Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B B / 31.10.2013. 9:43:33

Poštovani, na podlogu stiropor da li je izričito da završno dolati akrilna žbuka zbog bolje parapropusnosti ili može doći i silikatna. Dobio sam nekoliko oprečnih informacija pa vas molim za vaš savjet.

ODGOVOR

Na povezani toplinski sustav s pločama stiropora može se ugraditi bilo koja završna dekorativna žbuka kao SEP-Z 200, SEP 03, SILIKATNA, AKRILATNA ILI SILIKONSKA.

R M / 23.10.2013. 10:59:53

Na silikatnoj žbuci marke Rofix na fasadi (stiropor 5 cm, ljepilo sa mrežicom ispod) na 2 mjesta gdje je skela bila učvršćena za kuću pojavila su se oštećenja. Da li je moguće popraviti fasadu bez da se cijeli zid mora ponovno raditi? Nije bitno hoće li se popravci vidjeti nego hoće li biti funkcionalni?

ODGOVOR

Za najtočnije informacije o Rofix žbukama kao i o mogućnostima popravka, najbolje je kontaktirati samog proizvođača, odnosno njihovu tehnološku službu.

L D / 22.10.2013. 22:10:10

Poštovani, uskoro planiram unaprijediti fasadu na obiteljskoj kući u kojoj stanuje moj otac, pa bih vam ovim putem želio uputiti nekoliko pitanja.
Postojeća fasada je bijeli sep od 0-5 mm koji se nalazi na objektu zadnjih 25 godina i u jako dobrom je stanju, postojane boje i ne ruli se. Na njega bih lijepio stiropor debljine 8 cm, pa bih vas želio pitati dali je potrebno na neki način impregnirati postojeću fasadu prije postavljanje stiropora, sa kojim sredstvom i koliki bi bio utrošak tog sredstva. Također bih Vas želio pitati koje biste lijepilo predložili za postavljanje stiropora i koliki bi bio trošak po m2, te dali je potrebna impregnacija nakon završnog gletanja stiropora, te koju biste silikatnu bijelu žbuku od 0-15 mm predložili i koliki bio trošak po m2.
Unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru!
Lijepi pozdrav!

Luka Drašković

ODGOVOR

Ukoliko SEP nije prebojan nekom fasadnom bojom nije potrebno grundirati površinu prije lijepljenja stiropora SAMOTERM-om, inače površinu treba grundirati KONTAKT GRUND-om prije lijepljenja stiropora.
Potrošnja KONTAKT GRUNDA je 0,2-0,3 l/m2, a jedna kanta od 15 litara je dovoljna za cca 60 m2, a veleprodajna cijena je 292 HRK/kanta + PDV.
Potrošnja SAMOTERMA je 4-6 kg/m2 za lijepljenje, a za armiranje cca 6 kg/m2.
Prije nanošenja završne SILIKATNE ŽBUKE Z potrebno je SAMOTERM pregletati sa SAMOTERM GLETOM (potrošnja 2 kg/m2).

Prije nanošenja SILIKATNE ŽBUKE Z 1,5 mm (potrošnja 2,8 kg/m2, VPC: 337 HRK/kanta od 25 kg +PDV) podlogu impregnirati SILIKAT GRUND OBOJENI, VPC je 197 HRK +PDV, a potrošnja je od 0.2-0,3 l/m2.
Na našoj web stranici http://www.samoborka.hr/dokumenti-i-cjenici/kalkulacije-fasadnih-sustava-potrosnja-i-cijene
možete preuzeti dokument koji Vam omogućava da izračunate cijenu toplinskog sustava po m2 ili ukupnu cijenu za cjelokupnu fasadu.

