Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

M / 11.3.2015. 10:47:40

Poštovani
Imam SEP na kuči star 15 godina (mineralna iz vreče) broj 4 blizu mora cc 200 metara sad bi htjeo na nju navuči drugu da bude jedinica.
Da li se samo na nju navuče drugi SEP jedinica ili bi najprije to trebao gletat i staviti premaz ANTISOL?
Možete li mi reči korake i postupak.
i koja je razlika od SEP-a mineralne žbuke iz vrče i one iz kante napravljene?
Hvala

ODGOVOR

Površinu oprati i očistiti vodom pod pritiskom. Suhu podlogu impregnirati KONTAKTGRUND-om dan ranije.
Osušenu podlogu pregletati u dva sloja sa TERATERMO GLET-om te u sloju gleta utisnuti staklenu mrežicu PRIMAFAS 160.
Nakon cca 7- 10 dana ugraditi željeni tip dekorativne žbuke.
Ako je površina zasićena topivim solim nakom pranja i sušenja površina se može premazati ANTISOLOM.
SEP je mineralna dekoartivna žbuka zaribane ili ribane tesksture bi ispručuje se u vrećama te se prilikom ugradnje dodaje voda, dok je žbuka u kantama silikatna,akrilatna ili silikonska kojoj se ne dodaje ništa jer je žbuka pripremljena za nanos na pripremljenu podlogu .

m m / 10.3.2015. 19:57:15

Betonski temelji ograde oko kuće su oronuli i oštećeni. Na koji način ih obnoviti i sanirati? Da li je nanošenje vanjske žbuke dovoljno? Hvala

ODGOVOR

Površinu treba oprati i očistiti vodom pod pritiskom.
Površinu premažite hidroizolacijskim premazom HIDRO PROTEKT u dva sloja četkom I nanesite ili cementnu žbuku C-80 ili REPARATURNI MORT G u debljini do 20 mm.
Površinu zatim obojati bojom za beton AKROTON.

H T / 9.3.2015. 13:11:06

Poštovani,
prije 3 godine stavio sam teraplast na nadtemelj terase kuće. Sada nakon 3 godine teraplast mi je nabubrio i odvaja se na mjestu spoja estriha sa pločom temelja, dakle po toj liniji. Majstori su nanjeli podlogu i impregnaciju. Također, površina je ukupno oko 10m2 i na svim dijelovima osim na tom spoju teraplast se drži savršeno. Molim Vas za pomoć - kako ovo sanirati, tj. čime dodatno premazati taj pojas spoja prije nanošenja novog teraplasta kako se problem ne bi ponovio? Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Prema opisanoj situaciji očito je problem zacurijevanja vode na kontaktu estrih-temeljna AB ploča, što upućuje na provlaživanje kroz postojeće slojeve.
Preporučamo izvedbu horizontalne hidroizolacije na terasi kako bi se spriječio daljni prodor vlage i ponavljanje problema. Svaka druga intervencija biti će samo privremeno rješenje. U svakom slučaju, potrebno je izvesti i sanaciju površina obrađenih TERAPLASTOM na način: temeljito ispitati sve površine i odstraniti sve slabodržeće dijelove TERAPLASTA i podloge.
Eventualno potrebna krpanja podloge izvesti REPARATURNIM MORTOM G.
Nakon najmanje 10-14 dana na podlogu impregniranu MINERALKVARCGRUNDOM nanijeti novi sloj TERAPLASTA.

n l / 9.3.2015. 8:33:03

klasicna ugradjena cigla kako je ocistiti od prljavstine prilikom rada; cime premazati fugne i cigle dabi dobila sjaj i da bi odolela vremenskim nepogodama zbog izlozenosti istim .

ODGOVOR

Opeku oprati vodom pod pritiskom, pritisak prilagoditi površini koja se pere da ne dođe od oštećenja.
Nakon sušenja opeku premazati SILIKOSAM KONCENTRAT-om u dva sloja četkom, valjkom ili airless uređajem.
SILIKOSAM nema sjaj već je mat, za izraženiji sjaj opeku možete premazati BETOSIL-om.

V N / 5.3.2015. 14:53:49

Poštovani!
Prije tri godine renovirali smo kuću i pritom obnovili i ulaz prema garaži. To je betonski zid koji je bio obojan bojom za beton i prije obnove obrušen i premazan impregnacijom i nakon toga navučen Vaš teraplast kao i oko cijele kuće na nadtemelje. Vrlo brzo primjetio sam da kiša kao da ispire taj teraplast ali samo na ulazu u garažu dok je oko kuće sve postojano. Danas se taj teraplast odljepljuje i izgleda kao smežuran i nedostaju čitave površine. Jednostavno sve je tanji i runi se (u prilogu foto).
Ove bi godine ponovo taj dio obnovio ali bih Vas molio savjet kako da to kvalitetno pripremimo i napravimo.

