Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D D / 20.10.2016. 14:04:09

poz, zanima me postavljanje kamenih ploča Split (40X40). Za podlogu znam, ali kod postavljanja ploča da li se mora ostaviti fuga između ploča za kvarcni pijesak ili se ploče prilikom postavljanja stisnu jedna uz drugu da nema fuge?

ODGOVOR

Ako se ploče ugrađuju na podlogu od pijeska postavljaju se ploča do ploče, a ako se lijepe na betonsku podlogu mogu se postavljati sa fugom ili bez fuge.

D / 4.10.2016. 20:52:12

poštovanje, u dvorištu imam betonske kocke(opločnike),radnici su mi žbukali dvorišnu zgradu i prosuli kolica žbuke po sivim kockama.Da li postoji način da očistim opločnike pošto je cement počeo nagrizati caklinu opločnika?molio bih brzi odgovor,hvala,LP

ODGOVOR

Ne nažalost površinu onečišćenu žbukom koja nije odmah očišćena sada je teško bilo kakvim proizvodom tretirati jer može doći do većeg oštećenja gornjeg sloja. Čišćenje se može obaviti jedino pranjem pod tlakom miniwash s prilagodbom tlaka i kutom pod kojim se pere.

Z K / 26.9.2016. 15:03:16

Poštovanje interesira me koji je kamni agregat pogodan za postavljenje betonskih rubnjaka. Postavljam samo betonske rubnjake kao granicu između dva travnjaka.

ODGOVOR

Rubnjaci se ne mogu postavljati samo na kameni agregat. Zato se polažu u beton koje možete sami zamješati ili kod nas kupiti gotovi beton u vreći. 25 kg - cijena 20kn. Vreća je dovoljna za jedan rubnjak dužine jedan metar.

i i / 22.9.2016. 13:17:41

poštovani, razmišljamo popločit dvorište, koje je ujedno i parking. Kuća je u Dalmaciji, i trenutno je na tlu zemlja i nasipan šljunak. Na kakvu podlogu preporučate staviti betonske ploče. Jel bolje da se prvo betonira

ODGOVOR

Za opločavanja površina koje su izložene i prometnom opterećenju preporučamo opločnike debljine 6 cm. Opločnike preporučamo polagati na podloge pripremljene na slijedeći način: Ukloniti sloj humusa 30-50 cm, odnosno do dubine smrzavanja, predvidjeti nagib donje podloge od min.1-2% za odvodnju, te postaviti geotekstil prije nasipavanja kamenog agregata Nasipati donji nosivi sloj kamenog agregata 31,5-60 mm (drenaža) i nabiti valjkom ili vibro pločom * 10-20 cm debljine - za lakša opterećenja * 20-40 cm debljine - za teža opterećenja Nasipati gornji nosivi sloj kamenog agregata 0-31,5 mm, u debljini 10-20 cm Nasipati sloj kamenog agregata granulacije 2-4 mm ili 4-8 mm, u debljini 3-5 cm i izravnati letvom Postavljeni opločnik utvrditi gumenim ili drvenim čekićem Kompletno postavljenu površinu opločnika zasipati (fugirati) suhim pijeskom granulacije 0-1 mm (najbolje kvarcnim pijeskom). Pijesak mora ući u reške, a višak počistiti metlom. Ovaj postupak ponoviti nekoliko puta, jer pijesak mora skroz popuniti predviđene reške (fuge). Površinu opločnika po potrebi izvaljati ili nabiti vibro-nabijačima koji na radnoj ploči imaju gumenu oblogu.

T T / 17.9.2016. 21:32:42

Molim vas možete li mi pomoći u izračunu točne količine betonskih opločnika P1, P3 i P6 Penelopa Model slaganja A za nogostup. Molim vas i savjet koju širinu nogostupa uzeti s obzirom da radim novi nogostup, a sa ciljem izbjegavanja rezanja opločnika.