H S / 18.10.2013. 15:20:38

Kao Investitori smo u postupku rekonstrukcije i prenamjene postojećeg objekta u novi - energetskog razreda A za nestambene objekte. Projektom je predviđen ETICS fasadni sustav sa toplinskom izolacijom od ploča XPS-a. Ploče su razne debljine ovisno o poziciji ugradnje, pošto se radi o rekonstrukciji, a uvjet ugradnje je izvedba izolacije u jednom sloju ploča bez preklapanja u više slojeva. Debljine XPS-a variraju od 12-20 cm.
Molim Vas informaciju da li imate certificiran navedeni sustav za ugradnju u Hrvatskoj, te da li dajete garanciju za ugradnju?
U prilogu šaljem izvod iz građevne fizike te izgled pročelja. Molim vas hitan odgovor.

ODGOVOR

Zaštita objekta s XPS pločama kao fasadni sustav nije predviđen važećim propisom o zaštiti i energetskoj učinkovitosti na području RH.
Samoborka dd ima certificirani sustav sa pločama XPS, kod nas s komercijalnim nazivom TERMOZOL XPS.
Sustav je certificiran u ZAG-u Ljubljani prema ETA, te za takav sustav imamo certifikat odnosno Izjavu o svojstvima (za sada kod nas je još uvjek važeća Izjava o sukladnosti).
Mi smo proizvođač građevnog materijala te vam možemo dati garanciju od 10 godina, na materijal pri kupnji kompletnog našeg sustava, a garanciju za ugradnju može vam dati jedino licencirani izvođač radova,

V V / 15.10.2013. 8:14:47

Cijenjeni!
Molim za savjet na koji način i sa kojim materijalima obnoviti šeranu fasadu vikendice na otoku Krku.Završni sloj fasade je od sitne granulacije pazinskog kamena (prirodna bijela boja kamena).Fasada je stara 40 godina te je poželjno obnoviti je iako je izrađena kvalitetno ( ne ljušti se i ne opada kamena granulacija ali tijekom vremena nastala su mjestimična zatamnjenja).Ukupna površina fasade je cca.180 m2.
Pojedini izvođači obnavljaju ovako stare fasade premazivanjem zaštitnom emulzijom i fasadeks bojom što po mom mišljenju nije pravo rješenje.Poželjno je da fasada „diše“ a da je otporna na atmosferilije što se ne bi moglo reći na ovakvo „obnavljanje“.
Cijeneći vaše dugogodišnje iskustvo u proizvodnji fasadnog materijala siguran sam da će te mi dati odgovarajući savjet uz preporuku odgovarajućeg materijala kao i potrebne količine za gornju površinu.Također bi vas zamolio i za savjet o najboljem vremenu izvođenja radova na obnovi fasade.

Unaprijed hvala

ODGOVOR

Ukoliko nakon pranja fasade uspijete skinuti zaprljanja s fasadne površine, onda je preporuka da se žbuka impregnira koncentriranom silikonskom emulzijom za impregniranje i hidrofobiranje upojnih mineralnim materijala SILIKOSAM KONCENTRAT.
Ukoliko nakon pranja niste uspjeli skinuti zatamnjenja onda je preporuka da se površina premaže mineralnom vodoodbojnom i paropropusnom bojom MINERALKOLOR.
Jedna kanta od 15 L dovoljna je za otprilike 60 m2 . Sve detaljnije informacije o ovom proizvodu možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

m v / 7.10.2013. 8:32:39

u planu nam je postaviti termo fasadu debljine 10 cm stiropora , molim vas savijet ,dali je to pametno sada raditi a ako je dozvoljeno do koje minimalne temperature je dozvoljeno postavljanje.Napominjem živim u zaleđu rijeke gdje je temperatura niža od grada rijeke do 3 stupnja celzijusa . hvala

ODGOVOR

Prilikom izvođenja toplinskog sustava potrebno je suho vrijeme temperature iznad 5 C.
Također pri izvedbi završnog sloja treba obratiti pozornost da barem 24 sata ne bude kiše, kako ne bi došlo do ispiranja završnog sloja.

