremljenu površinu možete gletati TERANILOM i onda bojati bilo kojom željenom unutarnjom bojom (TERAPOL, TERAPOL PROFI…)

M K / 27.9.2022. 22:42:01

Poštovani, prije cca 20 godina na obiteljsku kuću postavljena je sep fasada sa 15 cm glatkim obrubom oko prozora bijele boje. Sada bih osvježio izgled i jako mi se sviđaju moderne dvobojne kombinacije sa širim, kratkim horizontalnim linijama koje obično idu preko ćoška kuće do jednog prozora ili spajaju prozore. Međutim, mnogi majstori govore mi kako se neće moći postignuti ista nijansa boje na sepu i glatkom dijelu oko prozora. Što mi je činiti da dobijem jednoobraznost? Navući tanki sep preko cijele kuće pa onda obojati po ukusu, postaviti tanki stiropor preko svega pa onda obojati po želji ili nešto treće? Što mi je najbezbolnije (jeftinije) rješenje? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Boja kojom bi se izvele linije na fasadi će biti jednaka i na strukturnom i na glatkom sepu, ali dojam boje neće. Na to Vas upozoravaju majstori. Kako bi postigli željeni izgled fasade možete preko dijelova na kojima želite izvesti linije u boji izravnati FINOM ŽBUKOM EKSTRA koju ćete onda obojati. Drugo rješenje je nanošenje novog sloja sepa kako bi dobili ujednačenu teksturu pa bi dojam boje onda bio jednak. Tanki stiropor i nije neko rješenje jer kad već razmišljate u tom smjeru, razmislite o izvedbi ETICS sustava kako bi osim vizualnog poboljšali i energetski razred. Izvedbom sustava, fasadu bi mogli oblikovati u željenom vizualu.

T J / 26.9.2022. 15:16:36

kad pada kiša, izgleda da kroz fasadu(stara zgrada) pušta vodu i moči nam zid, kako to zaustaviti

ODGOVOR

U koliko na mjestu prodora vode nema vidljivih oštećenja, prodor vode može biti bilo gdje pa je potrebno obaviti detaljan pregled.

j s / 26.9.2022. 13:02:14

Poštovani, Kuća mi je građena od betonskog bloka,i nalazi se u blizini mora. Zanima me s obzirom na relativno dobre vremenske uvjete tokom cijele godine dali mi je bolje postaviti stiropor fasadu pa koristiti Vaš fasadni silikat (Samoborka) ili bi bila dovoljna termo žbuka određene debljine također iz vaše ponude. hvala

ODGOVOR

Odabir tipa i debljine toplinsko-izolacijskog materijala ovisi o više parametara te o željenom energetskom razredu, a ne samo o vremenskim uvjetima gdje je objekt lociran. Zbog toga, a samo na temelju danih informacija ne možemo potvrditi da li je toplinska žbuka dovoljna. Lijep pozdrav,

K A / 24.9.2022. 1:06:37

Postovani, na staroj kuci se nalazi hirofa i podnozje fasade je istureno i od betona. Treba obnoviti fasadu i sokl. Koju termo zbuku za fasadu nam preporucate i koji je utrosak iste? Da li je postojecu fasadu potrebno grundirati prije nanosenja termo zbuke? Na sokl planiramo kao prvi sloj staviti hidroizolaciju. Da li je i tu potreban grundirung? Sta nam preporucate kao daljnji sloj za sokl: cementni spric ili mrezicu sa ljepilom? Sta uzeti za grubu zbuku za sokl a sta za finu zbuku? Puno hvala na kratkom odgovoru. Lp

ODGOVOR

Na postojeću hirofu nije moguća izvedba toplinske žbuke. Eventualno, ovisno o stanju postojeće fasade, moguća je izvedba toplinskog sustava. Što se tiče obrade sokla, informacije iz upita nisu dovoljne. Molimo da dostavite slike.

M / 13.9.2022. 22:28:25

Postovani,koju zavrsnu zbuku bi mi preporucili akril ili silikon?Kuca je na moru,fasada stiropor.Hvala. L.p

ODGOVOR

Za kuću na moru koju namjeravate izolirati stiroporom preporučamo kao završni sloj akrilatnu žbuku TERAKRIL. TERAKRIL je akrilatna žbuka visoke vodoodbojnosti i čvrstoće pogodne za uvjete u morskoj klimi.

J S / 9.9.2022. 23:09:48

Dobar dan, imam jednu sobu koju zelim prenamijenit u kuhinju. Kuca je od pune cigle bez vanjske izolacije. Iznutra je ozbukana dosta neravno pa je naknadno zalijepljen stiropor od 2cm da zid bude ravniji i na to je stavljena mrezica i neka hrapava ukrasna zbuka koja mi se ne svidja. Da li da skidam sve slojeve ukljucujuci stiropor ili da samo pregletam preko tog hrapavog zida? Brine me da li ce mi tih 2cm stiropora stvarat problem vlage kasnije kad stavim vanjsku izolaciju ili je 2cm pretanko da pravi problem? Ako idem na skidanje stiropora, s cime da poravnam ozbukani zid ako su neravnine vece od 2cm? Ne sjecam se koliko je lose ozbukano, ali znam da je bio dosta neravan. Hvala!

ODGOVOR

Ukoliko namjeravate stavljati toplinsku izolaciju s vanjske strane objekta, preporučamo da skinete sve slojeve unutarnjeg zida, uključujući stiropor i za poravnavanje zida u debljini 1-2cm koristite podložnu žbuku VC 40.

T N / 25.5.2022. 8:46:43

Poštovani, Prije 12 godina stavio sam fasadu s 10 cm stiropora i obojio ju s silakatnom bojom. Boja je izblijedila i htio bih sada staviti fasadu površina je cca 250m2 molim za savijet koju pramaz i koju zbuku (boja siva i bijela)

ODGOVOR

Ukoliko nema potrebe za izvedbom dodatnog sloja toplinske izolacije preporučamo: - temeljito ispitati sev površine i ukloniti sve eventualno slabovezane dijelove boje - oprati vodom po talkom - nakon sušenja impregnirati odgovarajućim MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM , te nakon najmanje 24 sata nanijeti završno dekorativnu žbuku po izboru, (preporuka SILIKONSKA ŽBUKA Z) Napominjemo da je gore navedeno primjenjivo uz uvjet zdrave I neoštećene podloge. Ukoliko postoje oštećenja, pukotine ili sl. potrebno je izvesti odgovarajuće predradnje ovisno o stupnju i karakteristikama oštećenja.

d b / 23.5.2022. 22:58:34

Pozdrav, izradio bih fasadu sa vunom na koju bi se ljepile ploče prirodnog kamena. Težina fasade 100 kg/m2. Molim Vaš prijedlog za odabir materijala, a naročito vune.

ODGOVOR

Željena kamena obloga površinskim opterećenjem prelazi granicu osnovnih smjernica za izvedbu keramičke ili kamene obloge na ETICS sustavima (https://www.hupfas.hr/wp-content/uploads/2017/05/HUPFAS-kamene-obloge-2016.pdf) te predlažemo da nam se obratite tel. na 01/3322709, sa detaljnijim informacijama.