Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D K / 8.2.2015. 18:29:07

Poštovani,
imam problem s vlagom u stambenoj zgradi.Dio sobe je pregrađen i napravljena je garderoba.Dva su vanjska zida,potkrovlje.U tom garderobnom prostoru je vlaga po zidovima. Stavili smo stiropor što je mislim još pogoršalo situaciju jer se sad stvara kondenzat i voda doslovno izvire ispod stiropora.zgrada nema toplinsku izolaciju,samo obična fasada. Molim za savjet.Hvala.

ODGOVOR

Na sada izvedene slojeva nije moguće izvesti sanaciju, jer je najvjerojatnije ostala zarobljena vlaga u zid, a ugradnjom toplinskog sustava došlo je do prevelike razliku između temperatura vanjskog i unutarnjeg prostora.
Sanaciju možete izvesti jedino da postojeći sustav maknete do žbuke ili do samog zida konstrukcije, zidove premažete ili hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili pričvrstite parnu branu i na to ugradite knauf ploče s pomakom od minimalno 5 cm sa ispunom od toplinske izolacije staklenom vunom ili bez toplinske izolacije. Svakako je preporuka da se s vanjske strane izvede toplinska izolacija pločama stiropora ili kamene vune.

a / 28.1.2015. 18:21:58

postovanja.mozete li mi dati savjet kako rijesiti vlagu u kamenoj kuci.naime imam kamenu kucicu na velebitu zid je debljine 30 cm vani kamen unutra beton koji je bio do oplate,nije zbukana iz nutra.kako su na velebitu niske temperature cim se nalozi vatra zidovi strasno kondenziraju ,te za vrijeme jakih kisa probije vlaga.mozete li mi dati savjet kako rijesiti s obzirom da vani svakako ostaje kamen a u nutra da ne oduzme puno prostorate da se postigne neki termo most.unaprijed vam veliko hvala

ODGOVOR

Pošto je u objektu napravljen betonski zid dolazi do prevelike razlike u temperaturi vanjskog i unutarnjeg prostora i do pojave kondenzata jer su vam (pretpostavka) kameni zidovi zasićeni kapilarnom vlagom te se kondenzira preko betonskog zida. Sanaciju možete napraviti tako da unutrašnje zidove premažete hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK i ožbukate sanacijskom žbukom SANISIL H u debljini 1,5 cm.
Ako želite toplinsku izolaciju, ugradite na hidroizolaciju toplinski sustav s pločama stiropira ili ugradtite knauf ploče odvojene od zida cca 3-5 cm.

Z P / 25.1.2015. 14:57:16

Postovani,
imam staru cisternu za pitku vodu koja je negdje napukla,dali ima nesto da je saniram.Mozda neko ljepilo sa mrezom ili slicno nesto s naznakom da je za pitku vodu?

ODGOVOR

Cisternu za pitku vodu premažite u dva ili tri sloja hidroizolacijskim, zdravstveno ispitanim, premazom HIDROPROTEKT. Staklena mrežica se prilikom premazivanja ne koristi.

r b / 23.1.2015. 20:55:05

imam veliki problem naime u moju sobu koja se nalazi ispod susjedove terase kapi voda. susjed je izvana napravio izolaciju, al nam to nije pomoglo. i dalje nam kapa voda. čitam o vašim proizvodima pa me interesira da li imate kakvu preporuku da bi se to iz unutrašnje strane moglo sanirat

ODGOVOR

Unutrašnjost možete premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , no prema opisanom vlaga će vam se i dalje pojavljivati, te time nećete riješiti problem.
Pretpostavka je da sanacija na terasi nije dobro izvedena, jer da je pravilno izvedena vlaga vam se ne bi smijela javljati.
Najbolje bi bilo da sanaciju ravnog krova izvedete tako da sve slojeve skinete i ponovno postavite hidro i toplinsku izolaciju krova tj.terase.

D D / 19.1.2015. 14:17:39

Zidovi podruma su izvedeni betonskim blokom, sa vanjske strane je samo najlon, iznutra jos uvijek nista, dakle goli betonski blokovi kroz cije fugne ulazi vlaga/voda.. znaci trebao bi zidove, ali i pod (koji je sama betonska ploca) presvuci odredenim materijalom koji nebi propustao niti oborinsku vodu, niti podzemne vode odozdo.
Pa Vas molim savjet kojim sredstvom da to radim, i na koji nacin, tj. u koliko slojeva i sl.

ODGOVOR

Preporuka je da se s vanjske strane napravi otkop oko zidova koji su u zemlji. Zidove premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT DUOELASTIK, ugraditi toplinsko izolaciju ploču XPS u debljini 3-4 cm i na to ugraditi čepastu foliju i zatrpati.Prije zatrpavanja postaviti drenažne cijevi oko objekta.
U unutrašnjosti pod i zidove do visine cca 40 cm premažite istim hidroizolacijsim premazom i nakon toga zidove ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H ili vapneno cementnom žbukom VC40 u debljini cca 2 cm. Na pod na hidroizolaciju možete direktno ugraditi keramiku fleksibilnim ljepilom.
Hidroizolacijski premaz obavezno se nanosi u dva sloja ukupne debljine cca 3-4 mm. Nanosi se četkom, valjkom ili gleterom. Pakiranje hidrozilaciskog premaza HIDROPROTEKT DUOELASTIK je 25 kg +12,5 l dovoljno je za površinu cca 10-12 m2.