M Đ / 3.10.2013. 15:51:14

Poštovani,
planiramo uređenje tavana koji ima 2 vanjska zida od betonskih blokova debljine 12 cm. Izvana je postavljena toplinska žbuka/ fasada stara 30 godina.
Je li dovoljna stiropor fasada (ili neka druga) na te zidove da toplinska izolacija barem donekle zadovoljava? Što ako se odlučimo na unutarnju izolaciju, ali s tendencijom k budućem postavljanju vanjske izolacije. Hoće li zid biti zarobljen i kondenzirati ukoliko se obloži knaufom, a naknadno fasadom izvana. Ili je rješenje dozidavanje s unutarnje strane, ako da, koliko minimalno . Što vi predlažete?
Zahvaljujem!

ODGOVOR

Na postojeću toplinsku žbuku možete zalijepiti stiropor uz obavezno tiplanje izolacijskih ploča.
Ukoliko izvedete toplinsku izolaciju sa vanjske strane, nema potrebe izvoditi je i sa unutarnje strane. Najbolje rješenje bilo bi izvesti toplinsku izolaciju sa vanjske strane, bez ikakvih dozidavanja ili lijepljenja s unutarnje strane.

L / 1.10.2013. 17:10:05

Postovani ,
fasadu na kuci smo pravili pred 25 godina. Potrebna nam je manja kolicina mase pod nazivom Terabona , radi zazidavanja jednog otvora. Dali se ta fasadna masa jos proizvodi ?

Lp,

Lj. Noovinc

ODGOVOR

Fasadnu žbuku TERABONA još uvijek proizvodimo i može se kupiti.
Pakira se u vreće od 40 kg te je moguće kupiti minimalno 1 vreću.

Ovisno o boji cijena za vreću je 73,20 kn ili 162,40 kn +PDV .

D R / 28.9.2013. 21:00:43

Poštovani
Planiram stavljati stiropol na fasadu od 8cm i treba mi vaša Pomoc posto sam u prizemlju a poviše mene ima jos stanara koji nebi stavljali stiropol sto mi savjetujete dali da završim sve ili da dođem do pituravanj i zaštiti lijepilo i stavim lim da se voda nebi uvukla iza stiropola

ODGOVOR

Ako ste odlučili ugraditi sustav toplinske zaštite, izvedite ga kompletno sa svim slojevima i ugradite završni sloj.
Sustav izvedite tako da iznad vaše etaže ugradite sustav za još barem jedan red ploča u visini do cca 50 cm.
Na rubu zadnju ploču premažite ljepilom i ugradite okapni profil da se spriječi zacurijevanje vode.

M L / 25.9.2013. 17:07:00

Poštovani.
Želimo postaviti toplinsku izolaciju na kuću sagrađenu 1960.
Kuća nema toplinsku izolaciju, a postojeća fasada je SEP star 20 godina. Kako u prizemlju imam dosta problema sa vlagom (plijesanj uglavnom ispod stropa ali i napuhavanje žbuke pri podu naročito na zidovima gdje je lošija cirkulacija zraka) zanima me koje mi materijale preporučate. Naime čitala sam da je paropropusnost materijala veoma bitna te da akrilatni premazi nisu paropropusni dok mi majstor savjetuje baš akrilatni premaz kao najkvalitetniji. Molim vaš savjet.

ODGOVOR

Na objekat možete ugraditi toplinski sustav s pločama stiropra, ali prije morate riješiti problem vlage i plijesni.
Ako je žbuka u lošem stanju potrebno ju je skinuti do zida i spoj zida i poda premazati hidroizolacijskim premazom te nakon toga površine koje su se problematične ožbukati sanacijskom žbukom SANISIL H.
Na fasadnu površinu ugradite mineralnu žbuku SEP-Z 200 ili SILIKATNU.
AKRILATNU žbuku ne preporučamo na površinama gdje postoji problem s valgom.