Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

Senada E / 12.3.2024. 11:18:44

Poštovani, Sad u 4. Mjesecu idemo sa dizanjem kata kuće, koja je sad prizemnica, te je strop vec napravljen od betonske ploče, pa stiropor i estrih. Zanima me čime da zastitimo taj estrih dok se krov ne naprava u slučaju eventualne kiše Unaprijed se zahvaljujem, Emin

ODGOVOR

Estrih je najbolje zaštiti mehanički, ceradom ili najlonom jer eventualna izvedba hidroizolacije nema smisla kao privremeno rješenje.

B Š / 1.3.2024. 14:26:42

Poštovani, zanima me da li se mogu vratašća za dimnjak naknadno ugraditi u punom ciglom zidani dimnjak bez narušavanja statike?

ODGOVOR

Nismo u mogućnosti odgovoriti jer nemamo adekvatne informacije. Općenito, sigurna ugradnja vratašca ovisi o dimenzijama dimnjaka i veličini vratašca.

ANA M / 6.2.2024. 14:13:09

dobar dan, da li je moguće da nam napravite,ili imate već i gotovu, septičku jamu? neku srednjih dimenzija. hvala

ODGOVOR

U svom proizvodnom programu nemamo gotove septičke jame.

J R / 19.11.2023. 21:01:27

Imam kamenu kuću na čijoj je polovici visine krov od manje kućice koja je spojena na nju, krov od manje kućice je od valovitih ploča, postoji razmak između krova i kamenog zida od kuće od 1cm. Čime bih mogao popuniti tu šupljinu da štiti od mogućeg ulaska kiše.

ODGOVOR

Takav detalj je moguće riješiti izvedbom odgovarajućeg limenog opšava.

I K / 15.10.2023. 20:03:42

Postovani, cela stepenica su ozbukana, pregletana teranilom extra i prebojana. U meduvremenu su napravljena gazista OSB plocama koje su na celima stepenica urezana pod 45 stupnjeva cineci mjesto za ispunu. Mislio sam cela- ureze popuniti betonfixom. Da li je to ok ili treba jos s cela ostrugati boju i sve raditi iz nova?

ODGOVOR

Načelno, fugu između OSB ploče i betonske stepenice trebalo bi zatvoriti trajno elastičnim kitom, ali kako iz Vašeg upita nije potpuno jasno o kakvom spoju se radi, molim da nam pošaljete fotografije i kontakt.

M G / 26.9.2023. 9:42:50

Postovani, Molio bih vas za savjet,naime uredujem terasu na koju sam nedavno postavio sloj glazure radi izravnavanja plohe. Sada je potrebno urediti rubove odnosno profil terase te postaviti okapnice.Na sam profil nebih koristio keramicke plocice vec boju ili neku masu odgovarajuce boje otpornu na vodu i smrzavicu. Koji bi proizvod preporucili za tu namjenu. Unaprijed hvala

ODGOVOR

Na temelju informacija iz Vašeg upita, proizvod koji bi odgovarao traženom je poliuretanska masa. Na žalost, Samoborka u svom proizvodnom programu nema taj tip proizvoda.

S B / 7.7.2023. 16:07:13

Poštovani/a, s unutarnje strane zida imam postavljen stiropor debljine 5cm. Zanima me da li bi bilo moguće na taj zid staviti ogledalo ? Dimenzija ogledala je 50*120, težine 3-4kg. Koja dužina, debljina vijka i tiple bi trebala biti ako bi to bilo moguće staviti ? Unaprijed hvala na odg Lp

ODGOVOR

Sidrenje nije moguće u sloju toplinsko-izolacijske ploče, već je to potrebno izvesti u konstrukciji zida. Dubina sidrenja ovisi o vijku. Molim da se upitom obratite u željeznariju.

D J / 12.6.2023. 13:36:43

Poštovani, renoviram staru kuću i plan je bio vanjske zidove koji su betonski, iznutra poravnati knauf-pločama a između betonskog zida i gips-ploče staviti toplinsku izolaciju (vunu) od 8-10 cm debljine (vanjsku fasadu ću uređivati kroz 2-3 godine.) Sada razmišljam o tome da će se možda betonski zid iznutra kondenzirati i močiti izolator-vunu pa bih mogao imati problem. Koje je Vaše mišljenje o tome i koje rješenje predlažete? Ljubazno zahvaljujem! D.J. Zagreb

ODGOVOR

S obzirom da obradu zidova planirate izvesti u sistemu suhe gradnje preporučamo da se za savjet obratite proizvođaču gips-kartonskih ploča.

V J / 13.5.2023. 0:39:51

Poštovani, zanjima me da li imate krupan kamen od recimo od 5 do 10 kila. treba mi za nasipavanje parkirališta od 100 kvadrata površine, visine do 1,2m na padini.

ODGOVOR

Dostupne granulacije kamenih agregata koje Samoborka d.d. ima u ponudi možete vidjeti na linku http://www.samoborka.hr/hr/dolomit

O R / 15.4.2023. 18:50:28

Pozdrav! Pogletao sam prostorije u novoj kući te je sada faza brušenja zidova. Imate li preporuku kako da pobrusim unutarnje kuteve? Hvala.

ODGOVOR

Brušenje zidova, pa tako i kutova obrađenih glet masom može se izvršiti strojno ili ručno pomoću brusnog papira. Molimo da se pitanjem obratite u neku od trgovina građevinskim alatom.