Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Dalibor P / 23.8.2018. 11:59:13

Poštovani,postavio bih kocku od garaže do ceste.Pa me zanima koliko moram kocku ostaviti višlju prilikom postavljanje tako da poslije nabijanja bude na istoj visini kao pločice u garaži.

ODGOVOR

Opločane površine vibriraju se s ciljem izjedanačavanja visine postavljenih opločnika, prilikom čega ne dolazi do „nabijanja“ te ih nije potrebno postavljati više od postojeće obloge. Željenu visinu postižete sabijanjem podloge, odnosno donjeg nosivog sloja, pri čemu treba uzeti u obzir potrebne debljine gornjeg nosivog sloja, agregata na koji se opločnik postavlja te same visne opločnika.

SREĆKO R / 16.8.2018. 23:49:32

Poštovani koje sredstvo uklanja masne uljne mrlje sa opločnika. U dvorištu u Pitomači imamo ugrađeno cca 420 m2 vaših opločnika marke Afrodita

ODGOVOR

Niti jedno sredstvo ne pomaže ako se ulje upilo u opločnik te ga ne možete ga očistiti. Možete pokušati ublažiti masnu mrlju tako da se opločnik natopi vodom do zasićenja pošprica 2-3 % solnom kiselinom ostavi 10-15 minuta i dobro ispere vodom.

Mato N / 16.8.2018. 13:50:37

Da li ploča Samobor može izdržati opterećenje osobnog automobila? Stavio bih ju na ulaz u garažu pa do ceste. Molim odgovor

ODGOVOR

Ako planirate ploču lijepiti na betonsku podlogu u tom slučaju ploča se može koristiti za prometno opterećenje, ukoliko će se ploče ugraditi na zemljanu podlogu nije za prometno opterećenje.

Jelena Č / 14.8.2018. 15:49:08

Poštovani, Željela bih postaviti nekoliko upita vezano za postavljanje betonskih kocki. Imam površinu od 100 m2 koja je namijenjena za parkiranje. Zanima me koju debljinu kocke uzeti 6 ili 8 cm? Isto tako da li postaviti hrapavu, pjeskarenu ili glatku? Molim ako možete objasniti razlike. I posljednje pitanje vezano za cijenu. Da li je paletna cijena po m2 manja od redovne? Hvala unaprijed. Srdačan pozdrav.

ODGOVOR

Za kolni promet birate opločnik koji vam se sviđa i debljinu koju želite, obje debljine se mogu ugraditi. Opločnik se proizvodi samo u dvije obrade glatka ili pjeskarena. Glata obrada je kao što i naziv kaže glatka fino obrađena te je protu klizna , dok je pjeskaranje naknadno izvedeno sa zrnom te je površinski sloj otučen. tj. zrno je otvoreno. Cijena oplčonika se obračunava po m2 i nema razlike da li se kupuje 0,1 m2 ili cijela paleta. Cijena je bez obzira na količinu ista.

Verica B / 25.7.2018. 14:17:34

željela bi sanirati betonirano dvorište i ulaz u garažu, beton je oštećen od soli jer se dvorište nalazi na uzbrdici, molim vas prijedlog kako najbolje napraviti sanaciju , debljina betona je oko 30 cm tako da se može i mehanički obraditi prije nanos materijala za snaciju

ODGOVOR

Oštećenja pokrpati REPARATURNIM MORT R4 250 i na sanirani beton po želji ugraditi betonske opločnike ili ploče.

Sonja P / 10.7.2018. 22:40:18

Postovani Kuca je sagradzena 1976..Polovina drugog kata je otvorena prohodna terasa sa balkonom iznad dnevnog boravka, trpezarije i kuhinje, priblizno 50m2. Zavrsni sloj terase su teraco plocice postavljene na pesku a hidroizolacija je bitumenska. Nakon 42 godine i ovogodisnje obilne kise na tavanu 1 kata pojavile su se mrlje. Teraco plocice su ostecene, na mesta raste trava i sve je za mjenanje. Okapnica balkona je isto ostecena. Planiramo da odstranimo sve do AB ploce. Molim za Vas savet kako sanirati -rekonstruirati terasu i koje termoizolacije, hidroizolacije i sve ostale slojeve postaviti. Ljepi pozdrav, Sonja.

ODGOVOR

AB ploču, ako je oštećena, prvo pokrpajte glazurom ili suhim betonom ili REPARATURNIM MORT-om, ovisno o oštećenju. Ugradite ljepenku (koja se vari) te izvedite plivajuću glazuru s toplinskom izolacijom pločama XPS u željenoj debljini. Obavezno ugradite okapne profile. Na izvedenu glazuru ugradite hidroizolacijski premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK , u dva premaza ukupne debljine 3-4 mm, po potrebi na spojevima ugradite traku za brtvljenje ili kutne elemente. Nakon izvedene hidroizolacije, podne obloge kao keramika kamen i sl. lijepite ljepilom TERATEKT FLEKS-om.

