Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

K B / 26.9.2022. 22:48:57

Postovani, radi se o staroj kuci (gradnja prije 1968) koja ima izboceno postolje fasade (sokel) od betona debljine 3 cm. Na straznjem dijelu kuce je sokel poceo otpadati, pa smo ga u potpunosti uklonili. Nakon uklanjanja sokela vidljive su smedo-zute mrlje, pretpostavljamo da se radi o kapilarnoj vlazi i solima. Nas plan je ostrugati sve do zdravog dijela, oprati sa peracem pod visokim pritiskom, udubljenja zapuniti reparaturnim mortom, premazati sa Vasim proizvodom Hidroprotekt, staviti na hidroprotekt sanacijski spric i zatim sanacijsku zbuku. Na sanacijsku zbuku stavili bi da bude kao i prije sloj betona od 3 cm. Da li bismo time rijesiti prodor vlage u zid? Ako ne, molimo za savjet sta nam je ciniti? Postoji li parapropusna farba za sokel ili nesto drugo da se zastiti sloj betonskog dijela sokela? Da li gore naveden HI proizvod Hidroprotekt ima parapropusna svojstva? Iz tehnickog lista tog proizvoda to ne proizlazi. Postoji li neki drugi alternativni proizvod koji bi rijesio nas problem? U unutrasnjosti kuce zid se na odgovarajucim mjestima ljusti i napuhuje i vidljiva je vlaga. Da li je i tu potreban sanacijski spric i sanacijska zbuka i koju farbu za unutarnje prostore nam mozete preporuciti. Napominjem da farba mora biti bez otapala. Ogorceni smo losom ponudom Vasih proizvoda u Matuljima u Enex trgovini. Niti jedan od ovih gore navedenih proizvoda niti imaju u prodaji niti su voljni naruciti. Umjesto toga ponudili su nam Sika Monoseal 101 G i W te Baumit spric 2 i Samoborka VC-60 za strojno zbukanje. U tehnickim specifikacijama nije navedeno da je Monoseal 101 G i W parapropusan. Po nasem misljenju nije nam ponuden ispravan proizvod koji bi uklonio nas problem. Sta nam predlazete?

ODGOVOR

Prema informacijama raspoloživim iz vašeg upita preporučamo potpuno uklanjanje svih postojećih slojeva u zoni sokla (podnožja objekta) do podloge. Iz vašeg upita nije jasno o kakovom ziđu je riječ, pa obzirom na vrijeme izgradnje pretpostavljamo da se radi o betonu. U tom slučaju pojava smeđe-žutih mrlja upućuje na koroziju armature. Potrebno je ukloniti zaštitni sloj betona, armaturu temeljito očistiti I zaštititi antikorozivnim premazom. Na zaštićenu armature nanijeti zaštitni sloj REPARATURNOG MORTA G. Kako ste u upitu naveli oštećenja na unutarnjim stijenkama zidova potrebno je u zoni sokla primijeniti isključivo visokoparopropusne materijale kako bi se kapilarna vlaga “usmjerila” prema van. (SANISIL ŠPRIC, SOKL ŽBUKA). Hidroizolacijski premaz HIDRO PROTEKT primijeniti samo za izradu holkera! Kako bismo vam mogli konkretnije pomoći predlažemo da nam se obratite telefonski na 01/3322 709 ili 01/3322 808. Nakon što definiramo potrebne materijale uputiti ćemo vas na našeg partnera preko kojeg ćete I realizirati eventualnu narudžbu I isporuku.

S V / 15.9.2022. 20:17:01

Poz molim vas pomoć na staru kuću smo nadogradili jednu prostoriju, sobu nad kojom se nalazi terasa, nema krov,, problem je taj kad pada jaka kiša uvijek kvasi u sobi, na rubu nadogradnje, sve probali, razni premazi izolacije i Neznamo više šta napraviti,,, hvala u napred za odgovor

ODGOVOR

Kako na osnovu raspoloživih informacija ne možemo ponuditi moguće rješenje molimo da nam se obratite na brojeve telefona 01/33 22 709 ili 01/33 22 808.

M / 4.9.2022. 12:36:50

imam problem sa starom garažom koja ima ravni betonski krov, a koji na jednom mjestu ima ulegnuće gdje se prilikom kiše skupi i zadrži veća količina vode.Sazidana od betonskih blokova, a ravni krov je u biti obična betonska deka, bez ikakve izolacije.I na toj sredini prokisnjava,kako rijestiti problem.Sta predlazete

ODGOVOR

Betonska ploča iznad garaže bi trebala biti u padu kako se voda ne bi zadržavala na njoj. Stoga preporučamo da prvo izvedete beton za pad koji onda možete premazati jednokomponentnom hidroizolacijskom masom BETONPROTEKT MONOELASTIK u tri sloja križno.

