Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

F Č / 10.1.2023. 19:25:04

Poštovani, Vanjski zid je zidan od ciglenog bloka 20 cm debljine, te je sa vanjske strane stavljen špruc. Prilikom većih oborina unutarnja strana cigle bi bila mokra. Kako bi to spriječili stavljenja je stiropol fasada 5cm debljine i preko nje je stavljena mrežica s dvije ruke ljepila. Nakon obilne kiše unutarnja strana cigle je vlažna i na jednom mjestu mokra. Molim za savijet kako zaštitit stiropol fasadu da vlaga i voda ne prolaze.

ODGOVOR

Iz Vašeg upita je očito da imate problem prodora vode, ali bez dodatnih informacija i uvida je teško reći gdje. Opisano upućuje da prodor vode nije vezan uz toplinsko-izolacijski sustav osim ako na njemu nemate neko vidljivo mehaničko oštećenje jer kod pravilnog izvedenog armirajućeg sloja na sustavu nema mogućnosti prodora vode.

D B / 27.12.2022. 12:25:28

Postovani, betonska ploca 30x 12 cm ograde terase je vlazna i unistava zid. Okapnica postojis obje strane i u funkciji je. Da li je moguce uptrijebiti Vas proizvod za premaz betona, kako bi se zastitio zid od prodotra vode. Hvala unaprijed

ODGOVOR

Iz Vašeg upita nisu jasni svi detalji potrebni za neki konkretniji prijedlog. Međutim, ukoliko je terasa izvedena u padu, betonsku ploču terase možete zaštititi hidroizolacijskim polimer-cementnim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno, četkom, valjkom ili gleterom. Drugi sloj moguće je nanijeti 4-6 sati od nanošenja prvog sloja. Detalje primjene možete pronaći u tehničkoj uputi proizvoda na našoj web stranici. Lijep pozdrav,

M D / 19.12.2022. 17:09:11

Poštovani ! Imam prostoriju od 18m2 kojoj je desna duža strana objekta po dužini ukopana u zemlju . Ukopana je tako da kreće sa 2metra visine prema 50cm visine , tako je teren u padu sa susjedove strane . Prednja strana je takodjer u zemlji dok lijeva strana i zadnja strana nisu pod zemljom . 2017 godine sam skroz otkopao desnu stranu 50 cm ispod donje ploče deke i sastrugao staru ljepenku terpapir do betonskih kvadri i ostavio sve da se dobro osuši i premazao u dvije ruke od dracomexa Draco Lastic 100 i postavio PE čepastu foliju i nazad zatrpao zemlju . Sada mi je nakon velikih kiša iznutra počela prodirati voda na spoju podnih i zidnih pločica na coklu . Izvana više nisam u mogućnosti izvoditi nikakve radove , na proljeće bih skinuo podne pločice i dobro očistio podnu ploču i unutrašnje zidove do visine 1m i htio bih postaviti još dodatnu hidroizolaciju iznutra. Znači vaš kutni element unutarnji , traku za brtvljenje i sada pitanje koji vaš proizvod . Ako je potrebno mogu vam poslati slike unutrašnjosti . Lp

ODGOVOR

Nakon uklanjanja postojećih slojeva te temeljitog čišćenja zida od betonskih kvadra i betonskog poda potrebno je eventualne neravnine poda i obavezno zida grubo izravnati REPARATRUNIM MORTOM G (za debljine do 20 mm) ili REPARATURNIM MORTOM R4 250 u slučaju potrebnih većih debljina. Horizontalni HI poda i vertikalnu HI zida preporučamo izvesti BETONPROTEKTOM MONOELASTIK nanošenjem u dva sloja križno valjkom ili gleterom, uz obveznu primjenu TRAKA ZA BRTVLJENJE na spojevima pod-zid, kao i zid-zid. Na tako pripremljenu podlogu poda moguće je lijepiti keramiku fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS nakon najmanje 24 sata. Zidne površine preporučamo ožbukati paropropusnom žbukom SANISIL H uz priprema podloge CEMENTNIM ŠPRICEM 2 EKSTRA, te po potrebi fino zaribati FINOM ŽBUKOM F 900.

P O / 19.12.2022. 13:01:43

Poštovani, obavljam staru kuću koja je zidana od 2 reda cigli. Unutarnja strana zida se sastoji od reda pečene cigle i reda prijesne cigle. Uklonio sam svu žbuku i sada bi stavio mrežicu i ponovno žbuku. Koje materijale mi preporučujete? Također je ista vrsta zida u kupaonici, kakvu hidroizolaciju staviti nakon žbuke u toj prostoriji? Hvala!

ODGOVOR

Iz Vašeg upita nije jasno o kakvom zidu se radi. Molimo da pošaljete fotografije i obratite nam se putem telefona na brojeve 01/ 33 22 709 ili 01/ 33 22 808.

M P / 1.12.2022. 13:10:08

Poštovani, kojim Vašim proizvodom bi bilo najbolje sanirati pukotine na gornjoj AB ploči? Pukotine su širine cca 2 mm i dužine od 20 do 70 cm. Da li imate nešto na bazi epoxy? Unaprijed zahvaljujem

ODGOVOR

Proizvode na bazi epoxyja Samoborka d.d. nema u svom proizvodnom asortimanu. Samo prema upitu nismo u mogućnosti konkretnije pomoći. Molimo da dostavite fotografije i obratite nam se telefonski na brojeve telefona 01/ 33 22 709; 01/ 33 22 808.

