Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

S / 15.11.2021. 8:16:41

Poštovani Posjedujem vanjsku terasu u zgradi na 5.spratu. Postavio sam obične betonske ploče 30x30x2 i nalon nekog vremena došlo je promjene boje (vlaga, mahovina i sl.) Moje pitanje je da li je na takvim pločama preporučljivo naknadno postaviti kulir, ako jeste da li je moguće jednim kalupom prekriti četiri kocke da dimenzima bude 60x60 ili trebam ipak izvaditi postojeće i postaviti nove kocke sa kulirom. Hvala unaprijed na odgovoru! LP

ODGOVOR

Ukoliko su onečišćenja jedini nedostatak postojećih ploča proporučamo pranje ploča vodom pod tlakom uz primjenu odgovarajućih sredstava za čišćenje (možete se obratiti i specijaliziranim tvrtkama). Nakon čišćenja, temeljito prosušene ploče zaštititi BETOSILOM u cilju smanjenja vodoupojnosti. U protivnom potrebno je izvršiti zamjenu ploča novima, pri čemu obratiti pozornost na kvalitetu podloge (ravnost, pad I sl.) te po potrebi izvesti korekcije. Za sve dodatno potrebe informacije obratite se na tel: 01/3322808; 01/3322709.

I I / 23.8.2021. 8:45:45

Postavio sam vaše prane betonske ploće na terasu.Kako ih usjajiti da izgledaju kao nove?

ODGOVOR

Beton kao prirodni materijal od kojeg su ploče načinjene i njegove karakteristike nakon dugotrajne izloženosti atmosferilijama i onečišćenjima razvija sloj patine. Također pigmenti u betonu pod dugogodišnjom izloženošću UV zrakama mogu izblijediti. Stoga, nije moguće vratiti prvobitni izgled pločama. Savjetujemo Vam pranje ploča visokotlačnim peračem uz eventualnu primjenu odgovarajućih sredstava za čišćenje, te ukoliko niste zadovoljni rezultatom savjetujemo obratiti se poduzeću specijaliziranom za čišćenje i zaštitu betonskih podova.

A B / 16.8.2021. 12:06:12

Poštovani, smije li se Vaša betonska ploča (40x40x3.8- tipa Mljet) fleksibilnim ljepilom lijepiti na AB ploču. Prostor bi služio kao parkiralište za osobna vozila. Lp

ODGOVOR

Betonske ploče Mljet preporučamo lijepiti na betonsku podlogu fleksibilnim debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Napominjem da betonska podloga mora biti čvrsta, nosiva i izvedena s odgovarajućim padom.

I K / 8.8.2021. 19:42:10

Molim Vas pomoć sa savjetom kako očistiti fasadnu boju sa Hercules betonske kocke 60x40. Postavljene prije 3 mjeseca. Prilikom stavljanja fasade na susjednu zgradu kapaljice boje su otišle meni po kockama. Kako i s čim očistiti to? Hvala unaprijed sa savjetom

ODGOVOR

Fasadnu boju sa betonskih opločnika potrebno je mehanički ukloniti , ista tvori površinski film, pri čemu će na podlozi ostati mrlja. Ukoliko je boja kemijski odreagirala s betonskom površinom, na žalost, ne će je biti moguće ukloniti. Preporučamo zamjenu “obojenih” opločnika.

p s / 21.7.2021. 12:06:18

poštovani, Postavio bi betonske opločnike debljine 5cm na asfalt. Da li se opločnik može slagati na flex ljepilo, a fugiranje sa kvarcanim pijeskom? Možete mi vi dati savjet kako najbolje postaviti opločnike. Lp, Peter

ODGOVOR

Opločnike na asfaltiranu podlogu preporučamo polagati na sloj agregata granulacije 2-4 mm (ili 4-8 mm) debljine minimalno 3 cm, te nakon polaganja fugirati KVARCNIM PIJESKOM 0,1-0,6. Ne preporučamo ljepljenje opločnika na asflat.

N T / 12.7.2021. 10:08:07

kupio sam kod Vas prije 10 godina cca. 150 m2 kocki za opločenje oko kuče, mislim da je to tada bio model rustik (smeđe šareno) debljine 8 cm i sad se pojavilo dosta prljavštine na pločama. Kocke sam oprao visokotlačnim peračem ali na njima ostaje dosta crnih točkica koje se ne mogu isprati i izblijedjele su gotovo 70%, tj. izgubile boju (prve 2 slike). Interesira me čime bi to mogao ukloniti i na koji način malo kocke obnoviti da dobiju ljepši izgled i boju. Ima li kakva tekućina čime bi kocke mogao premazati? Druge dvije slike pokazuju u kojem stanju su bojom i izgledom kocke koje su pod nadstrešnicom. Još samo dodatno pitanje, postoji li kakva mogućnost obnove pigmenta boje?

ODGOVOR

U vezi boje, nažalost nakon 10 godina izloženosti UV zrakama neminovno dolazi do blijeđenja pigmenta (nijedan proizvođač pigmenta ne jamči postojanost toliko dugo). Crne mrlje dolaze od tanina i teško se čiste, ali može probati slijedeće: https://saxumtec.com/hr/ciscenje-i-zastita-betonskih-plocnika-od-lisca/ Postoje na tržištu transparentne impregnacije koje daju „wet look“, a time se pojačava intenzitet boje. Savjetujemo obratiti se za savjet u obližnjoj trgovini građevinskog materijala.

z i / 23.6.2021. 9:38:17

Poštovanje, Zanima me koliko mi treba kvarcnog pjeska za popunjavanje 100 kvadrata betonskih kocki. Podloga je tucanik,agregat krupni pa sitni.

ODGOVOR

Za 100 kvadrata betonskih kocki potrebno je cca. 400 kg kvarcnog pijeska.

T B / 15.6.2021. 23:31:23

Poštovani,planiram polaganje prirodnog kamena debljine 3 cm na betonsku ploču,na podu. Molim vas da me savjetujete koji primer i koje ljepilo koristiti. Pozdrav

ODGOVOR

Za lijepljenje kamena preporučamo Vam TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Podlogu je potrebno prethodno dobro očistiti, otprašiti te navlažiti.

D K / 13.5.2021. 16:08:13

Pozdrav..... Oplocnici 60x30 debljine 5 cm... Iskljucivo za vrt bez parkinga Da li je preporucljivo da se ploce mogu nabijat sa vibro plocom i da ne dodje do pucanja zbog njihove debljine.... Hvala

ODGOVOR

Hvala na Vašem pitanju ali dimenzije koje ste naveli nisu dimenzije koje Samoborka proizvodi. Molim da se obratite proizvođaču navedenih dimenzija 60x30x5 cm. Samoborka je imala u ponudi ploče 40x40x5 cm koje su se uredno mogle nabijati vibro pločom (ovisno o jačini vibro ploče, ne smije se vibrirati sa bilo kojom vibro pločom) ukoliko su postavljane na uredno pripremljenu nosivu podlogu kakvu nalaže struka. Ukoliko su ploče lijepljene na betonsku podlogu onda u tome slučaju mogu biti i za prometno opterećenje.

K B / 6.5.2021. 20:05:58

Postoji li koje rješenje kako riješiti stepenice? Imaju li opločnici obrađen rub da mogu doći i na stepenice?

ODGOVOR

Za oblaganje stepenica preporučamo Vam Samoborkine betonske ploče čiji asortiman možete pronaći na našoj web stranici. Ploče se mogu lijepiti debeloslojnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL. Opločnici i ploče nisu obrađene dekorativnim slojem na bočnim stranama.