Pitanja i odgovori

BRZI PREGLED 

D. B. / 7.11.2022. 14:11:26

Poštovani, planiram vašim betonskim opločnicima urediti dvorište. Na jednom dijelu prilaza prilična je kosina, trenutno je betonska podloga na tom mjestu. Preporučate li ugradnju opločnika i koji bi bio tehnički najbolji način?

ODGOVOR

Betonskim opločnicima mogu se oblagati i površine u padu, ali je u tom slučaju potrebno na početku kosine napraviti armirano-betonski prag koji će biti uporište za početak slaganja opločnika na kosinu. Opločnike na betonsku podlogu preporučamo slagati na sloj agregata granulacije 2-4 mm (ili 4-8 mm) u debljini od minimalno 3 cm, te nakon polaganja fugirati KVARCNIM PIJESKOM.

Slađana S / 15.10.2022. 16:30:55

Poštovani, trebali bi kupiti 80ak kvadrata vaše ploče STANDARD za popločavanje OKOLIŠA. Mi smo u Dubrovniku. Kako je najlakše i gdje je najbliže nabaviti vaše ploče. U Pevexu nemaju i neće naručivati.

ODGOVOR

Za informaciju gdje možete kupiti PLOČE STANDARD na dubrovačkom području molimo kontaktirajte našeg prodajnog predstavnika za Vašu regiju g.Ivu Vranješa na broj 091 33 22 941.

ivan v / 11.9.2022. 16:23:27

Poštovani, postavio bih betonske ploče na betonski armirani pred ulaz u garažu, cca 30m.č., što treba uraditi kao pripremu na podlozi. Podloga je pod nagibom 2%, kompaktna, bez ikakvih oštećenja. S poštovanjem

ODGOVOR

Ukoliko postoji mogućnost odvodnje, ploče možete polagati na betonsku podlogu u padu na sloj agregata granulacije 2-4 mm (ili 4-8 mm) debljine minimalno 3cm. Nakon polaganja ploče fugirajte KVARCNIM PIJESKOM 0,1-0,6 mm.

Nikola G / 2.9.2022. 10:31:28

Poštovani, prije nekoliko godina sam kupio vaše bijele reljefne betonske opločnike 40x40cm. Ti opločnici sada imaju jako puno mrlja i zamazani su. Može li se bojanjem ili nekim drugim načinom riješiti problem? Unaprijed hvala na odgovoru.

ODGOVOR

Molimo da se obratite nekoj od specijaliziranih tvrtki za čišćenje ili pokušate sami sredstvom za čišćenje betonskih površina koje možete nabaviti u bolje opremljenoj trgovini građevinskim materijalom.

Z H / 7.8.2022. 22:28:22

Poštovani, Kupio sam vaše opločnike Atena 85m2, slagali smo ih drugačijim redoslijedom nego što je opisano na vašem predlošku pa se trošilo više većih komada od 30 cm. Te nam sada za dovršetak nedostaje samo takvih. Može li se naručiti od vas samo u toj dimenziji komada koliko nam nedostaje, kako ne bi sada nakon položenih cca 60m2 morali sve dizati i slagati ponovno.

ODGOVOR

Nažalost nismo u mogućnosti proizvesti samo dimenziju 30x20x6 cm jer je kalup za proizvodnju opločnika Atena modularan. U istom trenutku stroj otisne sve 3 dimenzije koje su sastavni dio modula (20x20, 10x20, 30x20), te se strojno paletira. Iz tog razloga nismo u mogućnosti niti prodavati svaku dimenziju posebno. Predlažem da mjestimično izvadite format 30x20 i zamijenite ga sa kockama 20x20 i 10x20 koje imate viška kako bi cijela površina bila ugodna za oko, a opet nevidljivo za ostale ljude koji će možda zagledati u shemu slaganja.

jozo a / 7.8.2022. 18:56:15

Poštovani, na postojeću armirano betonsku ploču u dobrom stanju i sa cca 3% padovima, namjeravam postaviti vaše Granada ili Mljet ploče od 4 cm, koristeći fleksibilno ljepilo. Površina se koristi i kao parking za osobne automobile i prilaz garaži. Zanima me kako izvesti fugiranje, ako koristim kvarcni pijesak, hoće li dolaziti do prodora vode i leda između spojeva, pošto zimi temperature mogu ići i do -15 stupnjeva. Također ukoliko bi vrlo rijetko trebao doći lakši kamion na tako izvedenu površinu, postoji li mogućnost pucanja ploča. Hvala i lijep pozdrav.