ODGOVOR

Prema poslanim slikama ugradili ste TERAPLAST direktno na betonsku podlogu bez ikakve pripreme tj. betonska površina ograde nije premazana niti hidroizolacijom niti je pregleatana REPARATURNIM MORT-om te je zbog stalno prisutne kapilarne vlage došlo do odvajanja i ljuštenja TERAPLAST-a.
TERAPLAST nije namijenjen za oblaganje ograda i na površinama na kojima nije izveden premaz hidroizolacijom i REPARATURNIM MORT-om ili gdje na horizontalnim površinama nije ugrađena obavezna klupčica.

Površinu treba oljuštiti i očistiti te premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i pregletati REPARATURNIM MORT-om F u d=3-4 mm.
Nakon sušenja od minimalno 7 dana podlogu impregnirati MINERALKVARC GRUND-om dan ranije i nanijeti TERAPLAST.

M J / 5.3.2015. 11:40:51

Poštovani,

molim za informaciju u vezi sušenja TERANEX UNILEVEL, potpuno suha (stara) podloga, temperatura zraka 20C- grijani unutarnji prostor.
Različita visina (pad) od 2 do 10 mm, tako da molim za podatak o prohodnosti te suhosti (za laminat) za 2 mm debljine te 10 mm debljine. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

ODGOVOR

TERANEKS se suši do 28 dana od dana ugradnje, a sušenje ovisi o uvjetima u kojima se ono izvodi.
Prije ugradnje drvene obloge potrebno je izmjeriti vlagu. Za postavljanje drvenih obloga i moguća je ugradnja i prije 28 dana, ali uz provjeru tj. mjerenje količine vlage. Vlaga mora biti niža od 2%.

m j / 1.3.2015. 21:25:32

poštovanje! imam balkon koji je neravan. na njega sam postavio vodilice između kojih treba izravnati podlogu. na mjestima ima 3 cm ebljine a na mjestima 1cm. molim vas. može li se to ravnati vašim estrihom u vreći na način da: podlogu oćistim i namažem sn vezom zatim na podlogu zupčastim gleterom nanosim flex ljepilo za pločice a na ljepilo direktno vaš estrih. tako da se ljepilo veže za pod a estrih za ljepilo. mislim da na taj način neće doći do pucanja estriha na mjestima gdje je 1cm debljine. molim vas dajte mi svoje mišljenje! unaprijed hvala!!!

ODGOVOR

Sanaciju ne smijete izvoditi na opisani način jer nije ispravan.
Podlogu treba navlažiti samo vodom i izvesti glazuru u potrebnoj debljini.
Tamo gdje će vam glazura biti tanja od predviđenih 3cm malo će ispucati, ali prije ugradnje keramike površinu treba premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Zatim ugradite keramiku koristeći TERATEKT FLEKS kao ljepilo.

S V / 26.2.2015. 15:47:31

Da li nam možete preporučiti sa kojim sredstvom da ofarbamo OSB ploče, koje su prethodno ofarbane sandolinom i vjerojatno imaju nakupine dima?
Željeli bi upotrijebiti neku boju za krečenje koja se može tonirati, radi se o 150 m2 (tamno siva nijansa)
Zamolili bi Vas i za ponudu preporučenih sredstava.

ODGOVOR

OSB ploče obrađene bojom na bazi otapala ne možete obojati niti jednom našom bojom jer proizvodimu takve koje mogu ići na drvenu oblogu prethodno obrađenu sadolinom.

s / 25.2.2015. 14:42:51

poštovani, stepenice u kući su brušeni kulir. postoji li mogućnost bojanja istog , i sa kojim proizvodom ? HVALA

ODGOVOR

Ako je kulir brušeni do visokog sjaja boja neće imati nikakvu prionjivost pa vam nismo u mogućnosti predložiti našu boju za sanaciju.

T P / 23.2.2015. 12:53:23

Imam zatvorenu terasu. Ispod terase je otvoreni prostor. Na pod terase bih postavio laminat. Zanima me kako da najlakše izvedem toplinsku izolaciju poda.

Drugo pitanje: Prostorija je ozidana blok opekom 29x19x19cm. Plohe su jako ravne. Htio bih zidove ožbukati nekim jednoslojnim postupkom da žbuka bude tanka i da se odmah izgleta. Molim vas odgovor na ova pitanja.

Puno Pozdrava

ODGOVOR

Toplinska izolacija poda - ugradite toplinsko izolacijsku ploče željene debljine (XPS ) na ploče položiti građevinsku foliju i ugraditi cementnu glazuru u debljini istoj ili za 1 cm debljoj od toplinske ploče.
Žbukanje možete obaviti s GV 10 ili GV 10 G žbukom.