r f / 18.1.2015. 18:36:14

Poštovani, imam ozbiljan problem i tražim vašu pomoć- Majstro mi je fulao pad na vanjskim pločicama stepenice-kiša kad pada zadržava se na nekim mjestima te na kraju filtrira ispod stepenica uslijed čega pada žbuka. Interesira me dali postoji neka tekučina bezbojna koju bih mogu nanijeti preko pločica i koja bi spriječila prodor vode. Netko mi je savjetovao da premažem pločice staklenom vodom ali meni izgleda previše jednostavno. Molim pomoć
Hvala

ODGOVOR

Na izvedenom sustavu sada je teško potvrditi da li ćete premazom moći spriječiti daljnji prodor vode u slojeve ispod pločica. Premazivanje staklenom vodom moguće je da se stvori vodonepropusni sloj ali vam nije garancija da se i dalje neće pojavljivati erozija žbuke ispod stepenica.
Najbolje bi bilo da se skinu svi slojevi do ab ploče premaže hidroizolacijskim premazom hidroprotekt duoelastik i na hidroizolacijski premaz ugrade keramičke pločice koristeći fleksibilno ljepilo TERATEKT FLEKS.

I L / 17.1.2015. 18:43:39

Pozdrav ! Imam 50m2 garaze i iznad nje mi je betonska polca sad ja bi htio staviti 10 cm zemlje i posijati travu. Koji je postupak i koju izolaciju da stavim izmedu zemlje i trave i dali mi se to isplati ili da uzmem umjetnu travu ? Hvala

ODGOVOR

Ugradnjom i izvedbom zelenih krovova se ne bavimo pa vam ne možemo niti odgovoriti na vaš upit.
Trebate se konzultirati s firmama koje se bave takvim radovima pa vidjeti što oni predviđaju.
Ono što vam mi prilikom izvedbe sustava zelenog krova možemo ponuditi hidroizolacijski premaze, jedno ili dvo komponentne, visokoelastične, fleksibilne i vodonepropusne.

J K / 9.1.2015. 22:25:43

Na vanjskoj terasi nekoliko fuga na pločicama nije kvalitetno napravljeno, te se dio pločica podiže uslijed vlage (snijeg, kiša), a kada je suho vračaju se u normalu. Međutim kako se to ponavlja (2-3 god.) - povećava se površina podignutih pločica i fuge nestaju. Radi se o terasi veličine cca 20 m2, a za sada podiže oko 5m2. Može li se na neki način to riješiti, a da se ne mora cijela terasa trgati i iznova popločavati.

ODGOVOR

Preporučamo skidanje postojeće keramičke obloge, temeljito čišćenje podloge.
Obzirom da je došlo do provlaživanja glazure, potrebno je prije nastavka radova pričekati sušenje kao ne bi došlo do ponovnog zatvaranja vlage u podlozi. Na temeljito očišćenu podlogu izvesti polimercementnu fleksibilnu hidroizolaciju HIDROPROTEKT DUOELASTIK ( ili alternativno HIDROELASTIK 2K), te postoviti novu keramičku oblogu fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.
Za fugiranje primijeniti fleksibilnu masu za fugiranje TERAFIL FLEKS. Napominjemo da je prilikom izvođenja radova potrebno posebnu pozornost obratiti na izvedbu detalja- spoj hidroizolacije sa završnim okapnim profilom ili limom, spojevi na eventualnom odvodnom grlu i sl.

d d / 6.1.2015. 20:37:19

pravim umjetnu stenu za pozadinu akvarija,,premazo bi je ljepilom za stiropor zanima me dali je otrovno da mi nebi nastetilo ribama.hvala

ODGOVOR

Preporučamo izvedenu „stijenu“ završno obraditi polimer cementnom hidoizolacijom HIDROPROTEKT koja je certificirana za obradu površina koje su u kontaktu s pitkom vodom.

T K / 5.1.2015. 23:53:08

Imam stan u prizemlju i malo dvorište od betonskih opločnjaka i nije dobro napravljen pad i u jednom kutu mi se skuplja voda i malo mi je zid vlažan iznutra!Planiram rekonstrukciju dvorišta pa bi napravio pad ponovo tanko nanio betona i čitao sam da imate nešto što se nanese na taj beton(da ne propušta vodu) i onda mogu lijepit na to pločice ili ponovo poslagat te opločnjake?

ODGOVOR

Preporučamo oko samog objekata izvesti opločenje opločnicima koje postaviti na drežani sloj, kako bi se spriječilo zadržavanje procijedene vode. Vanjske zidove ispod razine tla, kao i cca 30 cm iznad buduće kote terena dodatno hidroizolirati polimer-cementnom hidroizolacijom tipa HIDROPROTEKT DUOELASTIK ili sl.
Na unutarnjoj stijenci vanjskih zidova potrebno je provesti sanaciju zbog prisutne zaraze mikrorganizmima. Odstraniti slojeve boje i gleta do podložne žbuke. Površinu temeljito otprašiti i tretirati TERACID-om, te pregletati TERANIL-om, i oličiti unutarnjom bojom sa fungicidinim dodatkom - TERAPOL FRESH.