ODGOVOR

Obavezno morate lijepiti ploče na betonsku podlogu sa debeloslojnim fleksibilnim ljepilo TERATEKT FLEKS UNILEVEL oznake C2TES1 kako bi se ploče na adekvatan način zalijepile na betonsku podlogu. Ploče neće puknuti ukoliko postojeća armirano betonska ploča na koju će te lijepiti ploče ne pukne od opterećenja bilo kakvog vozila. Ploče same po sebi nisu vodoodbojne tako da Vam fugiranje sa bilo kojom masom neće biti dovoljno da Vam voda ne prodre kroz površinu. Preporuka je da naše ploče postavljate jednu do druge obzirom da su rubovi obrađeni sa tkz. fazom i na taj način izbjegavate bilo kakvu fugu. Voda koja i ako prođe kroz ploče ne bi se smjela zadržati na podlozi obzirom da ima pad od 3%.

Karlo T / 6.7.2022. 11:27:00

Postovani, Trebao bih postavljati kocke debljine 6 cm. Imam tvrdu betonsku podlogu (stari beton poprilicno velike debljine) na koji bi stavljao kocke. Problem je u tome ako kocke stavljam na sljunak od nekih 4 cm visina dvorista mi se podize za ukupno 10 cm (6 kocke + 4 sljunak) sto mi predstavlja problem zbog kapije koja se onda ne bi mogla otvoriti. Zanima me mogu li smanjiti visinu dvorista na nacin da kocke ne stavljam na sljunak nego da ih lijepim pomocu betona te kolika bi morala biti minimalna debljina betona da mogu na to polijepiti kocke. Kako imam poprilicno veliku kvadraturu dvorista ljepljenje kocaka s ljepilom mi je poprilicno skupo pa me zanima mogu li ljepiti kocke s betonom i kolika je minimalna debljina betona potrebna za tako nesto. Dimenzija kocaka su 20x20. Unaprijed hvala na utrosenom vremenu i savjetu!

ODGOVOR

Ne preporučamo lijepljenje opločnika direktno na betonsku podlogu iz razloga što onda nemate procjedni sloj. Međutim, zbog nedovoljnog prostora, opločnike možete postaviti u MORT ZA OPLOČENJA i to u debljinu sloja od barem 2cm uz napomenu da je to dozvoljeno jedino ako je betonska površina na koju postavljate opločnike u padu. Ako je dozvoljena debljina sloja između opločnika i betonske podloge manja od 2cm onda nemate drugo rješenje nego lijepiti opločnike fleksibilnim ljepilom TERATEKT FLEKS UNILEVEL i to opet pod uvjetom da je betonska površina u padu.

darko p / 17.5.2022. 9:12:06

Pošto polažem kocke na betoniranu podlogu debljina riže bit će od 2 do9 centimetara. Zanima me da li je to previše , odnosno koja je največa visina za rižu.

ODGOVOR

Iz vašeg upita nije vidljivo o kakovim odstupanjima ravnina podloge je riječ pa molim da se za detaljniji odgovor obratite na teL. 01/3322839 ili 01/3322709. Naime, ukoliko je riječ o betonskoj podlozi u padu isti je moguće korigirati u sloju agregata koji preporučamo nanositi u debljini 3-5 cm. Napominjemo da je i opločenje potrebno izvesti u padu… Ukoliko se radi o neravnoj podlozi istu je potrebno korigirati prije izvedbe opločenja kako bi se spriječilo zadržavanje procijedne vode na podlozi.

R B / 8.4.2022. 9:53:28

Pozdrav, Zanima me da li je nužno izvoditi neku vrstu betonskog praga u slučaju postavljanja travnatih opločnika na kolni prilaz koji je pod blagim nagibom? Opločnici bi bili postavljani na kameni agregat kao što preporučate.

ODGOVOR

Prilikom polaganja opločnika, pa tako i travnih opločnika, na kosim podlogama obvezna je izvedba praga širine cca 20 cm. Kako iz vašeg upita nije jasno o kakovim se kosinama radi preporučamo obratite se za dodatne informacije na 01/3322839.

Damir P / 30.3.2022. 11:46:56

Poštovani, postavili smo vaše betonske opločnike Atena, 6cm, prije nekog vremena. Za sad sam super zadovoljan no ispostavilo se da bi preko njih izvanredno trebao proći kamion od cca 12,5 t mase. Podloga je dobra i sve je rađeno prema preporukama. Plan je voziti sporo prilikom prelaska i biti posebno pažljiv. Imate li preporuku tipa samo pažljivo i ništa se vjerojatno ne bi trebalo desiti osim možda koja puknuta kocka koju možete zamijeniti ili je preporuka ipak ni za Boga, bude vam sve poucalo i uleklo se... Unaprijed hvala!

ODGOVOR

Prolazak vozila mase 12,5 t preko Opločnika ATENA postavljenog na kvalitetno pripremljenu podlogu ne bi trebao uzrokovati bilo kakova oštećenja. Kod loše izvedene I nedovoljno zbijene podloge moguće je ulegnuće koje u pravilu neće uzrokovati i oštećenje opločnika.