Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Ž D / 3.4.2014. 10:24:33

Poštovani,
imam problem sa vlagom koja iz magazina prodire na kuću tj, sobu. Magazin je nadograđen nema temeljne ploče,ispod je šljunčana površina. Molim za savjet na koji način riješiti taj problem. Zahvaljujem

ODGOVOR

S obzirom da postojeći objekta nema izvedbu nikakve izolacije, hidroizolacije ni temeljne ploče sanacija bez ugradnje temeljne ploče neće biti zadovoljavajuća.
Potrebno je izvesti temeljnu ploču, po mogućnosti ugraditi toplinsku izolaciju pločama elastificiranog stiropora i cementnu glazuru.
Glazuru nakon sušenja premažite hidroizolacijskim premazom DUOELASTIK HIDROPROTEKT u dva sloja ukupne debljine 3-4 mm.
Na hidroizolaciju ugradite završnu oblogu prema želji npr.keramičke pločice.

H F / 26.3.2014. 14:35:20

Poštovani,

Planiram raditi drenažu na staroj kamenoj kući na moru koja je sa stražnje strane ukopana cca 1.5m u zemlju. Sa unutrašnje strane zida gdje ćemo raditi drenažu vidljivi su tragovi vlage.

zidar spominje da bi sve otkopao, pocistio, pozbukao i onda stavio ljepenku, čepastu foliju, drenažnu cijev, batudu,...

Bio bi Vam zahvalan ukoliko mi možete dati neki savjet vezano za isto.

Hvala.

LP,
Hrvoje

ODGOVOR

U koliko izvođač napravi iskop oko objekta žbukanje nije potrebno. S vanjske strane zidove premažite hidoziolacijskim premazom DUOELASTIK HIDROPTREKT u dva sloja debljine 3-4 mm ugradite toplinsku izolaciju XPS pločama u debljini cca 5-6 cm te na to ugradite čepastu ljepenku. Nakon toga ugradite drenažnu cijev i zasipajte prvo batudom pa zemljom.

D / 16.3.2014. 21:20:55

poštovani
imam problem prodora vlage u zid stare gradnje(60 cm)kod vecih kolicina oborina.sa vanjske strane se ne može djelovati pa sam sa nutarnje strane namazao 1 komponentnu negativnu izolaciju.sada mi treba žbuka iz vašeg programa koja dobro apsorbira vlagu(tj.ako nešto prođe da ne izbije na farbani dio)?
unaprijed hvala

ODGOVOR

Kod sanacija kapilarne vlage koristite sanacijsku žbuku – SANISIL ŠPRIC I SANISIL H koju možete ugraditi na hidroizolacijski premaz.

R P / 4.3.2014. 18:37:42

Poštovan,
namjeravam garažu preurediti u stambeni prostor. Ispod stepenica koje su povezane sa garažom napravljeno je kupatilo i kuhinja, prije nekih 2o.godina. Vanjski zid kao i stepenice salivani su od betona i ožbukani, ofarbani sa klakom, koji je vremenom 0d vlage otpao, a pločice u kupatilu su dobre.
Molila bi savjet;
- sa čime premazati sa gornje strane stepenice da nevlaži
- sa čime izolirati izvana i iznutra betonski zid gdje je kuhinja, hidro i termo, debljine je 1o-12 cm. Zid nije ukopan u zemlju,
- drugi zid koji se nadovezuje na ovaj je obloženo brdo, neznam kako ga drukčije nazvati, naliveni beton, koji je također vlažan jer iznad se nalazi trotoar oko kuće
- na podu su pločice koje bi digla i stavila izolaciju,
naravno i nove pločice.
Sličicu zidova ne tražite, jer neznam poslati.
Hvala

ODGOVOR

Iako iz vašeg upita nije moguće dobiti jasnu sliku o postojećem stanju objekta, preporučamo sve vanjske površine AB zidova toplinski izolirati izvedbom TERMOZOL sustava – povezanog sustava za vanjsku toplinsku izolaciju s pločama ekspandiranog polistirena debljine minimalno 12 cm. Detalje primjene možete naći na našoj web stranici.
AB zid koji je u dodiru s tlom preporučamo izolirati HIDROPROTEKT DUOELASTIKOM prema uputi.
Hidroizolacija se izvodi direktno na bet. površini te žbuka unutarnjom žbukom uz obveznu primjenu CEMENTNOG ŠPRICA 2 EKSTRA kao vezivnog sloja.
Na betonskim stepenicama provjeriti izvedene padove i po potrebi izvesti potrebne korekcije. Hidroizolaciju izvesti HIDROPROTEKT DUOELASTIKOM uz obveznu izvedbu „holkere“ brtvenim trakam na spojevima stepenica i vertikala zida.Na tako pripremljenu podlogu izvesti oblogu keramikom fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS.

D B / 4.3.2014. 12:18:05

Poštovani, iteresira me najbolja, odnosno funkcionalna hidroizolacija krova garaže, pošto kroz ploču prolazi vlaga?

ODGOVOR

Hidroizoloaciju AB ploče objekta garaže potrebno je izvesti prema pravilima struke kao i svaki ravni krov.
U koliko je AB ploča izvedena sa odgovarajućim padovima hidroizolaciju je, ispod keramičke obloge, moguće izvesti HIDROPROTEKT DUOELASTIK-om.
Detalje primjene možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici.