Ž L / 2.7.2022. 17:31:06

imam betonsku ploču na kući koja malo propušta kišnicu. Sa čime da je premažem kako bi spriječio prodor vode? Hvala na odgovoru

ODGOVOR

Za kvalitetniji prijedlog sanacije potrebne su dodatne informacije, ali općenito, ako je betonska površina izvedena u padu potrebno ju je dobro očistiti i neravnine korigirati REPARATURNIM MORTOM (G ili F ovisno o potrebnim debljinama). REPARATURNIM MORTOM G možete izvesti uz korekciju neravnina i potreban nagib ukoliko betonska površina nije u padu. Na tako pripremljenoj podlozi potrebno je izvesti hidroizolacijski polimer-cementni premaz HIDROPROTEKT DUOELASTIK. Detalje primjene navedenih proizvoda možete pronaći u tehničkim uputama na našoj web stranici.

P G / 1.6.2022. 14:04:30

Poštovani, Imam garažu koja je pod ravnom pločom na kojoj je još uvijek dobra hidroizolacija i garaža je iznutra u potpunosti suha (radi se o folijama ali ne znam čiji proizvod). Nikad nisam iznad hidroizolacije postavio oblutke tako da je s vremenom (a danas se radi o skoro deset godina) njezina originalna bijela boja postala siva od atmosferskih utjecaja i prljavštine. Kako sam ipak odlučio postaviti oblutke na garažu, je li moguće iznad postojeće hidroizolacije premazati novi sloj hidroizolacije i tako ju dodatno zaštititi ? Ako da, zamolio bi za savjet o Vašem proizvodu koji bi najbolje odgovarao mojem slučaju. Ponavljam ploča je u vrlo dobrom fizičkom stanju i mišljenja sam da je nepotrebno u cjelosti mjenjati postojeću hidroizolaciju. S poštovanjem, Predrag Govorčin

ODGOVOR

Primjena polimer-cementnih hidroizolacijskih premaza iz proizvodnog programa Samoborke d.d. nije moguća na postojećim HI folijama.

m s / 8.4.2022. 12:09:35

poštovani da li je moguće kvalitetno izolirati diletaciju u podrumu kroz koju prodire voda i kako, da li možete preporučiti neko poduzeće sa iskustvom hidroizolacije

ODGOVOR

Vodo nepropunost radne dilatacije potrebno je osigurati ugradnjom odgovarajućeg dilatacijskog profila. Za dodatne informacije kao i eventualnu izradu ponude molim obratite se izvođaču:

M B / 23.3.2022. 14:37:29

Planiram sanaciju vodospreme (bunara) cija dva zida se oslanjaju dvije prostorije u kuci na koje je probila ove godine vlaga uslijed obilnih kisa.Kuca je iz 70 tih- 80 godina i.buduci da dolazi vodovod isumpao bih bunar,ali.i.izolirao zidove.Sto predlazete za sanaciju zidova bunara,ali.i.kuce? Hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Unutarnje stjenke vodospreme nakon pražnjenja I temeljitog čišćenja pranjem vodom pod tlakom, preporučamo nakon sušenja premazati HIDRO PROTEKTOM u tri nanosa zidarskom četkom križno. Eventualno potrebnu korekciju ravnina betonske podloge prethodno izvesti REPARATRUNIM MORTOM G. Za prijedlog sanacije zidova kuće potrebne su nam dodatne informacije o postojećem stanju te molim da nam se obratite na tel: 01/3322808 ili 01/3322709.

G D / 22.3.2022. 12:56:00

Poštovani, pitanje vezano za hidro i toplinske izolacije, adaptacija prizemnog stana u kući iz sredine prošlog stoljeća uklonjeni slojevi poda do zemlje (terazzo na terpapiru i nearmiranoj betonskoj podlozi) Izlivena nova AB deka d=12 cm na 20 cm ispod željene kote gotovog poda Koje proizvode koristiti ? Željeni slojev podai: 1. - H.I. (mogu li se bitumenske trake zamijeniti premazima u području kupaonica i kuhinja gdje se provode instalacije nad AB dekom?) 2. tvrde ploče EPSa u dva sloja 5+5 cm 3. EPST 2 cm 4. PE folija 5. Granulat d=? 6. Suhi estrih / OSB d=? kao podloga za LVT pod - imitaciju parketa Molim Vas prijedlog Vaših proizvoda i potrebnih debljina ili prijedlog izmijenjenog tehničkog rješenja. Dodatno pitanje - kako izolirati podnožje zidova od vlage? Kako riješiti prijelaz s poda na zid? Koje žbuke i završne boje koristiti? Unaprijed zahvaljujem!

ODGOVOR

Za potrebe izvedbe poda prizemnog stana iz našeg proizvodnog programa u mogućnosti smo ponuditi: - horizontalnu HI AB ploče prizemlja preporučamo izvesti BETONPROTEKT DUOELASTIKOM, koji nanositi direktno na betonsku podlogu navlaženu vodom u dva sloja križno valjkom ili gleterom, uz obveznu izvedbu holkera na spojevima sa vertikalnim konstruktivnim elementima primjenom TRAKE ZA BRTVLJENJE - iznad postavljene toplinske izolacije I PE folije preporučamo izvedbu CEMENTNOM ESTRIHA 20 u potrebnoj debljini Zbog eventualno prisutne kapilarne vlage moguća je izvedba vertikalne HI na unutarnjoj stjenci zidova istim proizvodom. Napominjemo da je, u tom slučaju, potrebno omogućiti “isušivanje” zidova primjenom sanacijski visokoparopropusnih žbuka sa vanjske strane. Detalje primjene preporučenih proizvoda možete naći u tehničkim uputama dostupnim na našoj web stranici www.samoborka.hr. Za detaljnije informacije molim obratite se na tel: 01/3322808; 01/3322709.

N R / 28.2.2022. 9:55:20

Poštovani, U kući iz 70-ih godina pojavila se kapilarna vlaga te je na par mjesta počeka otpadati farba i žbuka. Ispod laminata nema hidroizolacije već je samo beton. Skinut ćemo svu žbuku u visini oko 1 m i nanjeti hidroizolaciju na pod. Vidjeli smo da za taj problem preporučate betonprotekt. Možete li mi točno reći koje vrste žbuke, hidroizolacije i ostalog preporučate za ovaj konkretan slučaj. Unaprijed zahvaljujem.

ODGOVOR

Obzirom na utvrđenu prisutnost kapilarne vlage, preporučamo : - uklanjane postojećih slojeva : glazure sa poda do ploče, te žbuke sa zidova ( žbuku preporučamo ukoliniti minimalno cca 1 m visine iznad vidljivih oštećenja) - pod i zidove u visini od min 20 cm od razine poda, hidroizolirati BETOPROTEKTOM MONOELASTIK koji nanositi u dva sloja križno, na spojevima pod-zid ugraditi TRAKU ZA BRTVLJENJE, po potrebi podne površine prethodno izravnati REPARATRUNIM MORTOM G - površine zidova sa kojih je uklonjena žbuka premazati ANTISOLOM , te ožbukati SANISIL H ŽBUKOM uz pripremu podloge SANISIL ŠPRICEM - nanesenu žbuku nakon najmanje 7 dana obraditi FINOM ŽBUKOM F 900 - završno ličenje izvoditi visokoparapropusnom bojom SILIKATKOLOR nakon najmanje 14 dana

T R / 23.2.2022. 7:03:00

Poštovani, imam problem sa vanjskim zidovima i stropom u podrumu kuće stare oko 100 godina. Podrum je načelno suh, sa glazurama na podovima, a na zidovima i stropu je nabačena gruba žbuka. Sad se to trusi, a pri dnu zida i na boltama je i ponegdje i nabušena. U 80% dijela je žbuka stabilna, ali je površinski na većem dijelu na dodir sipka. Htio bih postaviti na pod keramiku, ali prije svega moram spriječiti trusenje jer konstantno se pomalo osipa i radi nered. Na jednom malenom dijelu u sirini cca. 50 cm se pri jakim kisama pojavi lagana fleka pri dnu zida uz pod. Pri duzem suhom vremenu iste nema i isuši se. Podrum je na pola ukopan. Prozori su cijelu godinu otvoreni na kipu i temperatura je konstsntna od 13-18 stupnjeva celzijusa kroz godinu. Molim Vas pomoć na koji način pristupiti rješavanju problema i mogu li odbiti samo dio žbuke koji baš zvoni, što navući na taj dio, a ostatak očetkati i na neki način premazati/prevući s nečim? Unaprijed Vam se zahvaljujem.

ODGOVOR

Oštećenja opisana u vašem upitu tipična su manifestacija kapilarne vlage prisutne u konstrukciji, te preporučamo : - uklanjane postojećih slojeva : glazure sa poda do ploče, te žbuke sa zidova ( žbuku preporučamo ukoliniti minimalno cca 1 m visine iznad vidljivih oštećenja) - pod i zidove u visiniod min 30 cm od razine poda, a poželjno 60 cm od razine vanjskog terena hidroizolirati BETOPROTEKTOM MONOELASTIK koji nanositi u dva sloja križno, na spojevima pod-zid ugraditi TRAKU ZA BRTVLJENJE - površine zidova sa izvedenom HI ožbukati SANISIL H ŽBUKOM uz priprema podloge CEMENTNIM ŠPRCEM 2 ESKTRA - na pod lijepiti keramiku fleksiblinim ljepilom TERTEKT FLEKS Molim da se za detaljnije upute javite našim tehnolozima.