Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

s s / 19.12.2015. 17:17:34

Zanima me kod izvođenja hidro izolacije na zidove u dva sloja dali idu jedan sloj vertikalno a jedan horizontalno ili moždadrugačije struka nalaže.Stipan

ODGOVOR

Hidroizolacija se nanosi u dva premaza, križno tj. jedan premaz horizontalno, a drugi vertikalno ili obrnuto.

P / 16.12.2015. 23:13:16

Poštovani, imam problem sa kapilarnom vlagom u kući staroj 70 godina. Naime do u neposrednoj blizini moje kuće nalazi se druga kuća na višem položaju te kišnica sa streha obiju pada u kanal između kuća, pa betonski temelj i cigla upijaju vlagu. U unutrašnjosti ima na jednom manjem dijelu žbuke soli. Mislim nakon otkopa dijela kuće koji je pod pritiskom vlage, izvana premazati hidroprotektom staviti XPS stiropor 3-4 cm i čepastu foliju. Sada iznutra također mislim 40 cm od poda sastrugati žbuku i staviti sanisil špric i sanisil žbuku i pobojati sa vapnom. Da li sa Sanisil špricom i žbukom mogu ožbukati i vanjske zidove ili samo unutarnje? Da li nakon žbukanja vanjskih zidova treba odmah obojati zidove i kojom bojom? Bi li bilo pametno probušiti na jednom dijelu zid i staviti odzračnik buduči da se kuća slabo provjetrava?

ODGOVOR

Sa sanacijskom žbukom mogu se ožbukati vanjski i unutarnji zidovi. Vanjske zidove potrebno je žbukati iznad zone sokla. Na zonu sokla s vanjske strane ugraditi sokl žbuku. Nakon žbukanja potrebno je sušiti žbuku minimalno 28 dana a tek onda ju obojati.
Ukoliko su zidovi zasićeni kapilarnom vlagom preporuka je bojanje silikatnom bojom – SILIKATKOLOR. Ukoliko se objekt ne koristi stalno, poželjno je na zidu ugraditi odzračnik.

B I / 7.12.2015. 10:17:45

Dobar dan,
U kući staroj 50g. nije nikada bilo problema sa vlagom. Prošle godine smo napravili adaptaciju, napravili novu betonsku podlogu (koje prije nije bilo) i napravili novu unutarnju žbuku (ručno). Na pod je stavljena papa i zidovi su premazani hidroizolacijom do metra visine. Također je ugrađena PVC stolarija.
Sada se odjednom počela pojavljivati vlaga (gljivice) na spoju zidova u spavaćoj sobi. Sa vanjske strane je stara žbuka bez izolacije.
Kako mogu rješiti problem? Da li trebam ostrugati boju i glet gdje se pojavljuje vlaga, namazati TERACIDOM i zatim ofarbati bojom koja ima fungicida?
Hvala!

ODGOVOR

Ugradnjom pvc stolarije poremećen je protok zraka koji je objekt imao prije izvedbe, sanacije.
Potrebno je izmjenjivati što više zraka unutar prostora tj. izjednačavati temperature unutarnjeg i vanjskog prostora.
Svakako da bi u dogledno vrijeme bilo poželjno izvesti energetsku obnovu objekta ugradnjom toplinskog sustava – kamene vune.
Sada, postojeći glet i boju treba ostrugati površinu tretirati fungicidnim premazom TERACID ponovno pregletati i obojati bojom sa fungicidnim dodatkom.

J M / 5.12.2015. 8:53:21

Postovanje. Kupili smo stan u prizemlju zgrade,i problem se pojavio u obje spavace sobe. Naime, zid je nosivi i fizicki je odvojen od drugov stana zbog zemljotresa itd. Sa unutrasnje strane u dnu se pojavila plijesan. Vlage u tom odvojenom dijelu koliko znam nema,a i tesko je bilo sta uraditi jer se moze zavuci samo duzina ruke. Sta uraditi s vana,a i inutra kako bi TRAJNO rijesili taj problem? Unaprijed hvala

ODGOVOR

Pretpostavka da na objektu nije izvedena hidroizolacija i drenaža s vanjske strane.
Potrebno je s vanjske strane napraviti otkop, površinu premazati hidroizolacijskim premazom HidroProtekt Duoelastik u dva sloja, na hidroizolaciju ugraditi toplinsku ploče XPS, preko ploče postaviti čepastu ljepneku i otkop zatrpati.
Po potrebi ako će oko objekta biti dosta oborinske ili podzemna vode potrebno je ugraditi nakon iskopa drenažnu cijev.
S unutarnje strane skinuti sve sojeve do zdrave žbuke, žbuku oprati vodom i posušiti nekoliko dana, suhu žbuku tretirati fungicidnim sredstvom TERACID te na osušeni TERACID nanijeti glet masu i obojati bojom sa dodatkom fungicida.

j h / 21.11.2015. 15:22:59

betonska ploca na stropu kuhinje je napukla u duzini 1m,par mm sirine i prokisnjava.a zbog cudnih susjeda iznad,ne mozemo sanirati sa njihove strane.sto mogu uciniti da pukotinu potpuno saniram iz mojeg stana,tj.sa donje strane betonske deke??hvala

ODGOVOR

Pukotinu je sada teško sanirati s donje strane, a jedino što možete je da u pukotinu utisnete silikon da ju zabrtvite, te po potrebi premažete hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT.