ODGOVOR

Ovisno o tome koliku širinu nogostupa otprilike želite može se izračunati koliko vam je potrebno opločnika. Npr. za širinu staze od 60cm, jedan segment staze koji se ponavlja čine elementi na slici (1.red: PE6, PE3, PE6 ; 2.red: PE1 , PE3 + PE6 ; 3.red: PE3, PE6, PE3 tj. ukupno 1x PE1 , 4x PE3 i 4x PE6 elemenata) tada je duljina tog segmenta 45 cm. To znači da za duljinu staze od npr. 4,5 m ide takvih 10 segmenata odnoso treba 10 puta toliko elemenata koliko ih ima ukupno u jednom segmentu . #SLIKA# Rezanja nećete imati samo ako su vam rubnjaci napravljeni točno toliko koliko je širina elemenata staze, ako je staza pravilnog oblika bez zavoja i slično , te ako je ukupna duljina staze (450cm) djeljiva bez ostatka s duljinom segmenta koji se ponavlja (45 cm) dakle u našem primjeru 450/45 = 10 (bez ostatka) .

D M / 18.8.2016. 18:54:36

Moze li se ljepenka variti po vec zaljepljenim plocicama da se iste ne moraju stemati, pa onda estrih i nove plocice?

ODGOVOR

Ukoliko je postojeća keramička obloga izvedena na podlozi u padu, preporučamo hidroizolaciju izvesti polimer-cementnim fleksibilnim hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK na podlozi prethodno impregniranoj KONTAKT GRUNDOM, prema tehničkoj uputi. Novu keramičku oblogu postaviti fleksibilnim ljepilom TERAKET FLEKS.

d s / 18.8.2016. 9:18:15

postovanje, zelim sam postavljati betonske oplocnike na garazni ulaz cca 100 kvadrata,interesira me da li mogu na sloj tampon kamena prije izvlacenja ravnine rizlom postaviti crno platno protiv korova za vrtove?ako ne imate li kakav prijedlog protiv brzog izrasta korova.Hvala

ODGOVOR

Prilikom postave opločnika geotekstil se postavlja kao „stabilizacija“ tla prije postave tamponskog sloja, na koji se postavlja dolomit kao podloga za postavljanje opločnika. Kako bi spriječili zatravljivanje preporučamo fugiranje opločnika kvarcnim pijeskom i redovito održavanje opločenih površina.

l k / 11.8.2016. 14:01:51

Poštovani, vanjska terasa je betonirana, beton je na mjestima popucao, ali ne previše. Ne bi ga htjeli uklanjati, možemo li na njega staviti betonske ploče i na koji način?

ODGOVOR

Ako podloga zadovoljava čvrstoćom a pukotine su samo površinske, ploče možete ugraditi na ab ploču. Ploče lijepite upotrebom ljepila teratekt fleks unilevel.

S B / 3.6.2016. 14:59:44

Molim vas savjet, Terasa je popločena vašim kulir pločicama, pločice su stare oko 15 godina i izložene su vremenskim neprilikama (terasa nije natkrivena). Odžavanje: samo ribanje ribačom četkom i mazanje Dominol mljekom. Sada su pohabane kako im vratiti „sjaj“? Imate te li nešto bolje molim vas još jednom savjet. S poštovanjem

ODGOVOR

Nakon toliko godina sjaj pločama je teško vratiti, ali se nakon čišćenja , pranja i četkanja ploča, može osušena podloga premazati BETOSIL-om. BETOSIL je namijenjen za impregnaciju i hidrofobiranje svih vrsta betona, betonskih ploča i opločnika, opeke, porobetona, vlaknocementnih ploča, te mineralnih žbuka i boja. Brzo se upija u podlogu i postiže vodoodbojni efekt. Smanjuje transport vodotopivih soli iz betonske podloge na površinu, smanjuje mogućnost zaprljanja, olakšava održavanje i produljuje trajnost.

V P / 29.5.2016. 17:03:41

Pozz.oplocnici od 6 i 8 cm 10-20 ,imali razlike velike u kvaliteti,i do kolko debljine rizle se mogu postavit,zahvaljujem

ODGOVOR

Visina opločnika ne utječe na kvalitetu. Bez obzira na visinu, opločnik mora zadovoljiti uvjete zadane važećom normom. Kameni agregat 2-4mm ili 4-8 mm postavlja se u minimalnoj debljini 3-5 cm, a može biti do cca 10 cm.