I B / 25.6.2018. 13:34:55

Poštovani, Namjeravam postaviti oplocnike na stazu oko kuće. Staza je ograđena rubnjacima. Upoznat sam sa postavljanjem oplocnika prema vašim uputama ali ima jedan detalj koji me zanima a nisam uspio pronaći objašnjenje. Na jednom dijelu staze namjeravam napraviti prijelaz sa oplocnika na ukrasni obli kamen i sada me zanima kako da to izvedem. Jeli potrebno taj završetak oplocnika ograničiti rubnjakom ili se taj kraj učvrsti nekako betonom ili na nekakav drugi način? Bio bih zadovoljniji ako bi taj prijelaz bio bez rubnjaka ali mi tada nije jasno niti kako zaustaviti curenje kvarcnog pijeska iz fuga. Hvala na savjetu.

ODGOVOR

Rubove opločane površine nije neophodno učvrstiti rubnjakom, isto se može riješiti učvršćivanjem tzv. podbetoniranjem krajnjih opločnika koji mogu biti postavljeni kao „rubnjaci“ ili bez vidljivo naglašenog ruba ovisno o odabranoj shemi slaganja. Za fugiranje opločenja preporučamo EKO MASU ZA OPLOČENJA koja osigurava „kompaktnu“ fugu i spriječava rast trave, korova i mahovine. Više informacija potražite na našoj web stranici www.samoborka.hr odnosno www.samoborka.hr/eko-masa-za-oplocenja

G / 5.6.2018. 14:46:58

Poštovani, Nedavno sam kupio Vaše ploče izrađene od pranog kulira veličine zrna 4-8 mm Samoborka Granada u dimenziji 40x60x3.8 cm za izradu pristupnog puta u dvorištu kuće. Budući da jedan nepravilni dio moram izraditi od pranog kulira (sa kulir zrnom 4-8 mm iz Vaše ponude) na licu mjesta, zanima me tehnologija izrade tj. da li i koje sredstvo za spriječavanje površinskog vezanja cementne paste koristite pri izradi/lijevanju Vaših ploča? Naime, želim postići čim sličniju površinu (po boji i teksturi), a proizvod za spriječavanje površinskog vezanja, koji se nudi na našem tržištu, prodaje se u više varijanti (ovisno o željenoj debljini nevezanog sloja cemente paste i tipu lijevanja tj.da li se nanosi na kalup ili na izrađenu površinu) - link na stranice proizvoda: https://www.hebau.de/EN/Produkte_gewaschene_Betonoberflaechen.php Zahvaljujem na odgovoru. Lijepi pozdrav,

ODGOVOR

Tehnologija za izradu pranog kulira na licu mjesta nije nikakva tajna te se izvodi na pripremljenu ab ploču koja je napravljena u padu. Zrno riječno granulacije po izboru miješa se sa cementom i 2-3% finog pijeska u omjeru 1:1 ili 1:2 (cement : zrno). Prije izvedbe ab ploču potrebno je preliti tzv. cementnim mlijekom u omjeru 1:1 kao vezivni sloj. Na vezivni sloj ugrađuje se zrno u potrebnoj debljini minimalno 1,5-2 cm. Nakon izvedbe pranog kulira kada je cement i zrno vezalo vrši se lagano ispiranje pod pritiskom. Izvedbom pranog kulira na licu mjesta dobije se najsličnija struktura kao na pločama koje ste kupili. Tip proizvoda koje ste naveli i mješavine u svojoj proizvodnji ne upotrebljavamo. Distributer navedenog proizvoda u tehničkoj uputi treba navesti način ugradnje i koji tipovi pasta se koriste.

S V / 18.5.2018. 20:50:55

Postovani...s cime ukloniti ljepilo od pločica na oplocniku??Probao sam cetkom ribati ali su ostale mrlje pa me zanima s čime ukloniti mrlje??Hvala

ODGOVOR

Ako je ljepilo vezalo s podlogom sada ćete vrlo teško očistiti s bilo kakvim sredstvom. Pokušajte lagano strugati s žičanom četkom .

M K / 11.5.2018. 12:12:18

Imam pitanje vezano uz postavljanje opločnika, naime trenutno imam na dvorištu armiranu betonsku ploču dimenzija otprilike 6x7 metara gdje parkiram aute, ploča je napravljena u padu u jednu stranu 1cm po metru. Želio bih na nju postaviti opločnike, dali je to moguće i na koji način? Dali na tucanik 4-8mm ili ljepljenjem direktno na ploču ili ??? Postavljao bih opločnike Apolon debljine 6cm. Hvala unaprijed, Matija Kolić

ODGOVOR

Pošto vam je ploča napravljena u padu predlažemo vam da opločnik lijepite MORTOM ZA OPLOČENJA ili ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL.