Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

B P / 22.9.2021. 11:54:14

Imama ravni krov debljine 16cm u ciji beton je integriran vodonepropusni aditiv. Krov nece imati pad ni odvod imati ce kamene okapnice i kamene ploce potpuno ravne i biti ce kao zavrsni sloj{30m2 povrsina}. Zelim ispod tih kamenih ploca staviti i termo izolaciju pa me zanima u detalje da li dodatno trebam stavljati 2k hidroplastik ili ne { molim u detalje sta trebam sve postaviti ispod tih kamenih ploca, kao parnu branu, stirodur itd}. Takodjer ispod temeljne ploce na mrsavi beton sam stavio 2k hidroplastik samoborka kao i na temeljnu plocu u zoni zidanja zbog kapilarne vlage. Zid je ozidan (krecnocementnim mortom) wienerberger porotherm ciglama pa me zanima da li na dio mrsavog betona na kom je hidroizolacija sada postavljam diletacijske trake utopljene u 2k hidroplastik kojeg nanosim cetkom te cjeli taj dio od mrsavog betona pa preko temeljne ploce i nekih 50 cm visine zida premazem 2k hidroplastik u 2 sloja cetkom?. Hvala.

ODGOVOR

Preporučamo za projektiranje detalja ravnog krova javiti se ovlaštenom projektantu.

Sime M / 27.8.2021. 12:11:50

Pozdrav, zanima me kako odraditi spoj već postojećeg spuštenog stropa od gips-kartonskih ploča i strojene žbuke koja dolazi naknadno na zidove? Kako zaštititi ploče od žbuke? Hvala!

ODGOVOR

Uobičajeni redoslijed radova je prvo žbukanje, zatim gips – kartonski radovi. Sama zaštita gips – kartonskih ploča je moguća krep trakom (u više slojeva) ili drugim samoljepljivim najlonom. Međutim, izvedba strojne žbuke na kontaktu s GK pločama bi mogla biti problem. Stoga, savjetujemo koristiti početni profil kako bi mogli fino obraditi spoj, te uporabu trajnoelastičnog akrilnog kita.

M P / 30.7.2021. 11:12:02

Postovanje, U nosivom zidu od pune opeke bi napravili “slic” 15x20 cm , visine 30 cm , te u niega postavili anker koji bi s druge strane zabusili u nazidnu drvenu gredu od krovista. (Radi se o starogradnji te nemamo pristup da odozgora zabusimo trn pa da u izbusenu rupu postavimo kemijsko sidro). Taj slic sa postavljenim ankerom bi ispunili sa pogodnom smjesom. Imate li takvu smjesu u asortimanu? Hvala Vam! Srdacan pozdrav

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo radi li se o sidrenju ankera kojim se drvena nazidna greda krovišta povezuje sa nosivim zidom ili je planirani “šlic” potrebno samo zapuniti, o čemu ovisi I izbor potrebnog materijala. Molim da se sa više informacije javite na naše brojeve telefona 01/3322709 ili 01/3322833.

Nensd M / 20.7.2021. 10:37:28

Dobar dan,dali bavalit propušta vodu sko se neuradi podloga hvala unapred

ODGOVOR

Web stranica www.samoborka.hr s koje ste poslali upit je namjenjena pružanju informacija i potrebne pomoći o proizvodima firme Samoborka d.d. Bavalit nije proizvod naše firme.

D N / 12.6.2021. 10:02:48

Dobar dan, imam 5 pitanja... (svi su problemi unutar kuće, ne izvana...) 1. Ovako, znaći majstori su mi radili radove u podrumu kuće, te su odlomili veliki komad betonske stepenice. Pošto ću renovirati kuću, zanimalo me koji bi materijal trebao za to koristiti, jer nisam htio sam birati da se ne odlomi opet i neko se razbije... 2. Također su mi majstori nešto radili po zidovima i odlomili su veliki komad betona, oko 80cm dubine, a sada se vidi željezna armatura i nekakvi kamenčići. Kuća je građena oko 1972. Mislio sam koristiti PU pjenu da napunim sve što mogu, zatim malo električarskog gipsa ili grube žbuke, te Teranil, ali bi rađe se raspitao. 3. Kuća je građena na močvarnom području, pa voda nalazi put u malim rupicama na podu i izlazi van u velikim količinama kad pada kiša ili snijeg. Zanimalo me kako to popraviti i sanirati ako se može. Mislio sam možda malo impregnacije po tome namazati, zatim pokriti s Teraneksom... 4. Na stupu između dvije prostorije se krši žbuka, pa sam mislio to popraviti teranilom, ali mi neki govore za neki reparaturni mort, pa za neki fugenfuller, i stavrno neznam koji proizvod više izabrati. Dubina je oko 2.5cm i visina cijelog podruma (190cm) 5. Na stepeništu imam zid na kojem se cijelo vrijeme ljušti boja. Ne znam ako trebam pregletati zid, prežbukati ili premazati impregnacijom. 6. Kada su ugrađivali prozore odlomili su također dio zida, ali sada je tamo i žahrđala željezna armatura i PVC, pa ne znam ako bi Teranil se drukčije primio na to... Hvala puno unaprijed! LP.

ODGOVOR

Nastavno na pitanja u Vašem upitu odgovaramo redom: 1. i 2. Pošto se radi o velikim odlomljenim komadima betona savjetujemo vam dobetoniravanje uz primjenu oplate i uvrećanog SUHOG BETONA 20. 3. Potrebno je izvesti horizontalnu hidroizolaciju poda. Kao hidroizolaciju savjetujemo polimer-cementni premaz BETONPROTEKT MONOELASTIK, ukoliko je potrebno prethodno zagladiti podlogu koristiti REPARATURNI MORT G. 4. Za navedenu debljinu izravnanja žbuke koristiti grubu žbuku VC 60, te FINU ŽBUKU EKSTRA za fino zaglađivanje. 5.Boja se vjerojatno ljušti zbog prisustva vlage u podlozi stoga je prethodno potrebno prvo ukloniti uzrok vlage što može biti kapilarna vlaga iz tla ili kondenzacija vodene pare iz zraka. Preporučamo Vam parapropusnu boju SILIKATKOLOR. 6. Prostor između prozorskog štoka i ruba zida se ispunjava PUR pjenom, a ostatak prozorske špalete pod uvjetom da je riječ o betonu obraditi REPARATURNIM MORTOM R4, zatim zagladiti FINOM ŽBUKOM EKSTRA ili TERANILOM. Detaljna tehnička svojstva i upute primjene spomenutih proizvoda možete naći na našoj web stranici.

Anita Mošmondor / 29.5.2021. 9:59:25

Poštovani, živimo u novoj zgradi već šestu godinu i dvije god.nakon useljenja ispod dva prozora u kutu tik ispod prozorske daske se pojavila popucala masa ( zid se ljušti ) koja naizgled nije vlažna, ali konstantno se povećava i narušava estetiku zida.Od susjeda smo zaznali da nekoliko stanova ima isti problem . Sam izvođač radova dolazio je susjedima, ali ništa konkretno nije riješeno jer problem i dalje postoji.Može li se ovaj problem ukloniti trajno i na koji način ? Ili barem, možemo ili to donekle adekvatno estetski riješiti - premaz ili slično , ukoliko već ne možemo ukloniti trajni uzrok ?! Hvala.

ODGOVOR

Opisani problem upućuje da dolazi do vlaženja zida zbog propusta u detalju izvedbe vanjske stolarije, klupčice ili spoju stolarije s fasadom. Savjetujemo obratiti se izvođaču koji se bavi montažom stolarije ili fasaderskim radovima.

ZLATKO M / 6.1.2021. 18:08:41

Poštovani, u jednom komadu (cca 1 m2) su se odvojile keramičke pločice od ljepila cca 0.5 do 1 mm (zbog potresa). Postoji li neko tekuće ljepilo(razrijeđeno) da se ulije između pločica i starog ljepila?

ODGOVOR

Nažalost, ne možemo Vam dati tehničko rješenje koje bi ispunilo takav zahtjev. Svakao savjetujemo skidanje pločica i ponovno lijepljenje.

Goran P / 5.1.2021. 15:51:34

Poštovani,mene zanima dali je moguce naknadno staviti nekakvu izolaciju izmedu knaufa i zida,a da se knauf ne skida? Naime,kupili smo kuču koja je unutra oblozena knaufom,ali se ispostavilo da izmedu knaufa i zidova nema nikakve izolacije

ODGOVOR

Naknadnu izolaciju između Knauf ploča možete izvesti upuhivanjem izolacijskog materijala pod pritiskom. Za više informacije obratite se ovlaštenim izvođačima takve vrste radova.

A M / 23.12.2020. 16:18:50

Poštovani, u hodniku imam pod od kulira koji je počeo dobivati bijele mrlje tj bijeli film na površini pa mi hodnik nalikuje na gradilište. Probala sam očistiti betonom3 no nakon čišćenja još su jače izražene. Molim savjet što da radim.

ODGOVOR

Kod jače izraženih mrlja ponekad je čišćenje potrebno ponoviti. Čišćenje I osvježavanje terrazza može se izvesti i novim brušenjem I poliranjem. Preporučamo obratiti se specijaliziranim tvrtkama.

R K / 10.12.2020. 10:29:06

Poštovani, adaptirali smo kuću i s unutarnje strane u prizemlju smo radi vlage u čoškovima postavili ljepenku V3 do visine 1.2m. Stara žbuka je kompletno skinuta pa je sad potrebno ponovno ožbukati. Što bi mi preporučili da nanesem na lijepenku prije žbukanja? Kako žbuka ne bi otpala. Na staru ciglu prije žbuke sam planirao nanijeti nekakvu impregnaciju staro/novo. Jeli to dobro? Lijep pozdrav, Hvala :)

ODGOVOR

Nažalost na bitumensku ljepenku nije moguće nanijeti nikakvu žbuku na bazi cementa i vapna. Stoga Vam savjetujemo gips kartonske ili gips vlaknaste ploče ili da obzidate zidove s unutarnje strane novim zidom koji bi bilo moguće ožbukati.