S Č / 15.11.2022. 9:26:09

Poštovani, U adaptaciji sam drvene kućice čiji se pod u jednoj prostoriji sastoji od drvenih dasaka položenih na grede, na daske je postavljena ljepenka koja nije zavarena a na istu je postavljena lamperija. Kako bih željela maknuti lamperiju i na pod staviti ili pločice ili možda seljački pod odnosno parket, a ne bih rad obzirom na drvenu konstrukciju objekta stavljala ljepenku koja se mora variti, pitam: Može li se polimerbitumenski premaz namazati (četkom) direktno na drvenu podlogu od dasaka i preko njega navući estrih debljine 3 cm na koji bi se dakle, stavile pločice ili seljački pod. Ako je to moguće, ljubazno molim info koji premaz uzeti i koju količinu za 17m2. I dakako, gdje ga nabaviti. Srdačan pozdrav Silva Čikos

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom asortimanu HI u mogućnosti je ponuditi isključivo polimercementne HI premaze koji nisu pogodni za primjenu na drvenim podlogama.

B B / 10.11.2022. 10:38:11

Poštovani, Imam staru kamenu kuću koju planiram urediti (nisam u mogućnosti rušiti zidove), trebam savjet kako izolirati zidove/temelje i izbjeći vlagu. Zidovi su kameni debljine 50cm, s vanjske strane je put niz koji se slijeva voda kada pada kiša, s te strane zid mora ostati kameni. S unutarnje strane istog zida otkopao sam naslage zemlje do temelja koji su premazani vapnom (prije više od cca 200 godina). Moje pitanje je kako hidroizolirati te temelje i zid da ne dođe do pojave kapilarne vlage? Plan je da od starih temelja betonska ploča ide na visinu do cca 30-50.

ODGOVOR

Preporučamo s vanjske strane na spoju ziđa i “puta” (asfalt, beton ili..) obvezno izvesti ”holker” BETONPROTEKTOM MONOELASTIK u cilju sprječavanja direktnog zacurijavanja oborinske vode. Otkopano kameno temeljeno ziđe potrebno je temeljito očistiti, sljubnice između kamena zapuniti MORTOM ZA ZIDANJE M-10, te poravnavanje izvesti cementnom žbukom C 80 kao pripremu podloge za izvedbu vertikalne HI BETONPROTEKOM MONOELASTIK. Istu je potrebni izvesti najmanje 30 - tak cm iznad visine vanjskog terena. Zbog nedostatne vertikalne I horizontalne HI kapilarnu vlagu nije moguće u potpunosti eliminirati! Za dodatno potrebne informacije stojimo na raspolaganju.

r r / 1.11.2022. 16:31:56

poštovani, kako zaštititi betonsku ploču i zid od betonskih blokova na njoj izgrađen, od kiše koja ih natopi i probije na drugu stranu zida.

ODGOVOR

U Vašem upitu nema dovoljno informacija za konkretan odgovor, ali, načelno zidove možete zaštititi žbukom , a betonsku ploču zaštitite izvedbom hidroizolacije. Kako bi Vam mogli preporučiti konkretne proizvode obratite se tehnološkoj službi na brojeve telefona 01/ 33 22 709 i 01/ 33 22 808.

D S / 19.10.2022. 9:42:40

Poštovani, trebam masu za hidroizolaciju za nanošenje na AB ploču kao podlogu ispod zidova. Masa bi se trebala nanjeti na 2-3 dana stari beton! Primjena otok Ugljan, nabava materijala Zadar. Molim Vaš savjet i preporuku čim hitnije je moguće.

ODGOVOR

Hidroizolaciju AB ploče ispod zidova možete izvesti polimer-cementnim premazom BETONPROTEKT MONOELASTIK, ali bilo bi dobro da pričekate da beton bude star barem 7 dana. Za informacije oko nabave BETONPROTEKTA MONOELASTIK molimo da se obratite Samoborkinom prodajnom predstavniku za zadarsko područje na broj telefona 091/ 33 22 919 (Ivan) .

H L / 4.10.2022. 8:44:39

Kuća je sa sjeverne strane ukopana u zemlju, a hidroizolacija je napravljena iznutra u obliku bitumenskog premaza prije cca 30 godina. Mislio sam još jednom nanijeti isti takav polimer-bitumenski premaz i nakon toga staviti EPS 10cm, građevinsko ljepilo + mrežica i obojati ili čak nalijepiti na EPS još i gips ploče. Koji je vaš prijedlog i koji od vaših proizvoda bih mogao iskoristiti ?

ODGOVOR

Samoborka d.d. u svom proizvodnom programu nema hidroizolaciju koja može ići na postojeću bitumensku, ali možemo preporučiti za nastavak radova i obradu ekspandiranog polistirena (EPS) polimer-cementni mort UNITERM, staklenu mrežicu PRIMAFAS 160. Tako pripremljenu podlogu možete dodatno obraditi gletanjem TERANILOM kako bi dobili dodatnu glatkoću površine i zatim ju obojati. Druga opcija je da površinu koju ste armirali mrežicom i UNITERMOM možete obraditi i nekom od završno-dekorativnih žbuka (npr.TERAKRIL…) uz obaveznu impregnaciju MINERALKVARC GRUNDOM OBOJENIM 24h prije nanašanja žbuke.