S M / 28.2.2014. 19:24:49

1) Da li je potrebno ugraditi traku za brtvljenje na spojevima zidova ako se za sanaciju vlage koristi mineralna žbuka Hidroprotekt?
2) Da li je prije nanašanja Hidroprotekta potrebno koristiti neki temeljni premaz?

ODGOVOR

HIDROPROTEKT je mineralni premaz koji se nanosi četkom u dva do tri sloja te se u njega ne ugrađuje traka za brtvljenje.
Prije ugradnje HIDROPORTEKTa ne koristi se nikakav impregnacijski premaz već površine treba dobro očistiti i oprati vodom.

z v / 27.2.2014. 20:20:41

Poštovani!napravio sam kucu dijelomično na starim temeljima.Pošto sam dograđivao dio, podrum je ostao ispod sredine kuće.nema drenaze oko kuce, nema ni izolacije temelja u zemlji.vodena zila mi ide ispod kuce .u podrumu mi je suho al ponekad i za vrijeme bez kise ali i kad je puno kise bude curak vode .kako riješiti problem s obzirom da je podrum u sredini kuce?hvala

ODGOVOR

Pošto ste naveli da objekat s vanjske strane nema hidroizolaciju i drenažu problem vlage teže ćete riješiti samo s unutarnje strane.
Ako se radi o procjedu možete zatvoriti upotrebnom HIDRO STOP mineralne žbuke.
Ako se radi o vlaženju površinu premazati HIDRO PROTEKT mineralnim premazom u dva do tri sloja četkom.

J / 14.2.2014. 16:19:08

Poštovani. Tražim idealno i povoljno riješenje za problem vlage u prizemlju stare kuće izrađene od kamena. Naime prizemlje se u jednom dijelu ukopava ispod razine zemlje te na tim djelovima se vidi (pogotovo za vrijeme kiša) vlažni dio, a sa vanjske strane je popločana ulica - nizbrdica. Koja riješenja postoje za izolirati zid sa unutarnje strane. hvala

ODGOVOR

Zid s unutarnje strane premažite hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom i ožbukajte sanacijskom žbukom SANISIL H, u potrebnoj debljini.

D / 13.2.2014. 17:40:10

Na kući, započeta gradnja do prve deke, koja je građena na terenu pod nagibom, tako da je gornja strana kuće više u zemlji od donje,
nije izvedena hidro izolacija ni drenaža temelja.
Za vrijeme kiša i topljenja snijega dolazi do prodora vode sa gornje strane kuće, uz donji rub prostorija, Također se stvara i kondenzacija vlage , po zidovima i pločicama. Zanima me kako izvesti
dobru i kvalitetnu hidro izolaciju i drenažu temelja i koji materijal upotrijebiti i dali će se na taj način riješiti oba problema , znači i prodora vode i kondenzacije. vlage
Dali se tu radi , po vašem mišljenju, o kapilarnoj vodi ili o oborinskoj , ili su to neke podzemne vode ili je to sve skupa.
lp, unaprijed hvala na odgovoru

ODGOVOR

Oko vašeg objekta izvedite otkop te izvedite drenažu i hidroizolaciju ugradnjom drenažnih cijevi i upotrebom hidroizolacijskog premaza DUOELASTIK HIDROPROTEKT.
Nakon izvedene hidroizolacije na donjem dijelu objekta na dio koji dijeli dvije etaže također možete ugraditi toplinski izolaciju s XPS pločama.
Na gornji dio kuće da bi spriječili pojavu kondenzata ugradite povezani toplinski sustav sa pločama stiropora ili kamene vune u minimalnoj debljini od 8 cm.
Završno objekt obradite silikatnom, silikonskom ili mineralnom žbukom (SEP-Z 200 + MINERALKOLOR) , u boji prema izboru iz naše ton karte.

L / 13.2.2014. 1:31:28

Poštovani,
planiram renovirati staru kucu prizemnicu bez podruma na području Knina koja je građena prije 50 godina. Temelji su duboki 0,5m i rađeni od betona i kemena a vanjski zidovi debeli 45 cm u istom materijalu sa drvenim slojem unutar zida. Kuća je obložena izvana vanjskom cementnom žbukom.

Konkretno zanima me ako biste me mogli savjetovati što napraviti po pitanju spriječavanja kapilarne vlage jer ne postoji horizontalna hidroizolacija na spoju temelja i zida.

Unaprijed hvala i srdačan pozdrav

ODGOVOR

U koliko s vanjske strane na temelju nije izvedena žbuka predlažemo vam da ožbukate vanjski temelj sokl žbukom.
Sokl žbuka je mineralna žbuka namijenjena za žbukanje soklova i zidova pod utjecajem kapilarne vlage. Pogodna je za sanacijske i restauratorske radove.
Prije žbukanja sokl žbukom, zidove temelja možete premazati hidroizolacijskim premazom HIDROPROTEKT , u dva sloja četkom.
Poželjno bi bilo prije sanacije napraviti otkop oko temelje te predvidjeti mogućnost izvedbe drenaže.