I / 30.10.2015. 14:02:06

Poštovani,
molim Vas prijedlog hidroizolacije (zaštita od kapilarne vlage) nulte ploča korištenjem nekog od vaših proizvoda. Na temeljenu AB ploču polagat će se pločice korištenjem univerzalnog ljepila.
Ukoliko postoji mogućnost hidroizolacije dodatkom aditiva mješanom betonu, molim vas i taj prijedlog jer betonaža pumpanim betonom tek slijedi.

Lijep pozdrav

ODGOVOR

Prije postave keramike površinu premažite hidroizoacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja.

K M / 29.10.2015. 19:54:39

Poštovani zanima me kako izolirati zid od stana, naime sa jedne strane zida bi trebala biti soba a sa druge je cisterna za vodu.zid je od punog betona, zanima me da li će biti učinkovito na zid zaljepiti stiropor, pa uz stiropor sazidati drugi zid, sa strane sobe naravno?

ODGOVOR

Prije ugradnje stiropora i novog zida površinu premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK u dva sloja kao dodatnu zaštitu od vlage.

N M / 15.10.2015. 7:31:30

Poštovani,
Imam konstantnih problema s prodorom vode u podrum, naime zid je betonski (grubi beton) kao i stepenice po kojima silazimo u podrum i nakon svake malo jače kiše u podrum se slijeva voda.
Donja ploča je betonska i kroz nju ne prolazi voda, samo kroz stepenice i to na 3, 4 i 5 (od 7) stepenici te se slijeva u podrum. Iz zida mi na 2 mjesta prolazi u visini 4 i 5 stepenice….e sada…
Zanima me što preporučujete iz Vašeg asortimana kako bi riješio prodor vode u podrum.

ODGOVOR

Betonske zidove i pod možete premazati hidroizolacijskim premazom BETONPORTEKT DUOELASTIK u dva sloja četkom,valjkom ili gleterom.

K / 11.10.2015. 21:25:46

Poštovani!
Imam dva podruma pod dvije trećine kuće.Kuća je završena i useljena 1993 god.Nikada nisam imao vode u podrumima do prošle godine.Podrumi su su ožbukani cementnim mortom i opločani pločicama pod i zidovi 1,2m visine.Podne pločice su ugrađene u beton tri prema jedan i zalivene cementnim mlijekom zidne pločice ljepljene su ljpilom za pločice Samoborka.Vanjsku hidroizolaciju je nemoguće izvesti.Voda mi prodire na spojevima pločica poda i zidova te kroz fuge podnih pločica.
Iznad zidnih pločica pa do visine dokle je podrum u zemlji boja mi bubri i otpada kao i dijelovi žbuke koja se rulji.Podrum je u zemlji 1.80 m.
Vanjska izolacija nije izvedena a sada ju je nemoguće izvesti.Od prošle godine 10-ti mjesec pri malo jčim kiim kišama voda mi se poavljuje kao i ovih dana.Molim Vas za pomoć i savjet kako izvesti unutarnju hidro izolaciju i riješiti se vode.Zahvaljuje i srdačno vas pozdravljem.

ODGOVOR

Površinu poda i zida treba impregnirati kontakt grundom, te na osušeni grund nanositi hidroizolacijsku polimer cementnu dvokomponentnu fleksibilnu masu HIDROPRTEKT DUOELASTIK.
Na spoju poda i zida ugraditi traku za brtvljenje u prvi sloj hidroizolacije.
Žbuku koja se ljušti maknuti sa zida i očistiti do podloge.
Premazati hidroizolacijskim premazom i ponovno ožbukati VAPNENO CEMENTNOM žbukom VC 40 ili sanacijskom žbukom SANISIL H.

M F / 10.10.2015. 16:19:43

Potpuno nova kuća je u Makarskoj. Završena prije tri godine. Neuseljena.Vanjska izolacija štirošprom od 5 cm ožbukana je i obojana.Mislim da je to urađeno po normama i najnovijim materijalima na tržištu. Problem:na sjevernom vertikalnome zidu, koji je pod vrlo jakim udarom bure i kiše na tri mjesta negdje prodire voda. Tu je s unutrašnje strane došlo do opadanja žbuke u razini podova prostora.U sva tri navrata sam to iznutra popravljao i bojao, ali pojavljuje se iznova. Nisu to velike površine, ali su vidljive. Kako se toga riješiti, a da ne skidam dio fasade izvana na tim mjestima ( štiropor i zaključno žbuku i boju )? Kojim materijalima je moguće sve samo premazati izvana, ili mpram skidati te dijelove vanjske fasade?

ODGOVOR

Prilikom izvedbe nije se obratila pažnja na izvedbu detalja i sada jedino što možete da cijelu fasadnu površinu s vanjske strane prebojate fasadnom bojom, a s unutarnje strane skinete postojeću boju, glet i žbuku do podloge.
Podlogu zatim treba očistiti premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT u dva sloja četkom i ponovno ožbukati žbukom.